Webquest Divali

Webquest Divali

Inleiding

Welkom

Elke cultuur en elke godsdienst heeft eigen feesten en tradities. Zo vieren bijvoorbeeld Nederlanders Koningsdag, Duitsers het Oktoberfest, de Christenen Kerst, de Moslims het offerfeest en Hindoes Divali. Veel feesten zal je vast (her)kennen en meer over hebben geleerd. Bij deze Webquest leer je meer over het lichtjesfeest van de Hindoes: Divali (ook wel Diwali).

Jouw feesten en tradities

Denk eens na over de feesten en tradities die jij viert en kent. Praat met elkaar over de feesten en tradities die je viert en kent. Waarom vier je deze feesten en waarom doe je de tradities? Zijn er andere tradities of feesten die je wel eens zou willen vieren?

Opdracht

Jullie gaan aan de slag met het thema: Hindoeïsme en Divali.

Deze webquest bestaat uit 5 opdrachten. Elke opdracht wordt door de juf kort uitgelegd, maar je kan het meeste zelfstandig doen.

We beginnen met het ophalen van kennis die je al hebt, leren over het Hindoeïsme en over Divali en gaan zelf aan de slag met het maken van een uitnodiging en het maken djali/diya. Aan het einde van de webquest presenteer en evalueer je de taken die je hebt gedaan.

De opdrachten zijn:

 

Opdracht 1

Leer meer over het Hindoeïsme en maak een woordweb over wat je weet van deze religie.

 

Opdracht 2

Leer meer over Divali en maak de invulopdracht.

 

Opdracht 3

Je gaat zelf een Divalifeest organiseren voor jouw familie. In deze opdracht maak je de uitnodiging hiervoor.

 

Opdracht 4

Verdiep je in de rituelen en tradities tijdens Divali. Zoek recedpten op en bedenk wat je nog meer nodig hebt om Divali te kunnen vieren. Je maakt zelf een djali/diya en je maakt andere versiering.

 

Opdracht 5

Je presenteert je werk aan je klasgenoten en vertelt wat je hebt gemaakt en geleerd.

Handelingen

Opdracht 1 meer leren over het Hindoeïsme

De eerste opdracht is klassikaal. De juf zal met jullie de stappen van deze opdracht doorlopen. Bij deze opdracht ga je in gesprek met je klasgenoten, krijg je uitleg van de juf en leer je over het Hindoeïsme en de tradities en gebruiken binnen deze godsdienst.

Stap 1 voorkennis (5 minuten)

Bespreek klassikaal wat je al weet over het Hindoeïsme. Zijn er feesten, tradities of gebruiken waar je al meer vanaf weet?

 

Stap 2 introductie (5 minuten)

Bekijk de video's:

https://schooltv.nl/video/dit-geloof-ik-nandeni-is-hindoe/

https://www.youtube.com/watch?v=qPK6IMBGz70

 

Stap 3 kennis bundelen (5 minuten)

Bespreek wat je tijdens het kijken van het filmpje te weten bent gekomen over het Hindoeïsme. Bespreek ook welke rituelen je kent en welke rituelen je zelf doet.

 

Stap 4 maak een woordweb (10 minuten)

Maak met elkaar een woordweb over het Hindoeïsme. Gebruik de informatie die je hebt gekregen bij het kijken van de filmpjes.

Opdracht 2 meer leren over Divali

In de eerste opdracht heb je vooral geleerd over het Hindoeïsme en wat deze religie inhoudt. In de tweede opdracht ga je leren over Divali, een van de vele feesten die de Hindoes vieren.

Stap 1 uitleg juf (5 minuten)

De juf legt aan jullie uit wat je gaat doen in de komende opdrachten.

De opdrachten gaan over het Hindoeïstische feest Divali. Je gaat meer leren over het Hindoeïsme en Divali (opdracht 1 en 2) en je gaat een Divalifeest organiseren voor je familie. Voor het divalifeest moet je een uitnodiging maken (opdracht 3), leren over de rituelen en tradities tijdens Divali en versieringen maken (opdracht 4). Als je alle opdrachten hebt uitgevoerd ga je het werk dat je hebt gedaan en wat je hebt geleerd presenteren aan je klasgenoten.

