Leertheorieën

Leertheorieën

Bijeenkomst 8: leertheorieën

Het thema van de tweede bijeenkomst is leertheorie. Een leertheorie verklaart hoe en waarom leren werkt zoals het werkt. Iemand die leren onderzoekt kan ontdekken dat lerenden beter leren als ze beloond worden voor het leren, bijvoorbeeld door geld te krijgen voor goede toetsresultaten. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat mensen datgene leren waar ze aandacht aan besteden. De beloning vergroot dan de oplettendheid en leidt daarmee tot beter leren. Een dergelijke verklaring volgt uit een leertheorie (Ormrod, 2018, p. 6).

Er zijn in de geschiedenis heel wat verschillende leertheorieën geweest. We behandelen vier van de vijf leertheorieën die beschreven worden in hoofdstuk 6 van Geerts & Van Kralingen (2020):

Leertheorieën zijn als een lens
  1. behaviorisme
  2. cognitivisme
  3. handelingspsychologie
  4. constructivisme.

Elk van deze theorieën kan bepaalde aspecten van leren goed verklaren en andere aspecten minder goed verklaren. Je zou een leertheorie dus kunnen zien als een lens waardoor je sommige dingen die er in jouw klas gebeuren scherp kan zien, maar andere dingen juist een beetje wazig.

We helpen je om de theorieën te bestuderen, door de volgende aanpak:

  • Voordat je in hoofdstuk 6 van Handboek voor leraren (Geerts & Van Kralingen, 2020) over de theorie gaat leren, krijg je context bij de theorie, waaronder een korte samenvatting.
  • Vervolgens lees je de paragraaf over de theorie. Als je tijdens het lezen al zaken tegenkomt die je lastig vindt, dan is er bij iedere theorie een kopje Paniek! (Nadat je het stuk over handelingspsychologie hebt gelezen weet je waarom het zo heet). Onder dit kopje vind je filmpjes met extra uitleg, kort toelichtingen bij lastige begrippen en oefeningen waar je mee aan de slag kan.
  • Nadat je een paragraaf hebt gelezen kan je een korte diagnostische toets maken. Aan de hand van deze toets kom je misschien tot de conclusie dat je iets nog niet beheerst zoals je zou willen. Ook dan kan je terecht bij het materiaal onder het kopje Paniek!.
  • Sowieso is er hulp in de vorm van een begrippenlijst en de mogelijkheid om te oefenen met de begrippen. Dat laatste is handig, want het helpt je in de les als je de begrippen gemakkelijk kan gebruiken.
  • Tot slot is er een mini-casus waarbij je de leertheorie als lens gebruikt om het onderwijs te bekijken. Daarmee oefen je ook het onderbouwen van het handelen in het onderwijs aan de hand van die theorie, iets dat je voor het maken van de VUL moet kunnen. Die casussen worden met de klas besproken.

Ga nu verder met de eerste leertheorie, het behaviorisme.

Colofon

Het arrangement Leertheorieën is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
Didactiek N2
Laatst gewijzigd
2022-09-26 12:48:12
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Een arrangement over leertheorieën voor het vak Didactiek N2: Lesgeven (LERDIL01X), gebaseerd op hoofdstuk 6 van Handboek voor leraren (Geerts & Van Kralingen, 2020).
Leerniveau
HBO - Bachelor;
Leerinhoud en doelen
Onderwijskunde;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
140 uur en 0 minuten
Trefwoorden
didactiek, leertheorieën, lerarenopleiding, onderwijskunde, voorbeeldig uitgewerkte les

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

Didactiek N2. (z.d.).

Didactiek N2: Lesgeven (LERDIL01X) - 2022/2023

https://maken.wikiwijs.nl/174878/Didactiek_N2__Lesgeven__LERDIL01X____2022_2023

Downloaden

Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

Metadata

LTI

Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

Arrangement

Oefeningen en toetsen

Extra oefening

Extra oefening

IMSCC package

Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

QTI

Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat alle informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen punten, etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.

Versie 2.1 (NL)

Versie 3.0 bèta

Meer informatie voor ontwikkelaars

Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open