Mijn naam is Tjarda Adema. Ik ben naast moeder ook huisvestingsadviseur en procesmanager bij bbn adviseurs. bbn adviseurs is een adviesbureau. Wij werken o.a. voor scholen, gemeenten, cultuursector en de zorg. Deze organisaties komen bij ons met de vraag hun te ondersteunen bij vragen over hun huisvesting. Zelf werk ik het liefst in de onderwijssector en de sportsector. Van huisvesting voor kinderdagopvang tot huisvesting voor universiteiten, van een gewone gymzaal tot zwembaden en ijsbanen. Lekker gevarieerd dus. Dat is ook één van de superleuke dingen van mijn werk.
Doe je mee aan deze Quest? Dan vertel ik je nog meer over mijn werk en andere beroepen in de bouw. En o ja, weet je dat je daar lang niet altijd 'technisch' voor hoeft te zijn?
Voor het Tienerplein heb ik jullie hulp heel hard nodig. Want tja, wat weet ik er nu van wat jullie leuk vinden? Dus als jullie mij daar nou mee helpen, dan leer ik jullie de eerste kneepjes van mijn vak. Afgesproken?
Waar gaat deze Quest over?
Eigenlijk gaat deze quest over twee dingen:
1. een kijkje in de keuken van het bedrijfsleven
2. het ontwerpen van een Tienerplein
Zeg nou zelf... die wipkip ben je waarschijnlijk wel te oud voor geworden, maar de meeste schoolpleinen van zijn nu erg saai en heel erg steenachtig.
Ben jij de leerling die hier verandering in gaat brengen?
Jij werkt samen met je teamleden aan een echte casus uit de praktijk, namelijk het ontwerpen van het Tienerplein van het nieuwe Tienercollege van het HVC. Hoe gaaf is dat?
Dit doe je door stapsgewijs -net als in het bedrijfsleven- op onderzoek te gaan en plannen te maken.
In deze Quest leer je hoe de inrichting van een terrein of een gebouw tot stand komt en wat hier allemaal bij komt kijken. Je leert uit welke fases een (bouw)project bestaat en doorloopt ook op deze manier jouw Quest. Je leert een team samen te stellen en rollen goed met elkaar te verdelen.
Je leert wat een locatieonderzoek is en hoe je de wensen van de gebruikers vertaalt in een Programma van Eisen. Je leert wat het verschil is tussen een vlekkenplan en een ontwerp en gaat deze ook zelf maken.
Duurzaamheid is een belangrijk thema in deze Quest. Met behulp van de Werelddoelen bedenk jij oplossingen hoe hieraan bij te dragen.
Misschien wel allemaal dingen waar je nog niet eerder van gehoord hebt, maar tijdens deze quest wordt dat allemaal duidelijk.
Aan het einde van de rit presenteer jij met jouw team het eindresultaat.
Deze Quest wordt begeleid door een vakcoach Aardrijkskunde en een gastdocent uit de praktijk.
Natuurlijke beweeg- en speelplek in Middelfart - Denemarken
Waarom zou jij deze Quest willen doen?
Je bent die saaie schoolpleinen ook wel zat! Hoogste tijd dat daar verandering in komt: daar ga jij voor zorgen!
Je bent nieuwsgierig naar wat de gastdocent te vertellen heeft over haar werk als procesmanager en huisvestingsadviseur in het maatschappelijk vastgoed. Ze gaat vertellen wat dat precies is en wat dat met het Tienerplein te maken heeft.
Je wil leren over hoe een project in het bedrijfsleven er uitziet, over beroepen en over hoe planmatig werken en creativiteit gewoon samen kunnen gaan.
Je bent nieuwsgierig naar naar ideeën en plannen van anderen. Je vindt het leuk om samen te werken en wil daar graag nog beter in worden.
Wat denk je? Is deze quest geschikt voor jou?!
Inhoud en eXploremiles
Leerdoelen
Hoe de inrichting van een terrein/gebouw tot stand komt.
Uit welke fases een (bouw) project bestaat
Een team kunt samenstellen en de rollen verdeeld.
Hoe je een vlekkenplan en een ontwerp maakt en dit vertaalt naar een 3D-ontwerp.
Building Learning Power
Plannen
Je leert werkzaamheden te plannen en te faseren. Ook leer je rekening te houden met de deadlines van je opdrachtgever
Luisteren, samenvatten en doorvragen
Je leert goed te luisteren naar elkaar, je leert informatie samen te vatten en hier op door te vragen. Je leert het verschil tussen open en gesloten vragen en het effect van de type vragen.
Samenwerking
Je leert dat er verschillende rollen zijn in een project, dat iedereen anders in elkaar zit en anders naar dingen kijkt. Je leert hier mee om te gaan en samen te werken.
Volharden
Ontwerpen zijn zelden in één keer goed. Je ontvangt feedback van de opdrachtgever en doet daar wat mee. Soms is het nodig om een flinke stap terug te doen om weer vooruit te kunnen.
Stap 0 - Jij begint (eerste les)
Motivatiemotor
Motivatiemotor
De onderstaande stappen werken we samen in de eerste Blox uit. Deze zal vermoedelijk plaats vinden tijdens de introweek of de week erna.
➜ 1. Maak een tegel aan in Egodact. Noem deze tegel 'Ontwerp een Tienerplein'.
➜ 2. Vul de motivatiemotor in. Beschrijf daarin waarom je deze quest tot een goed einde zou willen brengen.
➜ 3. Deze Quest bestaat uit veel onderdelen, verplichte BloX en stopmomenten. Zet dit in een duidelijke planning.
Na de project kick-off in 'Stap 1 - Initiatieffase' werk je jouw planning bij op basis van de projectfasering. Tip: Houd ook wat ruimte in je planning, zodat je onverwachte werkzaamheden kan opvangen.
Verderkijker
Verderkijker
➜ Je begint deze Quest met de introductie BloX in de 1e week na de startweek.
Tijdens deze introductie ontdek je wat je allemaal al weet over het onderwerp van deze Quest. Denk er maar vast eens over na.
Je krijgt nieuwe kennis aangereikt in een mini Masterclass en gaat oefenen met het stellen van verschillende soorten vragen. Zo leer je dat je de juiste vragen moet stellen die passen bij het onderwerp of fase waar je op dat moment bent.
Start
Tijdens de eerste les gaan we groepjes maken. Deze quest doe je namelijk als team!
Wat doe je als eerste?
➜ Stel je team samen.
➜ Aanmelden voor deze Quest doe je via het formulier waarin je aangeeft aan welke Quests je meedoet
➜ Ook meld je je uiterlijk 13 mei via Teams aan bij SAM (liefst al met wie je wil samenwerken). Als er meer dan 25 aanmeldingen zijn, moeten we namelijk een keuze maken met wie we doorgaan. Mogelijk is er volgend schooljaar nogmaals deze Quest.
Verplichte BloX en vrije BloX
De BloX vinden plaats in het Tienercollege in het toekomstige lokaal 'Digiplein 1'.
➜ Verplichte BloX in de 1e week na de startweek op maandag 15 mei (BloX1): Introductie (stap 1)
➜ Verplichte BloX in week 2 of 3: Inspiratiesessie (onder voorbehoud)
➜ Vaste BloX elke woensdagochtend vanaf 25 mei tijdens BloX 1
➜ Presentatie van het doorlopen proces, de tussen- en eindresultaten aan de opdrachtgever, gastdocent, de vakdocent en (enkele) andere Teams.
