BPV-WIKIWIJS

BPV-WIKIWIJS

Inleiding

Beste studenten,

De komende tien weken gaan jullie iedere week, twee uur les krijgen in ‘professionele ontwikkeling’. Tijdens deze lessen ligt de nadruk op samenwerkend leren, jullie gaan dit doen aan de hand van een opdracht.

Deze opdracht komt voort uit een praktijkvraagstuk die wij als docenten hebben, namelijk:

Hoe kunnen wij als docenten de praktijk waar wij jullie voor opleiden, zo authentiek (nauw) mogelijk aansluiten aan jullie beroepspraktijk?

Herkennen jullie deze vraag? Denk of zeg je het weleens, “mijn docent weet eigenlijk niet eens goed wat ik tijdens mijn stage moet doen, of hoe het werkt in het verpleeghuis’’?

Kijk maar eens naar dit filmpje. Het gaat hier over een andere sector binnen het mbo maar dit speelt bij de sector zorg, exact hetzelfde.

Dit is ook de reden waarom we tijdens de lessen professionele ontwikkeling en samenwerkend leren gaan combineren met dit praktijkvraagstuk. We gaan met elkaar werken aan een opdracht om een helder beeld te krijgen van jullie beroepspraktijk. Zelfs zo helder dat de opdracht uiteindelijk een product gaat opleveren die docenten, maar ook andere nieuwe medewerkers kunnen gebruiken om een dagje stage te lopen in een van jullie verpleeghuizen!

Benieuwd hoe de complete opdracht eruitziet, en hoe dat in z’n werk gaat? Lees dan verder…

Samenwerkend leren

Wat is het belang van samenwerkend leren?

''We spreken van samenwerkend leren als aan vijf kenmerken is voldaan’’ (Ebbens & Ettekoven, 2016, p. 16).

1. Positieve wederzijdse afhankelijkheid: bij het maken van de opdracht hebben studenten elkaar nodig, hierdoor is de samenwerking van groot belang voor het uiteindelijke resultaat.

2. Individuele aanspreekbaarheid: iedere student heeft een taak in de groep waardoor hij/zij op elk moment verantwoordelijk en aanspreekbaar is op het eindresultaat.

3. Directe interactie: studenten overleggen samen over de opdracht, waardoor ze op een directe wijze met elkaar communiceren.

4. Aandacht voor sociale vaardigheden: voor een prettige en efficiënte samenwerking, horen studenten en de docent aandacht te besteden aan de interpersoonlijke vaardigheden.

5. Aandacht voor groepsprocessen: hierbij horen de studenten en de docent aandacht te hebben voor het groepsproces, dit kan door regelmatig het eigen functioneren in de groep te bespreken. Door dit te doen, zullen studenten het samenwerken verbeteren.

Bovendien ontwikkelen jullie door het samenwerken, de sociale vaardigheiden zoals het leren kennen en vertrouwen van elkaar. Daarnaast wordt er in de groep helder en duidelijk gecommuniceerd, en horen jullie elkaar te accepteren en ondersteunen. Indien er samenwerkingsproblemen ontstaan, horen jullie dit effectief op te lossen in de groep.

(Ebbens & Ettekhoven, 2016) (Geerts & van Kralingen, 2011)

 

 

 

Opdracht

Jullie gaan in groepjes van vier, werken aan de opdracht die verwoord staat in deze Wiki. De volledige opdrachten kunnen jullie vinden onder het kopje ‘verwerking’.

Tijdens de lessen krijgen jullie hierover instructie van de docent. Hierbij zal de docent groepjes van viertallen maken. Jullie gaan samen kijken naar jullie beroepspraktijk, de verschillen en overeenkomsten.

Vervolgens gaan jullie een digitale padlet maken. Op deze manier maak je kennis met digitale techniek die je ten behoeve van de zorg kunt inzetten.

