Voortplanting blok 2.08 niveau 3

Voortplanting blok 2.08 niveau 3

les 1

les 2

les 3

les 4

Dracht van een dier

 

Als de paring is gelukt en de eicellen hebben zich ingenesteld spreken we over een dracht. De lengte van de dracht bij dieren is heel wisselend. Sommige dieren hebben een korte draagtijd, een muis draagt ongeveer 19 tot 21 dagen, terwijl een olifant een draagtijd heeft van twee jaar.

De draagtijd hangt ook af van hoe het dier in de natuur leeft. Moet het na de geboorte direct mee met de kudde of de groep, dan moeten de jongen zelfstandig kunnen lopen. Andere dieren zijn bij de geboorte nog kaal, blind en hulpeloos en blijven de eerste tijd veilig in het nest.

 

Ook is de hoeveelheid jongen per worp per diersoort verschillend. Dieren die normaal gesproken 1 jong krijgen per wordt een unipaar genoemd. Dieren die grotere worpen hebben van twee of meer jongen per keer noemen we multipaar.

dracht van dieren
Hoe noemen we de dieren die achterblijven in het nest totdat ze groot genoeg zijn om het nest te verlaten? En hoe wordt het genoemd als een dier normaliter maar 1 jong per worp heeft? In de paragraaf wordt hier antwoord op gegeven.

In deze les gaan we aan de slag met een stukje paring en bevruchting, maar ook de dracht van het dier. We gaan verschillende dieren bekijken en je werkt die informatie verder zelfstandig uit. Je mag zelf kiezen met wie je de opdracht uit gaat voeren. Je kunt kiezen uit een aantal diersoorten. Je bepaald zelf welk diersoort je gaat onderzoeken.

Voordat je met de opdracht aan de gang gaat, krijg je hieronder nog wat informatie zodat je de opdracht kunt uitvoeren.

In de vorige lessen hebben we het gehad over de verschillende manieren waarop dieren bronstig worden. Je weet nu dat hierin heel veel verschil in zit. De duur, de lengte van de verschillende fasen van de bronstcyclus zijn per diersoort anders. Daarnaast is er nog een verschil in short-daybreeders en long-daybreeders.

We gaan kijken naar de inwendige bevruchting. Dit is vooral bij zoogdieren het geval. De eicellen die rijp zijn komen vrij uit de eierstokken. De daadwerkelijke bevruchting gebeurd in eileider. Als de zaadcel de eicel is binnengedrongen, ontstaat er een laagje om het ei celletje waardoor andere zaadcellen hier niet meer naar binnen kunnen. Op dat moment begint het klompje cellen, dit is de bevruchte eicel, te delen. Al delend  wordt het klompje cellen richting de baarmoeder vervoerd. Daar hecht het zich in de baarmoederwand en nestelt zich hier in.

Innesteling van de bevruchte eicel | Klaar voor de Baby

paring en bevruchting bij honden

Paring en bevruchting bij katten

Paring en bevruchting bij vogels

les 5 niveau 3

toetsvoorbereiding

Wanneer je met dieren fokt is het erg belangrijk dat je kunt bepalen wanneer de dieren geslachtsrijp en wanneer ze fokrijp zijn. Speen je jonge mannetjesdieren te laat, dan loop je het risico dat ze alvast het moederdier en eventuele zussen dekken. Je krijgt dan niet alleen ongewenste nesten, maar ook veel te jonge moederdieren. Voorkomen is hier noodzakelijk, want genezen kan niet meer. 

Dieren hebben een bepaalde leeftijd waarin ze geslachtsrijp worden. Dit is voor ieder diersoort anders. Doormiddel van een opdracht ga jij opzoek naar verschillende diersoorten en de leeftijd waarop ze geslachtsrijp en fokrijp worden. 

Voordat je aan de opdracht begint maak je eerst twee woordwebs. Een waarbij het woordt 'geslachtsrijp' centraal staat en een waarbij het woord 'fokrijp' centraal staat. Heb je de opdracht af, houd deze er dan bij voor de volgeden opdrachten. Deze staan als een bestand weergegeven zodat je deze kunt downloaden en bewerken. 

 

 

  • Het arrangement Voortplanting blok 2.08 niveau 3 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    corine Luttikholt-Harkink Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2022-12-13 15:25:34
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    In dit tweede deel van voortplanting komen de volgende onderdelen aan de orde: - geslachtsorganen - hormonen en bronst - paring en dracht - fasen van de geboorte
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur en 0 minuten

    Bronnen

    Bron Type
    dracht van dieren
    https://contentplatform.ontwikkelcentrum.nl/CMS/CDS/Ontwikkelcentrum/Published%20content/Kenniskiem/93509%20Natuurlijke%20voortplanting%20en%20anatomie/93509v2/93009v2/kenniskiem2/93009v2-k-22.html
    Link
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.