Verloop van de Quest
Deze Quest heeft een aantal bijzonderheden. Zoals je straks zal zien, is deze Quest opgedeeld in verschillende projectfasen, elke fase is gekoppeld aan een stap. Bij een aantal stappen moet je eerst je werk laten controleren om verder te kunnen/ mogen. Dit noemen we de stopmomenten.
De stopmomenten zijn:
➜ Aan het einde van Stap 2 - Definitiefase
➜ Aan het einde van Stap 3 - Ontwerpfase
Elke fase ronden jullie af met een product. Bij 'Afronding' staat aan welke eisen jullie product moeten voldoen en op welke wijze ze beoordeeld worden. Ook vind je hier een checklist, zodat je eenvoudig kan controleren of je alles wat gevraagd is, hebt geleverd.
Dit wordt vanzelf allemaal duidelijk in de stappen.
Presentatie
Tijdens de Expoweek presenteren jullie het eindresultaat aan de opdrachtgever, de vakdocent en de gastdocent.
Jullie eindresultaat wordt direct beoordeeld en voorzien van feedback.
Je gaat dus een schoolplein ontwerpen voor een bestaande school in de omgeving.
De Opdrachtgever van dit project is het Tienercollege.
Het Tienercollege is een nieuwe school in de Haarlemmermeer voor kinderen in de leeftijd tussen 10 en 14 jaar. Het aantal leerlingen is nu nog beperkt, maar de school zal vermoedelijk snel groeien.
De locatie van het project is het Tienercollege Haarlemmermeer aan de Dorpstraat 45, 2152 BA Nieuw-Vennep. Vroeger zat er in dit gebouw een basisschool, maar nu zit het Tienercollege er tot 2028.
Het kavel (een stuk grond) is volledig eigendom van Gemeente Haarlemmermeer. Dit betekent dat de gemeente toestemming moet verlenen als het Tienercollege wat aan het plein wil veranderen.
In de wijk om het schoolgebouw heen wonen veel gezinnen met kinderen en/of jonge jeugd. De wijk bestaat hoofdzakelijk uit woningen. De samenstelling van de wijk is qua herkomst ca. 50% autochtoon (iemand met ouders die in Nederland zijn geboren) en 50% met een zeer uiteenlopende migratieachtergrond. De speel- en hangplekken in de wijk zijn niet erg aantrekkelijk.
Er ligt dus een kans om voor de buurt het buitenspelen (voor kinderen en jonge jeugd)te versterken. Dit heeft als bijkomend voordeel dat verschillende culturen elkaar ontmoeten en daardoor elkaar meer waarderen (integratie). Dit zorgt voor een fijnere buurt, waarin mensen elkaar kennen en respecteren.
Het Tienercollege vindt duurzaamheid (hebben je kinderen er ook nog wat aan?), gezondheid en welzijn (hoe goed gaat het met de mensen) erg belangrijk. Deze elementen moeten zichtbaar worden in het ontwerp van het Tienerplein.
Als het Tienerplein ook nog gebruikt kan worden in de lessen van de Tienerschool, is dat helemaal mooi!
Streetview Googlemaps
Streetview Googlemaps
De Opdracht
Jullie opdracht is een aantrekkelijk Tienerplein te ontwerpen. Je volgt hiervoor nauwgezet het stappenplan zoals beschreven in deze Quest.
Het plein mag natuurlijk ingericht worden zoals jullie het fijn vinden, maar er zitten wel voorwaarden aan.
Het plein voldoent aan de volgende voorwaarden:
De inrichting van het plein is geschikt voor jeugd tussen de 10 en 16 jaar.
Het plein is aantrekkelijk, leerlingen verblijven er graag.
Het plein is duurzaam.
Het plein is veilig.
De toegang tot het plein zit op een logische plek.
De inrichting verleidt tot bewegen.
De inrichting sluit goed aan bij de wensen van de leerlingen.
Het plein is buiten schooltijden ook geschikt voor kinderen en jeugd uit de wijk.
Fietsparkeerplaatsen voor 50 fietsen
Een afgesloten (semi-)overdekte fietsenstalling voor personeel voor 10 fietsen.
Tip: Verwerk deze eisen in "Stap 2 - Definitiefase"
Les, maar dan anders
Biodiversiteit
Stilzitten wordt zo wel erg lastig!
Fasering in het bouwproces
Voordat we het over de fasering van het bouwproces gaan hebben, eerst nog even wat weetjes op een rij.
Er is een duidelijk verschil tussen een projectorganisatie en een permanente organisatie.
Een permanente organisatie is bijvoorbeeld de supermarkt, het blijft dag, na dag, na dag doorgaan.
De supermarkt heeft een lijnorganisatie. Boven elke functiegroep (bijv. de vakkenvullers of de kassières) staat een manager.
Een project heeft een projectorganisatie.
Een project is altijd tijdelijk en heeft een duidelijk begin en einde als het eindresultaat bereikt is. Een voorbeeld van een project is het ontwerpen en realiseren van een gebouw of in dit geval een Tienerplein.
In een projectorganisatie worden experts op verschillende vakgebieden samengebracht in een ontwerpteam. Een expert is iemand die veel afweet van één (of een beperkt aantal) onderwerp(en). Om een gebouw of een Tienerplein te kunnen ontwerpen en bouwen heb je verschillende experts nodig die heel goed kunnen samenwerken. Denk hierbij aan een architect, een constructeur, een adviseur duurzaamheid, een aannemer, etc.
Om het project in goede banen te leiden wordt het project geleid door de projectmanager. De projectmanager zorgt ervoor dat de experts goed samenwerken en tot één ontwerp komen waarin alles goed op en in elkaar past.
Dat noemen we een integraal ontwerp.
Een project begint met een idee en eindigt met een product. In ons geval is het ideeom een Tienerplein te realiseren. Het eindproduct is een 3D visualisatie van het ontwerp (bijvoorbeeld een maquette). Om tot het eindresultaat te komen, moet je een aantal stappen nemen. Deze manier van werken noemen we 'projectmatig werken' en de stappen noemen wij "projectfasen".
De projectfasen zijn:
initiatieffase
definitiefase
ontwerpfase
voorbereidingsfase
realisatiefase
nazorgfase.
Het moment dat je een fase afrond en naar de volgende fase gaat noemen we de faseovergang. Elke faseovergang sluit je af met een fasedocument.
Het fasedocument is een samenvatting van je faseresultaat, oftewel alle resultaten die je deze fase hebt behaald. Het Fasedoucment laat je als ontwerpteam (in dit geval: jullie) altijd goedkeuren door de opdrachtgever (in dit geval: de coaches).
De laatste faseovergang is de oplevering.
Bij de oplevering is jouw product gereed en kan overgedragen worden aan de opdrachtgever. De opdrachtgever kan het product in gebruik nemen.
In het begin kunnen er altijd nog wat 'kinderziektes' in het product zitten, dat is een ander woord voor dingen die in het begin nog fout gaan. Die los jij dan natuurlijk op: dat noemen we nazorg. Pas als de opdrachtgever en jij helemaal tevreden zijn over het product dan is ook de nazorgfase voorbij en is het project helemaal klaar!
Onderstaande tijdlijn is een voorbeeld van de fasering van een project.
Tijdens de startweek krijg je een startles op deze Quest.
Na de startweek volgt een introductieles. Beide lessen zijn verplicht.
