NE - Filmrecensie schrijven

NE - Filmrecensie schrijven

0. Info startweek

  • Inleiding in twee zinnen, vooral gericht op inhoud: In deze quest leer je hoe je een filmrecensie schrijft. Je gaat de lezer van jouw recensie met respectvol taalgebruik overtuigen van jouw mening over de film Vechtmeisje. Naast je mening geef je ook informatie over en voorbeelden uit de film. We kijken de film samen in de blox Nederlands.
  • Aantal XM: 15 xm
  • Coaches die de quest begeleiden: mevr. Romijn (red) en mevr. Hoogendoorn (blue)
  • Begeleiding met Blox, aantal en start: Tijdens de blox Nederlands stel je vragen en je vraagt tussendoor om feedback. Deze feedback heb je steeds nodig om door te gaan naar de volgende stap. In week 4 is er een verplichte blox waarin we de film Vechtmeisje kijken en aantekeningen maken.
  • Building Learning Power: Verbeelden, koppelingen maken, essentie benoemen.
  • Belangrijkste opbrengsten: Een filmrecensie over de film Vechtmeisje met daarin jouw mening, voorbeelden uit de film en informatie over de film.

 

 

Inhoud en eXplore miles

Waarom zou je voor deze quest willen kiezen?

Je gaat een filmrecensie schrijven over de film 'Vechtmeisje'. In een recensie geef je je mening. Het doel is dat je mensen overtuigt van jouw mening en ook informatie geeft over de film.

Het thema van deze periode – respect – krijgt in de film Vechtmeisje veel aandacht. Maar ook de opdracht zelf heeft alles te maken met respect. Want hoe overtuig je de lezer van jouw filmrecensie om de film wel of niet te kijken? Met respectvol taalgebruik natuurlijk!

Om anderen te overtuigen van jouw mening, gebruik je overtuigende voorbeelden en argumenten. Dit doe je door te vertellen wat je vindt door beoordelingswoorden te gebruiken. Vind je de film bijvoorbeeld spannend, ontroerend of herkenbaar? Leg daarbij ook uit bij welke onderdelen van de film je deze mening hebt, bijvoorbeeld het acteerwerk, de sfeer of de boodschap van de film.

Uiteindelijk maak je er een aantrekkelijke tekst van door een mooie titel boven je recensie te zetten en aantrekkelijke tussenkopjes te bedenken. Wanneer je dit doet, beleven mensen plezier aan het lezen van jouw recensie en komt je mening sterker naar voren.

Uiteraard geef je je mening door sterren te geven. ★★ ★★☆

  • Verantwoordelijke Basecamp red: Nusch Romijn (ROM)
  • Verantwoordelijke Basecamp blue: Marjolein Hoogendoorn (HGD)

Waar gaat deze quest over?

Deze quest richt zich op het geven en onderbouwen van je mening en het ontwikkelen van jouw schrijfvaardigheid. Het doel is dat je leert mensen te overtuigen met respectvol taalgebruik. Hij hoort bij het domein Nederlands.

Welke producten moet je leveren?

Voor deze quest staan de volgende producten aan het einde van de route in Egodact:

  • Opdracht 1: ontwikkel een neus voor kwaliteit
  • Opdracht 2: je mening geven
  • Opdracht 3: de verschillende aspecten van een filmrecensie
  • Opdracht 4: oefenen met mening onderbouwen
  • Opdracht 5: aantekeningenblad bij Vechtmeisje
  • Opdracht 6: filmrecensie schrijven in stappen
  • Opdracht 7: reflective journal

 

VERWACHTING VOORDAT JE BEGINT

Verplichte blox in week 1 t/m 3 – de voorbereidingsopdrachten:
Voor deze quest maak je in week 1 t/m 3 vier opdrachten ter voorbereiding op het schrijven van de daadwerkelijke filmrecensie in week 4. Op je voorbereidingsopdrachten vraag je feedback van de docent in de blox, voordat je verder kunt.

Verplichte blox in week 4 – de film kijken:
Voor deze quest kijk je in week 4 de film, waarover jij jouw recensie schrijft. Bij het kijken van de film maken we samen aantekeningen. Dit is opdracht 5. We kijken de film in een blox. We bieden de film twee keer aan in week 4. Zorg ervoor dat je bij een van deze blox aanwezig bent (is verplicht). In het rooster zie je in de beschrijving van Nederlands in welke blox in week 4 je de film kunt zien.  


