Ict en didactiek

Ict en didactiek

Ict en Didactiek

Oriëntatie

Waarom digitaal leren?

Digitaal leren bestaat al een lange tijd. Hierin nemen meer organisaties en mensen de eerste stappen. De voordelen van digitaal leren zijn onder andere, inhoud is altijd bereikbaar, kan eenvoudig aangepast worden en zelfs op maat van de doelgroep worden gevormd. Aan deze manier zit er een duidelijk voordeel in voor iedereen. Dit gaat niet van zelf. Om een digitaal aanbod uit te bouwen en cursisten hiermee te laten starten is belangrijk. Hierbij is een bijkomende inspanning noodzakelijk en belangrijk.

Waarom is Ict en didactiek belangrijk?

De digitale wereld verandert en moeten niet alleen veranderen met wat we leren, maar ook hoe we precies leren. Het gaat nu vooral om digitale platforms, virtuele en reality. Ook online bibliotheken en Webinars zijn digitale media en maken een groot aantal nieuwe en innovatieve vormen van lesgeven en leren mogelijk vooral op scholen, beroepsinstellingen en universiteiten. Ook opleiding en ontwikkelingsprogramma’s. Digitaal leren betekent meer dan digitaliseren van instructiemateriaal. Binnen het onderwijs zal het gebruik van digitale media resulteren in geheel nieuwe gebieden van communicatie, samenwerking en netwerken. Digitaal onderwijs is niet tijd en plaatsgebonden en meer flexibeler en geïndividualiseerd dan traditionele vormen van leren. Binnen het digitale tijdperk wordt cursusmateriaal gemaakt, gedeeld met anderen en gezamenlijk ontwikkeld in de cloud. Met digitale instructie leren leerlingen al van jongs af aan om meer verantwoordelijkheid te nemen en tegelijkertijd de communicatie te verbeteren binnen de digitale wereld. Vanuit de didactiek is het belangrijk om op die manier te bekijken onder andere, onder welke voorwaarden ICT ingezet kan worden binnen het leerproces. Op deze manier kan je een verbetering en vernieuwing realiseren van door jou georganiseerde project en traject met behulp van ICT en didactiek.

http://http://www.digitaledidactiek.be/wegwijs/inleiding/waarom-digitaal-leren/

http://https://www.klaswerk.be/index.php/digitale-didactiek?start=1

Ontwerp

Padlet

Padlet

Padlet is een online tool die je het best kunt omschrijven als een online prikbord. Door studenten en docenten om notities op een gemeenschappelijke pagina te plaatsen kan Padlet worden gebruikt. De notities geplaats door docenten en studenten kan links bij video’s, afbeeldingen en documentbestanden gevonden worden. Als je bij Padlet registreert dan kun je zoveel ‘muren’ en online prikborden maken als je wilt. Deze muren kunnen worden ingesteld op privé of openbaar waarbij elke muur privacy instellingen heeft. Dit is een samenwerking tussen docenten in een vak, dat niet toegankelijk is voor studenten. De muren in Padlet kunnen worden gemaakt door een wachtwoord te vragen om toegang te krijgen of door de toegang te beperken tot geregistreerde gebruikers, met gespecificeerde e-mails. Docenten kunnen als de maker van een muur alle notities erin laten beveiligen voordat ze verschijnen en privacy-instellingen kunnen worden aangepast. De gebruikers hoeven zich niet aan te melden om Padlet te gebruiken. Hoewel het wordt aanbevolen dat leraren in een klaslokaal dit zouden publiceren. Ook om een muur te bewerken, berichten te beveiligen en alle klasmuren te verzamelen in een beheerscherm. Verder kunnen docenten er voor kiezen om een melding in te stellen vooral om een e-mail te ontvangen wanneer een student of leerling iets publiceert op de muur en gaat plaatsen van de leraar.

Padlet les

Padlet les.

De speurtocht in de natuur (een biologieles).

Voor deze les zullen we ons concentreren op planten en de natuur. Voordat hij deze app voor deze activiteit gebruikte, zou de leraar de kinderen hebben geleerd over verschillende planten, bloemen en bomen die ze konden vinden in het seizoen waarin ze zich bevinden.

