RPO Rijnmond - Programmaboekje 2021 - 2022

RPO Rijnmond - Programmaboekje 2021 - 2022

RPO Rijnmond

VEROUDERD. Let op, dit is niet de juiste website. De juiste website is te vinden op:

https://maken.wikiwijs.nl/189812/

 

 

 

 

 

 

Rotterdam, januari 2022

Beste student,

Welkom! Jij bent geplaatst binnen de Opleidingsschool RPO Rijnmond. Dit is het digitale programmaboekje en bedoeld voor N1 studenten die binnen RPO hun opleidingstraject volgen. RPO staat voor Regionaal samenwerken voor het Professionaliseren en Opleiden van leraren in Rijnmond. In onze opleidingsschool zijn zo’n 630 studenten verdeeld over 50 schoollocaties. Deze locaties zijn ondergebracht in 3 clusters, te weten Zuid-Holland-Zuid (ZHZ), Voorne-Putten-Rozenburg (VPR) en Nieuwe Waterweg Noord (NWN). RPO is een samenwerkingsverband tussen de 50 scholen voor Voortgezet Onderwijs (VO) en de lerarenopleiding van de Hogeschool Rotterdam (Instituut voor Leraren). Samen Opleiden houdt in dat je de kennis en theorie van de HR kunt uitproberen en toepassen in de praktijk van jouw stageschool om je zodoende te ontwikkelen tot een bekwame leraar.

We vinden het belangrijk dat je je thuis voelt op de Hogeschool Rotterdam én op de stageschool waar je de komende periode in de praktijk aan de slag gaat; jouw opleidingsschool. We bieden praktijk en theorie tijdens de opleiding in goede samenhang en overzichtelijk aan. Op deze website hebben we daarvoor allerlei belangrijke en nuttige zaken op een rij gezet. We hopen dat we je daarmee helpen om je weg te vinden en zodat jij het beste uit je opleiding kunt halen en de leraar kunt worden die jij wilt zijn.

Dit digitale programmaboekje is een toevoeging op de algemene studiehandleiding werkplekleren vanuit de HR. We informeren je hier o.a. over de begeleiding, transfermomenten en wat er van jou verwacht wordt tijdens het werkplekleren. De opleiding biedt genoeg ruimte voor leervragen, die vanuit praktijkervaringen zullen opkomen. Om voldoende praktijkervaring op te doen is het belangrijk in de klas en de les aanwezig te zijn.

Voor het beroepsgerichte gedeelte van je opleiding (het werkplekleren), krijg je veelvuldig te maken met verschillende opleiders en begeleiders. Een werkplekbegeleider (WPB), een schoolopleider (SO) en een clustercoördinator (CC) vanuit je opleidingsschool en een Instituutsopleider (IO), studieloopbaancoach (SLC) en NPO-coach vanuit de Hogeschool Rotterdam. Je werkplekbegeleider zal je begeleiden bij het voorbereiden en nabespreken van les-gerelateerde taken. Je werkplekbegeleider en schoolopleider kunnen ondersteunen bij het maken van je portfolio en de praktijkopdrachten, zodat jij jouw persoonlijke ontwikkelingen zichtbaar kunt maken.

Veel succes en plezier met je opleiding!

RPO Rijnmond


Voor meer info over RPO neem je een kijkje op https://rpo-rijnmond.nl/

Programmaboekje N1

Werkplekleren en termen

Doel: oriënteren op het beroep van leraar

Tijdens het werkplekleren onderzoek jij de doelgroep en het beroep van leraar. Ken ik de doelgroep en past het beroep bij mij? Dit doe je door stapsgewijs om te gaan met de Leerresultaten (LERS) en opbouw van het portfolio. Zelfverdieping en leren reflecteren op de opgedane kennis en ontwikkeling op de opleidingsscholen legt een praktische basis voor het inzicht in het beroep van de leraar en het leren kennen van de leerlingen.

Termen en begrippen

 

CC

clustercoördinatoren (twee CC’s per regio/cluster). De clustercoördinator plaatst studenten binnen een opleidingsschool. Daarnaast organiseren zij de transfermomenten

CGI

Criterium Gericht Interview, is het moment waarop de student samen met de IO en SO een gesprek aangaat en allerlei vragen krijgt over de ontwikkeling en bewijsstukken die de student heeft verzameld tijdens het werkplekleren

HR

Hogeschool Rotterdam

IO

instituutsopleider, deze persoon begeleidt je bij het werkplekleren en het maken van je portfolio.

IvL

Instituut voor Leraren

LERS

Leerresultaten (zie studiehandleiding N1 op website HR)

Programmaboekje

instructie over het hoe en wat van het werkplekleren

SO

de schoolopleider (algemeen begeleider van de studenten op de opleidingsschool) coördineert de praktijk rondom het werkplekleren.

Transferdagen

wordt ook wel transfermomenten genoemd, dit zijn bijeenkomsten waarbij praktijk en theorie bij elkaar komen

VO

Voortgezet Onderwijs

Werkplekleren

voorheen ook wel Stage genoemd. Het leren in een werkomgeving van een opleidingsschool

WPB

werkplekbegeleider, begeleider op je opleidingsschool waarbij je meeloopt

 

 

Organisatorisch

Het tweede gedeelte van het collegejaar word je voor een belangrijk deel in de praktijk opgeleid; ten minste één dag per week (maandag) via het opleidingsprogramma van RPO.

Dit programma bestaat uit 15 maandagen Werkplekleren op je opleidingsschool, waaronder vier transfermomenten.

Op maandag 07/02 start jouw werkplekleren! Jij meld je op een afgesproken tijdstip bij je schoolopleider/werkplekbegeleider op je opleidingsschool.

De transfermomenten kunnen een combinatie van online en fysiek zijn, waarbij je op een locatie zit van één van de opleidingsscholen uit je regio/cluster. Doel van de transfermomenten is dat je met andere studenten de opdrachten van het werkplekleren uitwerkt en kennis met elkaar deelt.

Tijdens deze transfermomenten worden jullie, indien mogelijk, geclusterd in groepen van ca. 10 studenten.

Neem voorafgaand aan het werkplekleren de Handleiding Niveau 1 van de Hogeschool Rotterdam goed door. Je vind de handleiding via deze link. Daarnaast is er een kennisclip, gemaakt door de Hogeschool, die een nadere toelichting op de invulling van het werkplekleren niveau 1 geeft.

De transfermomenten zijn van 13.00 tot 17.00 en worden voorgezeten door SO, IO en CC. Tijdstip van jouw werkplekleren is afhankelijk van je opleidingsschool. Zorg dat je dit goed overlegt met je SO en WPB.

start N1

week 6

07/02

Fysieke start op je opleidingsschool, je hebt hierover afspraken gemaakt met je SO en WPB

15.00-16.00 online (via Teams) kennismakingsmoment met de CC en uitleg RPO

transfermoment 1

Week 10

07/03

Pedagogiek ken je doelgroep (Adolescentiepsychologie) 07/03

transfermoment 2

Week 15

11/04

Professioneel handelen

transfermoment 3

Week 20

16/05

Diversiteit van soorten onderwijs

transfermoment 4

Week 24

13/06

Pitchen portfolio en afsluiten

stage afronden

week 27 04/07

 

zomervakantie

week 28 11/07

 

Inhoudelijk

Transfermoment 1

Thema Pedagogiek ken je doelgroep (Adolescentiepsychologie); interviewen van de doelgroep[1];

Onderwerpen:

  • Identiteitsontwikkeling: ‘Persoonlijkheid en levensloop’
  • Identiteitsontwikkeling: ‘Identiteitsverwarring en identiteitsstatus’
  • Cognitieve ontwikkeling
  • Identiteitsontwikkeling: ‘Peer- en leeftijdsgenoten, groepsvorming en opvoedingsstijlen’
  • Seksuele ontwikkeling

Op dit transfermoment neem je interviews en vragenlijsten af bij diverse leerlingen uit het VMBO/HAVO/VWO/MBO. Deze interviews zijn gebaseerd op de vijf onderwerpen van Adolescentiepsychologie welke behandeld zijn op de Hogeschool Rotterdam.