Let op: De film wordt niet gratis aangeboden op internet en is alleen tegen betaling te zien op Videoland en Pathé Thuis. Als je niet bij de verplichte blox in week 4 bent, maar de opdracht toch wilt maken, dan moet je de film dus zelf zien te regelen.

 

 

eXplore miles

 

  • Je haalt 15XM voor het behalen van de opdrachten (feedback gevraagd en verwerkt) en een goed beoordeelde filmrecensie.

 

Voorbeeldplanning

Je moet voorbereid zijn op het kijken van de film in week 4 (verplichte blox). Dat betekent dat je opdracht 1 t/m 4 voor die tijd gemaakt hebt, hier feedback op hebt ontvangen van de coach en deze verwerkt hebt. Om je te helpen, hebben we daarom een voorbeeldplanning voor je gemaakt:

Schoolweek  

Maken

Voorbereiding op de film kijken

Week 1
28-2 t/m 4-3
Inlezen op quest

Week 2
7-3 t/m 11-3

Opdracht 1 & 2 maken + feedback vragen

Week 3
14-3 t/m 18-3

Opdracht 3 maken + feedback vragen

Week 4  
21-3 t/m 25-3

Opdracht 4 maken + feedback vragen

  Inschrijven bij een van de twee Blox in week 5 film kijken   (VERPLICHT)

Film kijken

Week 5
28-3 t/m 1-4

Opdracht 5 maken – film kijken en aantekeningen maken 
We kijken de film in de blox. Hier moet je voor ingeschreven zijn  (VERPLICHT)

Filmrecensie schrijven en afronding

Week 6
4-4 t/m 8-4

Opdracht 6 maken – recensie schrijven en feedback vragen

Week 7
11-4 t/m 15-4

Verder werken aan opdracht 6 – recensie schrijven en   feedback vragen aan klasgenoot - recensie verbeteren en alles inleveren + opdracht 7.

Expoweek

Presenteren wat je hebt geleerd.

Jij begint

Motivatiemotor

➜ Maak een tegel aan in Egodact. Beschrijf daarin waarom je deze quest tot een goed einde zou willen brengen.

 

1. Een neus voor kwaliteit

Een filmrecensie schrijven we stap voor stap. Als jij je mening over een film goed wil onderbouwen, is het belangrijk om eerst filmrecensies van anderen te beoordelen. Zo ontwikkel je een neus voor kwaliteit.

Opdracht 1

  1. Wat is jouw favoriete film? Open een leeg document op je iPad en schrijf je antwoord op.
  2. Zoek drie filmrecensies op internet van jouw favoriete film. Kopieer de tekst van de filmrecensies naar je document en zet ze alle drie onder elkaar. Vermeld de bron van de filmrecensies eronder (Bron:…..)
  3. Lees de filmrecensies een voor een helemaal door. Orden de drie filmrecensies vervolgens op kwaliteit. Geef de beste filmrecensie een nummer 1, de een na beste een nummer 2 en de slechtste een nummer 3.
  4. Als je iets ordent op kwaliteit let je op een aantal dingen. Wat waren de punten waar jij naar keek toen je de filmrecensies ordende op kwaliteit? Schrijf tenminste drie punten op waar jij op lette.

 

Feedback vragen

➜ Zet de uitwerking van opdracht 1 in Seesaw en Egodact.

➜ Bespreek je uitwerking met de coach Nederlands tijdens de blox (niet via Teams).

➜ De feedback van je coach zet je in Seesaw en Egodact.

➜ Vervolgens verwerk je de feedback en bespreek je dit opnieuw met je coach. Als je uitwerking is goedgekeurd, post je dit opnieuw in Seesaw en Egodact.

➜ Hierna kun je door naar de volgende opdracht.

 

2. Je mening geven

In een filmrecensie geef je jouw mening over de film. Maar hoe geef je jouw eigen mening op de juiste manier? Dat doe je met beoordelingswoorden. Deze woorden moet je eerst begrijpen en herkennen, voordat je zelf gaat schrijven. Daarover gaat deze opdracht.

 

Opdracht 2
1. Denk aan de laatste film die jij gezien hebt. Schrijf de naam van deze film op. Bekijk daarna het filmpje met uitleg over beoordelingswoorden op de website van Mr. Chadd.