Met behulp van de app plaatst de leraar vervolgens een reeks namen van planten/bloemen of bomen in de Padlet-enquête. De kinderen moeten dan de plant/bloem of boom zoeken en in de poll plaatsen, zodat de leerkracht het kan zien. Deze activiteit kan als huiswerk worden gedaan, zodat het kind de planten, bloemen en bomen thuis of in hun buurt enz. moet zoeken, of het kan worden gedaan tijdens de lesuren waar ze in paren kunnen worden gezet en gaan zoeken op het schoolplein van die planten, bloemen en bomen. Of het kan worden gedaan als een leuke buiten-dag, waarbij de leraar en studenten naar een park gaan en ze de planten zouden moeten vinden.

Waarom hebben we Padlet gekozen en wat kan je doen met Padlet:  

De reden dat we voor deze tool hebben gekozen, is dat het gaat om dingen die je met de app kunt doen om je les leuk en overzichtelijk te maken. Moeten zijn:

1. Brainstormen, onderwerp, stellingen en projecten.

2. Live vraag:

Laat je leerlingen vragen stellen tijdens de les. Erg handig als leerlingen iets niet begrijpen of een betere uitleg nodig hebben. Stop je les 10 minuten eerder en overloop de vragen. Zo kunnen studenten die bang zijn om vragen te stellen toch anoniem hun vragen stellen. Het geeft een stem aan elke student in de kamer, zelfs aan de verlegen.

3. Verzamel leerlingenwerk:

Met deze veer functie kun je al het leerlingenwerk op één plek. Gebruik het niet voor gewoon huiswerk, want alle andere studenten kunnen zien wat de anderen hebben gedaan. Gebruik het voor artikelen en onderzoek over een onderwerp.

4. Online studentenportfolio:

Gebruik Padlet als een hulpmiddel voor studentenportfolio's. Maak borden voor elke leerling en laat ze opdrachten, artikelen en projecten erop plaatsen. Als docent kun je op elke opmerking reageren en zinvolle feedback geven.

5. Ijsbrekers:

Laat je leerlingen een selfie posten en 2 waarheden en 1 leugen over zichzelf toevoegen. Het is aan de andere leerlingen om erachter te komen welke leugen is. Je zult versteld staan hoe goed studenten kunnen liegen!

En je kunt nog zoveel meer.

Waar met je rekening houden met het Padlet:

Waar je op moet letten bij het gebruik van Padlet, is ervoor zorgen dat de studenten weten hoe ze met de app moeten werken en dat ze deze op de juiste manier gebruiken. Iets anders waar je op moet letten, is dat je ervoor zorgt dat de student zijn huiswerk niet op de verzamelpeiling plaatst, want dan kunnen alle andere studenten hun werk bekijken en kopiëren.

Wanneer zet je bepaalde methodes en tools:

De live-vraagfunctie die u tijdens de les kunt doen. Zodat de leerlingen tijdens je les vragen kunnen stellen en je niet hoeven te storen tijdens je les en zo vergeten ze hun vraag. En het stelt verlegen studenten in staat om ook vragen te stellen. De online portfolio functie, die je kunt gebruiken om al het huiswerk van je leerlingen op één plek te verzamelen, zodat het gemakkelijker is om hun voortgang bij te houden. De functie klasagenda kan worden gebruikt om data en deadlines in te stellen, bijvoorbeeld testdeadlines voor huiswerk of projecten. Het kan worden gebruikt voor schoolevenementen/uitjes.

Hoe zorg je dat de klas goed mee doet:  

Hoe je ervoor zorgt dat de lesdeelname is door de lessen leuk te maken en door te controleren of ze het werk hebben gedaan via de Padlet.