➜ Tijdens de startles lezen we o.a. de tekst 'Fasering in het bouwproces'
➜ Tijdens de startles kijken we de filmpjes die op deze pagina staan.
In introductieles ga je:
een mindmap maken over het onderwerp
een minicollege door de gastdocent/ expert volgen. Zij behandelt de volgende onderwerpen:
rollen en functies in het bouwproces
projectaanpak
projectfasering
prioriteren
actief meedoen aan een interactieve werkvorm waarin je leert luisteren, samenvatten en doorvragen (LSD-methode)
De opbrengsten van deze introductieles zijn:
➜ mindmap
➜ samenvatting van het minicollege. De samenvatting is al deels ingevuld. Jij vult de lege velden in. De samenvatting kun je hier downloaden.
➜ vaardigheden om in de volgende stap op een goede manier interviews te kunnen afnemen
➜ Stap 1.2. Plaats de mindmap en de ingevulde samenvatting van het minicollege in SeeSaw en Egodact
➜ Stap 1.3. In stap 3 van de Motivatiemotor hebben jullie een eerste globale planning van deze Quest gemaakt. Werk deze planning bij met behulp van jullie opgedane kennis over de projectfasering. Plaats jullie aangepaste planning van deze Quest in SeeSaw en Egodact.
7 vaardigheden om beter te leren luisteren - ICM
Open en gesloten vragen (1)
Open en gesloten vragen (2)
Stap 2 - Definitiefase
In deze fase ga jij met jouw team alle informatie verzamelen die jullie nodig hebben om straks een ontwerp te kunnen maken. Een ontwerp dat aansluit bij wat jullie opdrachtgever voor ogen heeft. Je zou deze fase ook de onderzoeksfase kunnen noemen.
Dus zet je nieuwsgierige kant van jezelf maximaal aan!
Jullie halen informatie en kennis uit verschillende bronnen.
Je komt in deze Quest verschillende documenten met belangrijke informatie tegen, je volgt een inspiratiesessie van een bedrijf, je houdt interviews met gebruikers, je bezoekt de locatie, je kijkt korte filmpjes en maakt gebruik van jouw eigen kennis en creativiteit.
Al de verkregen kennis en informatie leg jij met jouw team netjes vast in het fasedocument, dat is het einde van deze stap 2.
Jullie doen dat in de vorm van een ontwikkelcanvas. Het voorbeeld van het ontwikkelcanvas vind je hier. Om het iets gemakkelijker te maken is het ontwikkelcanvas al gedeeltelijk ingevuld én we kijken hier in de BloX ook naar met z'n allen.
Stap 2a - Locatieonderzoek
Het locatieonderzoek bestaat uit twee onderdelen:
Bezoek aan de locatie
Bestuderen van de beschikbare informatie
1. Bezoek aan de locatie
Met jouw Team ga je een bezoek brengen aan de locatie.
Jullie mogen dat doen op een zelf gekozen moment passend in jullie planning.
Bij het bezoek ga je de volgende dingen in beeld brengen:
de staat van het plein kun je bijvoorbeeld bestaande materialen, zoals bestrating en verlichting hergebruiken?
de grootte en de vorm van het plein
de lichtval waar schijnt de zon? Zijn er donkere plekken? Welk stuk leent zich voor welk doel?
aanwezige bomen, struiken, groenstroken
hoe het schoolplein ligt ten opzichte van het schoolgebouw en de ingangen is het goed toegankelijk? Hoe zijn de looproutes?
hoe het ligt ten opzichte van de wijk/ woningen, de openbare weg, water en groen.
Maak foto's en schrijf kenmerken van de locatie op.
Noteer ook dingen die je misschien opvallend vindt.
Misschien heb je wel gelijk een idee over hoe het eruit moet komen te zien, schrijf deze dan gelijk op! Ook dingen waarvan je denkt dat ze misschien niet mogelijk zijn.
➜ Stap 2a.1. Verwerk al jullie opbrengsten van jullie bezoek aan de locatie in een fotoverslag. Zorg voor voldoende tekst en uitleg erbij, zodat alle opgedane kennis bewaard blijft.
Plaats het resultaat in SeeSaw en Egodact.
Je hebt dit verslag straks nodig bij het maken van je Fasedocument Definitiefase
2. Bestuderen van de beschikbare informatie
Jullie opdrachtgever heeft gelukkig al wat voorwerk gedaan. In het bestand dat jullie hier kunnen downloaden, vinden jullie de volgende informatie:
gegevens over het eigendom van het perceel
locatiegegevens: tekening met afmetingen
bestemmingsplaneisen
Deze informatie heeft de opdrachtgever allemaal online gevonden.
Bij het kopje "nuttige informatie" (in het menu van de quest) vind je meer uitleg over wat een bestemmingsplan is, waar je deze kan vinden en welke informatie het geeft.
➜ Bestudeer onder het kopje "Nuttige informatie" -> 'Wat is een bestemmingsplan' en 'Demografische gegevens'.
➜ Stap 2a.2. Maak een kort verslag met de naar jullie idee belangrijkste punten.
Plaats het resultaat in Seesaw en Egodact.
Dit verslag mag naast tekst natuurlijk ook plaatjes, tekeningen en bijlagen bevatten. Misschien helpen onderstaande punten jullie wat op weg:
Het verslag geeft je extra informatie over de belanghebbende (personen die ook belang hebben bij een aantrekkelijk plein).
Wat is voor hun belangrijk aan het plein? Schrijf dit op.
Het verslag bevat eisen en randvoorwaarden waaraan jullie je moeten houden in het ontwerp. Probeer daar een samenvatting van te maken.
Je hebt dit verslag straks nodig bij het maken van je Fasedocument Definitiefase.
Stap 2b - Eisen en wensen van gebruikers
In deze stap gaan jullie kinderen van het Tienercollege en HVX onderbouw interviewen.
Het doel van de interviews is te onderzoeken wat deze doelgroep van een aantrekkelijk tienerplein verwacht.
Tijdens de introductieles hebben jullie geoefend met de LSD-methode: Luisteren - Samenvatten - Doorvragen.
Deze vaardigheden kunnen jullie nu gaan toepassen.
Stappenplan:
Bedenk je openingsvraag, bijvoorbeeld: 'Wat komt als eerste bij je op als ik zeg 'aantrekkelijk schoolplein'?' 'Wat mag er absoluut niet ontbreken op het schoolplein' 'Wat is het stomste idee voor op een schoolplein'
Luister goed naar het antwoord en vraag door op het gekregen antwoord, zorg dat mensen zo nauwkeurige antwoorden geven. Als iemand bijvoorbeeld zegt: "ik wil dat een tienerplein gezellig is", dan is dat heel vaag. Wat bedoelen ze precies met gezellig, zijn dat speeltoestellen? Kleuren? Planten? Het is jouw taak om goed door te vragen zodat je precies weet wat ze bedoelen.
Bedenk vooraf ook van welke onderwerpen (thema's) jullie meer willen weten en schrijf deze op. Bijvoorbeeld:
fietsenstalling
buiten lessen
natuur
ontspannen
sport en bewegen
Verzin aan de hand van deze onderwerpen een aantal basisvragen.
Deze basisvragen geven richting en structuur aan jullie interviews. Het helpt jullie om alle onderwerpen waar jullie meer van willen weten, ter sprake te brengen.
De basisvragen kunnen jullie ook weer helpen als het gesprek vastloopt.