De padlet moet ingevuld worden met drie opdrachten:

  • De eerste opdracht is het maken van een globale dagindeling. Dit gaan jullie doen aan de hand van een interview binnen je groepje. Uiteindelijk maak je daar een gezamenlijk document van. Dit document plaatsen jullie in de padlet.
  • De tweede opdracht gaat over de vraag, wat de kenmerken zijn van jullie stageplek. Deze vraag zal eerst door iedere individuele student beantwoord moeten worden. Daarna gaan jullie in tweetallen formuleren, hoe jullie stageplek georganiseerd is. Hierbij maken jullie een organogram. Vervolgens beschrijven jullie de visie op de zorg van jullie stageplek. Ook dit document plaatsen jullie in de padlet.
  • De derde opdracht doen jullie in tweetallen binnen je groepje. Hierbij gaan jullie bespreken welke richtlijnen, procedures en protocollen er op jullie stageplek gebruikt worden. Dit ga je vergelijken met het ander tweetal uit je groepje. Vervolgens maken jullie hier samen een document van, die jullie gaan plaatsen in de padlet.

Als de opdrachten af zijn en de padlet is gevuld, plannen we een afspraak zodat jullie de padlet kunnen presenteren in de klas. Dit zal plaatsvinden in de laatste twee lesweken.

De docent hoort door middel van deze opdracht, een helder beeld van jullie beroepspraktijk te krijgen. Ook zal dit in de beoordeling terugkomen. De docenten gebruiken namelijk het beoordelingsformulier die je eveneens in de Wiki ziet staan.

Bij deze opdracht zullen jullie goed moeten samenwerken. Je kunt alleen samenwerken als je van elkaar afhankelijk bent en als je aandacht hebt voor het groepsproces. Tijdens deze opdracht ontwikkel je sociale vaardigheden en is er directe interactie. Ieder groepslid is individueel aanspreekbaar. Tot slot maakt iedere student over het geheel van de opdracht een reflectieverslag.

 

Verwerking

Les 1

Week 1

Introductie

Welkom bij de eerste les! Allereerst worden jullie in groepjes van vier verdeeld. Jullie beginnen met het bestuderen van de Wikiwijs, opdrachten en het beoordelingsformulier. Het is belangrijk om dit goed door te nemen zodat je weet wat er van je verwacht kan worden!

Vervolgens gaan jullie zelfstandig de ‘Beroepscode’ doornemen om professioneel te kunnen handelen, link hiervan vinden jullie hieronder:

https://www.venvn.nl/media/042ooa1u/de-nationale-beroepscode-voor-verpleegkundigen-en-verzorgenden.pdf

Heb je vragen hierover? Schrijf je vragen op en stel ze gerust aan de docent. Jullie gaan samen de elementen van samenwerkend leren bespreken, waarna jullie de verwachtingen bespreken rondom het samenwerken. Hierna moeten jullie een samenwerkingsplan maken. Het is belangrijk om dit plan goed te bewaren voor je reflectie aan het einde van de opdracht. We zullen klassikaal de samenwerkingsplannen bespreken.  

 

Leerdoelen

Na deze les:

  • Weten de studenten wat de opdracht inhoudt.

  • Weten de studenten hoe ze moeten samenwerken.

  • Weten de studenten wat professioneel handelen is.

  • Weten de studenten de elementen van samenwerkend leren.

Opdracht

  • ‘Beroepscode’ zelfstandig doornemen.
  • Samenwerkingsplan maken.

Afsluiting

Aan het einde van de les gaan jullie samen evalueren.

Hierbij nemen jullie de volgende punten mee in jullie evaluatie:

  • Wat hebben jullie gedaan tijdens deze les?

  • Wat hebben jullie ervan geleerd?

  • Wat nemen jullie mee naar de volgende les?

 

Les 2

Week 2

Introductie

Tijdens deze les krijgen jullie uitleg over het drie-stappen-interview. Na de uitleg beginnen jullie met het samenstellen van de interviewvragen over de volgende onderwerpen:

  • Hoe ziet een globale dagindeling, op een doordeweekse dag op jouw stageplek eruit?

  • Waar bestaan de werkzaamheden uit?