2. Gebruik de uitleg van het filmpje en het overzicht van Mr. Chadd om jouw mening over de laatste film op te schrijven in drie beoordelingswoorden.
Let op: de meest standaard beoordelingswoorden, zoals ‘saai’, ‘leuk’, ‘mooi’ schrijven we niet op. Daag jezelf uit om beoordelingswoorden te gebruiken die echt iets zeggen over de film. De woorden die jij kiest moeten dus niet passen bij iedere willekeurige andere film.

3. Lees het fragment uit een filmrecensie van Boy7. Welke beoordelingswoord gebruikt de schrijver hier om zijn/haar/hen mening te geven?
“De avonturen van Sam spelen zich af in een ongedefinieerde toekomst die vooral geschetst wordt door details. Die subtiliteit houdt het geloofwaardig.”

4. Lees de zin die erop volgt hieronder. Met welke vier woorden geeft de schrijver hier zijn/haar/hen mening?
“Daarentegen zijn sommige andere onderdelen van het verhaal, zoals de romantische ontwikkeling tussen Sam en Lara, weer vrij kort door de bocht.

5. Lees het fragment uit een filmrecensie van Boy7. Met welke drie woorden geeft de schrijver hier zijn/haar/hen mening?

“Boy 7 is misschien niet bijster origineel te noemen, maar wel een welkome aanwinst voor de Nederlandse film, die hopelijk de weg helpt vrijmaken voor meer specifieke genrefilms.”

 

Feedback vragen

➜ Zet de uitwerking van opdracht 2 in Seesaw en Egodact.

➜ Bespreek je uitwerking met de coach Nederlands tijdens de blox (niet via Teams).

➜ De feedback van je coach zet je in Seesaw en Egodact.

➜ Vervolgens verwerk je de feedback en bespreek je dit opnieuw met je coach. Als je uitwerking is goedgekeurd, post je dit opnieuw in Seesaw en Egodact.

➜ Hierna kun je door naar de volgende opdracht.

 

3. Aspecten van een filmrecensie

In een filmrecensie onderbouw je jouw mening met argumenten en voorbeelden uit de film. Je let bij het kijken op verschillende aspecten. Deze onderdelen moet je dus begrijpen en herkennen, voordat je zelf gaat schrijven. Dat leer je met deze opdracht. Neem het blokje theorie hieronder door. Dit zijn de aspecten waar jij in jouw filmrecensie ook over kunt schrijven.

Theorieblokje:

Dit zijn de aspecten (onderdelen) waar je in een filmrecensie over kunt schrijven:

  • Het plot (verhaal) van de film en achtergrondinformatie
  • Het thema/onderwerp van de film
  • Het acteerwerk (onder andere gespeelde emoties)
  • De dialogen (gesprekken)
  • De boodschap die de film jou wil vertellen
  • De sfeer van de film (neergezet door montage, locaties, decor, kostuum, muziekgebruik, kleurgebruik en licht)

 

Opdracht 3

1. Open hieronder de recensie van Vechtmeisje lees deze aandachtig door.

2. In de recensie zijn stukjes tekst geel gemarkeerd. De gemarkeerde stukjes tekst hebben allemaal een nummer. Over welk aspect geeft de schrijver van de filmrecensie zijn mening met argumenten en voorbeelden? Jij moet de juiste aspecten koppelen aan de stukjes tekst. Lees steeds het gemarkeerde stukje tekst. Kijk vervolgens in het theorieblokje hierboven om welk aspect het gaat. Neem de tabel over en vul het juiste aspect uit het theorieblokje in.

Let op: niet alle aspecten komen terug in de antwoorden en sommige aspecten komen dubbel voor.

Gemarkeerd stukje tekst

Over welk aspect geeft de schrijver in dit stukje tekst zijn mening en voorbeelden? Vul het onderdeel in:

1

 

2

 

3

 

4

 

5

 

6

 

7

 

8

 

 

 

Feedback vragen

➜ Zet de uitwerking van opdracht 3 in Seesaw en Egodact.

➜ Bespreek je uitwerking met de coach Nederlands tijdens de blox (niet via Teams).

➜ De feedback van je coach zet je in Seesaw en Egodact.