 

Stap 2 video's (5 minuten)

Bekijk de video's:

https://www.youtube.com/watch?v=V19SQ2Tqnt0

https://www.youtube.com/watch?v=uhzRXclz3E0

 

Stap 3 bespreken (10 minuten)

Bespreek met elkaar wat je hebt gehoord in de video's en wat je ervan hebt geleerd. Zijn er feesten die jij thuis viert? Welke?

 

Stap 4 verhaal Rama en Ravana (10 minuten)

Luister naar de leerkracht, zij/hij gaat het verhaal van Rama voorlezen, waarin hij de strijd met Ravana aangaat. 

Bespreek na het verhaal na wat je hebt gehoord en welke lessen je kan leren uit dit verhaal.  

 

Stap 5 informatie lezen en opdracht maken (10 minuten)

In deze opdracht heb je meer geleerd over Divali. Lees 'meer informatie over divali' en maak de invulvraag.

Informatie over Divali

Divali

Wat is Divali?

Divali is een van de belangrijkste feesten binnen het Hindoeïsme. Met Divali vieren de Hindoes de overwinning van het licht op de duisternis, de overwinning van het goede op het kwade.

De feesten binnen het Hindoeïsme worden vaak gewijd aan één van de goden die de Hindoes kennen. Divali wordt gewijd aan Laksjmi, de godin van het licht.

Op de dag waarop Divali wordt gevierd kwam de Hindoeïstische god Rama terug in zijn stad, na zijn strijd tegen de demon Ravana.

Wat doen de Hindoes tijdens Divali?

Tijdens Divali zetten de Hindoes rijen met lichtjes (genaamd Dipavali) overal in hun huis neer. De lampjes (genaamd djali of diya) zijn aarden schaaltjes waar geklaarde boter of kokosolie en een pit in zit.

Ook worden er allerlei verhalen verteld, waarin het goede het kwade overwint. Vooral het verhaal waarin de god Rama zijn strijd tegen Ravana wint, wordt vaak verteld tijdens Divali. Met het aansteken van de lampjes wordt de terugkomst van Rama in zijn stad, na de strijd met Ravana gevierd.

Divali wordt meestal gevierd met het hele gezin, thuis. Ook wordt Divali wel eens in grote feestzalen gevierd. Er worden dan een vegetarische (zonder vlees) maaltijd en feestelijke hapjes gegeten.

Laksjmi
Rama

 

Uitleg begrippen

Divali → lichtjesfeest van het Hindoeïsme

Dipavali → rijen met lichtjes

Djali/Diya → de lampjes waarmee de rijen met lichtjes worden gemaakt

Geklaarde boter of kokosolie → boter/olie waarvan het water gescheiden is van het vet

Hindoes  → mensen die in het Hindoeïsme geloven

Laksjmi → Hindoeïstische godin van het licht

Rama → Hindoeïstische god

Ravana → Hindoeïstische demon

vegetarische maaltijd → een maaltijd zonder vlees

 

 

 

 

Bron:

Schouten, H. (2019). De vijf religies van de wereld. In Hun oorsprong, bronnen, leer, leefregels, stromingen en verhalen.Ten Have.

Invulvraag

Opdracht 3 een uitnodiging maken

Situatie

Omdat je op school veel geleerd hebt over Divali wil je graag je familie uitnodigen om bij jou thuis Divali te komen vieren. Je familie weet alleen niet zo goed wat Divali is. Ze weten dat het een Hindoeïstisch feest is en dat er dan veel lampjes/lichtjes worden neergezet. Aan jou de taak om hen uit te leggen wat Divali is en waarom het gevierd wordt.

 

Opdracht: maak een uitnodiging

Je gaat een uitnodiging maken voor jouw familie waarop je uitlegt wat Divali is, waarom Divali wordt gevierd en hoe Divali wordt gevierd. Natuurlijk staat op de uitnodiging ook waar, wanneer en hoelaat het feestje wordt gevierd.