Vervolgens maken jullie binnen jullie groepje, duo’s. Binnen het duo interviewt de ene student de andere. Hierna worden de rollen omgedraaid en interviewt de tweede student, de eerste student. Noteer de antwoorden en neem ze mee naar de volgende les, voor stap 3 van het interview.

 

Leerdoelen

Na deze les:  

  • Weten de studenten hoe ze een drie-stappen-interview moeten afnemen.

  • Kunnen de studenten uitleggen hoe een dagindeling op de stageplek eruitziet.

Opdracht

  • Stap 1 en 2 van het drie-stappen-interview uitvoeren.

Afsluiting

Aan het einde van de les gaan jullie samen evalueren.

Hierbij nemen jullie de volgende punten mee in jullie evaluatie:

  • Wat hebben jullie gedaan tijdens deze les?

  • Wat hebben jullie ervan geleerd?

  • Wat nemen jullie mee naar de volgende les?

Les 3

Week 3

Introductie  

Tijdens deze les gaan jullie zelfstandig een digitale tool maken, oftewel de padlet. Hieronder is een filmpje te zien dat uitleg geeft over hoe je een padlet moet maken.  

Vervolgens bespreken jullie samen wat voor uitkomsten jullie hebben van het interview. Zorg er wel voor dat er van de gezamenlijke uitkomsten één globale dagindeling van de stageplek gemaakt wordt. Indien de padlet is aangemaakt, kunnen jullie de dagindeling in de padlet plaatsen.  

Leerdoelen

Na deze les:

  • Weten de studenten hoe een padlet gemaakt moet worden.

  • Weten de studenten hoe je van de gezamenlijke uitkomsten één globale dagindeling moet maken.  

Opdracht

  • Digitale tool, padlet maken.

  • De gezamenlijke uitkomsten van het interview uitwerken in één globale dagindeling van de stageplek.  

Afsluiting

Aan het einde van de les gaan jullie samen evalueren.  

Hierbij nemen jullie de volgende punten mee in jullie evaluatie:

  • Wat hebben jullie gedaan tijdens deze les?

  • Wat hebben jullie ervan geleerd?

  • Wat nemen jullie mee naar de volgende les?

Les 4

Week 4

Introductie

Tijdens deze les gaan jullie in eerste instantie individueel nadenken over de visie op zorg binnen jullie eigen stageplek. Vervolgens beschrijven jullie de kenmerken van jullie stageplek.

Vergelijk dit met wat er in de beroepscode staat, link hiervan vinden jullie hieronder:

https://www.venvn.nl/media/042ooa1u/de-nationale-beroepscode-voor-verpleegkundigen-en-verzorgenden.pdf

  • Beschrijf wat je wel en niet herkent, bespreek dit vervolgens met een medestudent uit je groepje.  

  • Beschrijf nu een visie op de zorg in het verpleeghuis aan de hand van jullie bevindingen.

  • Maak met je groepje hier één document van en plaatst het in de padlet.  

Leerdoelen

Na deze les:

  • Weten de studenten de verschillende kenmerken van verpleeghuizen.

  • Kunnen de studenten een visie op zorg in het verpleeghuis beschrijven. 

Opdracht

  • Kenmerken van verpleeghuizen beschrijven.

  • Visie op de zorg in het verpleeghuis beschrijven.

Afsluiting

Aan het einde van de les gaan jullie samen evalueren.  

Hierbij nemen jullie de volgende punten mee in jullie evaluatie:

  • Wat hebben jullie gedaan tijdens deze les?

  • Wat hebben jullie ervan geleerd?

  • Wat nemen jullie mee naar de volgende les?

Les 5

Week 5

Introductie

Tijdens deze les gaan jullie een organogram maken. Dit is een opdracht waar jullie gezamenlijk aan moeten werken. Denk alvast na over de organisatiestructuur van jullie stageplek en bespreek dit met je groepje. Hierna maken jullie samen een organogram van een verpleeghuis, naar aanleiding van jullie bevindingen.  