De SO faciliteert de leerlingen en zorgt ervoor dat jij de ruimte en tijd hebben om deze interviews en vragenlijsten af te nemen.

Mocht deze doelgroep niet aanwezig kunnen zijn (bv door Corona-maatregelen) op je opleidingsschool dan wordt dit gedeelte online afgenomen.

Je levert de eindopdracht in de toetsweek van OP3 in, uiterlijk op maandag 11 april 2022 vóór 09:00h op de Hogeschool Rotterdam.

 

Transfermoment 2

Thema Professioneel handelen; interview en casuïstiek op het beroep van de leraar;

Onderwerpen:

  • Leraar in VMBO/HAVO/VWO/MBO wat zijn de overeenkomsten en verschillen?[2]
  • rollen van de leraar[3]
  • Houding in de praktijk
  • Inzicht in verschillende onderdelen van het beroep van leraar. (takenboek, taken behorende bij het leraarsvak, voorbereiden, vergaderen, mentoraat/ coaching, open dag, PR, nakijken, berichten van lln via magister, teams, mail, ouders en vragen etc)

Je neemt op de opleidingsschool interviews af en bespreekt casussen vanuit de praktijk met docenten van deze opleidingsscholen. Deze interviews zijn gebaseerd op de onderwerpen van Professioneel Handelen.

SO faciliteert de mentoren en docenten en maakt de koppeling met jou als student.

Daarnaast verzorgt de CC in overleg met de SO een aantal casussen die je bespreekt met ervaren docenten. Deze casuïstiek, hoe je hier als leraar op handelt en de reflectie op je handelen geeft je een beeld van het beroep van de leraar.

Transfermoment 3

Thema diversiteit van soorten onderwijs;

Onderwerpen:

  • inzicht in de diverse onderwijssoorten en leerwegen, LWOO/VMBO/HAVO/VWO/MBO[4][5]
  • verschillende vormen van onderwijs; kunskapsskolan (KED), Praktijkonderwijs, TTO, ISK etc.

Je schrijft je (online) in voor een workshop over onderwijssoorten en bij een informatieronde verschillende vormen van onderwijs. Na deze twee rondes vergelijk je (fysiek) de bevindingen op visie en missie.

Transfermoment 4

Thema Communicatie het pitchen van je portofolio;

Onderwerpen:

  • oefenen van een CGI (pitchen)
  • aanpassingen portfolio

Samen met je IO en SO oefen je het CGI en maak je indien nodig aanpassingen op je portfolio. Het doel van je CGI is dat je tijdens het werkplekleren docenten en leerlingen hebt geobserveerd. Deze observatiemomenten en de reflectie hierop zijn bewijsstukken voor je ontwikkeling. Het doel van dit CGI en portfolio is om erachter te komen of het beroep van docent is weggelegd voor jou als student: pas ik bij het beroep en past het beroep bij mij?


[1] De Wilde, Theunissen, & Van der Wal, 2021

[2] Geerts, W. & van Kralingen, R. (2020). Handboek voor leraren. Bussum: Coutinho.

[3] Slooter, M. (2018). De zes rollen van de leraar. Gent: Pica

Praktische informatie

  • Het werkplekleren start op 7 februari 2022! Maak vooraf duidelijke afspraken met je WPB en SO over tijden en het rooster. Wij gaan ervan uit dat je heel de dag beschikbaar bent dus van 08.00 tot 17.00 uur.
  • In de middag van 7 februari 2022 is van 15.00 tot 16.00 uur een gezamenlijke online kick-off. De organisatie hiervan ligt bij de clustercoördinatoren.
  • Indien mogelijk: kijk of je een dag mee kan lopen met een klas. Overleg met je WPB en SO welke klas en welke datum uitkomt.
  • Er zijn vier transfermomenten. Afhankelijk van de Coronamaatregelen zijn deze online dan wel fysiek, waarbij deze transfermomenten op diverse locaties georganiseerd worden waar ca 10 studenten de transferbijeenkomst bij kunnen wonen.
  • Je verzamelt bewijzen om minimaal 5 leerresultaten (LERS) aan te tonen. De Hogeschool Rotterdam geeft in haar handleidingen diverse tips over hoe dit aan te pakken. De IO begeleidt het schrijven van het portfolio.
  • Maandag 20 juni en 27 juni zullen de CGI’s plaatsvinden. In mei word je op de hoogte gesteld door de IO van het tijdschema (per student 15 minuten, er wordt gewerkt in groepen van 4 studenten + 30 minuten nabespreking).
  • Het werkplekleren van N1 is vakonafhankelijk. Alleen daar waar mogelijk volg je in duo´s het werkplekleren binnen je vakgebied. Daar waar dit niet mogelijk is, wordt je geplaatst binnen een profiel alfa, bèta of gamma. Doel van het werkplekleren N1 is: ‘Pas ik bij het beroep van leraar’ en ‘Past het beroep van leraar bij mij’?
  • Op de kalender van de Hogeschool Rotterdam staan in de laatste schoolweken een aantal momenten voor herkansingen. Op het moment dat jij een herkansing heb op maandag laat dit dan op tijd weten aan je WPB en SO. Let hierbij gelijk op het aantal stagedagen; deze moet minimaal 15 maandagen zijn!

Afspraken

  • Zorg dat je zo snel mogelijk je RPO-raamovereenkomst ondertekent en inlevert bij de SO van je opleidingsschool. Deze overeenkomst teken je één keer en blijft geldig voor de gehele opleidingsduur bij RPO.
  • We gaan er van uit dat je op de opleidingsdagen de gehele dag aanwezig bent op de opleidingslocatie. Die dagen ben je tussen 8.00 en 17:00 uur beschikbaar op je leerwerkplek. Je maakt hier verdere afspraken over met je SO.
  • Als je onverhoopt ziek bent, neem dan minimaal 30 minuten voor de start van het eerste uur contact op met de WPB en SO. Maak met je IO afspraken over het inhalen van opdrachten en/of een vervangende opdracht.
  • Mocht je, door omstandigheden, dreigen te laat te komen op het werkplekleren neem je z.s.m. contact op met de receptie/administratie van je opleidingsschool en vraag je hen je te laat komen door te geven aan je WPB en SO.
  • Voor de leerlingen van de school ben je ‘gewoon’ een leraar, dus heb je een voorbeeldfunctie binnen de school. Niet alleen gedragsmatig, maar ook qua kleding e.d. Zowel bij online lessen als fysieke lessen ben je representatief gekleed en verzorgd. Benader zowel leerlingen als personeel met respect. Let op je taalgebruik en houd je aan de afspraken binnen de school; stel je voorafgaand aan je eerste dag van de schoolafspraken op de hoogte.
  • Mail alleen in uiterste gevallen en na overleg met je WPB met leerlingen. Indien nodig communiceer dan uitdrukkelijk alleen met je schoolmailadres!
  • Kopiëren doe je in overleg met je WPB. Stel je op de hoogte van schoolafspraken rondom kopiëren op je opleidingsschool.
  • Bereid iedere les of deel van een les die je geeft voor middels een lesvoorbereidingsformulier.
  • Ga altijd zorgvuldig om met privacy van personen. Vermeld als regel geen namen bij de uitwerking van een opdracht.