Bij de stap 'beoordeling' kan je terugvinden waar de uitnodiging aan moet voldoen.

 

Stap 1 informatie verzamelen

Allereerst moet je gaan kijken welke informatie je op de uitnodiging wil hebben. Je gaat informatie verzamelen voor op jouw uitnodiging. De bronnen (websites) die je mag gebruiken staan onder het kopje 'bronnen'.

Op de voorkant van de uitnodiging moet in iedergeval staan:

  • Welk feest je gaat vieren.
  • Waar het feest gehouden wordt.
  • Wanneer het feest gehouden wordt (wanneer is Divali dit jaar?).
  • Hoelaat je de gasten verwacht.

 

Op de achterkant van de uitnodiging moet in ieder geval staan:

  • Wat Divali is.
  • Waarom Divali wordt gevierd.
  • Hoe Divali wordt gevierd.

 

Stap 2 informatie opschrijven

Je gaat de informatie die je op je uitnodiging gaat zetten in het kort opschrijven in word. Je beschrijft de punten zoals bij stap 1 uitgelegd.

Voorbeeld voorkant uitnodiging (dit voorbeeld kopieër je niet!):

  • Welk feest je gaat vieren
    • Divali
  • Waar het feest gehouden wordt
    • Bij mij thuis, Broekwegzijde 192
  • Wanneer het feest gehouden wordt (wanneer is het bijvoorbeeld Divali dit jaar?)
    • 24 oktober 2022
  • Hoelaat je de gasten verwacht
    • Om 19:00 uur

 

Stap 3 afbeeldingen zoeken

Je gaat (minimaal 3, maximaal 6) afbeeldingen zoeken waar je de tekst die je gebruikt mee ondersteunt. Zoek afbeeldingen die de uitnodiging aantrekkelijk maken.

 

Stap 4 uitnodiging maken

Nadat je alle informatie hebt uitgezocht kan je beginnen met het maken van de uitnodiging. De juf zal je laten zien hoe en waarmee je de uitnodiging gaat maken.

Tips voor het maken van jouw uitnodiging:

  • Zorg ervoor dat je op de uitnodiging alleen korte stukjes schrijft of steekwoorden gebruikt. Schrijf niet een heel kantje vol met tekst.
  • Gebruik afbeeldingen om de uitnodiging aantrekkelijk te maken, maar gebruik niet te veel afbeeldingen. Door te veel afbeeldingen wordt de uitnodiging rommelig.
  • Gebruik een leesbaar lettertype en gebruik een leesbare kleur (witte tekst op een witte achtergrond is bijvoorbeeld niet leesbaar).

 

Opdracht 4 rituelen en tradities

Tijdens het vieren van Divali hebben de Hindoes verschillende tradities en rituelen. Welke tradities en rituelen zijn dat? Wat wordt er dan gedaan? Waarom wordt dit gedaan?

Bij deze opdracht ga je je verdiepen in de tradities en rituelen rondom Divali. Ook ga je zelf aan de slag met een ritueel tijdens Divali.

 

Stap 1 informatie zoeken

Je gaat opzoeken welke rituelen en tradities de Hindoes hebben tijdens Divali. Denk hierbij aan de maaltijden die worden gegeten, de activiteiten die gedaan worden of aan de mensen die uitgenodigd worden.

 

Stap 2 informatie opschrijven

De informatie die je hebt gevonden zet je in het worddocument dat je hebt aangemaakt voor deze webquest. Je hebt in ieder geval 1 ritueel opgeschreven en 1 recept dat je zou kunnen maken en eten tijdens het feest.

 

Stap 3 djali/diya maken

Een van de rituelen die wordt gedaan tijdens Divali is het aansteken van een djali/diya. Zoals je bij opdracht 2 hebt geleerd is een djali/diya een lampje gemaakt van klei waarin geklaarde boter/olie en een pit in zit. Voor deze opdracht ga je een djali/diya kleien. Als je creatie is opgedroogd, ga je er kokosolie in doen.

