Leiding geven lijkt soms erg eenvoudig. Je zegt wat iemand moet doen en dan gebeurt dat ook, toch? Wanneer je echter naar je eigen ervaringen kijkt zal je wel weten dat niet elke ouder, docent, voorman of werkgever op een even fijne manier leiding heeft gegeven.
Opdracht 1: Ga voor jezelf eens na wie jij een prettige manier van leiding geven vind hebben. Wat doet hij of zij wat jij prettig vindt?
Bij het bespreken van de bovenstaande opdracht zal je wellicht gemerkt hebben dat het kan verschillen wat je als prettig ervaart en wat niet. We kunnen het ook anders stellen, iedereen heeft een eigen stijl an leiding ontvangen. Logisch gevolg is dan ook dat er verschillende stijlen van leiding geven zijn.
Opdracht 2: In de onderstaande Powerpoint wordt uitleg gegeven over situationeel leiderschap. Neem deze eens door.
Motivatie was een van de kenmerken voor taakvolwassenheid. In de volgende opdrachten gaan we kijken naar wat nu eigen motivatie is.
Opdracht 1: In de jaren 40 van de vorige eeuw heeft Abraham Maslov een theorie over motivatie ontwikkeld. We noemen dit de Piramide van Maslov. Lees op Wikipedia wat deze theorie inhoud en beantwoord de volgende vraag: Wat kan de rede zijn dat iemand instructies niet op lijkt te pikken en hoe kan ik dit aanpakken?
Iedereen heeft zijn eigen 'drive' wat betreft zijn of haar werk. Dat merk je vooral wanneer iemand bv van baan veranderd. Is het vanwege het salaris of zijn er andere redenen om te schwitchen? Wat het ook is, voor jou of voor je collega zijn dat hele belangrijke voorwaarden welke een grote invloed hebben op de motivatie. We noemen dit 'carrière -ankers'
Opdracht 2: Doe de volgende test en bepaal wat jouw carrière -ankers zijn:
Motivatie wordt vaak gezien als een wondermiddel om anderen maar ook jezelf 'aan de gang' te krijgen. Toegegeven, er zijn veel zaken waar je graag mee bezig bent, daar heb je dan ook weinig 'motivatie' voor nodig. Er zijn echter ook zaken waar je niet echt veel zin in hebt. Je moet of wil ze echter toch doen omdat je graag het resultaat ervan wilt (of de consequentie van het niet-doen wilt vermijden). We noemen dit respectievelijk 'intrinsieke motivatie' en 'extrinsieke motivatie'
Opdracht 3: Met de onderstaande test ga je eens kijken welke vorm van motivatie jij hebt als het gaat om je opleiding.
Het geven van instructies is soms lastiger dan je denkt. Althans, wanneer men uiteindelijk niet doet wat je wel geinstrueerd had, besef je dat er ergens iets niet goed is gegaan.
Veel instructies worden gegeven in de bovenstaande 'ambulance stijl'. Om je een gevoel te geven hoe effectief deze vorm is doen we de volgende oefening:
1. Kies een 'instructeur' en een 'geinstrueerde'.
2. De geinstrueerde gaat in de deuropening van het klaslokaal staan en krijgt een blinddoek om.
3. Op één van de tafels staat een voorwerp. De instructeur leidt de geinstrueerde door het lokaal naar het voorwerp.
Let op: de geinstrueerde mag geen of zo weinig mogelijk tafels raken.
Werkinstructie
In het kader van arbo-management, kwaliteitsmanagement, enz. spreekt men vaak over 'werkinstructies'. Tot nu toe hebben we gekeken naar 'instructies geven'. Dat heeft daar veel mee te maken maar is niet helemaal hetzelfde. Een werkinstructie is altijd op papier (of digitaal) en geld vaak als een soort protocol, zo doen we dat.
Afhankelijk van het doel kan een werkinstructie vele vormen hebben. Vaak, echter, gaat het wel om de volgende onderdelen: omschrijving, doel, stappen en bijzonderheden.