Belangrijke informatie

Enkele afspraken

 

  • We gaan er van uit dat je op de opleidingsdagen de gehele dag  aanwezig bent op de opleidingslocatie. Dus tussen 8.00u en 16.30u.
  • Als je onverhoopt ziek bent, neem dan minimaal 30 minuten voor de start van het eerste uur contact op met de WPB en SO. Als je te laat op school gaat komen z.s.m. contact opnemen met de receptie/administratie van de school en vragen je afwezigheid door te geven aan je WPB en SO.
  • Voor de leerlingen van de school ben je ‘gewoon’ een leraar, dus heb je een voorbeeldfunctie binnen de school. Niet alleen gedragsmatig, maar ook qua kleding e.d. Houd je aan de afspraken binnen de school. Stel je daar de eerste dag van op de hoogte.
  • Mail alleen in uiterste gevallen en na overleg met je WPB met leerlingen. Indien nodig communiceer dan uitdrukkelijk alleen met je schoolmailadres!
  • Kopiëren doe je in overleg met je WPB. Stel je op de hoogte van schoolafspraken rondom kopiëren op de opleidingslocatie.
  • Bereid iedere les of deel van een les die je geeft voor middels een lesvoorbereidingsformulier.
  • Ga altijd zorgvuldig om met privacy van personen. Vermeld als regel geen namen bij de uitwerking van een opdracht.
  • De stage loopt tot het einde van het schooljaar overleg altijd met je SO en WPB over je laatste stagedag en afsluiting van je stage

Nuttige hints en tips

  • Op elke school kun je gebruik maken van de personeelskamer. Richt je hierbij nadrukkelijk naar de locatiegebruiken en meng je in het docententeam.
  • Er zijn verschillende plaatsen binnen de school waar je kunt werken, bv de docentenwerkkamer, de teamkamers of de personeelskamer. Vraag even na welke mogelijkheden jouw stageschool biedt. Ga niet met alle stagiaires bij elkaar zitten, laat ruimte voor de docenten om te werken. Je kunt wel met je duo-stagiair samen gaan zitten.
  • Beperk je niet tot één of enkele vakken maar probeer zoveel mogelijk alle facetten van de school te bestrijken. Zo krijg je een breed beeld van het beroep van docent.
  • Vraag zo mogelijk uitleg wanneer je iets niet begrijpt, je kunt veel leren van anderen.
  • Bereid ieder gesprek dat je gaat houden zorgvuldig voor, in die zin dat je je ingelezen hebt en je  vragen en punten op papier hebt staan.
  • Bereid observaties en opdrachten goed voor: weet waarop je gaat letten, hoe je het noteert en hoe de informatie ‘objectief’ blijft. Observeer nooit zonder doelstelling.

VOG (Verklaring omtrent gedrag)

Als je van stageschool gewisseld bent en je nieuwe school valt onder een ander bestuur, ontvang je een mail van personeelszaken met informatie over de aanvraag van de VOG. De link in de mail brengt je door de aanvraag.

Het proces levert je een ‘bewijs van aanvraag’ op.

De definitieve VOG ontvang je later.

De kosten voor de aanvraag worden vergoed door de school.

Op je eerste stagedag moet je het ‘bewijs van aanvraag’ kunnen tonen.

Filmen in de klas

T.a.v. het gebruik van foto- en filmapparatuur hebben we te maken met privacy-wetgeving.

De scholen hebben hierover met elkaar afgesproken dat, zolang er nog geen rechtsgeldig document is voor alle opleidingsscholen, we uitgaan van onderstaande link die Kennisnet verstuurd heeft.

Waar ‘school’ staat betekent dit voor ons ‘opleidingsschool’, d.w.z. het samenwerkingsverband tussen de VO-scholen van de clusters, HR en ICLON/SEC, dus ook jouw stageschool.

https://www.platformsamenopleiden.nl/actueel-nieuw-advies-rondom-privacy-stages-en-video-opnames/

Je mag de lessen dus filmen, maar het materiaal mag de opleidingsschool niet verlaten. Je mag het beeldmateriaal alleen intern gebruiken en vernietigt het zodra je de feedback en reflectie verwerkt hebt in het portfolio of assessmentdossier.

Transfermiddagen N2-N4

Informatie

Een aantal keer per blok zal je worden uitgenodigd om naar 'Transferbijeenkomsten' te komen. Zie daarvoor het programma op de kalender van jouw cluster. Op die middagen loop je dus geen stage, maar ben je op locatie aanwezig bij RPO Rijnmond. Tweemaal per blok zal jouw instituutsopleider het programma verzorgen in samenwerking met een schoolopleider en eenmaal per blok heb je een middag met workshop(s). Deze workshops of 'bijeenkomsten' worden ook wel 'Leraar 2.0' genoemd.

Bijeenkomsten 'Leraar 2.0':

Tijdens deze praktijkbijeenkomsten (Leraar 2.0) leggen we de verbinding tussen de theorie, die jullie krijgen op Hogeschool Rotterdam, en de praktijk zoals jullie die ervaren tijdens de stage. We doen dit d.m.v. keuzeprogramma's.

Er zullen workshops worden aangeboden die ingaan op de profilering van onze scholen. Verschillende (vernieuwende) onderwijsvormen zullen aan bod komen. Bijvoorbeeld coachend onderwijs, Daltononderwijs en specifieke docentvaardigheden voor VMBO. Anderen workshops gaan over persoonlijk leiderschap, bijvoorbeeld timemanagement, persoonlijke ontwikkeling en omgaan met studie/werk-privébalans. Op die manier sta je in de toekomst krachtiger voor de klas, als leraar en als mens.

Je behaalde resultaten en je ervaringen uit de praktijkbijeenkomsten worden afgerond in het CGI. In het onderdeel “Bijeenkomsten Leraar 2.0” doe je verslag van wat jij hebt geleerd en meeneemt in het leraarschap n.a.v. deze bijeenkomsten.

Onder het tabblad "Workshops Leraar 2.0" vind je een lijst met een korte uitleg van de workshops die te volgen zijn tijdens de Leraar 2.0 bijeenkomsten. Per bijeenkomst geef je je voorkeur aan en volg je steeds 1 workshop van 1,5 a 2 uur. Meer informatie krijg je via RPO Rijnmond en je instituutsopleider.

Kalender 2021 - 2022

Zie de kalender bij jouw cluster voor alle data!