➜ Vervolgens verwerk je de feedback en bespreek je dit opnieuw met je coach. Als je uitwerking is goedgekeurd, post je dit opnieuw in Seesaw en Egodact.

➜ Hierna kun je door naar de volgende opdracht.

 

4. Mening onderbouwen oefenen

In deze opdracht oefen je met het onderbouwen van je mening. Na het kijken van een korte film schrijf je een alinea (een stukje tekst) over een van de door jou gekozen filmaspecten. Je geeft je mening en onderbouwt deze met voorbeelden en argumenten.

Kies een van de filmaspecten uit het rijtje hieronder waarover je gaat schrijven. Bekijk de korte film Raak (duur: 9 minuten).

 

De aspecten waarover je kunt schrijven:

  • Het plot (verhaal) van de film en achtergrondinformatie
  • Het thema/onderwerp van de film
  • Het acteerwerk (onder andere gespeelde emoties)
  • De dialogen (gesprekken)
  • De boodschap die de film jou wil vertellen
  • De sfeer van de film (neergezet door montage, locaties, decor, kostuum, muziekgebruik, kleurgebruik en licht)
Opdracht 4
1. Kies een filmaspect waarover je in jouw alinea over de korte film Raak gaat schrijven. Schrijf dit filmaspect op.
2. Beschrijf je mening over dit filmaspect. Gebruik voor het geven van je mening een of meerdere beoordelingswoorden. Schrijf je antwoord op.

3. Onderbouw je mening met argumenten en met voorbeelden uit de film.

4. Maak van jouw alinea – van jouw stukje tekst – één geheel door jouw mening van 4.2 en je onderbouwing van 4.3 samen te voegen. Misschien moet je er nog wat zinnen aan toevoegen om het mooi aan elkaar te schrijven.

 

Feedback vragen

➜ Zet de uitwerking van opdracht 4 in Seesaw en Egodact.

➜ Bespreek je uitwerking met de coach Nederlands tijdens de blox (niet via Teams).

➜ De feedback van je coach zet je in Seesaw en Egodact.

➜ Vervolgens verwerk je de feedback en bespreek je dit opnieuw met je coach. Als je uitwerking is goedgekeurd, post je dit opnieuw in Seesaw en Egodact.

➜ Hierna kun je door naar de volgende opdracht.

5. De film Vechtmeisje kijken

We zijn toegekomen aan het kijken van de film waarover jij je filmrecensie schrijft. Dat is de film Vechtmeisje. In week 4 kijken we de film in een blox. Zorg ervoor dat je je op tijd inschrijft. De film wordt in week 4 twee keer aangeboden. Houd het rooster goed in de gaten. In de beschrijving (het i'tje waar je op kunt klikken) zie je op welke dagen je de film in de blox Nederlands kunt zien.

Opdracht 5
1. Bij het kijken van de film maken we samen aantekeningen. Je krijgt hiervoor een aantekeningenblad van je coach Nederlands. Dit blad gebruik je om per aspect je mening in beoordelingswoorden op te schrijven. Daarnaast schrijf je per aspect tijdens het kijken de voorbeelden uit de film op waarmee je jouw mening gaat onderbouwen. Ook vul je hierop de belangrijkste gebeurtenissen van de film in. Het ingevulde aantekeningenblad gebruik je later voor het schrijven van je filmrecensie.

Een voorbeeld van het aantekeningenblad:


Let op: De film wordt niet gratis aangeboden op internet en is alleen tegen betaling te zien op Videoland en Pathé Thuis. Als je niet bij de verplichte blox in week 4 bent, maar de opdracht toch wilt maken, dan moet je de film dus zelf zien te regelen. Voor het maken van aantekeningen kun je dan het voorbeeld hierboven gebruiken.

Posten in Egodact

➜ Zet een foto van je ingevulde aantekeningenblad in Seesaw en Egodact.

6. De filmrecensie schrijven

Zo doe je het goed

Met hulp van je ingevulde aantekeningenblad en een stappenplan schrijf je jouw filmrecensie. Hieronder zie je in de tabel voor ieder werkniveau een kolom. Zoek de kolom met jouw werkniveau op. Bekijk waar jouw filmrecensie aan moet voldoen. Bovenaan zie je hoeveel woorden je minimaal voor je filmrecensie moet schrijven. Open de opdrachten hierna voor het stappenplan waarmee je schrijft.

