Digitaal leermateriaal voor topsporters

Digitaal leermateriaal voor topsporters

Over deze themapagina

 

DIGITAAL LEERMATERIAAL VOOR TALENTVOLLE SPORTERS

VOOR EN DOOR ONDERWIJS EN (TOP)SPORT

 

Het doel van het lesmateriaal op deze pagina is dat talentvolle sporters soepel kunnen meedraaien in onderwijs en tegelijkertijd leren over topsportthema’s, zoals schone sport en het belang van een duale opleiding.

Als talentvolle sporter heb je namelijk nooit een topsportcarrière voor het leven. Om goed voorbereid te zijn op een tweede carrière, is het belangrijk om (top)sport te combineren met onderwijs. Werken aan twee carrières is intensief. Daarom is flexibel, plaats en tijd onafhankelijk onderwijs belangrijk.

Het onderwijs (vo, mbo en ho) en (top)sport ontwikkelen samen open lesmateriaal voor talentvolle sporters die onderwijs volgen op Topsport Talentscholen (vo). Dit versterkt en verbindt wat talentvolle sporters leren in het onderwijs en in (top)sport.

In schooljaar 22-23 ontwikkelen we met 12 scholen leermateriaal op het gebied van de duale carrière van (aankomende) topsporters. Dit doen we als één van de pilotprojecten binnen Impuls Open Leermateriaal.
Lees meer...

Talent Skills

Talent Skills is erop gericht om talentvolle sporters in het vo vaardiger te maken in het aangaan en oplossen van uitdagingen die ze in hun duale opleiding tegenkomen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van een holistische benadering en ontwikkelen zij zich door te doen.

Talent Skills bestaat uit de onderdelen ‘topsportvaardigheden’ en ‘fysieke vaardigheden’.

 

Bekijk in het pdf-document de Talent Skills visie.

Topsportvaardigheden

Iedereen heeft talent. Iets wat hij of zij van nature heeft en met de nodige training en aandacht in kan uitblinken. De kinderen die deelnemen aan talent skills hebben hun talent al ontdekt. Om dit talent optimaal te laten schitteren is het echter belangrijk om tijdig enkele aanvullende competenties te ontwikkelen.

Hiermee gaat de leerling binnen Talent Skills Topsportvaardigheden aan de slag, door uitdagingen aan te gaan. Deze worden op drie niveaus aangeboden 'brons, zilver en goud' en sluiten aan op de thema's 'prestatiegedrag, voeding, dopingvrije sport, medisch en fysiek'.
De leerling bepaalt zelf de precieze invulling en aanpak van de uitdaging.

Video Talent Skills Topsportvaardigheden

Uitdagingen en toolbox

Door het aangaan van uitdagingen op de niveaus brons, zilver en goud ontwikkel jij 21st century skills zoals communiceren en creatief denken in aansluiting op thema's, zoals schone sport en duale opleiding, uit de (top)sport. De uitdagingen kan je breed toepassen, zowel in het onderwijs als in de (top)sport.

Brons

Bekijk uitdagingen

Zilver

Bekijk uitdagingen

Goud

Bekijk uitdagingen

Toolbox

Bij het maken van de uitdagingen kun je gebruik maken van de Toolbox.

Deze Toolbox biedt verschillende analoge en digitale werkvormen die jou kunnen helpen bij het maken van de uitdagingen.

Bekijk de toolbox

Fysieke vaardigheden

Het belangrijkste doel van deze lessen is: beter leren bewegen.

Het vroeg specialiseren en niet in aanraking komen met andere sporten beperkt de fysieke ontwikkeling van talentvolle sporters. Daarom staat er voor hen lessen ‘Fysieke vaardigheden’ op het rooster.

Talentvolle sporters doen niet mee met het reguliere vak ‘Lichamelijke Opvoeding’. De lessen ‘Fysieke vaardigheden’ worden gegeven door LO-docenten met ondersteuning van TeamNL centra.

De lessen bestaan uit de volgende 3 onderdelen:

  1. RAMP Warming-up
  2. Themavorm (wordt nog ontwikkeld)
  3. Fysieke training

Lesopbouw blokuur

Iedere les begint met een RAMP warming-up waarin oefeningen uitgevoerd worden waarin al veel van de fundamentele motorische vaardigheden terugkomen. Na deze warming-up gaat de les verder met een Themavorm, gevolgd door Fysieke training.

 

Deel 1

Deel 2

Deel 3

Blokuur

RAMP warming-up

Themavorm

Fysieke training

 

 

 

Lesopbouw kortere les

Indien er geen mogelijkheid is voor een blokuur wordt per les gekozen voor een RAMP warming-up, gevolgd door een Themavorm of Fysieke training.