Maak afspraken voor minimaal 2 interviews. Houd er rekening mee, dat een interview minimaal 20 minuten duurt. Hoe je deze afspraken precies kunt maken, hoor je ook in de les.
➜ Stap 2b.1: Volg het bovenstaande stappenplan en maak van elk interview een verslag (wat is er gezegd?).
In de beoordelingsmatrix staat aan welke eisen het verslag moet voldoen. Plaats de verslagen in Seesaw en Egodact.
➜ Stap 2b.2: Maak eerst een lijst met alle eisen en wensen die je hebt verzameld in de interviews en wat jullie zelf zouden willen. Neem hierin de minimale eisen mee die je kunt vinden bij Stap 1 "De opdracht".
Vervolgens rangschik je deze lijst in belangrijkheid met behulp van de MoSCoW-methode.
Plaats je resultaat in Seesaw en Egodact.
Je hebt dit resultaat straks ook nodig voor je Fasedocument Definitiefase.
➜ Zie voor meer informatie over de MoSCoW-methode de uitleg onder nuttige informatie
Stap 2c - BloX inspiratiesessie
De inspiratiesessie is nog onder voorbehoud. Wij proberen een bedrijf met veel ervaring in het bouwen van speel- en beweegpleinen -inclusief tienerpleinen- deze sessie te laten geven.
Meer informatie volgt later.
➜ Stap 2c: Maak een verslag van de inspiratiesessie.
Beschrijf hierin ook welke ideeën jullie team aansprak en welke jullie mee willen nemen in jullie ontwerp of proces.
Plaats het resultaat in SeeSaw en Egodact.
Je hebt dit resultaat straks ook nodig voor je Fasedocument Definitiefase.
Stap 2d - Duurzaamheid en The Global Goals
The Global Goals, oftewel "de werelddoelen", zijn zeventien doelen om van de wereld een betere plek te maken in 2030, voor iedereen!
Achtergrondinformatie vind je onder het kopje 'Nuttige informatie'.
In deze Quest gaan jullie minimaal 3 van de 17 Werelddoelen verwerken in je ontwerp:
Eerst maak je kennis met de 17 doelen in onderstaand filmpje. Daarna leer je over de Werelddoelen 3, 13 en 15. Hiervoor is de website https://www.17doelendiejedeelt.nl/ gebruikt.
Je mag uiteraard zelf ook rondkijken op de site en ook over de andere doelen leren en verwerken in je ontwerp.
Elk doel rond je af met een kleine opdracht.
Op de pagina staat een knop 'Naar de 17 doelen wegwijzer'. Klik hierop.
Lees de tekst
Scroll verder en ontdek hoe Nederland scoort op dit werelddoel. Via de pijltjestoets kun je navigeren tussen de 4 scores.
Scroll verder en kijk het filmpje van Fulco uit Haarlem
Scroll verder en lees de chat onder het filmpje
Scroll verder en ondek bij #doehetzelf wat jij zelf kunt doen om gezonder te leven door te klikken op één van de drie onderwerpen: 100% waar, Slapen als medicijn en 10.000 stappen
Je kunt elk venster weer sluiten door op het kruis te klikken.
Sluit dit venster af met de knop
Doe de Quiz en bekijk bij elke vraag het antwoord. Hoe was jouw score?
➜ Volg de bovenstaande stappen. Jullie leren wat dit Werelddoel betekent en het geeft jullie inspriratie voor de volgende opdracht.
➜ Stap 2d.1: Bedenk met elkaar op welke manier jullie met het tienerplein invulling kunnen geven aan Werelddoel 3 'Goede gezondheid voor iedereen'.
Leg daarbij uit wat maakt dat jullie idee, concept of oplossing een bijdrage levert aan dit Werelddoel.
Op de pagina staat een knop 'Naar de 17 doelen wegwijzer'. Klik hierop.
Lees de tekst
Scroll verder en ontdek hoe Nederland scoort op dit werelddoel. Via de pijltjestoets kun je navigeren tussen de 3 scores.
Scroll verder en kijk het filmpje van Jamael uit Tilburg
Scroll verder en lees de chat onder het filmpje
Scroll verder en ondek bij #doehetzelf wat jij zelf kunt doen om klimaatverandering te vertragen door te klikken op één van de drie onderwerpen: Spanje? Deze aardbei komt uit de achtertuin!, Geen koe meer op mijn bord, Ga toch fietsen.
Je kunt elk venster weer sluiten door op het kruis te klikken.
Sluit dit venster af met de knop
Doe de Quiz en bekijk bij elke vraag het antwoord. Hoe was jouw score?
Klimaatadaptatie
Eén van de thema's die bij dit doel hoort is 'Klimaatadaptatie'. Dit betekent dat de wereld zich moet gaan aanpassen aan het veranderende klimaat.
Voor jullie ontwerp gaan jullie onderzoek op welke manier het tienerplein kan bijdragen aan de beperking van hittestress, wateroverlast en droogte.
Hittestress
Misschien heb je wel eens gehoord van hittestress? Hittestress is slecht voor mens, dier en planten. Je kunt je voorstellen, dat als alles buiten van steen is, het heel warm wordt in de omgeving. Voel maar eens aan een stenen muur waar de zon op staat, of de tegels op straat. Wat is het verschil met de temperatuur van een grasveld of het water in vijver?
Wat zou jullie tienerplein kunnen bijdragen om hittestress tegen te gaan?
Wateroverlast en droogte
Naast wateroverlast door hevige regenbuien is ook droogte een gevolg van de klimaatverandering. Droogte is niet goed voor de natuur, teveel water geeft wateroverlast. We moeten dus meer ruimte voor water maken. Dit kan bijvoorbeeld met meer oppervlaktewater (vijver, sloot), maar ook met groene daken, minder tegels op de grond of een waterdoorlatende verharding. Wat zou jullie Tienerplein kunnen bijdragen aan waterberging?
➜ Volg bovenstaande stappen en lees over klimaatadaptatie. Jullie leren wat dit Werelddoel betekent en geeft jullie inspriratie voor de volgende opdracht.
➜ Stap 2d.2: Bedenk met elkaar op welke manier jullie met het tienerplein invulling kunnen geven aan Werelddoel 13 'Klimaatverandering stoppen'.
Leg daarbij uit wat maakt dat jullie idee, concept of oplossing een bijdrage levert aan dit Werelddoel.
Doel 15: Gezonde bossen en een rijke biodiversiteit
Op de pagina staat een knop 'Naar de 17 doelen wegwijzer'. Klik hierop.
Lees de tekst
Scroll verder en ontdek hoe Nederland scoort op dit werelddoel. Via de pijltjestoets kun je navigeren tussen de 4 scores.
Scroll verder en kijk het filmpje van Koos uit Diemen
Scroll verder en lees de chat onder het filmpje
Scroll verder en ondek bij #doehetzelf wat jij zelf kunt bijdragen aan gezonde bossen en een rijke biodiversiteit: I de papierbak, Planten smullen van je afval en Voor mij geen palmolie.
Je kunt elk venster weer sluiten door op het kruis te klikken.
Sluit dit venster af met de knop
Doe de Quiz en bekijk bij elke vraag het antwoord. Hoe was jouw score?
➜ Volg bovenstaande stappen en lees over gezonde bossen en biodiversiteit. Jullie leren wat dit Werelddoel betekent en geeft jullie inspriratie voor de volgende opdracht.