Bekijk samen met je groepje dit voorbeeld van het organogram, door op de link hieronder te drukken:

https://www.zorgbalans.nl/over-zorgbalans/directie/.

Maak nu samen met je groepje een organogram van een verpleeghuis. Als jullie klaar zijn, kunnen jullie dit plaatsen in de padlet.

Leerdoelen

Na deze les:

  • Weten de studenten wat een organogram is en hoe je dit moet maken.

  • Kunnen de studenten in het kort vertellen hoe de organisatiestructuur bij hun stageplek is.  

  • Leren de studenten denken-delen-uitwisselen.

Opdracht

  • Organogram maken.

  • Organisatiestructuur van de stageplek bekijken.

Afsluiting  

Aan het einde van de les gaan jullie samen evalueren.

Hierbij nemen jullie de volgende punten mee in jullie evaluatie.

  • Wat hebben jullie gedaan tijdens de les?

  • Wat hebben jullie ervan geleerd?

  • Wat nemen jullie mee de volgende les?

Les 6-7

Week 6-7

Introductie

Tijdens deze les start de docent met uitleg geven over de procedures, richtlijnen en protocollen binnen de VVT, het verpleeghuis. Hierna gaan jullie duo’s maken. Bespreek samen met je groepje over de procedures, richtlijnen en protocollen die er bij jullie stageplek (verpleeghuis) gebruikt wordt. Noteer dit en plaats het in de padlet.

Bestudeer wat de beroepscode hierover zegt:

https://www.venvn.nl/media/042ooa1u/de-nationale-beroepscode-voor-verpleegkundigen-en-verzorgende.pdf .

Leerdoelen

Na deze les:

  • Kunnen de studenten benoemen wat de procedures, richtlijnen en protocollen zijn binnen de stageplek/het eigen verpleeghuis.
  • Kunnen de studenten de overeenkomsten en verschillen benoemen binnen andere verpleeghuizen.
  • Kunnen de studenten één document maken waarin globaal de procedures, richtlijnen en protocollen opgesteld worden van een gemiddeld verpleeghuis.

Opdracht

  • In duo's bespreken over wat de procedures, richtlijnen en protocollen zijn op de stageplek.

Afsluiting

Aan het einde van de les gaan jullie samen evalueren.

Hierbij nemen jullie de volgende punten mee in jullie evaluatie.

  • Wat hebben jullie gedaan tijdens de les?
  • Wat hebben jullie ervan geleerd?
  • Wat nemen jullie mee de volgende les?

Les 8

Week 8

Introductie

Tijdens deze les gaan we de laatste hand leggen aan de opdracht. We gebruiken hiervoor het beoordelingsformulier. De bedoeling is dat ieder groepje hun opdracht presenteert voor de klas. Zodoende krijgt iedere student en docent een helder beeld van het werk van de verzorgende in het verpleeghuis. We gaan tijdens deze les de presentatie voorbereiden.

Tijdens deze les gaan jullie ook de samenwerking evalueren aan de hand van het samenwerkingsplan die jullie in de eerste les gemaakt hebben.

Als laatste gaan jullie je verdiepen in het schrijven van een reflectie volgende de STARRT-methode. Gebruik hiervoor de handleiding: https://www.scribbr.nl/stage/starr-methode/ 

De opdracht

  • Werk met je groepje samen, check met elkaar aan de hand van het beoordelingsformulier of aan alle voorwaarden voldaan is.
  • Ga met je groepje de presentatie voorbereiden: Jullie geven uitleg van jullie gemaakte opdrachten in de padlet. Dit doen jullie op zo’n manier dat de andere studenten en de docent een helder beeld krijgen van het werk als verzorgende in het verpleeghuis. De presentatie zal ongeveer 10 min. moeten duren.
  • Met je groepje gaan jullie het samenwerken evalueren. Als leidraad gebruiken jullie het samenwerkingsplan uit les 1.  
  • Met je groepje ga je starten met het schrijven van een reflectie volgens de STARRT-methode. Daar gebruik je de link met de handleiding voor. Bespreek de methode met elkaar en bespreek elkaars vragen hierover.
  • Iedere student maakt verder als thuisopdracht een eigen reflectie.
  • De reflectie is min. 1 A4, lettergrote 11. Die lever je einde van week 10 in bij de docent.