In het onderstaande bestand staat een leeg werkinstructieblad. Neem een werkzaamheid in gedachte, bijvoorbeeld graskanten steken, en vul voor deze handeling het formulier in.
Hoe kan het dat soms medewerkers een gekregen taak niet (naar behoren) uitvoeren? Zijn ze niet gemotiveerd? Hebben ze de opdracht niet begrepen? Of kan het zijn dat ze het simpelweg niet goed kunnen?
Niet weten is een kwestie van goede afspraken maken, niet kunnen kan met een goede instructie opgelost worden en niet willen heeft alles te maken met motivatie.
Maar hoe kaart je het uberhaupt aan? Hoe bespreek je dit met medewerkers en hoe ga je er zelf mee om als jijzelf iets niet naar behoren doet? We noemen dit feedback geven en -ontvangen.
Wat is feedback eigenlijk?
Feedback = iemand aanspreken op gedrag om het (bij) te sturen richting een doel.
Bekijk het volgende filmpje over wat je niet moet doen bij het geven van feedback.
Valkuilen bij feedback geven
Je zal zelf al wel eens gemerkt hebben hoe lastig het is om feedback te geven. Hoe hou je het bij de inhoud en weg bij de relatie?
Het kan je erg helpen als je je feedback volgens de WEG methode geeft. Bekijk het volgende filmpje om er achter te komen wat deze WEG methode inhoud.
De WEG methode
Extra: Niet alleen de boodschap maar ook de toon!
Les Plannen en organiseren
Inleiding
Om grip te houden op een project is het belangrijk om in de voorbereiding al een goede (lees: bruikbare) planning te maken. Een veel gebruikte methode om een complexe klus te plannen is het maken van een netwerkplanning. In deze les ga je kijken wat precies een netwerkplanning is en hoe je er zelf één op kan stellen.
Netwerkplanning deel 1
Netwerkplanning deel 2
Opdracht 1: Hieronder staat een activiteitentabel van de aanleg van een voor- en achtertuin. Maak van deze tabel een netwerkplanning en beantwoord de volgende vragen:
Wat is de project duur?
Wat is de doorlooptijd?
Wat is het kritieke pad?
Stel, je mag een extra medewerker inzetten. Op welke werkzaamheden kan je tijdwinst halen?
De kern Pullermonde in de gemeente Pulstroom is zo’n 600 jaar geleden ontstaan als lintdorp aan de monding van de Pulle. Jarenlang is de kern niet groter geweest dan de as Hoofdstraat/Kerkstraat. Ondanks de grote uitbreidingen van de kern in de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw is de as nog duidelijk aanwezig en vormen de Hoofdstraat en Kerkstraat de twee belangrijkste invalswegen van de kern.
Een derde invalsweg wordt gevormd door de Kennedylaan, welke de nieuwbouwwijken De Polders en Pulhof van elkaar scheidt. De Kennedylaan sluit aan op de kerkstraat ter hoogte van de Markt in het centrum van Pullermonde.
Uit archiefmateriaal blijkt dat de as Hoofdstraat/Kerkstraat al sinds de 19e eeuw beplant is geweest met aan beide zijden een bomenrij (Tilia x europaea ‘Euchlora’). In de Kerkstraat is deze beplanting nog intact maar in de Hoofdstraat zijn nog slechts restanten van deze beplanting over. Uit de inventarisatie blijkt dat er nog 124 bomen over zijn van gemiddeld 60 jaar oud. Van deze bomen verkeren 12 in zo’n slechte staat dat kappen noodzakelijk is.
De gemeenteraad heeft vorig jaar enthousiast ingestemd met de nieuwe groenvisie voor de kern Pullermonde. Een onderdeel van dit stuk is het herstellen van de bomenrijen op de as Hoofdstraat/Kerkstraat en het aanplanten van dezelfde bomenrijen langs de Kennedylaan.
