Overtuigen op schrift

Overtuigen op schrift

Introductie

Rotterdam, 20 oktober 2021

 

Betreft: informatie voor de student

 

Beste student van de opleiding pedagogisch medewerker,

Allereerst wil ik je welkom heten bij dit digitaal leerarrangement ‘overtuigen op schrift’. Door de corona-maatregelen heeft het afstandsleren zich in een raptempo ontwikkeld. Het is dan ook de bedoeling dat je dit arrangement, onder begeleiding van de docent, zelfstandig en in je eigen tempo gaat doorlopen. De gedachte hierachter is dat jouw zelfstandigheid wordt bevorderd.

Er wordt van jou als student verwacht, dat jij een bepaald niveau van schrijfvaardigheid beheerst. Voor mbo-4 studenten geldt dat dit het 3F-niveau is. Er zijn scholen die kiezen voor een betogende vorm (column, brief, artikel of een betoog). Dit arrangement moet jou helpen deze vormen te leren. Voordat je begint met het daadwerkelijk schrijven, moet je eerst een aantal stappen doorlopen. Welke stappen dit zijn, zie je in het kopje 'leerroute'.

Ik wens je een leerzame periode toe.

 

Met vriendelijke groet,

Meneer P

Leerdoelen

Leerdoel in dit leerarrangement

De student kan na het afronden van dit leerarrangement:

  • een betoog schrijven waarbij hij/zij de inhoud en vorm op het doel en het publiek afstemt.  

Succescriteria

De student kan:

  • signaalwoorden herkennen;
  • de tekst structureren in een inleiding, kern en slot;
  • in de kern argumenten benoemen die aansluiten bij zijn standpunt;
  • de argumenten met behulp van (betrouwbare) bronnen ondersteunen;
  • de tegenargumenten weerleggen;
  • in het slot het standpunt herhalen zonder nieuwe informatie te geven, een samenvatting van de argumenten en een pakkende uitsmijter geven;
  • de tekst afstemmen doel en publiek (consequent gebruik van je of u.);
  • op een goede manier bronnen citeren of in eigen woorden op schrijven (parafraseren);
  • op een goede manier naar bronnen verwijzen.

Materiaal

Stellingen

Leerroute

Je start met het maken van een diagnostische opdracht. De uitkomst van die opdracht bepaalt welke leerroute je moet volgen.

We richten ons op het onderdeel samenhang (zinsniveau, binnen de alinea's, tussen de alinea's, woordkeuze en afstemming op publiek) van de rubric:

  • Als de diagnoseopdracht niet inhoudelijk voldoende uitgewerkt is (drie van de zes onvoldoende), dan start je bij les één. En volg je de route.
     
  • Als je een voldoende/goed scoort op samenhang start de student met les drie.

 

 

Diagnostische opdracht

Om goed inzicht te krijgen in jouw schrijfvaardigheden, ga je een column schrijven. Dit is een overtuigende tekstsoort in een krant. Je schrijft deze column naar aanleiding van een fragment uit ‘Dit is M’. In dit fragment wordt gesproken over het wel of niet vaccineren van kinderen. De sprekers aan tafel geven hier voor- en tegenargumenten voor.

 

Wat:

Je schrijft een column van ongeveer 200-400 woorden.

Hoe:

Je neemt een standpunt in over het vaccineren van kinderen. Je geeft drie argumenten die jouw standpunt ondersteunen. Daarnaast geef je ook een tegenargument en weerlegt dit tegenargument. Aan het einde van je tekst formuleer je ook een conclusie op basis van jouw geschreven tekst.

Hulp:

https://www.nrc.nl/nieuws/2018/11/19/niet-vaccineren-moet-   

gevolgen-hebben-a2755774

 

https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/weet-u-wat-riskant-is-

difterie-en-polio-zelf~bad2742a5/

 

https://www.trouw.nl/samenleving/opnieuw-bewezen-vaccinatie-

veroorzaakt-geen-autisme-maar-of-dat-tegenstanders-overtuigt-

~a870a586/

 

Tijd:

45 minuten

Uitkomst:

De student heeft inzicht in zijn schrijfniveau gekregen.

Klaar:

 

Inleverbakje

Les 1: overtuigende teksten

Het betoog

Een schrijver van een betoog probeert jou te overtuigen van zijn gelijk. Een betoog is dus een tekstsoort dat als teksdoel overtuigen heeft. De schrijver doet dat door zijn standpunt of mening op een heldere wijze te formuleren. Bijvoorbeeld: 'Ik vind dat alle studenten het recht op zorgtoeslag van minimaal 150 euro heeft.'

 

verwerkingsopdracht 'analyse van een betoog'

 

Wat:

De studenten bekijken twee betogen en vergelijken deze met elkaar.

Hoe:

De studenten bekijken in een groep (2-4 personen) de twee betogen. Zij gebruiken hiervoor een checklist. Ook geven zij aan wat ze goed en minder goed aan de betogen vinden.

Hulp:

 

  • medestudenten
  • je docent

Tijd:

30 minuten

Uitkomst:

De studenten hebben inzicht gekregen, waaraan een goede betoog moet voldoen.  

Klaar:

bestudeer de les over argumenteren

Les 2: samenhang

Als je een tekst gaat schrijven, dan wil je ervoor zorgen dat jouw lezer je tekst goed begrijpt. Dit doe je door het aanbrengen van tekstverbanden, dit zorgt ervoor dat er samenhang in je tekst komt. Kijk maar naar het volgende voorbeeld:

Voorbeeld 1a:

Joyce gaat op kort termijn beginnen aan haar baan. Zij is net klaar met haar studie tot pedagogisch medewerker. Zij vond deze periode mooi. Er breekt een tijd aan van minder lol en meer structuur. De ex-studente zal haar vriendinnen minder zien. Dit is het begin van een verandering.