Workshops Leraar 2.0

Keuzeaanbod

Workshops

LER (overzicht)

Leraar 2.0 – 1 december

ICT Tools: ICT in de klas

BT4

ICT Tools: formatief en digitaal toetsen

BT4

Persoonlijke ontwikkeling: Bewustwording

BT5 pro 2.2

Persoonlijke ontwikkeling: stressmanagement

BT5 pro 2.2

Persoonlijke ontwikkeling: lessimulatie

BT5 pro 2.2

The Real Deal: studenten

BT5 1.2, 1.3, 1.4

The Real Deal: mentoren en zorgcoördinatoren

BT5 1.2, 1.3, 1.4

The Real Deal: teamleiders en directie

BT5 1.2, 1.3, 1.4

Gesprekstechnieken: collega’s en team

BT3

Gesprekstechnieken: ouders

BT3

Gesprekstechnieken: sollicatie

BT3

Omgaan met verschillen: zorgleerlingen

BT1

Examens, wat betekent het voor de docent?

BT3 did 2.4

CAO

BT5 pro 2.4

Leraar 2.0 – 16 maart

N2 start om 8:15 met Veldonderzoek (op bezoek bij scholen KED, Dalton, Montessori, Vrije School, Praktijkschool, Groenonderwijs, etc.) Afgelast i.v.m. onzekerheid m.b.t. maatregelen.

Onderwijstypen VMBO

BT1 1.2 + 2.2

Onderwijstypen HAVO / VWO

BT1 1.2 + 2.2

Onderwijstypen MBO

BT1 1.2 + 2.2

The Real Deal: decaan en LOB

BT5 1.2, 1.3, 1.4

The Real Deal: teamleiders en directie

BT5 1.2, 1.3, 1.4

Gesprekstechnieken: sollicitatie

BT3

Goede vraag ontwikkelen (RTTI, Bloom, etc.)

BT4 3.3, 3.4

Persoonlijke ontwikkeling: beeldcoaching

BT3 did 1.2, 1.3, 1.4

Persoonlijke ontwikkeling: stressmanagement

BT3 did 1.2, 1.3, 1.4

Persoonlijke ontwikkeling: lessimulatie

BT3 did 1.2, 1.3, 1.4

 

Een aantal onderwerpen worden beide Leraar 2.0-middagen aangeboden, maar soms met een andere focus.

Bij te weinig aanmeldingen in een cluster wordt er geprobeerd samen te voegen. Als dat niet lukt, vervalt die keuze.

NWN (Nieuwe Waterweg Noord)

Clusterinformatie

Rotterdam, juni 2021

 

Beste student,

Welkom in cluster Nieuwe-Waterweg-Noord! Dit jaar loop je stage op een van onze opleidingsscholen in deze regio.

Wij breiden steeds verder uit en vanaf dit jaar zijn de volgende scholen aangesloten bij RPO Rijnmond.

Sg Spieringshoek
De Internationale Vos
Het Lyceum Vos
De Mavo Vos
Het College Vos
Mavo Schravenlant
Lyceum Schravenlant
Stedelijk Gymnasium Schiedam
St.-Jozefmavo
Zadkine

 

In deze WikiWijs vind je alle algemene informatie over RPO en je opleiding en onder deze NWN-kop zul je specifieke informatie vinden voor ons cluster en jouw stageschool. Houd deze WikiWijs in de gaten voor wijzigingen en updates! Lees al deze informatie goed door, zodat je weet wat er van je verwacht wordt en wat jij van ons mag verwachten.

De contactgegevens van de SO-ers vind je onder de knop Schoolopleiders.

Veel succes en plezier met je opleiding!

Diederik van Dalen,
Gerben Lodder

Clustercoördinatoren RPO Rijnmond/NWN


Voor meer info over RPO neem je een kijkje op https://rpo-rijnmond.nl/

 

Kalender 2021 - 2022

Blok

Kalender-week

Lesweek

Datum

Enkele opleidingsscholen geclusterd maximaal ca 20/25 studenten,

organisatie SO & IO

tijd 15.00-17.00

Plenair RPO,

 

organisator CC

tijd 15.00-17.00

1

37

2

15 sept ‘21

 

Leraar 2.0 (Kick-off)

“RPO-talk: Psychologie van het leren in de praktijk”

39

4

29 sept ‘21

Studentenbegeleiding (N2 klassenmanagement)

 

44

7

3 nov ‘21

Studentenbegeleiding (N2 klassenmanagement)

 

2

48

2

1 dec ‘21

 

Leraar 2.0

49

3

8 dec ‘21

studentenbegeleiding

 

2

6

12 jan ‘22

studentenbegeleiding

 

3

8

3

23 feb ‘22

studentenbegeleiding

 

11

5

16 mrt ‘22

 

Leraar 2.0 *(NB: N2 ook in ochtend)

13

7

30 mrt ‘22

Studentenbegeleiding

 

4

19

2

11 mei ‘22

studentenbegeleiding en bewijsvoering werkplekleren

 

21

4

25 mei ‘22

studentenbegeleiding

 

22

5

1 jun ‘22

 

Feestelijke afsluiting en informatie doorplaatsing

*NB: Studenten N2 lopen in blok 3 een ochtend mee op een andere school, ’s middags draaien ze mee in het Leraar 2.0 programma.

Clustercoördinatoren

De clustercoördinatoren houden zich met name bezig met de plaatsing van studenten op de scholen in de regio NWN. Daarnaast organiseren zij de transferbijeenkomsten en zijn ze de contactpersoon tussen de stageschool en de opleidingsschool. In veel gevallen zul je niet met de clustercoördinatoren in contact komen, omdat je eerste contact altijd je werkplekbegeleider, instituutsopleider en schoolopleider is, maar je mag ons altijd mailen!

 

Diederik van Dalen

vandalen@deinternationalevos.nl

Gerben Lodder

clustercoordinator@spieringshoek.nl

 

 

Schoolopleiders

School Schoolopleider Emailadres
Sg Spieringshoek Jeannette van Leeuwen a.vanleeuwen@spieringshoek.nl
De Internationale Vos Frank Werlich werlich@deinternationalevos.nl
Het Lyceum Vos Peter de Haze dehaze@hetlyceumvos.nl
De Mavo Vos Sabah Yekhlef yekhlef@demavovos.nl
Het College Vos Serhat Ocak ocak@hetcollegevos.nl
Mavo Schravenlant Margriet Halbertsma halbertsma@mavoschravenlant.nl
Lyceum Schravenlant René Zanen zan@schravenlant.nl
Stedelijk Gymnasium Schiedam Marieke Dorussen m.dorussen@stgs.nl
Stedelijk Gymnasium Schiedam Marion Jacobs m.jacobs@stgs.nl
Zadkine Helga Heijdra h.heydra@zadkine.nl
Zadkine Najat Ahmadi n.ahmadi@zadkine.nl
St.-Jozefmavo Jihen Ayed jayed@sjm.nl

Instituutsopleiders


Mijn naam is Karlyn Winter. Tot afgelopen schooljaar werkte ik in het Voortgezet Speciaal Onderwijs als AVO-docent en onderwijskundig begeleider. Vanaf 1 februari ben ik verbonden aan de lerarenopleiding Maatschappijleer van de Hogeschool Rotterdam en zal ik ook aan de slag gaan als instituutsopleider niveau 1.

Aanwezig: maandag tot en met vrijdag

E-mail:  a.l.k.winter@hr.nl


Mijn naam is Armin de Graaf. Al 21 jaar ben ik werkzaam op Lyceum Schravenlant als docent Techniek en Natuurkunde. Het begeleiden van studenten doe ik ook al heel wat jaartjes. Vier jaar geleden ben ik betrokken geraakt bij de opleidingsschool RPO Rijnmond NWN. Het eerste jaar het ik alleen LWT-e gegeven. Sinds twee jaar ben ik ook Instituutsopleider. Dit jaar ben ik Instituutsopleider voor alle niveaus.