➜ Stap 2d.3: Bedenk met elkaar op welke manier jullie met het Tienerplein invulling kunnen geven aan Werelddoel 15 'Gezonde bossen en een rijke biodiversiteit'.
Leg daarbij uit wat maakt dat jullie idee, concept of oplossing een bijdrage levert aan dit Werelddoel.
➜ Verwerk de antwoorden van stap 2d.1, 2d.2 en 2d.3 in een document en plaats dit in SeeSaw en Egodact.
Je hebt dit resultaat straks nodig voor het Fasedocument Definitiefase.
Fasedocument Definitiefase
Jullie zijn bij de afronding van deze fase aangekomen! Een hoop werk, maar een goed begin is het halve werk!
Goed gedaan!
Jullie gaan merken dat jullie de volgende fasen best vlot kunnen doorlopen, omdat jullie voorwerk zo grondig is geweest.
Nu eerst afronden. Dit wordt van jullie verwacht:
Afronding Stap 2 - Definitiefase
➜ Vraag in de vaste BloX om het geprinte lege Fasedocument Definitiefase (A3-formaat), of download deze hier.
➜ Verzamel al jullie opbrengsten uit stap 2 (zie de checklist bij Afronding) en controleer of deze allemaal in SeeSaw en Egodact staan. Zo niet, plaats ze dan alsnog!
➜ Verwerk de belangrijkste informatie in het Fasedocument Definitiefase. Jullie mogen zelf kiezen of jullie dat met de hand of digitaal doen.
Het maximaal aantal bladen dat jullie hiervoor mogen gebruiken is: 3.
➜ Plaats het resultaat in SeeSaw en Egodact.
➜ Stuur via Teams een bericht aan jullie gastdocent om te laten weten, dat jullie de eerstvolgende vaste BloX op woensdagochtend het resultaat willen toelichten en goedkeuring willen krijgen om door te gaan met Stap 3: de Ontwerpfase
Stap 3 - Ontwerpfase
Jullie hebben goedkeuring gekregen op jullie Fasedocument Definitiefase, gefeliciteerd!
Dan zijn jullie klaar voor de Ontwerpfase.
Jullie gaan een vlekkenplan, een moodboard en een ontwerp maken. Hierover lees je in de stappen 3a, 3b en 3c meer.
Bij grote bouwprojecten zijn er wat meer stappen nodig en bestaat de Ontwerpfase uit meerdere deelfasen. Deze gaan van grof naar fijn - van weinig detail naar veel details. Hieronder lezen jullie daar meer over.
Schetsontwerp. In deze fase worden de verschillende mogelijkheden onderzocht: een hoop schetsen en uitproberen.
Welke oplossing is de beste om verder uit te werken? Je houdt hierbij rekening met het Programma van Eisen, het bestemmingsplan, afmetingen van de locatie, etc.
Je maakt in het Schetsontwerp een schematisch overzicht van welke functies en activiteiten waar moeten komen. Echt een grove schets met wat sfeerbeelden.
Voorlopig Ontwerp. In deze fase komen de eerste technische tekeningen.
De tekeningen zijn op schaal (de verhoudingen op de tekening zijn net zoals in het echt), vormen zijn zoals ze in werkelijkheid bedoeld zijn.
De opdrachtgever krijgt een goed beeld hoe het er in werkelijkheid straks uit komt te zien. In deze fase kan er nog vanalles aangepast worden.
Definitief Ontwerp. In deze fase worden alle ruimtes, maten, vormen, kleuren en materialen vastgelegd. Het totale ontwerp wordt gecontroleerd op of het echt uitgevoerd kan worden.
Technisch Ontwerp. Om het gebouw of de terreininrichting te kunnen gaan maken, moet alles tot in detail uitgewerkt worden. Ook wordt er een beschrijving van de werkzaamheden gemaakt. Dit noemen we een bestek.
Het Vlekkenplan is een grafische weergave (beeld) van waar op het plein welke functies en activiteiten komen die jullie in de vorige stap (het Fasedocument Definitiefase) hebben verzameld.
Maakideeën
Om het Vlekkenplan te kunnen maken, hebben jullie een plattegrond van het terrein nodig. Deze liggen voor jullie klaar bij de vaste BloX.
Op deze plattegrond gaan jullie aangeven welke functies en activiteiten je waar op het terrein wilt hebben. Deze hebben jullie benoemd in het Fasedocument Definitiefase.
Maak bijvoorbeeld gebruik van verschillende kleuren papier om de ruimte aan te geven waar de functies moeten komen. Het voordeel van losse papiertjes is dat je hiermee lekker kan schuiven.
Geef met gekleurd draad/ wol of gekleurde stiften looproutes, fietsroutes, groen/blauwe linten en relaties tussen functies aan.
Houd bij het maken van je Vlekkenplan rekening met de Werelddoelen, de randvoorwaarden en de beperkingen.
TIP: Maak tussentijds foto's van jullie probeersels, zodat goede ideeën niet verloren gaan en jullie ze weer terug kunnen halen.
TIP: Jullie mogen meerdere Vlekkenplannen maken, waarmee jullie om feedback gaan vragen. Na de feedback kiezen jullie, wat jullie het beste Vlekkenplan vinden. Je past deze zo nodig nog wat aan en gebruikt hem voor het uitwerken van het ontwerp in stap 3c.
Stap 3a
➜ Vraag in de vaste Blox om de plattegrond van het terrein
➜ Maak het Vlekkenplan
➜ Klaar? Vraag feedback aan de gastdocent in de vaste BloX.
➜ Doe de laatste aanpassingen aan jullie Vlekkenplan om het definitief te maken.
➜ Plaats het aangepaste (definitieve) Vlekkenplan in SeeSaw en Egodact.
➜ Jullie mogen verder naar stap 3b.
Inspiratie voor een vlekkenplan zonder onderlegger
Inspiratie voor een vlekkenplan met onderlegger
Stap 3b - Moodboard
Wat is een moodboard?
Een moodboard is een collage op posterformaat. De collage wordt gebruikt om de gewenste sfeer, materiaal- en kleurgebruik weer te geven, maar kan ook afbeeldingen met inspiratie, korte notities, quotes of losse woorden bevatten. Het kan ook zogenaamde stalen (kleine stukjes) van echte materialen bevatten, zoals hout, stof, kleurvoorbeelden. Je weet wel, die kleine kleur en materiaal monstertjes die je in een meubelzaak of doehetzelfzaak ook vaak ziet.
Het maken van een moodboard is een creatief proces. Super leuk om met de hand te maken, maar het mag ook digitaal.
Stap 3b
➜ Maak de keuze of jullie het moodboard met de hand of digitaal gaan maken.
➜ Maak het Moodboard
➜ Klaar? Vraag feedback aan de gastdocent in de vaste BloX.
➜ Doe de laatste aanpassingen aan jullie Moodboard om het definitief te maken.
➜ Plaats het aangepaste (definitieve) Moodboard in SeeSaw en Egodact.
➜ Jullie mogen verder naar stap 3c.
Voorbeeld van een moodboard, op Printerest vind je nog meer inspiratie!
Stap 3c - Ontwerp
In deze stap ga je jouw vlekkenplan uitwerken tot een ontwerp.
In het ontwerp komt alles wat je tot nu toe hebt uitgewerkt samen. Jouw ontwerp wordt een plattegrond en is op schaal getekend. Jouw ontwerp maakt duidelijk hoe jouw tienerplein er straks uitziet. Jij kan jouw ontwerp straks gebruiken om een 3D-visualisatie, bijvoorbeeld een maquette, te maken.