Leerdoelen

Na deze les:

  • Hebben de studenten de opdracht afgerond.
  • Kunnen de studenten een presentatie voorbereiden.
  • Kunnen de studenten aangeven hoe de samenwerking is verlopen.
  • Kunnen de studenten een reflectie maken aan de hand van de STARRT-methode.

Afsluiting

Aan het einde van de les gaan jullie samen evalueren. 

Hierbij nemen jullie de volgende punten mee in jullie evaluatie: 

  • Wat hebben jullie gedaan tijdens deze les? 

  • Wat hebben jullie ervan geleerd? 

  • Wat nemen jullie mee naar de volgende les, de presentaties? 

Les 9-10

Week 9-10

Introductie

Tijdens deze les gaan jullie de presentaties uitvoeren! Hierna geven jullie feedback op elkaars presentatie; de feedback wordt in de individuele reflecties verwerkt.

Leerdoelen

Na deze les:

  • Weten de studenten hoe ze een presentatie moeten uitvoeren.

  • Weten de studenten hoe ze feedback op elkaar moeten geven.

Opdracht

  • Presentatie uitvoeren.
  • Feedback geven.  

Afsluiting

Dit is de laatste les. Wij wensen jullie veel succes met de presentaties!

Informatiebronnen

Beoordeling

Afsluiting

De cursus duurt in totaal tien weken, de prestatie zal plaatsvinden in week 9-10. Iedere student dient de opdracht individueel in te leveren. Wij wensen jullie veel succes bij het maken van de opdrachten. Mocht je nog vragen hebben, stel ze dan gerust.

 

Verantwoording

Wat is BPV?

  • Wat is beroepspraktijkvorming?  

Beroepspraktijkvorming oftewel afgekort BPV, is een verplicht onderdeel van elke opleiding. Dit is namelijk het deel van de beroepsopleiding dat plaatsvindt in de praktijk van het beroep en dus buiten de onderwijsinstelling. De studenten leren het bedrijfsleven kennen door de praktische handelingen uit te voeren op stages of arbeidsleerplaatsen. Hierbij is het van belang dat elke werkplek een krachtige leeromgeving dient te zijn. Via de instelling wordt er een praktijkopleider aangewezen die de student zal begeleiden. Ook is dit het geval bij de school waar de student de opleiding volgt, dit wordt dan de stagebegeleider genoemd. De  stagebegeleider  vanuit school komt regelmatig naar de stageadres om te kijken hoe het gaat en om een stagegesprek te voeren met de praktijkbegeleider. Daarnaast moet het onderwijs de samenwerking aangaan met het bedrijfsleven via de SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven).

Echter gelden er bepaalde regels die volgens de wet afgesloten moeten worden tussen de student, het leerbedrijf en de school. In de beroepspraktijkvormingsovereenkomst (BPVO) komen er aantal factoren aan bod, zoals de begeleiding, beëindiging of verlenging van de BPV. Hierbij is het van belang dat alle betrokkenen de overeenkomst voor aanvang van de BPV ondertekenen.  

(Stichting Platforms VMBO, 2021) (Wat is BPV? | Scalda, Z.D.)  (Terra mbo, z.d.) (Summa College, z.d.)

  • Wat zegt het landelijk beleid over ‘BPV’?

De stage binnen het mbo is geen doel maar een didactische werkvorm. De mbo-scholen mogen zelf de hoeveelheid stage-uren bepalen binnen de (beroepsgerichte) programma’s. Daar zijn geen minimum- of maximumaantal uren aan verbonden. Binnen de verschillende sectoren kan de stage deel uitmaken van het onderwijsprogramma. Hierbij gelden er landelijke eisen voor de stages op het mbo voor leerwerktrajecten en de entreeopleiding.  