Mijn e-mailadres is: a.de.graaf@hr.nl


Mijn naam is Marion van den Dobbelsteen. Ik ben nu zo'n 11 jaar werkzaam op de lerarenopleiding geschiedenis van de hogeschool. Naast de geschiedenisvakken geef ik vooral veel vakdidactiek, ben ik SLC van jaar 4 en Assessor. Hiervoor heb ik 15 jaar lesgegeven in het VO en heb daar ook veel stagiaires begeleid. Dit jaar kom ik het team van RPO-NWN versterken als instituutsopleider. Je kunt mij op alle stageniveaus tegenkomen. Graag contact via de mail of via teams (m.y.van.den.dobbelsteen@hr.nl)


Mijn naam is Ton Rademaker. Ik werk bij Zadkine. Ik ben verbonden aan het Gezondheid Welzijn en Sport College als projectleider/beleidsmedewerker.  Sinds vorig schooljaar zijn alle colleges van Zadkine betrokken bij het Samen Opleiden. Met de vier schoolopleiders ben ik dat als coördinator aan het opzetten. Erg leuk. Er zijn inmiddels aardig wat stagiaires bij ons aanwezig. Vanaf dit jaar ben ik ook als Instituutsopleider betrokken bij het Samen Opleiden.

Regiocoördinator

Hélène Timmers (Mail Hélène, klik hier)

Regiocoördinator RPO Rijnmond

Ik ben Hélène Timmers, regiocoordinator op de Hogeschool Rotterdam. Ik werk al meer dan dertig jaar met passie en plezier in het onderwijs. Mijn ervaring is opgebouwd uit ruim 20 jaar werken op verschillende vmbo’s, waarbinnen ik diverse functies heb uitgeoefend. Daarnaast heb ik tien jaar als locatiedirecteur binnen het speciaal (voortgezet) onderwijs (cluster IV) gewerkt. Zeker als teamleider in het VO en als locatiedirecteur heb ik veel ervaring in het sparren met (aankomende) leraren over het geven van betekenisvol onderwijs. Die ervaring zet ik nu in bij mijn functie als regiocoordinator, waarbij ik met name de kwaliteit en inhoud van het opleidingsprogramma monitor.

VPR (Voorne-Putten Rozenburg)

Kalender 2021 - 2022

Blok

Kalender-week

Lesweek

Datum

Enkele opleidingsscholen geclusterd maximaal ca 20/25 studenten,

organisatie SO & IO

tijd 15.00-17.00

Plenair RPO,

 

organisator CC

tijd 15.00-17.00

1

37

2

15 sept ‘21

 

Leraar 2.0 (Kick-off)

“RPO-talk: Psychologie van het leren in de praktijk”

38

3

22 sept ‘21

Studentenbegeleiding (N2 klassenmanagement)

 

43

7

27 okt ‘21

Studentenbegeleiding (N2 klassenmanagement)

 

2

48

2

1 dec ‘21

 

Leraar 2.0

49

3

8 dec ‘21

studentenbegeleiding

 

3

7

19 jan ‘22

studentenbegeleiding

 

3

8

3

23 feb ‘22

studentenbegeleiding

 

11

5

16 mrt ‘22

 

Leraar 2.0 *(NB: N2 ook in ochtend)

13

7

30 mrt ‘22

Studentenbegeleiding

 

4

19

2

11 mei ‘22

studentenbegeleiding en bewijsvoering werkplekleren

 

21

4

25 mei ‘22

studentenbegeleiding

 

22

5

1 jun ‘22

 

Feestelijke afsluiting en informatie doorplaatsing

*NB: Studenten N2 lopen in blok 3 een ochtend mee op een andere school, ’s middags draaien ze mee in het Leraar 2.0 programma.

Clustercoördinatoren

Marieke Aantjes

m.aantjes@penta.nl

Sjoerd Hoekstra

 

s.hoekstra@helinium.nl

Schoolopleiders

WEB     -     Yuverta Brielle                                                   Elisabeth Benson

e.benson@yuverta.nl

WEK     -     Yuverta Klaaswaal                                             Elke Lamers

e.lamers@yuverta.nl

MA       -     Maerlant                                                             Pim Stins                             p.stins@mearlant.eu

HE        -     Helinium                                                             Sjoerd Hoekstra                  s.hoekstra@helinium.nl

RP        -     Ring van Putten                                                  Ivanka Broer                        bre@deringvanputten.nl

MY       -     My College                                                          Elise van Deijk                     e.vandeijk@my-college.nl

ZK13     -     Zadkine Sportlaan 13                                         Ingrid van der Aa                i.vanderaa@zadkine.nl

ZK15     -     Zadkine Sportlaan 15                                         Ingrid van der Aa                i.vanderaa@zadkine.nl

ZKEL     -     Zadkine Eikenlaan                                              Ingrid van der Aa                i.vanderaa@zadkine.nl

ZKCH    -     Zadkine Campus Hoogvliet                                 Ingrid van der Aa                i.vanderaa@zadkine.nl

RV        -     PENTA college Scala Rietvelden                         Pieter Huisman                   p.huisman@penta.nl

JL          -    PENTA college Jacob van Liesveldt                    Aukje van Dam en Franka de Roos             a.vandam-penning@penta.nl en f.deroos@penta.nl

MW      -     PENTA college Scala Molenwatering                 Monika Jaskolska              m.jaskolska@penta.nl

HV        -     PENTA college Hoogvliet                                    Bernadette de Bruine         b.debruijne-bedeaux@penta.nl

OM       -     PENTA college de Oude Maas                            Jacqueline vd Horst            j.vanderhorst@penta.nl

PR        -     PENTA Rozenburg                                               Michael Visser                    m.visser@penta.nl

BM       -     PENTA college Bahûrim                                     Marieke Aantjes                 m.aantjes@penta.nl

CF         -    Penta Charles de Foucauld                                Esmeralda van der Pluijm                      e.vanderpluijm@penta.nl

Instituutsopleiders

 

Jaar 1: Gerrit Jan Roelevink (email: g.j.roelevink@hr.nl)

Ik ben Jan Roelevink,  jullie IO voor dit jaar. Na 45 jaar onderwijs en daarvan 16 jaar begeleiding ben ik gepensioneerd en nog altijd betrokken bij het onderwijs. Ooit lesgeven in geschiedenis,  Nederlands, muziek en beeldende vorming heb ik me ingezet voor de opleidingsschool, omdat ik vind dat het stokje moet worden doorgegeven aan de nieuwe generatie.  

Jaar 1: Guido Koster
(email: g.koster@hr.nl)

 

Mijn naam is Guido Koster en ik ben instituutsopleider van N1 bij VPR. Op de HR geef ik mijn lessen als onderwijskundige vooral bij het cluster Exact. Naast mijn werk houd ik van muziek, koken en wielrennen. Ik hoop jullie goed te kunnen begeleiden in je stage jaar 1 om antwoord te kunnen geven op de vraag of het beroep van docent echt bij jou past. Ik kijk uit naar onze samenwerking.