Je gaat dus oplossingen bedenken en uitwerken. Hiervoor gebruik je jouw Fasedocument Definitiefase, jouw Vlekkenplan en jouw Moodboard.
Denk na over de afmetingen (lengte x breedte) van de verschillende functies (plekken). Bijvoorbeeld: hoeveel ruimte heb je nodig om 50 fietsen te kunnen stallen? Hoeveel ruimte heb je nodig voor een hangplek?
Hoe zien deze plekken eruit? Voor minimaal één functie (plek) maak je zelf een ontwerp van het 'element' dat op die plek komt te staan. Dat kan bijvoorbeeld een buitenleslokaal zijn, een klimplek, een moestuin of een hangplek. Voor de andere elementen mag je gebruik maken van plaatjes van elementen die al bestaan.
Denk na over de breedte van paden en hoe de paden de verschillende functies verbinden
Geef aan waar je welke verharding gebruikt (tegels, hout, grind, valondergrond, etc.)
Geef aan waar en wat voor beplanting je wil toepassen
Wil je verlichting gebruiken? Waar komt de verlichting?
Denk ook aan hekwerken, eventuele hoogteverschillen, toegangen tot de school, etc.
Vergeet niet jouw oplossingen die je hebt bij de opdracht Werelddoelen te verwerken in je ontwerp
En denk je ook aan de minimale eisen waaraan het Tienerplein moet voldoen?
Stap 3c
➜ Maak het Ontwerp. Vraag hulp aan de gastdocent als je er niet uitkomt!
➜ Klaar? Vraag feedback aan de gastdocent in de vaste BloX.
➜ Doe de laatste aanpassingen aan jullie Ontwerp om het definitief te maken.
➜ Plaats het aangepaste (definitieve) Ontwerp in SeeSaw en Egodact.
➜ Jullie mogen verder naar de stap Fasedocument Ontwerpfase.
Voorbeeld van een tuinontwerp, op schaal, zonder maatvoering
Voorbeeld ontwerp gebouw met schoolplein
Fasedocument Ontwerpfase
Goed gedaan!
Jullie hebben stap 3, de Ontwerpfase, bijna afgerond!
Om door te mogen naar stap 4 heb je eerst goedkeuring voor deze fase nodig.
Afronding Stap 3 - Ontwerpfase
➜ Controleer of je alle documenten die horen bij deze fase hebt gemaakt. Gebruik hiervoor de checklist onder het kopje Afronding
➜ Controleer of je alle documenten ook geplaatst hebt op SeeSaw en Egodact.
➜ Maak een afspraak met de gastdocent en de vakdocent om feebdback en goedkeuring te krijgen voor deze fase. De afspraak vindt plaats tijdens een vaste BloX. In deze afspraak licht je kort je gemaakte documenten toe en ook ga je in op het proces dat jullie doorlopen hebben om hier te komen. Deze afspraak neemt maximaal 20 minuten in beslag.
➜ Verwerk jullie feedback en plaats deze op SeeSaw en Egodact
➜ Stuur de docent of gastdocent een bericht dat je de feedback hebt verwerkt en vraag of je door mag naar de volgende fase
➜ Heb je goedkeuring? Gefeliciteerd, jullie mogen door naar stap 4!
Stap 4 - Voorbereidings- en Realisatiefase
In deze stap gaan jullie van je ontwerp een 3D-visualisatie maken in de vorm van een maquette, een maquette is een 3D-uitvoering van je plan.
Bij het maken van een maquette maak je gebruik van verschillende materialen. Het meest voor de hand liggende is papier, maar je kunt natuurlijk nog veel meer materialen gebruiken. Je werkt met een maquette niet meer alleen 'in het platte vlak', maar je gaat ook de hoogte in. De constructie moet dus stevig genoeg zijn.
Deze stap bestaat uit 2 onderdelen:
Bedenk een uitvoeringsplan voor je maquette: hoe ga je hem maken en wat heb je hiervoor nodig?
Maak de maquette
Hieronder vindt je wat inspiratie voor veschillende soorten maquettes. De voorbeelden zijn gevonden op Pinterest, hier kun je zelf nog meer ideeën vinden!
Stap 4a - De realisatie voorbereiden
Bedenk een uitvoeringsplan voor je maquette: hoe ga je hem maken en wat heb je hiervoor nodig?
Vragen die hierbij kunnen helpen zijn:
Wat wordt de schaal van je maquette? TIP: Gebruik dezelfde schaal als je ontwerptekening. Een kopie van je ontwerptekening kun je heel goed als onderlegger gebruiken!
Hoe ga je kleur gebruiken in je maquette?
Welke materialen wil je gaan gebruiken?
Welke gereedschappen heb je nodig?
Heb je alles zelf in je bezit of wil je gereedschap van school gebruiken?
➜ Stap 4.1. Schrijf de antwoorden op je vragen op en plaats deze in SeeSaw en Egodact
Verschillende materialen
Verschillende materialen
Ook LEGO of ander constructiespeelgoed kun je misschien goed gebruiken
Je hoeft niet alles zelf te maken, je kunt al kant en klare dingen gebruiken. Handig als ze een beetje op schaal zijn.
Stap 4b - Maak je ontwerp in 3D
In deze stap komt echt alles samen van wat je tot nu toe aan informatie en kennis hebt verzameld!
Gebruik je creatieviteit, schakel hulp in als je ergens niet uitkomt, of iets niet lukt. Laat zien wat jullie geleerd hebben en dat jullie je hebben ingezet om iets moois van te maken van jullie maquette!
Wij kijken er naar uit jullie resultaat te zien!
➜ Stap 4.2. Maak foto's van jullie maquette en plaats deze in Seesaw en Egodact.
➜ Ga verder naar Oplevering
Oplevering
Jouw maquette is klaar!
Voordat jij jouw maquette gaat presenteren, vraag je tijdens de vaste BloX eerst nog feedback aan de coaches. Deze feedback kun je dan nog verwerken voordat je jouw eindresultaat gaat presenteren tijdens de Expoweek.
Afronding Stap 4 - Voorbereidings- en realisatiefase
➜ Controleer of je alle documenten die horen bij deze fase hebt gemaakt. Gebruik hiervoor de checklist onder het kopje "Afronding"
➜ Controleer of je alle documenten ook geplaatst hebt op SeeSaw en Egodact.
➜ Maak een afspraak met de gastdocent en de vakdocent voor feedback op jouw maquette. De afspraak vindt plaats tijdens een vaste BloX. Deze afspraak neemt maximaal 20 minuten in beslag.
➜ Verwerk jullie feedback, maak een foto van de maquette en plaats deze op SeeSaw en Egodact.
➜ Bereid de eindpresentatie voor. Deze vindt plaats tijdens de Expoweek.
Afronding
Presentatie
Tijdens de Expoweek geven jullie een presentatie over deze Quest.
De presentatie bevat minimaal de volgende onderdelen:
Algemene indruk van de Quest. Geef daarbij antwoord op de volgende vragen:
Wat vonden jullie in het algemeen van de Quest?
Wat vonden jullie van de moeilijkheidsgraad van de Quest?
Wat was met moeilijkste en wat was het makkelijkste?
Wat vonden jullie het leukste en het minst leuke aan de Quest?
Wat hebben jullie geleerd van de Quest?
Wat kunnen wij verbeteren aan de Quest en/of aan de begeleiding bij de Quest?
