Gedrag en gezondheid

Gedrag en gezondheid

gedrag

Aangeboren en aangeleerd gedrag

Alle zichtbare activiteiten die een dier laat zien vallen onder gedrag. Maar hoe komt dit tot stand? Om dit duidelijk te maken kunnen we een verdeling maken in aangeboren en aangeleerd gedrag. 

Voor de aangeboren gedragingen geld dat het dier het automatisch meegekregen heeft. Het gedrag dat het dier vertoont ligt vast in het ergelijke materiaal en wordt op deze manier doorgegeven. Vaak gaat dit gedrag op basis van instinct. Dat wil zeggen: dit is het basisgedrag dat een dier vertoont om te kunnen overleven. 

Aangeleerd gedrag is gedrag dat een dier tijdens zijn leven leert. Dit kan op jonge leefttijd zijn, maar kan ook als een dier ouder is. Een dier leert doordat het ervaringen opdoet. Het hoeveel en hoe snel een dier de ervaringen oppakt en leert is wel erfelijk bepaald. Wat bedoelen we hiermee. Sommige dieren leren meer van de ervaringen die ze op doen als andere dieren. Vergelijk een hond en een schildpad. 

Er zijn verschillende manieren waarop dieren iets leren:

  • klassieke conditionering.
  • operante conditionering.
  • gewenning.
  • imitatie.
  • inprenting.

Gewenning

Bij gewenning is er sprake van dat prikkels na een tijdje geen reactie meer opwekken. Het dier leert dat het niets hoeft te doen met de prikkel. Een voorbeel hiervan is een pas ingezaaid veld. Op dit veld zitten vogels die de zaden opeten. Om ervoor te zorgen dat de zaden de tijd krijgen te ontkiemen plaatst de eigenaar een vogelverschikker. De eerste paar dagen zullen de vogels bang zijn en niet meer op het land gaan zitten. Naar een paar dagen krijgen de vogels mee dat de vogelverschrikker niet beweegt en geen bedreiging voor de vogels vormt. De vogels gaan weer op het land zitten en eten de zaden op. Ze zijn gewend aan de prikkel vogelverschrikker en hebben geleerd dat ze er niet meer bang voor hoeven zijn. 

inprenting

 

imitatie

Imitatie zegt het al. Het dier leert doordat het andere dieren nadoet. Dit is heel sterk het geval met apen en papegaai achtigen. Door te kijken naar anderen leren ze hoe dingen moeten. 

natuurlijk gedrag en samenlevingsvormen

Dieren vertonen natuurlijk gedrag als ze vrij in de natuur leven. In gevangenschap is het belangrijk voor het welzijn dat dieren het natuurlijke gedrag zoveel mogelijk kunnen uitvoeren. Dit lukt helaas niet altijd. 

Er komen een aantal gedragingen voor heel veel dieren vertonen. 

  • rustgedrag.
  • fourageergedrag.
  • voortplantingsgedrag.
  • comfortgedrag.
  • maternaalgedrag. 

Er bestaan ook verschillende samenlevingsvormen. Het gaat hierbij om hoe het dier in de natuur leeft. Leeft het alleen en zoekt het allee in de paartijd een soortgenoot op, dan noemen we het een solitair levend dier. Sommige dieren leven ook in paren. Bij vogels komt het voor dat de dieren in paren leven binnen een grote groep met andere vogels. Soms zijn deze paren ook nog monogaam. Ze hebben een vaste partner.

Toch maar niet scheiden | Mee op de wind

Een Zwaan is een dier dat monogaam leeft. Het leeft dus in een kudde.

 

 

ademhalingsstelsel en verteringsstelsel

ademhalingsstelsel van vogels
Hoe halen vogels adem. Wat is de functie van de luchtzakken en wat is het verschil in bouw en functie tussen vogels en zoogdieren

spijsverteringskanaal van vogels
De functie en onderdelen van het spijsverteringskanaal van vogels

gedrag en gezondheid

gedrag en gezondheid
Welk gedrag vertoont een dier als het zich niet lekker voelt?

Vogels zijn prooidieren en zullen niet snel laten zien dat ze zich ziek voelen. Toch kun je aan de buitenkant van een vogel al veel verschilende gezondheidskenmerken zien. 

 

Een gezonde vogels is allert, nieuwschierig en actief. De meeste vogels zijn sociale dieren en zullen dan gedurende de dag druk zijn met de andere vogels. Het verenkleed sluit mooi aan, aan het lichaam. Er zijn geen kale plekken zichtbaar en de veren zijn niet beschadigd of afgebroken. 

De zieke grasparkiet

Een zieke vogel zit bol. De veren staan wat uit en de vogel is niet actief. Deze houding is echt anders dan het slapen of rusten van een vogel. Hierbij heeft de vogel 1 poot opgestrokken en de kop op de rug tussen de veren gestoken. 

parkietje dood, nu?

slapende of rustende parkieten.

 

Als we de vogel van dichterbij gaan bekijken, dan kijken we naar de ogen en neus/snavel. Deze moeten schoon zijn. Als er vloeistof of prut uitloopt dan is de vogel ziek. Controleer de vogel ook goed op afwijkingen. De poten van de vogel kunnen ook veel zeggen over de gezondheid van de vogel. Deze moeten vrij zijn van bulten of verwondingen. De stand is ook belangrijk, gebruikt de vogel de poten nog naar behoren. De conditie van de vogel is ook erg belangrijk. Dit kun je minder goed zien. Door goed te voelen aan het borstbeen kan je voelen of het dier te dik, te dun of een goede conditie heeft. Een scherp voelend borstbeen geeft aan dat de vogel te mager is. Bij hele magere vogels kan je dit aan de buitenkant ook zien. 

Naast bovenstaande punten kijk je ook naar de ontlasting. Deze behoort wit met groen te zijn. Er mag geen bloed in de ontlastig zitten, dit kan duiden op een ziek dier. 

veel voorkomende ziektes bij vogels

infectieziekten
Er bestaan veel verschillende infectieziekten bij vogels. Voor veel infectieziekten is een vaccinatie aanwezig en wordt ook gebruikt.

ectoparasieten
Ectoparasieten zijn parasieten die aan de buitenkant van een dier leven. Deze parasieten kunnen een dier ziek maken.

endoparasieten
Endoparasieten zitten in het lichaam van een dier. De meest bekende endoparasiet is een worm.