De juf legt je uit hoe je een djali/diya kan maken en geeft je de spullen die je nodig hebt.

 

Stap 4 andere versiering maken

Kijk eens naar de plaatjes die je hebt gebruikt op je uitnodiging of gebruik Google. Welke versieringen worden er nog meer gebruikt tijdens Divali? Bedenk en maak één ander soort versiering. Je kan de benodigdheden bij de juf halen.

Opdracht 5 je werk presenteren

Nu je alles hebt gedaan van de webquest is het tijd om jouw werk aan je klasgenoten te laten zien.

De presentatie hoeft niet lang te zijn, maximaal 5 minuten. Zie je presentatie vooral als een mogelijkheid om jouw werk aan je klasgenoten te laten zien.

Je doet je presentatie voor 4 andere klasgenoten. Je laat zien wat je hebt gemaakt (je uitnodiging en je versieringen) en vertelt hoe je dat hebt gedaan. Ook vertel je hoe jij het Divali feest voor je ziet. Wat eten jullie? Welke verhalen worden er verteld? Doen jullie nog andere activiteiten?

Het is belangrijk dat je tijdens de presentatie vertelt hoe de uitnodiging eruit ziet en wat er op staat. Je vertelt welke informatie je hebt gebruikt op je uitnodiging en waarom.

Onder het kopje 'beoordeling' staat ook waar je presentatie aan moet voldoen.

 

Stap 1 bedenk wat je wil vertellen in je presentatie

In je presentatie vertel je:

  • Hoe jouw Divali viering eruit ziet
  • Wat je hebt geleerd
  • Hoe jouw uitnodiging eruit ziet
  • Wat er op jouw uitnodiging staat en waarom

 

Stap 2 houd de presentatie

Je gaat aan je klasgenoten laten zien wat je hebt gedaan. Je bespreekt de punten die bij stap 1 worden genoemd en laat jouw werk zien aan je klasgenoten.

 

Bronnen

Beoordeling

Uitnodiging

Waar moet je uitnodiging aan voldoen?

Als je klaar bent met het maken van je uitnodiging laat je deze aan de juf zien. Zij zal jouw uitnodiging uitprinten, of tips geven om je uitnodiging af te maken.

Waar moet de uitnodiging aan voldoen?

  • Op de voorkant van de uitnodiging staat:
    • Welk feest je gaat vieren
    • Waar het feest gehouden wordt
    • Wanneer het feest gehouden wordt (wanneer is Divali dit jaar?)gHoelaat je de gasten verwacht
  • Op de achterkant van de uitnodiging staat:
    • Wat Divali is
    • Waarom Divali wordt gevierd
    • Hoe Divali wordt gevied
  • Je hebt afbeeldingen gebruikt
  • Je hebt niet teveel tekst gebruikt
  • De tekst die je hebt gebruikt is leesbaar (lettertype en kleur)

 

Versieringen

Waar moeten je versieringen aan voldoen?

Je versieringen mag je maken zoals jij dat wil. Het is wel belangrijk dat je djali/diya een lampje is zoals dat tijdens Divali ook wordt gebruikt, maar hierbij krijg je hulp van de juf.

Je maakt minimaal één ander soort versiering dat past bij Divali.

 

Presentatie

Waar moet je presentatie aan voldoen?

De presentatie hoeft niet lang te zijn, maximaal 5 minuten. Zie je presentatie vooral als een mogelijkheid om jouw werk aan je klasgenoten te laten zien.

In je presentatie bespreek je de volgende punten:

  • Wat heb je gedaan en gemaakt?
  • Wat heb je geleerd (over Divali?)?
  • Hoe wordt jouw Divali feest gevierd? Wat doen jullie? Wat eten jullie? Doen jullie activiteiten?
  • Hoe vond je het om deze webquest te doen?