  • Het buitenschoolse praktijkgedeelte omvat minimaal 640 klokuren in 80 dagen en maximaal 1280 klokuren in 160 dagen van de gezamenlijke onderwijstijd in leerjaar 3 en 4.  

De entreeopleiding op het mbo:

  • De beroepspraktijkvorming (BPV) omvat voor de beroeps-opleidende leerweg (BOL) minimaal 20 procent en maximaal 60 procent van de onderwijstijd.  

  • De beroepspraktijkvorming (BPV) omvat voor de beroepsbegeleidende leerweg (BBL) minimaal 60 procent van de onderwijstijd.  

De stage telt als onderwijstijd als er aan de eisen wordt voldaan:

  • De studenten kunnen de onderwijsinhoud leren en toepassen op stage. De stage dient als didactische werkvorm.  

  • Bovendien moet er een stageovereenkomst gemaakt worden tussen de school en het leerbedrijf. Dit hoeven geen SBB erkende leerbedrijven te zijn.  

  • Tenslotte moet er in het programma van toetsing en afsluiting (PTA) vastgesteld worden welk gedeelte van het onderwijsprogramma in de praktijk afgerond en getoetst moet worden. Dit valt onder de verantwoording van de school.  

Echter is er niet bij de wet vastgesteld hoe de BPV-vorm moet worden gegeven, dit wordt aan de praktijk overgelaten. Daarnaast staat er in de Handreiking Verbeterplan BPV (2016-2018) van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap dat de opleiding, de studenten voldoende moeten voorbereiden op de BPV. Hierbij moet de opleiding eveneens zorgdragen voor een geschikt leerbedrijf en werkinhoud, en goede afspraken maken en deze bewaken, reflecteren en volgen. Bovendien is er weinig onderzoek gedaan naar een goede BPV-voorbereiding, er is namelijk geen plak van aanpak vermeld.

(Erkend leerbedrijf worden | SBB, 2015) (Leraar24, 2020)

Gezamenlijke definitie

Wij vinden dat het doel van BPV moet zijn om het aanstaande beroep te leren in een BPV-bedrijf of instelling, waar dat beroep wordt uitgeoefend. De BPV-opdrachten moeten voortvloeien uit het kwalificatiedossier van de opleiding. Daarmee oefenen de studenten de werkprocessen binnen het bedrijf of instelling.

De BPV docenten binnen de opleiding moeten authentiek zijn, d.w.z. nauw verbonden zijn met de werkplek van de student. Hierbij is het van belang dat de docenten kennis hebben van de werkplek van de studenten. Naar ons idee kan de BPV docent de stage anders nooit goed bewaken, reflecteren en volgen.

In ons onderzoek naar hoe BPV geregeld moet zijn, concludeerden wij dat daar geen eenduidige richtlijnen voor zijn. Ieder BPV-bedrijf of instelling mag hier zelf vorm aangeven. Wij zien dit niet als een tekortkoming. Daarnaast zien wij in ons onderzoek binnen onze eigen scholen en brononderzoek van andere scholen dat dit professioneel geregeld is; er ligt helder beleid vast.  

We kwamen tot de conclusie, dat lang niet alle BPV docenten het werkveld van de studenten kent. Hierbij is onze vraag; ‘Hoe kunnen de BPV docenten de studenten goed begeleiden als ze het werkveld niet goed kennen?’. Graag willen wij dit probleem (boundary crossing) verder onderzoeken.

(Leraar24, 2020)

 

Analyse beroepspraktijkvorming

  • Eigen onderwijsinstelling Angenieke:

Het Hoornbeeck College (MBO)

De voorbereiding van de BPV vindt op school plaats d.m.v. praktijklessen. Tijdens de praktijklessen oefenen de studenten de handelingen. Ook krijgen de studenten simulatie onderwijs van reële praktijksituaties. Bovendien krijgen de studenten beroepsvormingslessen zodat er een professionele beroepshouding wordt aangeleerd.