Tijdens de Fysieke training wordt de inhoud afgestemd op wat de leerling nodig heeft; op het vlak van ontwikkeling en/of in relatie tot de sport.

 

Deel 1

Deel 2

Enkel lesuur 1

RAMP warming-up

Themavorm

Enkel lesuur 2

RAMP warming-up

Fysieke training

 

 

 

 

 

 

Voorbeeldles

Het onderstaande document is een voorbeeld van hoe 'fysieke training' gegeven kan worden tijdens de les Fysieke Vaardigheden. In het document zijn ook mediakaarten bijgevoegd, die gebruikt kunnen worden tijdens de les.

De voorbeeldles en de mediakaarten zijn ontwikkeld door Daniël van Zandvoort en Livia Peltrera.

Duale opleiding

Het beroep van een topsporter is helaas niet voor het leven. Daarom is het belangrijk om al op het voortgezet onderwijs na te denken over je tijd na de topsport en je daarop voor te bereiden. Welk beroep wil je beoefenen na je topsportcarrière? Welke opleiding ga je volgen? Hoe ga je werkervaring opdoen? Hoe ga je topsport en een (vervolg)opleiding combineren? Wie kan je daarbij helpen?

Bron: Fontys Hogeschool

 

Het is als topsporter dus erg belangrijk om een studie te kiezen die bij je past, waarbij je jouw topsportcarrière kunt combineren.

Uitdagingen

Door het aangaan van uitdagingen op de niveaus brons, zilver en goud ontwikkel jij vaardigheden zoals communiceren en creatief denken voor duale opleiding. Je leert hoe je een studie kiest die bij je past en hoe je die kunt combineren met topsport.

Brons

Bekijk uitdagingen

Zilver

Bekijk uitdagingen

Goud

Bekijk uitdagingen

 

Toolbox

Bij het maken van de uitdagingen kun je gebruik maken van de Toolbox.

Deze Toolbox biedt verschillende manieren die jou kunnen helpen bij het maken van de uitdagingen.

Bekijk de toolbox

 

 

Schone sport

 

 


Goed op de hoogte zijn van de dopingregels is belangrijk voor talentvolle sporters. Een foutje is immers zo gemaakt. Wist je bijvoorbeeld al dat er dopingstoffen in geneesmiddelen kunnen zitten? En dat voedingssupplementen vervuild kunnen zijn met dopingstoffen?

De Dopingautoriteit heeft verschillende e-learningmodules om je kennis over schone, dopingvrije, sport te vergroten. Welke e-learningmodule bij jou past, hangt af van je leeftijd en niveau:

Brons (±15 jaar)

Zilver (±17 jaar)

Goud

Is bedoeld voor talenten op nationaal (junioren)niveau die in de toekomst dopingcontroles kunnen krijgen.

De module is een introductie van het onderwerp doping. De onderwerpen die in deze module aan bod komen zijn de dopingregels, de dopingcontroles en de risico’s voor onbewust dopinggebruik.

Is bedoeld voor talenten die binnenkort kunnen deelnemen aan internationale (junioren)wedstrijden.

In de module wordt nog wat dieper ingegaan op de onderwerpen die in module Brons zijn besproken.

Is vooral bedoeld voor topsporters op het hoogste niveau.

Waarschijnlijk heb je al meerdere keren een dopingcontrole gekregen en moet je ook whereabouts invullen.

Deze module is een vervolg op module Zilver.

 

Iedereen kan het e-learningplatform gebruiken. Om een module te doorlopen, maak je een account aan. Vervolgens ga je naar de module die je wilt doorlopen. Na het doorlopen van de module ontvang je een certificaat. Met dit certificaat kun je laten zien dat je de e-learningmodule hebt gemaakt.

Naar het e-learningplatform

 

Wordt ondersteund door

Iedereen heeft talent. Iets wat hij of zij van nature heeft en met de nodige training en aandacht in kan uitblinken. De kinderen die deelnemen aan talent skills hebben hun talent al ontdekt. Om dit talent optimaal te laten schitteren is het echter belangrijk om tijdig enkele aanvullende competenties te ontwikkelen. Het Rodenborch College helpt de talentvolle sporters, om zich hier optimaal in te kunnen ontwikkelen.

 

Op het Sint Joris college ontwikkelen en testen we onderdelen van dit programma in onze topsportklassen, constant op zoek naar verbetering.

 

Om talentvolle sporters nog beter voor te bereiden op de duale opleiding helpt TeamNL centrum Zuid mee aan de ontwikkeling van Talent Skills en het open leermateriaal. We verbinden en ondersteunen bij de toepassing van het open leermateriaal zowel in het onderwijs als in de (top)sport.

