Boer en omgeving: keuzes maken in een veranderende agrarische wereld

Boer en omgeving: keuzes maken in een veranderende agrarische wereld

Inleiding

In de aflevering van College Tour op 6 november 2022 stelde boerenzoon Sam de minister voor Natuur en Stikstof de vraag: "Gaat u binnenkort weg?" Sam liet zien wat veel mensen in de landbouw herkennen: het beleid lijkt vaak oneerlijk, en dat kan je boos en verontwaardigd maken.

Wanneer je erg boos en verontwaardigd bent, kan de stress soms te veel worden. Je kunt dan dingen doen waar je later spijt van hebt. Als woede en verontwaardiging de overhand krijgen, kan het lastig zijn om naar andere standpunten te luisteren. Toch is dialoog belangrijk om samen oplossingen te vinden voor vraagstukken in de landbouw en de omgeving.

In deze module beginnen we met terugkijken: Nederland heeft een sterke agrarische traditie waar we trots op kunnen zijn. Hoe is die ontwikkeling verlopen? En waar komen de problemen die we nu ervaren vandaan? Waarom begrijpen mensen buiten de sector ons soms niet?

Deze lesmodule biedt een handleiding om de Nederlandse landbouw beter te begrijpen. Sommige onderwerpen kunnen uitdagend zijn, terwijl andere juist inspirerend kunnen zijn. Door vanuit verschillende perspectieven naar de landbouw te kijken, worden sommige aspecten wellicht duidelijker.

In het tweede deel onderzoeken we mogelijke oplossingen voor de uitdagingen in de landbouw. Welke keuzes zijn er en waar baseer je jouw persoonlijke keuzes op? Je zult ongetwijfeld je eigen visie en mening ontwikkelen!

Deze module bevat achtergrondinformatie en opdrachten. Je docent zal uitleggen hoe deze informatie aansluit bij je opleiding.

 

Christianne van der Wal en boerenzoon Sam

afbeelding uit CollegeTour 2022
KRO-NCRV College Tour, 6 november ​2022, 24:39

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Colofon

Het arrangement Boer en omgeving: keuzes maken in een veranderende agrarische wereld is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Laatst gewijzigd
2024-03-04 13:19:26
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

Opdrachtgever(s)

Privaat Publieke Samenwerking (PPS) Boer & Burger: Dialoog en Verbinding, projectleiding: Andries Visser, Juul Eggink - Smeets

Stichting StAOP, Dhr. H. Swinkels 

Naast het materiaal in deze WikiWijs is er ook een docentenhandleiding en een bundel met logboekopdrachten voor studenten beschikbaar. Deze documenten zijn op te vragen via boerendiversiteit@aeres.nl.

Dit lesmateriaal beschouwen we als een levende module. Niet alleen kan je als docent zelf gebruiken wat past, wellicht kunnen er ook inzichten veranderen of wordt bij gebruik duidelijk dat er nuttige informatie ontbreekt. Deze kan dan worden toegevoegd. Feedback op de module is zeer welkom via boerendiversiteit@aeres.nl.

Dronten/Wageningen, januari 2024

 

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
HBO - arrangement ontstaan uit lessen omgevingsinclusieve landbouw van Ron Methorst, Aeres Hogeschool Dronten. In bouwstenen opgemaakt in een Wikiwijs-arrangement, zodat collegadocenten het materiaal naar eigen inzicht kunnen aanpassen aan hun doelgroep en wensen.
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld

Bronnen

Bron Type
Trailer de Pijn op het Platteland
https://youtu.be/ex3lvWDLYn4
Video
Aan de Landbouwtafel met Charles C. Mann. Bron: deBalie
https://youtu.be/MG_qE_Q9HLs
Video
Film dansen met gehoornde dames
https://vimeo.com/ondemand/dancingwithhornedladies/361063946
Video
close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open