Jaar 2: Nicolette Erkelens    (email: n.erkelens@hr.nl)

Mijn naam is Nicolette Erkelens, 49 jaar en ik ben al 25 jaar werkzaam op de lerarenopleiding.  Ik ben SLC-er van jaar 2 bij de vakgroep Wiskunde en docent in de digitale didactiek (DVI en ADL).
Ik ben al een aantal jaren stagebegeleider jaar 2 bij VPR en voor die tijd ook van jaar 1. Jullie kunnen mij het beste bereiken via de chat via Teams of de mail en ik ben bereikbaar op alle werkdagen behalve vrijdag.
Ik kijk er naar uit om jullie te leren kennen!

Jaar 3: Jeroen Mikkers
(email: j.mikkers@hr.nl)

Hallo, mijn naam is Jeroen Mikkers, begeleider van niveau 3. Op de HR werk ik als onderwijskundige en kun je me vinden binnen het cluster exact. Mijn hobby's zijn reizen en koken en fotografie.

Dit jaar zal ik in ieder geval de studenten van het cluster exact, geschiedenis en aardrijkskunde begeleiden. Voor studenten van het cluster talen en maatschappijleer verwijs ik jullie door naar mijn collega Randy Middendorp.

Jaar 2 + 3: Randy Middendorp
(email: r.j.middendorp@hr.nl)

 

Hoi allemaal, mijn naam is Randy Middendorp, ik ben 32 jaar oud en ik woon samen met mijn vriendin in een knus appartement in Blijdorp. Hoewel ik ooit zelf ben begonnen aan de lerarenopleiding Nederlands hier in Rotterdam, heb ik uiteindelijk Nederlands gestudeerd in Leiden. Na mijn studie heb ik op verschillende middelbare scholen gewerkt in Rotterdam, Den Haag, Zoetermeer en Shanghai.
Mijn voornaamste hobby’s zijn pianospelen, koken en sporten.

Ik kijk ernaar uit jullie allemaal te ontmoeten! Tot snel!

Jaar 4: Melanie de Koning-Riekwel
(email: RieMS@hr.nl)

Laat ik me even voorstellen! Ik heet Melanie de Koning-Riekwel, 52 jaar en 25 jaar werkzaam in het onderwijs. Sinds dit schooljaar werk ik bij de vakgroep Nederlands van de Hogeschool Rotterdam en start ik dit jaar ook als instituutsopleider voor niveau 4.  

Om te willen en kunnen werken in het onderwijs, met levend materiaal (je leerlingen) wordt er veel van je gevraagd. Maar de oude Grieken wisten al wat er belangrijk was in het onderwijs: Een leerling is geen vaas, die we alleen maar moeten vullen, maar een vuur dat we moeten ontsteken.”. Ik hoop dat we dit jaar samen een klein vuurtje met elkaar kunnen stoken!

Regiocoördinator

Hélène Timmers (Mail Hélène, klik hier)

Regiocoördinator RPO Rijnmond

Ik ben Hélène Timmers, regiocoordinator op de Hogeschool Rotterdam. Ik werk al meer dan dertig jaar met passie en plezier in het onderwijs. Mijn ervaring is opgebouwd uit ruim 20 jaar werken op verschillende vmbo’s, waarbinnen ik diverse functies heb uitgeoefend. Daarnaast heb ik tien jaar als locatiedirecteur binnen het speciaal (voortgezet) onderwijs (cluster IV) gewerkt. Zeker als teamleider in het VO en als locatiedirecteur heb ik veel ervaring in het sparren met (aankomende) leraren over het geven van betekenisvol onderwijs. Die ervaring zet ik nu in bij mijn functie als regiocoordinator, waarbij ik met name de kwaliteit en inhoud van het opleidingsprogramma monitor.

ZHZ (Zuid-Holland Zuid)

Clusterinformatie

Papendrecht, september 2021

 

Beste student,

Welkom in cluster Zuid-Holland-Zuid! Dit jaar loop je stage (werkplekleren) op een van onze stagescholen in deze regio.

De volgende besturen zijn onderdeel van ons cluster; OZHW, SDL, RGO, Hoekse school, Willem de Zwijger College, Yuverta, Zadkine, Insula College, Willem van Oranje College, Omnia College Gorinchem, DevelsteinCollege.

De contactgegevens van de SO vind je onder de knop Schoolopleiders. In deze WikiWijs vind je alle algemene informatie over RPO en je opleiding en onder deze ZHZ-kop zul je specifieke informatie vinden voor ons cluster en jouw stageschool. Houd deze WikiWijs in de gaten voor wijzigingen en updates! Lees al deze informatie goed door, zodat je weet wat er van je verwacht wordt en wat jij van ons mag verwachten.

Veel succes en plezier met je opleiding!

Marianne Bijkerk,
Simone Romijn

Clustercoördinatoren RPO Rijnmond/ZHZ


Voor meer info over RPO neem je een kijkje op https://rpo-rijnmond.nl/


Informatie Kick-off 15 september 2021

Beste studenten,

Woensdag 15 september is het zover, de eerste transferdag van RPO met als thema:

RPO talk. De middag bestaat uit 2 sessies, 1 voor N2 en 1 voor N3/N4. Iedere sessie bestaat uit 2 onderdelen. Een RPO talk en een toelichting op het RPO programma en onze werkwijze voor dit schooljaar.

RPO is de de opleidingsschool waar jij onderdeel van bent. Binnen RPO werken HR en verschillende stagescholen samen aan jouw opleiding tot leraar.

 

Deze transfermiddag van RPO staat in het teken van leren leren.

We bekijken de volgende vragen:

  1. Wat houdt leren in?

  2. Hoe leer ik?

  3. Hoe ontwikkel ik leerrendement bij mijn leerlingen?

 

Locatie: Willem de Zwijger college, van der Palmstraat 1, Papendrecht,

Spreker: Sander Boogaard

N2: start 14.00 tot 15.30

N3 en N4: start 15.45 tot 17.15

Ons doel voor deze transfermiddag is dat jullie ontdekken wat RPO voor jullie als student organiseert en kan betekenen. Daarnaast de start van de inhoudelijk transfermiddagen met de module ´Psychologie van het leren´. In deze talk over de psychologie van het leren komen 2 punten aan bod:

  • Hoe leer jij als student.

  • Wat betekent dit voor eventuele samenwerkingen van jouw leerlingen in de klas?

Belangrijk om inzicht te krijgen in hoe jij het liefst opdrachten/ werktaken aanpakt. Als jij van jezelf (en van een ander) weet waar de voorkeur naar uitgaat, zal dit begrip creëren. Grote kans dat we na deze RPO talk in gemeenschappelijke taal spreken!


Tot 15 september in de Willem!

Hieronder vind je de link richting de presentaties van 15 september 2021 


 

Open bestand presentatie Psychologie van het leren kick-off 2021/2022

Open bestand presentatie RPO tolk kick-off 2021/2022

Kalender 2021 - 2022

Blok

Kalender-week

Lesweek

Datum

Enkele opleidingsscholen geclusterd maximaal ca 20/25 studenten,

organisatie SO & IO

tijd 15.00-17.00

Plenair RPO,

 

organisator CC

tijd 15.00-17.00

1

37

2

15 sept ‘21

 

Leraar 2.0 (Kick-off)

“RPO-talk: Psychologie van het leren in de praktijk”

38

3

22 sept ‘21

Studentenbegeleiding

 

43

7

27 okt ‘21

Studentenbegeleiding

 

2

48

2

1 dec ‘21

 

Leraar 2.0

49

3

8 dec ‘21

studentenbegeleiding

 

3

7

19 jan ‘22

studentenbegeleiding

 

3

8

3

23 feb ‘22

studentenbegeleiding

 

11

5

16 mrt ‘22

 

Leraar 2.0 *(NB: N2 ook in ochtend)

13

7

30 mrt ‘22

Studentenbegeleiding

 

4

19

2

11 mei ‘22

studentenbegeleiding en bewijsvoering werkplekleren

 

21

4

25 mei ‘22

studentenbegeleiding

 

22

5

1 jun ‘22

 

Feestelijke afsluiting en informatie doorplaatsing

*NB: Studenten N2 lopen in blok 3 een ochtend mee op een andere school, ’s middags draaien ze mee in het Leraar 2.0 programma.