 

Het Expertisecentrum Voortgezet Onderwijs & Topsport ondersteunt de ontwikkeling van open leermateriaal met aansluiting op thema’s uit de (top)sport en maakt de verbinding met de Topsport Talentscholen. Vanuit de gedachte van het ondersteunen van de duale opleiding en persoonlijke leerpaden voor studenten maken wij onze studenten bewust van de mogelijkheden die er zijn binnen het programma Talent Skills om op deze manier topsporters nog beter voor te bereiden op een betere transitie van het vo naar het mbo en naar het ho.

 
 

 

 
Corporate Fontys Logo DIGITAAL

Bijdrage aan ontwikkeling leermaterialen. Wij denken graag mee over leermaterialen, die raakvlakken hebben met bijvoorbeeld de transitie van het VO naar het HO.

 

Vanuit de gedachte van het ondersteunen van de duale opleiding helpt Tilburg University mee met het ontwikkelen van lesmateriaal binnen het programma Talent Skills om op deze manier leerlingen/studenten/topsporters nog beter voor te bereiden op de volgende stap in hun carrière.

 

Ontwikkeling lesmateriaal, verbinding educatie Schone Sport met topsport en onderwijs zowel online als fysiek.

 

Voorbeeld van afbeelding

Binnen de topsport -en talentontwikkelingsprogramma’s van de KNZB testen we dit programma en ondersteunen we de ontwikkeling omdat we een duale opleiding belangrijk vinden voor onze talenten en topsporters.

 

Vanuit de combinatie school en sport vinden we het belangrijk als Topsport Talentschool om ook de skills van een topsporter te integreren in ons curriculum d.m.v. het “Talentuur”. Binnen dit uur komen dus de skills aan bod die horen bij het leven van een topsporter. Denk hierbij aan de thema’s voeding, slaap, blessurepreventie, presentatie technieken etc. We zijn dit jaar gestart in leerjaar 1 en willen dit graag uitbreiden naar leerjaar 2.

 

TOP'S-PORT, ondersteuning in topsport vanuit de Gemeente 's-Hertogenbosch. Betrokkenheid: voor onze topsporttalenten op het Rodenborch College Challenges ontwikkeld voor "gezonde voeding" en voor "het presenteren van je eigen sportloopbaan".

 

 

Topsport Amsterdam - Onderwijs voor talenten ‘moet’, onderwijs voor senioren topsporters ‘mag’. Onze jonge talenten zijn vaak leerplichtig. Voor alle andere sporters die trainen in een topsportprogramma, zoeken we optimale afstemming met het onderwijs.

 

Vanuit het Summa College vinden we het belangrijk dat topsporters skills opdoen die ze tijdens hun sport- en studiecarrière kunnen gebruiken. Wij denken hierbij ook mee aan de opdrachten, helpen mee aan de voorbereiding van een goede studiekeuze met een optimale duale opleiding voor de studenten als uitgangspunt.

 
Ben jij een topsporter of sport je op een hoog niveau? Wil je ook je mbo-diploma halen? Dat kan bij Koning Willem I College. We maken samen afspraken hoe jij je sportrooster kunt combineren met je schoolrooster. We werken nauw samen met NOC*NSF en TeamNL centrum Zuid.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Het arrangement Digitaal leermateriaal voor topsporters is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Laatst gewijzigd
    2023-09-20 09:27:32
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Het doel van dit lesmateriaal is dat topsporters soepel kunnen meedraaien in onderwijs en tegelijkertijd leren over topsportthema’s, zoals anti-doping en het belang van een duale carrière.
    Leerniveau
    VMBO gemengde leerweg, 2; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 1; VWO 2; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 2; VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 4; VMBO gemengde leerweg, 3; VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 1; VMBO theoretische leerweg, 1; HAVO 4; HAVO 1; VMBO theoretische leerweg, 4; VWO 6; VMBO gemengde leerweg, 1; VMBO theoretische leerweg, 2; VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 2; VWO 1; HAVO 3; VWO 3; HAVO 5; VWO 4; VMBO theoretische leerweg, 3; VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 3; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 4; HAVO 2; VMBO gemengde leerweg, 4; VWO 5; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 3;
    Leerinhoud en doelen
    Bewegen, sport en maatschappij; Bewegen regelen; Gezond bewegen; Sport, dienstverlening en veiligheid; Bewegen verbeteren; Lichamelijke opvoeding; Bewegen beleven;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    2 uur en 0 minuten
    Trefwoorden
    talent skills, topsport, topsportonderwijs, topsportvaardigheden

    Bronnen

    Bron Type
    Video Talent Skills Topsportvaardigheden
    https://youtu.be/Ch2RdlectxA
    Video
    https://www.youtube.com/watch?v=iq9aP9zn7lo
    https://www.youtube.com/watch?v=iq9aP9zn7lo
    Video
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.