Toelichting op het proces dat jullie als team doorlopen hebben. Geef daarbij antwoord op de volgende vragen:
Hoe was jullie taakverdeling?
Hoe ging de samenwerking?
Wat hebben jullie geleerd over jezelf?
Jullie hebben in het begin een planning gemaakt. Is het project volgens planning verlopen
Toelichting op de tussen- en eindresultaten.
Wat maakt dat jullie plan het beste plan is?
Wat is de unieke eigenschap van jullie plan?
Laat de resultaten van elke fase zien en vertel er wat over. De maquette krijgt natuurlijk de meest aandacht! Vertel hierbij ook hoe jullie de eisen en wensen hebben verwerkt in het plan?
Voor de toelichting op de punten 1 en 2 maak je een presentatie, voor de toelichting op punt 3 gebruik je jullie creaties.
Tijdsduur
De presentatie duurt ongeveer 15 minuten. Daarna is er nog maximaal 10 minuten voor het stellen van vragen door de toehoorders. We sluiten af met feedback van de docenten en de bekendmaking van de behaalde punten en de eXploremiles. In totaal kost de afronding dus 30 minuten.
Beoordelingsmatrix en checklist
Checklist
Controleer of je alle opdachten hebt gemaakt en al jouw opbrengsten hebt geplaats op SeeSaw en Egodact. Heb je ook overal waar dat gevraagd wordt om feedback gevraagd én deze ontvangen?
De checklist is gemaakt in Excel en vind je hier. Je kunt ook per opdracht aanvinken of je met dit onderdeel klaar bent. De checklist is zo gemaakt dat je ook je eigen deadlines erin kunt opnemen.
Beoordelingsmatrix
Per opdracht kun je punten verdienen. Het totaal aantal punten dat je kunt verdienen bedraagt 100. Om de 15 eXploremiles te verdienen moet je minimaal 85 punten behalen.
Er zijn 5 extra eXploremiles te verdienen als je 15 punten extra, dus in totaal 100 punten weet te behalen!
Onderstaand zie je de verkorte versie (samenvatting) van de beoordelingsmatrix.
Nuttige informatie
Begrippenlijst
Begrip
Uitleg
Kavel
Een aaneengesloten stuk grond
Bestemmingsplan
Een plan dat bepaalt wat er moet gebeuren met een stuk ruimte
Autochtoon
Iemand van wie de ouders in Nederland zijn geboren
Integratie
Opname in het grote geheel, waarbij mensen zich aanpassen aan de overheersende cultuur
Welzijn
Hoe goed het met de mensen gaat of hoe gelukkig ze zich voelen
Duurzaamheid
Zo werken dat de volgende generatie er ook voordeel van heeft (windenergie = goed. Benzine verbruiken = niet goed (want het raakt op))
Projectorganisatie
Alle mensen, overlegstructuren en afspraken die nodig zijn om het project te kunnen uitvoeren
Ontwerpteam
De club van experts (o.a. de architect) die samen een integraal ontwerp van een gebouw en/of terrein maken.
Integraal ontwerp
Elke discipline maakt een ontwerp, bijvoorbeeld: terrein, verlichting, riolering, inrichting, etc. In een integraal ontwerp worden deze allemaal samengevoegd in één tekening. Je kunt dan goed zien of alles goed op en bij elkaar past.
Faseovergang
De realisatie van een gebouw of terrein gebeurt in fases, van grof naar fijn. Het moment dat je de ene fase afsluit en start met de volgende fase noemen we een faseovergang. De faseovergang gaat vaak gepaard met een besluit.
Fasedocument
Elke fase sluit je af met een fasedocument. In een fasedocument staan de resultaten die je deze fase hebt behaald. Ook zijn de resultaten getoetst aan de eisen die aan het project worden gesteld.
Ontwikkelcanvas
Een ontwikkelcanvas is een handig hulpmiddel voor een tal van opdrachten. Wij gebruiken het ontwikkelcanvas om de projecteisen en -wensen overzichtelijk weer te geven (fasedocument Definitiefase)
Klimaatadaptatie
de wereld zich moet gaan aanpassen aan het veranderende klimaat
Vlekkenplan
Een Vlekkenplan is een grafische weergave (beeld) van waar op het plein welke functies en activiteiten komen
Bestek
Een nauwkeurige en zeer gedetailleerde technische omschrijving met technisch zeer gedetailleerde tekeningen van het te realiseren product.
Tekeningen
Aan de tekening die jullie als onderlegger kunnen gaan gebruiken voor je vlekkenplan en je ontwerp, wordt nog hard gewerkt. Hier vind je vast enkele documenten die je meer informatie geven over het gebied waarbinnen jij je Tienerplein mag gaan ontwerpen.
Hier vind je de presentatie van de introductieles (PDF).
Wat is een bestemmingsplan?
Een bestemmingsplan geeft aan hoe de grond gebruikt mag worden en wat op de grond gebouwd mag worden.
Het plan bepaalt dus of op een bepaalde locatie bijvoorbeeld een sportcomplex is toegestaan of bijvoorbeeld een school, een camping of manege. Ook wordt geregeld waar winkels, horeca, woningen en bedrijven mogen komen.
Het bestemmingsplan geldt voor iedereen, dus ook voor jullie en jullie ouders, maar ook voor scholen, bedrijven en voor de gemeente zelf. Wil je bijvoorbeeld een school bouwen of een terrein inrichten? Dan is het verstandig om eerst in het bestemmingsplan te kijken wat de bebouwingsmogelijkheden. In dit filmpje neem ik jullie mee door het bestemmingsplan van de locatie van ons Tienerplein. Onderstaand de video vind je ook nog in tekst stap voor stap een handleiding.
Demografische gegevens zijn alle gegevens die men kan verzamelen over een persoon en/of een doelgroep. Hierbij denkt men op de eerste plaats vooral aan geslacht, leeftijd, beroep en nationaliteit. Maar ook gegevens zoals woonplaats, afkomst, geschiedenis, godsdienst, relatie, hobby's, etc.
Het woord “demografie” is afkomstig van het grieks (dèmos = “volk” en graphoo = “beschrijven”) en betekent letterlijk ‘bevolkingsbeschrijving’.
Waarom zijn die gegevens handig bij het ontwerpen van een Tienerplein?
Ons Tienerplein ontwerpen we voor een doelgroep: scholieren tussen de 10 en de 16 jaar en jeugd uit de buurt. Onderzoek naar de demografische gegevens gaat over de mensen die in de buurt wonen. We noemen dat ook wel een doelgroepenanalyse. Met een goede doelgroepanalyse kunnen we het juiste doen voor de buurt, zorgen dat er voldoende geld is en (een klein beetje) bijdragen aan de oplossing van maatschappelijke problemen.
Behoefte van de buurt en politiek
Uit de doelgroepanalyse hebben wij het volgende gehaald: Uit de demografische gegevens van deze wijk blijkt, dat er best veel gezinnen met kinderen/ jonge jeugd wonen. De wijk bestaat hoofdzakelijk uit wooneenheden (woningen). De samenstelling van de wijk is qua herkomst ca. 50% autochtoon, de rest met een zeer uiteenlopende migratieachtergrond.
Hier ligt dus een kans voor de buurt om het buitenspelen (voor kinderen en jonge jeugd) en integratie te versterken.