Waar let je op bij het schrijven?

6.1 Stappenplan voor schrijven

Je schrijft jouw filmrecensie in stappen. Je maakt steeds van iedere stap een eerste versie. Daarna bespreek je jouw eerste versie met je coach. Vervolgens schrijf jij een verbeterde versie van dat gedeelte. Zo laat je zien dat je iets doet met de feedback.

Opdracht 6.1
Download het schrijfplan. Een voorbeeld van het schrijfplan zie je hieronder. Als je niet in het schrijfplan kunt typen, neem het dan als voorbeeld. Je kunt ook in je eigen Pages-document schrijven. Als je de stappen maar volgt.
Pak je ingevulde aantekeningenblad erbij. 
➜ Begin met het schrijven van de inleiding van jouw filmrecensie. Neem nog een keer door in 'Zo doe je het goed' waar de inleiding aan moet voldoen.
Schrijf een eerste versie van je inleiding.
Bespreek jouw eerste versie van de inleiding met je coach. Verwerk de feedback in je tweede versie van de inleiding.
Zo schrijf je steeds ieder deel van de tekst, totdat je de eindversie af hebt.


6.2 Eindversie controleren

Je bent er bijna! In deze opdracht controleer je jouw filmrecensie met een checklist om de puntjes op de i te zetten.

Opdracht 6.2
➜ Controleer je eindversie van de filmrecensie met de checklist hieronder.
➜ Laat een klasgenoot jouw eindversie controleren met de checklist.
➜ Zet de feedback van jouw klasgenoot op jouw eindversie in Seesaw en Egodact.
➜ Verwerk de feedback van je klasgenoot.

➜ Zet het ingevulde stappenplan van 6.1 inclusief je eindversie in Seesaw en Egodact.

 

7. Terugkijken

Werk je reflective journal bij door in Egodact antwoord te geven op de volgende vragen:

Opdracht 7

➜ Heb je in deze quest geleerd wat je hoopte te leren? Waarom wel/niet?

➜ Wat vond je het leukste aan het schrijven?

➜ Wat vond je het meest uitdagende onderdeel?

➜ Hoe had je deze quest nog beter kunnen doen?

➜ Zou je deze quest aanraden aan andere leerlingen? Waarom wel/niet?

➜ Heb je een tip voor de docent die deze quest gemaakt heeft? Zo ja, vertel!

 

Een laatste check, heb jij alles uit deze quest netjes en verzorgd ingeleverd?

  • Opdracht 1: verderkijker - ontwikkel een neus voor kwaliteit

    • 1.1 Je favoriete film

    • 1.2 Drie filmrecensies onder elkaar met bronvermelding

    • 1.3 Filmrecensies geordend op kwaliteit

    • 1.4 Waar heb je op gelet bij ordenen?

  • Opdracht 2: je mening geven

    • 2.1 Laatste film die je hebt gezien

    • 2.2 Drie beoordelingswoorden

    • 2.3 Beoordelingswoorden fragment Boy7

    • 2.4 Beoordelingswoorden fragment Boy7

    • 2.5 Beoordelingswoorden fragment Boy7

  • Opdracht 3: de verschillende aspecten van een filmrecensie

    • 3.1 Aspecten gekoppeld aan stukjes tekst

  • Opdracht 4: oefenen met mening onderbouwen

    • 4.1 Keuze filmaspect

    • 4.2 Mening met beoordelingswoord

    • 4.3 Voorbeelden en argumenten

    • 4.4 Alinea in één geheel

  • Opdracht 5: aantekeningenblad bij Vechtmeisje

    • 5.1 Foto ingevuld aantekeningenblad

  • Opdracht 6: filmrecensie schrijven in stappen

    • 6.2 feedback klasgenoot en ingevuld schrijfplan

  • Opdracht 7: reflective journal

Alles gemaakt en in Egodact gezet? Vraag dan je coach Nederlands om feedback!

  • Het arrangement NE - Filmrecensie schrijven is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Laatst gewijzigd
    2022-03-17 11:47:02
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    -
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur en 0 minuten

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    Herbert Vissers eXplore. (2022).

    NE - Samen beter lezen

    https://maken.wikiwijs.nl/183017/NE___Samen_beter_lezen

  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.