Daarnaast gelden er voor beroeps-opleidende leerweg (BOL) de hoeveelheid aan uren die vastliggen in het protocol; binnen de praktijkovereenkomst van de mbo-raad. En voor beroepsbegeleidende leerweg (BBL) gelden er contracten die studenten aangaan met hun werkgevers.

Tijdens de theorielessen heeft de beroepspraktijk een grote plaats. De beroepsgerichte examinering vindt hoofdzakelijk in de beroepspraktijk plaats, namelijk in een reële beroepssituatie passend bij het toekomstige beroep van de studenten.

Verder is het opleidingsteam verantwoordelijk voor de matching van de studenten, zodat elke student de juiste stageplek heeft. De BPV-docent bezoekt de student regelmatig tijdens de stage en vaste momenten waarop de student beoordeeld en getoetst wordt. Hierbij dient de BPV-docent als schakel tussen de school en praktijk. Bovendien kan de student altijd terugvallen op de BPV-docent.

  • Eigen onderwijsinstelling Fadime:

Het Farel College (VMBO)

De leerlingen zoeken in eerste instantie zelf naar een stageplek. Indien de leerlingen geen stageplek kunnen vinden moeten ze contact opnemen met het praktijkbureau. In dit geval is de school verantwoordelijk voor het vinden van een passende stageplek.  

Tijdens de praktijklessen oefenen de leerlingen de handelingen die ze moeten uitvoeren op hun stageplek. Zodra de leerlingen stagelopen moeten ze stageopdrachten maken, zoals het bijhouden van een dagboek. Hierbij zijn de leerlingen verplicht om een bewijsstuk in te leveren. Verder horen de leerlingen zich te voldoen aan de totale hoeveelheid stage-uren, namelijk 70 uur. Bovendien is de stage onbetaald en krijgen de leerlingen geen stagevergoeding.  

Ten slotte bezoeken de docenten regelmatig de stageplekken van de leerlingen en worden er gespreken gevoerd. De gesprekken gaan voornamelijk over de prestatie van de leerlingen.

  • Eigen onderwijsinstelling Aytug & Paniz:

Het College Vos (VMBO)

De leerlingen volgen allerlei praktijklessen om zich voor te bereiden op de BPV. Hierbij gaan de leerlingen zelf opzoek naar een stageplek. Indien de leerlingen geen stageplek kunnen vinden moeten ze hulp van de docenten inschakelen.

Verder worden er stageopdrachten gemaakt en is het van belang dat de opdrachten worden afgetekend door de praktijkbegeleider. Hiervoor gelden er verschillende soorten opdrachten, zoals de voorbereidende, algemene, sector, en afsluitende opdrachten:

  • De voorbereidende opdrachten:

Deze opdrachten zijn voor iedereen hetzelfde. De opdrachten worden gemaakt voordat de stageperiode begint. In de week voorafgaand van de stage krijgen de leerlingen hier de tijd voor.

  • Algemene opdrachten:

Deze opdrachten zijn voor iedereen hetzelfde. De opdrachten worden tijdens de stageperiode gemaakt.

  • Sectoropdrachten:

Deze opdrachten zijn afhankelijk van waar de leerlingen stagelopen. Hierbij heeft ieder sector verschillende soorten opdrachten.

  • Afsluitende opdrachten:

De afsluitende opdracht, wordt ook wel het assessment genoemd. De opdrachten worden in de week na de stageperiode gemaakt, hiermee sluiten de leerlingen de stageperiode af.

Tevens bezoekt de docent minstens tweemaal de stageplek van de leerlingen. Daarnaast is de stage onbetaald en krijgen de leerlingen geen stagevergoeding. Verder horen de leerlingen zich te voldoen aan de totale hoeveelheid stage-uren, namelijk 70 uur.

CIMO

Samenwerkingsplan

Droomsessie

Storyboard

Literatuurlijst

 

  • Het arrangement BPV-WIKIWIJS is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Laatst gewijzigd
    2022-04-09 15:31:58
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur en 0 minuten
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.