Politiek en geld (1)
Projecten zoals het realiseren van openbare buitenruimte, waar ons Tienerplein onder valt, kunnen niet gerealiseerd worden zonder geld. Dit geld moet bij de gemeente vandaan komen, deels kan de school mogelijk meebetalen. Bij de gemeente bepaalt de politiek (gemeenteraad) waar het geld dat de gemeente heeft te besteden, aan besteed mag worden. Lees de lokale krant er maar eens op na, de algemene stemming is dat vooral geinvesteerd wordt in de kern Hoofddorp en dat de kern Nieuw-Vennep er ongunstig vanaf komt, ook op het gebied van de inrichting van de openbare ruimte.
Hier ligt dus een kans voor de Haarlemmermeerse politiek om geld vrij te maken en iets moois te doen voor de school en de buurt.
Politiek en geld (2)
In deze quest komen ook een paar maatschappelijke probelemen aan de orde: overgewicht, klimaatverandering en het uitsterven van planten en dieren. We behandelen deze via de Werelddoelen. Gemeenten moeten net als wij als individu ook meewerken aan het behalen van de Werelddoelen. Als wij in ons plan oplossingen bedenken en uitvoeren die hier aan bijdragen, dan kan dat voor de gemeente een goede reden zijn om (extra) geld beschikbaar te stellen voor het plan.
Hier ligt dus een kans voor Haarlemmermeerse politiek om een lokaal initiatief te ondersteunen en geld vrij te maken voor de realisatie.
Maar even wat anders..........
Wist je dat....
Jouw social media gegevens ook demografische gegevens zijn?
Deze voor bijvoorbeeld Facebook héél veel geld waard zijn?
Ze gebruikt worden om jou advertenties (reclame) te laten zien die aansluiten bij waar jouw interesses liggen?
Je dus goed moet nadenken wat je wel en niet deelt en liked op internet?
Tijdens de Definitiefase gaan jullie onderzoeken welke eisen en wensen (het eisenpakket) er zijn voor het Tienerplan. Hiervoor doorlopen jullie een aantal stappen. Je zult merken dat het eisenpakket behoorlijk groot kan zijn. Misschien zo groot, dat de ruimte te klein om dit allemaal te kunnen realieren. Bij projecten in het bedrijfsleven speelt ook het beschikbare geld (projectbudget) een grote rol. Meestal is het zo, dat niet alles wat men in het project wil hebben, betaald kan worden.
Dat betekent dus dat je prioriteiten moet stellen: wat heb ik echt nodig om het eindresultaat van mijn project goed te laten functioneren (vereist) en wat is niet vereist. Jullie hebben hier vast al vaak mee geoefend....of krijgen jullie zoveel zakgeld, dat je nooit keuzes hoeft maken?
Het softwarebedrijf Oracle heeft een methode bedacht om het stellen van pririteiten (prioriteren) makkelijker te maken, de MoSCoW-methode. Deze methode is ook heel goed bruikbaar voor projecten. Op deze site staat de methode duidelijk uitgelegd.
The Global Goals (De Werelddoelen)
17 Werelddoelen moeten ervoor zorgen dat de wereld in 2030 een betere plek is om te leven. Voor iedereen.
In 2015 ondertekenden 193 wereldleiders van de Verenigde Naties 17 Werelddoelen. In het Engels heten ze de Sustainable Development Goals (SDGs). Samen moeten ze wereldwijd een einde gaan maken aan allerlei dingen die het leven op aarde niet makkelijker maken. Extreme armoede, ongelijkheid en klimaatverandering bijvoorbeeld. Ook Nederland heeft deze doelen ondertekend. De deadline voor de doelen is 2030: als jij volwassen bent dus.
Onderstaand filmpje geeft een korte introductie van de Werelddoelen
Introductie werelddoelen
Wie hebben de doelen bepaald?
Omdat de Werelddoelen ons allemaal aangaan, mocht iedereen erover meedenken. Daarom reisden VN-medewerkers de hele wereld over om naar de mening van allerlei mensen te vragen. Uiteindelijk hebben bijna 7,8 miljoen mensen gestemd op de voor hen belangrijkste thema’s.
Waar gaan de doelen over?
Een van de belangrijkste problemen die we moeten aanpakken, is klimaatverandering. Alle landen hebben daarmee te maken: droogtes, extreme stormen en overstromingen. Als we de Werelddoelen halen, kunnen we de gevolgen van klimaatverandering tegengaan.
Ook inkomensverschillen spelen een grote rol. Hoe kleiner de verschillen, hoe stabieler een samenleving. De inkomensverschillen tussen rijke en arme landen nemen op dit moment wereldwijd af. Dat is goed nieuws. Maar de inkomensverschillen binnen landen nemen wel toe. En dat zorgt voor onrust. Alleen een economische groei waar iedereen van meeprofiteert, kan de kloof tussen arm en rijk verkleinen en zo vreedzame en eerlijke samenlevingen stimuleren.
Wat kan ik zelf doen?
Klimaatverandering en inkomensverschillen zijn grote thema’s. Ongrijpbaar groot bijna. Maar er zijn ook zaken waar je eenvoudig en direct zelf invloed op kunt uitoefenen. Bijvoorbeeld met de keuzes die je maakt als consument. Zo kun je kiezen voor producten die gemaakt zijn onder eerlijke werkomstandigheden. Wat jij kiest heeft groot effect. In je eigen omgeving en in de rest van de wereld.
Hoe weten we hoe het ermee staat?
Als je een doel wilt halen, moet je meten of je stappen in de goede richting zet. In Nederland doet het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat. Sinds 2016 meet die cijferexpert hoe Nederland ervoor staat vergeleken met andere EU-landen. Daar wordt een rapport van gemaakt, dat elk jaar op Verantwoordingsdag (de derde woensdag in mei) wordt overhandigd aan de Tweede Kamer.
Officiële volwassenensites over de doelen zijn best ingewikkeld (en saai) voor kinderen. Om te zorgen dat ook kinderen in Nederland aan de slag kunnen met de doelen, bedacht Anne-Marie Rakhorst (Duurzaamheid.nl) in 2019 de 17 Doelen Wegwijzer: de kinderversie van dat rapport van het CBS. ‘Ook kinderen hebben recht op de informatie die het CBS presenteert, want het gaat in 2030 vooral om hún wereld’, zegt ze. ‘Als je weet wat er aan de hand is in de wereld, kun je zelf actie ondernemen en volwassenen aanspreken over jouw toekomst. Kinderen hebben weliswaar geen stemrecht, ze hebben wel een stem!’
Alle doelen op een rij:
Er zijn 17 werelddoelen. Hieronder vind je ze allemaal op een rij. Wil je meer weten over een doel? Klik dan op de link om naar de Wegwijzer te gaan. In de Wegwijzer leer je alles over de verschillende doelen. Je vindt er informatie, weetjes, filmpjes, interviews én tips om zelf aan de slag te gaan.
Nederland heeft 17 kinderambassadeurs die zich inzetten voor het behalen van de werelddoelen. Er zijn 17 filmpjes gemaakt waarin de kinderambassadeurs vertellen over hoe zij de toekomst van de wereld zien en concrete ideeën delen over hoe het anders of beter kan. Een totaaloverzicht van alle filmpjes vind je hier.
Het arrangement M&M - Ontwerp je eigen Tienerplein is gemaakt met
Wikiwijs van
Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt,
maakt en deelt.
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:
het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten
terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI
koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI
koppeling aan te gaan.
Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.
Arrangement
IMSCC package
Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.
Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en
het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op
onze Developers Wiki.