Inventarisatie
Kerkstraat: hier zijn nog 103 bomen aanwezig. Hiervan moeten er 5 gekapt worden. Inc. Vervanging van deze 5 bomen moeten hier in totaal 24 bomen aangeplant worden. Op de plaatsen waar nieuwe bomen komen zijn nu parkeerplaatsen per nieuwe boom zal een parkeerplaats verdwijnen.
Hoofdstraat: In de hoofdstraat zijn nog 21 bomen aanwezig. Van deze bomen moeten er 7 gekapt worden. Inc. Vervanging van deze 7 bomen moeten hier in totaal 52 bomen aangeplant worden. Op de plaatsen waar nieuwe bomen komen zijn nu parkeerplaatsen per nieuwe boom zal een parkeerplaats verdwijnen.
Kennedylaan: hier zijn 35 Prunus serrulata ‘Kanzan’, in brede groenstroken langs de weg aanwezig. De groenstroken zijn geschikt om een bomenrij aan te planten maar de Prunussen moet verwijderd worden. In de Kennedylaan zullen 100 Tilia’s aangeplant worden.
Het opbreken van de parkeerplaatsen en het plantklaar maken van de vakken zal aanbesteed worden. Deze werkzaamheden nemen volgens begroting 3 weken in beslag. Het bestek is al geschreven. Houd rekening met een aanbestedingsduur van ongeveer 5 maanden. Het kappen en aanplanten van de nieuwe bomen willen we door de eigen groendienst uit laten voeren. Deze werkzaamheden zijn als volgt begroot:
47 Bomen kappen: 7 weken met twee man
176 Bomen planten: 6 weken met twee man
Levertijd van de bomen is 2 weken
Voor alle te kappen bomen moet intern een kapvergunning worden aangevraagd. Houd rekening met een duur van ongeveer 6 weken. Het is wenselijk om zowel voor de bewoners van de nieuwbouwwijken De Polders en De Pulhof als voor de bewoners uit het centrum een informatieavond te houden. De uitnodigingen voor deze bijeenkomsten moeten minimaat 2 weken van te voren de deur uit. Daarnaast willen we door middel van een artikel in de Mond tot monde (regioblad) de inwoners bekend maken met en op de hoogte houden van dit project. We denken dan aan een introductieartikel, een artikel wanneer de werkzaamheden aanvangen en een artikel wanneer de werkzaamheden klaar zijn. Inwoners van de Kerkstraat en de hoofdstraat moeten middels een schrijven op de hoogte worden gebracht van het verdwijnen van parkeerplaatsen en de te verdwijnen parkeerplaatsen moeten tijdig gemarkeerd worden zodat ze bij aanvang van de werkzaamheden vrij zijn.
Opdracht 2a Stel een activiteitentabel op voor deze werkzaamheden
Opdracht 2b Stel een netwerkplanning op.
Contractvormen | BNN
Lesplanner
Les contracten en overeenkomsten
Als hovenier / groenvoorziener lever je diensten en soms ook producten. Hier staat dan een beloning tegenover van een klant of opdrachtgever. Tot zover klinkt het simpel. In de praktijk, echter, ontstaan vaak (juridische) problemen wanneer de verwachtingen niet kloppen bij de geleverde diensten of beloning. Wat hebben we nu precies met elkaar afgesproken? Zo'n afspraak noemen we een overeenkomst of contract.
Bij een koop- of dienstenovereenkomst mag je dus als opdrachtnemer zelf bepalen hoe je je aanbieding (offerte) omschrijft. Dat dit wel eens tot misverstanden kan leiden kun je zien in de volgende aflevering van de Rijdende rechter:
In de voorgaande aflevering draaide het vooral om de algemene voorwaarden. Heb je enig idee wat voor algemene voorwaarden jouw stagebedrijf hanteerd? Vraag er maar eens naar.
Hieronder vind je de algemene voorwaarden die opgesteld zijn door Groenkeur en die deelnemers aan dit keurmerk kunnen gebruiken.
Bij een aanlegklus heeft een hovenier een terras gemaakt en leibomen geplant. Hierbij is een klacht ontstaan welke voor een geschillencommissie is gebracht.