Clustercoördinatoren

De clustercoördinatoren houden zich met name bezig met de plaatsing van studenten op de scholen in de regio ZHZ. Daarnaast organiseren zij de transferbijeenkomsten en zijn ze de contactpersoon tussen de stageschool en de opleidingsschool. In veel gevallen zul je niet met de clustercoördinatoren in contact komen, omdat je eerste contact altijd je werkplekbegeleider, instituutsopleider en schoolopleider is, maar je mag ons altijd mailen!

Marianne Bijkerk

Marianne.Bijkerk@ozhw.nl

Simone Romijn

s.romijn@wdezwijger.nl


 

Schoolopleiders

School Schoolopleider Emailadres

Actief College Oudbeijerland

https://actiefcollege.nl/

Monique Campo m.campo@actiefcollege.nl

Dalton Lyceum Barendrecht

https://www.daltonbarendrecht.nl/

Bart Geefshuijsen Bart.Geefshuijsen@ozhw.nl

DevelsteinCollege

https://www.develsteincollege.nl/

Hariette Kampman hkampman@develsteincollege.nl

Focus beroepsacademie

https://focusberoepsacademie.nl/

Jacco Schuijer j.schuijer@focusberoepsacademie.nl

Gemini College Lekkerkerk

https://geminicollegelekkerkerk.nl/

Petra de Mik Petra.de.Mik@ozhw.nl

Gemini College Ridderkerk

https://geminicollegeridderkerk.nl/

Vera de Groot Vera.Groot@ozhw.nl

Hoeksch Lyceum Oudbeijerland

https://hoekschlyceum.nl/

Everine van der Vliet e.vandervliet@hoekschlyceum.nl

Insula College locatie Halmaheiraplein

https://havovwo.insulacollege.nl/havo-vwo/home/

Frank van Dijken fvandijken@insulacollege.nl

Insula College locatie Koningstraat

https://mavo.insulacollege.nl/mavo/home/

Kim Vos kvos@insulacollege.nl

Insula College locatie Leerpark

https://vmbo.insulacollege.nl/vmbo/home/

Curtney Geertruida cgeertruida@insulacollege.nl

Omnia College Gorinchem

https://www.omniacollege.nl/

Erna Kafoe ekafoe@omniacollege.nl

OZHW Groen College Barendrecht

https://www.ozhw-groen.nl/

Jos Naaktgeboren Jos.naaktgeboren@ozhw.nl

RGO Middelharnis

https://rgomiddelharnis.nl/

Jessica Leijten leij@rgomiddelharnis.nl

RGO Middelharnis

https://rgomiddelharnis.nl/

Ester van der Linden lnde@rgomiddelharnis.nl

RGO Middelharnis

https://rgomiddelharnis.nl/

Joost Slagboom slaj@rgomiddelharnis.nl

Stedelijk Dalton Dordrecht locatie Kapteynweg

https://www.dalton-dordrecht.nl/mavo-havo

Sandra van den Berg s.berg@dalton-dordrecht.nl

Stedelijk Dalton Dordrecht locatie Overkampweg

https://www.dalton-dordrecht.nl/vwo

Esther van Rossem e.rossem@dalton-dordrecht.nl

Stedelijk Dalton Dordrecht locatie Vakcollege

https://www.dalton-dordrecht.nl/vmbo

Amarenske Troost a.troost@dalton-dordrecht.nl

Walburg College Zwijndrecht

https://walburgcollege.nl/

Marianne Bijkerk Marianne.Bijkerk@ozhw.nl

Willem de Zwijger College, Papendrecht en Hardinxveld

https://wdezwijger.nl/papendrecht/willem-zwijger-college/

Pinar Roussian p.rousian@wdezwijger.nl

Willem van Oranje College, Oudbijerland

https://dewillem.nl/

Rianne Vos r.vos@dewillem.nl

Yuverta locatie Ottoland

https://www.yuverta.nl/over-yuverta/

Frank Hulsman f.hulsman@yuverta.nl

Yuverta locatie Dordrecht

https://www.yuverta.nl/over-yuverta/

Sabrien El Hadidy s.el.hadidy@yuverta.nl

Zadkine

locatie Marten Meesweg, Dakotaweg en Frankendaal, Meester Kesperstraat

https://www.zadkine.nl/

Evelien Swint E.Swint@zadkine.nl
     

 

Instituutsopleiders

Bart van Beek (Mail Bart, klik hier)

Instituutsopleider niveau 4

AARGGG. Tot 2019 zwierf ik over de onderwijsoceanen en leerde ik kindertjes levenslessen terwijl ik hier en daar een dorpje plunderde. Ik werd echter ouder, rustiger en wijzer. Daarom meerde ik mijn schip aan in Rotterdam. Ook daar kon ik het onderwijzen niet laten. Ik praatte met piraten in wording over hoe je (digitaal) onderwijs vorm moet geven en natuurlijk over papegaaienverzorging. Af en toe roeide ik naar Zadkine om eens te kijken of de raddraaiers goed gekielhaald werden. Daar vind je me nu nog vaak als instituutsopleider. Ik leef volgens een simpel motto: leer en laat zien dat je leert. Daar help ik jou bij. AARGGG.

 


Ingrid Hemelaar (Mail Ingrid, klik hier)

Instituutsopleider niveau 2 en niveau 4

Voortgezet Onderwijs:

Als leerlingen een gefundeerde mening kunnen geven over zaken die in de huidige maatschappij spelen, dan is mijn missie als docent maatschappij op het DevelsteinCollege meer dan geslaagd. Maar wat een roerige wereld vandaag de dag!  Waar te beginnen? De coronamaatschappij, de toenemende polarisatie vanwege de complottheorieën, het nepnieuws, de dood van Samuel Paty, de cartoons, de aankomende verkiezingen in maart, de rellende jongeren …. Met het huidige curriculum kom ik door al deze actualiteiten tijd te kort.

Bij het vak Loopbaanoriëntatie in de onder- en bovenbouw toon ik de leerlingen mijn cv: politie Rotterdam-Rijnmond, bureau HALT, jongerenwerker, docent/studiedecaan in de gevangenis, docent geschiedenis in het VO,  docent NT2 op de ISK en coördinator opleidingen bij de brandweer. Een ontwapende reactie van een leerling was: ‘U weet zeker op uw 55ste  nog niet wat u wilt worden? Maar het is wel duidelijk dat u als doel heeft, om individuen voor te bereiden op een kansrijke toekomst!’