Er is op zich niets mis met dit voorbeeld; alleen dit fragment bestaat uit lossen zinnen. Hoe breng je samenhang in deze zinnen aan?

 

Voorbeeld 1b:

Joyce gaat op kort termijn beginnen aan haar baan,want zij is net klaar met haar studie tot pedagogisch medewerker. Zij vond deze periode mooi, maar er breekt een tijd aan van minder lol en meer structuur. Ook zal de ex-studente haar vriendinnen minder zien. Kortom, dit is het begin van een verandering.

Er is door middel van signaalwoorden samenhang aangebracht.

 

verwerkingsopdracht: gestructureerd schrijven

Les 3: argumenteren

Zo'n stelling of mening moet wel worden onderbouwd. Dit noemen we argumenteren. 'De zorgkosten van de afgelopen jaren zijn enorm gestegen en studenten kunnen de kosten vaak niet betalen, daardoor kunnen zij schulden opbouwen. Een schrijver bedenkt ook welke argumenten de tegenpartij zullen gebruiken. De schrijver zal dan moeten proberen het argument van de tegenpartij zwakker te maken; dit wordt ook wel weerleggen genoemd. " Politici zeggen dat de zorg betaalbaar is en dat iedereen deze kosten moet betalen. Maar waarom wordt er dan op de zorg bezuinigd als deze betaalbaar is?"

Bekijk hier de kennisclip over argumenten:

 

Verwerkingsopdracht 1: argumenten bedenken

Opdracht 1:

bedenk bij de onderstaande stellingen een voor argument en een tegenargument.

  • Gevangen in Nederlandse gevangenissen moeten een huisdier krijgen om er voor te leren zorgen.
  • Ouders mogen hun kinderen verbieden om deel te nemen aan talentenjachten.

Opdracht 2:

Je hebt bij opdracht 1 argumenten bedacht, vergelijk jouw argumenten met jouw buurman en overleg met elkaar welke argumenten jullie het beste en het sterkst vinden.

Opdracht: brief aan je school

Wat:

De studenten gaan een overtuigende brief aan hun school schrijven, waarin zij betogen om het anti-spieksoftware af te schaffen.

Hoe:

De studenten krijgen een aantal bronnen aangeleverd, waaruit zij argumenten moeten halen om hun mening/standpunt te onderbouwen.

Hulp:

  • schrijfplan
  • internet
  • medestudenten
  • je docent

Tijd:

40 minuten

Uitkomst:

Studenten hebben kennisgemaakt met overtuigende teksten, en ze weten hoe zo’n tekst is opgebouwd.

Klaar:

Wissel de brieven met een ander groepje uit en geef aan wat jullie goed vinden aan de brieven. Daarnaast geven jullie aan wat er beter kan. 

 

 

Gebruik het Schrijfplan om gestrucreerd jouw brief aan je school te schrijven.

 

 

Les 4: redactie

Wat:

De studenten wisselen met elkaar alle brieven en teksten, die ze hebben gemaakt. Zij geven aan wat ze goed aan de teksten vinden en wat er beter kan.  

Hoe:

Ze hebben in de vorige lessen geoefend en gewerkt met werkwoordspelling, interpunctie, signaalwoorden, opbouw van de teksten. De kennis die ze hebben geleerd, gaan ze toepassen op het werk van een ander student

Hulp:

  • internet
  • medestudenten
  • je docent

Tijd:

30 minuten

Uitkomst:

De studenten hebben kritisch naar het werk van een ander gekeken en krijgen hierdoor zicht op hun eigen taalvaardigheden

Klaar:

Maak een schrijfplan voor de eindopdracht

Eindopdracht

Sinds dit jaar werkt jouw school met een vakblad, dat één keer per maand verschijnt. Hiervoor levert elke opleiding een artikel aan en de beste artikelen worden in dat blad gepubliceerd. Vanzelfsprekend verlangt jouw opleiding dat je iets schrijft over jouw sector, de kinderopvang. Je gaat op zoek naar een probleem in je branche en neemt een standpunt in, of je kiest een stelling op 'schooldebatteren' dat te hier mee te maken heeft. Je kiest dan voor niveau 2 of 3. In het kopje "materiaal" vind je een link naar schooldebatteren.

Het betoog moet tussen de 500-700 woorden zijn, waarbij je je richt op het publiek van het vakblad: jonge professionals. Het schrijfniveau is 3F.

Je zoekt twee voorargumenten

Je zoekt twee tegenargumenten en je weerlegt ze.

 

Zie het beoordelingsrubric waarop de docent gaat letten.

 

 

 

 

Evaluatie

  • Het arrangement Overtuigen op schrift is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Richard Put Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2022-08-31 22:10:53
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    In dit leerarrangement leert de student een betoog te schrijven.
    Leerniveau
    MBO, Niveau 3: Vakopleiding; MBO, Niveau 4: Middenkaderopleiding;
    Leerinhoud en doelen
    Nederlands; Schrijfvaardigheid;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur en 0 minuten

    Bronnen

    Bron Type
    Stellingen
    https://www.schooldebatteren.nl/stellingen/
    Link
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    Oefeningen en toetsen

    Overtuigende tekst

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    QTI

    Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat alle informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen punten, etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.

    Versie 2.1 (NL)

    Versie 3.0 bèta

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.