Klacht consument:
· De hovenier heeft na de aanleg 18 dure tegels mee terug genomen en deze niet verrekend.
· De hovenier heeft drie verkeerde leibomen geplant. Hij heeft de klant een foto van een linde laten zien maar die zijn er niet gekomen.
· Een van deze bomen is, ondanks een goede verzorging, binnen 1 jaar dood gegaan.
Verweer hovenier:
· De consument wilde tijdens de uitvoering een groter plantvak waardoor het terras kleiner uitviel. De tegels zijn echter wel besteld en meegenomen naar de tuin.
· De consument vroeg om groenblijvende bomen. In de offerte staan Photinia’s. De hovenier ontkend foto’s van een linde te hebben laten zien.
· De consument heeft de hovenier te laat op de hoogte gebracht van de slechte staat van de bomen dat hij zich niet gebonden voelt aan de garantie.
Bevindingen deskundige:
· De offerte vermeldt 15 m² tegels terwijl er 13 m² is gelegd.
· De afgestorven boom heeft weinig haarwortels of vertakkingen en de wortelpruik is te klein.
Opdracht:
Denk na over de volgende dilemma’s en geef je mening hierover.
· Moet deze klant betalen voor de tegels die niet gebruikt zijn?
· Is de mondelinge overeenkomst over lei-lindes in plaats van lei-Photinia’s bindend?
· Maakt het voor de garantie uit wanneer een consument een gebrek meld?
Les contractvormen; offerte vs regie
Een belangrijk onderdeel van het contract is de prijs. Er zijn meerdere manieren om de prijs te bepalen maar de twee belangrijkste in onze sector zijn de 'aanneemsom' en 'regie'.
Via de onderstaande link kom je op een uitspraak van een geschillencommissie. Lees, ter introductie dit geschil en de uitspraak.
De overheid is een flinke opdrachtgever, altijd al geweest. Tot in de 19e eeuw waren er geen regels over hoe een opdracht gegund werd en dus was het voor sommige ambtenaren heel erg lucratief om werk te mogen gunnen aan wie het 'meest dankbaar' zou zijn. Dat hoefde niet perse de goedkoopste te zijn.
Er ontstond de behoefte om werk op een manier in de markt te zetten waarbij corruptie niet meer mogelijk was en alles transparant en vergelijkbaar zou zijn.
In de volgende video krijg je een inleiding op het fenomeen 'aanbesteden'.
Wat is een aanbesteding
Beantwoord de onderstaande vragen. Je kan hierbij gebruik maken van de volgende site:
We hebben in eerdere lessen al gezien hoe belangrijk het is de afspraken t.a.v. het te realiseren werk ofde te leveren diensten zo nauwkeurig mogelijk vast te leggen.
Veel werk van de hovenier komt tot stand in één op één gesprekken met een potentiele klant. De wensen zijn aanvankelijk misschien nog niet concreet maar samen kom je tot specifieke wensen en eisen (en een ontwerp of een ander plan).
Bij grotere projecten en/of werk vanuit overheden wordt het werk aanbesteed. In dat geval zal de opdrachtgever zelf zijn/haar wensen en eisen concreet uitwerken zodat meerdere partijen hier een aanbieding op kunnen doen. Zon uitgewerkt plan noemen we een bestek.
Het bestek is de beschrijving van het werk, de daarbij behorende tekeningen, de voor het werk geldende voorwaarden, de nota van inlichtingen en het proces-verbaal van aanwijzing.
Het arrangement Donor IBS Techniek is gemaakt met
Wikiwijs van
Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt,
maakt en deelt.
Auteur
Maurice van Bijnen
Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2023-10-20 15:03:18
Licentie
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:
het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten
terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI
koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI
koppeling aan te gaan.
Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.
Arrangement
Oefeningen en toetsen
Vragen Algemene voorwaarden
Aanneemsom of regiewerk?
Vragen voorbeeldbestek
IMSCC package
Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.
Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat
alle
informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen
punten,
etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.
Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en
het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op
onze Developers Wiki.