Afsluiting

Je hebt een uitnodiging gemaakt voor jouw familieleden die bij jou Divali komen vieren. Je hebt informatie gezocht, afbeeldingen gezocht en ervoor gezorgd dat er op jouw uitnodiging duidelijk is geworden wat Divali is en waarom het wordt gevierd en hoe het wordt gevierd.

Je maakt een word document aan en beantwoord hierin de volgende vragen:

  • Wat vind je van jouw uitnodiging? Waarom vind je dat?
  • Wat heb je geleerd van deze webquest?
  • Hoe ging het maken van de uitnodiging?
  • Hoe ging het maken van de andere versieringen?
  • Wat ging er goed bij deze webquest?
  • Wat zou je volgende keer anders doen?

Leerkracht

De webquest sluit aan bij kerndoel 38: De leerlingen leren hoofdzaken over geestelijke stromingen die in de Nederlandse multiculturele samenleving een belangrijke rol spelen, en ze leren respectvol om te gaan met seksualiteit en met diversiteit binnen de samenleving, waaronder seksuele diversiteit.

Door de leerlingen te leren en te laten nadenken over het Hindoeïsme en haar gebruiken en feesten leren de leerlingen hoofdzaken over de geestelijke stroming Hindoeïsme. Het Hindoeïsme is een stroming waar de leerlingen in groep 7/8 over moeten leren volgens tule.slo.

Volgens de Schepper (2017) vraagt de ontwikkeling van levensbeschouwing om actieve betrokkenheid van de leerlingen. Dit kan worden bereikt door te werken met verschillende uitdagende werkvormen waarbij de leerlingen actief en creatief moeten handelen, denken en voelen. Door bij de opdrachten verschillende (actieve en passieve) werkvormen te gebruiken zorgt de leerkracht ervoor dat de leerlingen actief betrokken blijven bij het onderwerp.

Ook wordt er met deze webquest gewerkt aan de eenentwintig eeuwse vaardigheden zoals SLO (2022) deze benoemd. De eenentwintig eeuwse vaardigheden waar aan gewerkt wordt in deze webquest zijn:

  • Communiceren
    • Door met elkaar in gesprek te gaan over het Hindoeïsme, haar tradities, eigen ervaringen van de leerlingen en eigen tradities van de leerlingen leren de leerlingen om doelgericht boodschappen over te brengen.
    • Karels (2020) stelt dat leerlingen bij de eenentwintig eeuwse vaardigheid communiceren leren om passende communicatiemiddelen te gebruiken en doelgericht boodschappen moeten leren overbrengen.

Met het maken van de uitnodiging wordt er ook gewerkt aan deze eenentwintig eeuwse vaardigheid door de leerlingen een doelgroep te geven (de familie) en hun boodschap hierop te laten aanpassen.

  • Sociale en culturele vaardigheden
    • Deze vaardigheid betreft het kunnen omgaan en kunnen werken, leren en leven met mensen van verschillende achtergronden. Hiervoor is een bepaalde mate aan kennis van verschillende achtergronden, culturen, religies en opvattingen nodig. Met de webquest leren de leerlingen meer over het Hindoeïsme en haar gebruiken en feesten, waardoor ze kennis op doen die hen kan helpen deze vaardigheid eigen te maken.

 

  • Informatievaardigheden
    • Door het zoeken van informatie over Divali leren de leerlingen om relevante informatie te selecteren, verwerken en gebruiken.

 

Bron:

Karels, M. (2020, 31 maart). 21st century skills - 21e eeuwse vaardigheden. wij-leren.nl. Geraadpleegd op 3 oktober 2022, van https://wij-leren.nl/21st-century-skills-21e-eeuwse-vaardigheden.php

Video's om in de klas te laten zien

  • Het arrangement Webquest Divali is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Marjolein Kramer Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2022-11-23 21:19:21
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Webquest over Divali voor kinderen uit de bovenbouw (groep 7-8). Voor het vak levensbeschouwing (kan vallen onder wereldoriëntatie). Bedoeld voor leerlingen die zelfstandig aan de slag kunnen met gegeven taken. Bedoeld om in twee- tot viertallen te doen.
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.