Hogeschool Rotterdam:

In aansluiting hierop lijkt het me een welkome uitdaging om -naast mijn huidige werkzaamheden als docent maatschappijleer en CKV- als instituutopleider jonge docenten in spé de komende tijd te  begeleiden en verder wegwijs te maken in de werkzaamheden in het voortgezet onderwijs. Ondersteuning en coaching aanbieden aan eerstejaarsstudenten, zodat zij zich verder kunnen ontwikkelen in hun kennis en vaardigheden vind ik leuk. Als ik een steentje kan bijdragen aan de persoonlijke groei van beginnende stagiaires, vind ik dat waardevol. Zo help ik de studenten van Hogeschool Rotterdam graag naar een veelbelovende toekomst in het onderwijs.


< Foto volgt nog >

Hanneke Potters (Mail Hanneke, klik hier)

Instituutsopleider niveau 1

< Tekst volgt nog >


Jente Boxman (Mail Jente, klik hier)

Instituutsopleider niveau 1

Mijn naam is Jente Boxman. Inmiddels is dit mijn vierde jaar op de Hogeschool Rotterdam. Hiervoor heb ik 17 jaar als docent geschiedenis en M&M in het voortgezet onderwijs gewerkt op scholen in Rotterdam, Spijkenisse en Pijnacker. Naast vakinhoudelijke cursussen vanuit de vakgroep geschiedenis geef ik (vak)didactische en pedagogische cursussen. Tevens coördineer ik de minor digitale didactiek en draag ik mede met mijn collega's zorg voor de generieke digitaal didactische leerlijn binnen het curriculum van de lerarenopleidingen.

Vier jaar geleden nam ik dus afscheid van het voortgezet onderwijs. Hoewel ik geen spijt heb van de overstap naar de HR blijft het VO toch ook altijd een beetje kriebelen. Heel erg leuk om in de rol van instituutsopleider weer samen met de studenten een voet in de modder (in positieve zin!) te mogen zetten.

Tot snel!

Jente


< Foto volgt nog >

Lennart van Baalen (Mail Lennart, klik hier)

Instituutsopleider niveau 1

< Tekst volgt nog >


Robert Mol (Mail Robert, klik hier)

Instituutsopleider niveau 2 en niveau 3

Na +- 10 jaar in het voortgezet onderwijs als docent Engels gewerkt te hebben werk ik nu als docent onderwijskunde op de Hogeschool Rotterdam. In mijn vrije tijd maak en schrijf ik graag muziek en lees ik graag. Ik kijk ernaar uit om jullie te mogen begeleiden dit schooljaar :-)!


Sabrien el Hadidy (Mail Sabrien, klik hier)

Instituutsopleider niveau 2 en niveau 3

De afgelopen 11 jaar heb ik als docent lichamelijke opvoeding en docent dans op een middelbare vmboschool in Dordrecht gewerkt. Na een aantal jaar fulltime voor de klas te hebben gestaan ben ik leerlingbegeleider van de onderbouw geworden. Naast nog wat lessen zorgde ik voor een passend plan voor leerlingen met een extra ondersteuningsbehoefte en was ik het aanspreekpunt voor ouders, externe betrokkene partijen, mentoren en de leerlingen zelf. In die tijd heb ik ook nog ergens een master pedagogiek afgerond.
Afgelopen schooljaar ben ik 1 dag in de week als NPO-coach op de HR gaan werken, waarbij ik studenten begeleidde die het in de coronatijd erg lastig hebben gehad. Ik kwam erachter dat ik het ook wel heel erg leuk vind om met deze doelgroep te werken en zo ben ik uiteindelijk per januari terecht gekomen als docent onderwijskunde en vervang in het instituutsopleiderschap van Suzanne die met verlof is.


Sandra van den Berg (Mail Sandra, klik hier)

Instituutsopleider niveau 2 en niveau 4


Suzanne van der Straaten (Mail Suzanne, klik hier)

(Met verlof tot eind OP4)

Instituutsopleider niveau 2 en niveau 3

Ik ben Suzanne van der Straaten en ik ben docent onderwijskunde binnen het Cluster Talen. Daarnaast ben ik studieloopbaancoach van een eerstejaars klas Engels en ben ik instituutsopleider op verschillende scholen in de Drechtsteden. Ik heb de master Human Learning and Performance afgerond aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en ben ik afgestudeerd als diëtiste aan een hogeschool in Antwerpen. In mijn vrije tijd ga ik graag wielrennen, sporten, uiteten en naar de bioscoop. Verder houd ik van reizen, wat natuurlijk goed uitkomt als je in het onderwijs werkt!  


Suzanna van der Zeeuw (Mail Suzanna, klik hier)

Instituutsopleider niveau 2 en niveau 3

Introductie volgt.


 

Regiocoördinator

Hélène Timmers (Mail Hélène, klik hier)

Regiocoördinator RPO Rijnmond

Ik ben Hélène Timmers, regiocoordinator op de Hogeschool Rotterdam. Ik werk al meer dan dertig jaar met passie en plezier in het onderwijs. Mijn ervaring is opgebouwd uit ruim 20 jaar werken op verschillende vmbo’s, waarbinnen ik diverse functies heb uitgeoefend. Daarnaast heb ik tien jaar als locatiedirecteur binnen het speciaal (voortgezet) onderwijs (cluster IV) gewerkt. Zeker als teamleider in het VO en als locatiedirecteur heb ik veel ervaring in het sparren met (aankomende) leraren over het geven van betekenisvol onderwijs. Die ervaring zet ik nu in bij mijn functie als regiocoordinator, waarbij ik met name de kwaliteit en inhoud van het opleidingsprogramma monitor.

Stagehandleidingen

Stagehandleidingen

 

Klik hier voor de stagehandleidingen.

Alle stagehandleidingen zijn compleet en definitief.


 

Werkplekbegeleiders

Alle niveau's

Voor werkplekbegeleiders zijn een aantal documenten ter beschikking gesteld door Hogeschool Rotterdam. Deze geven een snel inkijkje in de thema's die de student gedurende het jaar behandelt en dienen als handreiking bij de begeleiding.

Open bestand Generieke curriculum in een notendop

Open bestand PPT Kick-off HR

 

Niveau 2

Open bestand Lesgeven met ICT

Open bestand Pedagogiek - Ken je groep

Open bestand Professioneel handelen en werkplekleren

Open bestand Visuele weergave opzet LERDIC01X

Contact

Contact

Heb je vragen over je stage? Vraag deze dan bij voorkeur eerst aan je instituutsopleider van de Hogeschool Rotterdam.

Wil je een vraag stellen aan RPO Rijnmond? Neem dan contact op met de clustercoördinatoren.

NWN (Nieuwe Waterweg Noord): Diederik van Dalen en/of Gerben Lodder.

VPR (Voorne-Putten Rozenburg): Marieke Aantjes en/of Sjoerd Hoekstra.

ZHZ (Zuid-Holland Zuid): Marianne Bijkerk en/of Simone Romijn.


 

Website

De officiële website van RPO Rijnmond is https://rpo-rijnmond.nl/

Staan er fouten op deze wikiwijs pagina? Laat het dan direct weten aan R.L.Mol@hr.nl.

  • Het arrangement RPO Rijnmond - Programmaboekje 2021 - 2022 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    RPO Rijnmond
    Laatst gewijzigd
    2022-09-07 12:33:37
    Licentie
    CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    RPO Rijnmond - Programmaboekje 2021 - 2022
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur en 0 minuten

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    RPO Rijnmond. (z.d.).

    RPO Rijnmond - Programmaboekje 2020 - 2021

    https://maken.wikiwijs.nl/164721/RPO_Rijnmond___Programmaboekje_2020___2021