Maak een padlet en deel deze eenvoudig met je klas

Plickers

Plickers

Plickers is een online tool en app voor snelle reacties binnen het klaslokaal waarmee docenten één mobiel apparaat gezamenlijk kunnen gebruiken om papieren kaarten te scannen op antwoorden van leerlingen. Er zijn iOS, Android-apps en een webinterface. Hiermee kunnen docenten on-the-fly enkele vragen of een reeks vragen maken vanuit hun persoonlijk samengestelde bibliotheken. Ook selecteren om toe te voegen. Nadat de leerlingen of studenten de vraag op de scherm hebben geprojecteerd, houden de leerlingen of studenten hun aangepaste antwoordkaarten omhoog, draaien ze de kaarten in verschillende richtingen om hun antwoorden aan te geven. Dit doen ze als volgt, de ene kant naar boven voor A, de andere kant naar boven voor B en gaat zo maar door enzovoort. De docent houdt een apparaat zoals een telefoon omhoog en scant de reacties van de leerlingen die automatisch worden opgenomen in het scherm. Verder kunnen docenten automatisch antwoorden op een scherm, projecteren en publiceren. De rapporten Scoreblad en Vraaggeschiedenis kunnen op de website gebruikt worden om de voortgang van leerlingen in de loop van de tijd te volgen. Ook kunnen docenten hun vragen en mobiele uploads in mappen ordenen en handige vragen maken om tijd te besparen in toekomstige lessen.

Plickers les

Plickers les 

Algemene kennis (elk onderwerp)

Voor deze activiteit kun je het gebruiken om te testen wat je leerlingen al over het onderwerp weten (een soort beginpunt). Je hebt bijvoorbeeld aardrijkskundeles en je wilt weten of je leerling de hoofdsteden van verschillende landen kent. Dus je maakt een quiz op Plickers met verschillende landen en stelt verschillende antwoorden in (zoals A, B, C en D.

Op de dag van je les moet je de naam van de student en de streepjescode die overeenkomt met zijn naam afdrukken. Je plaatst dan de pop quiz op het bord. En laat de kinderen het papier optillen om streepjescodes te tonen met de antwoorden A, B, C, en D. en elk papier scannen om te zien of ze het antwoord goed of fout hadden. Met deze informatie kun je analyseren welke studenten kennis hebben over het onderwerp en welke studenten minder kennis hebben.

Waarom hebben we Plickers gekozen:

De reden dat we voor Plickers hebben gekozen, is dat we het een leuk concept vonden. En het is moeilijker voor studenten om elkaar te bedriegen omdat de codes allemaal van elkaar verschillen, zodat ze echt kunnen zien wat de studenten weten.  

Wat kan je doen met Plckers:

1. Poll-vragen en stemmen:

Plickers maken het gemakkelijk voor studenten om anoniem te reageren op een poll-vraag. Het is de perfecte tool om te gebruiken voor klasvergaderingen of wanneer je studenten vraagt om op zo ongeveer alles te stemmen.

2. Groepen of onderwerpen kiezen:

Als je een probleem hebt met kinderen die projectgroepen kiezen of onderwerpen schrijven op basis van wat hun leeftijdsgenoten kiezen, gebruik dan Plickers om de resultaten privé te houden totdat je klaar bent om de resultaten te delen. Studenten kiezen veel vaker wat ze willen doen en niet wat hun vrienden kiezen.

3. Sociale/emotionele status van de klas:

En een andere interessante manier om dit te gebruiken is de app om de sociale en emotionele status van uw leerling te achterhalen. U kunt bijvoorbeeld Plickers gebruiken om elke ochtend een sociale/emotionele status van de klas te bepalen. Je kunt de dag beginnen door een vraag te stellen over hoe je leerlingen zich voelen, en je kunt een reeks antwoorden toevoegen, zoals 'bezorgd', 'opgewonden', 'rustig' of 'bang'. Terwijl je hun antwoorden scant, kun je studenten noteren met wie je privé wilt praten om erachter te komen wat er aan de hand is. U kunt ook woorden opnemen die fysieke reacties beschrijven, zoals 'slaperig' of 'hongerig'. Als je geen tijd hebt om individueel met de leerlingen te praten, laat je leerlingen dan een kort journaal of brief schrijven om uit te leggen waarom ze voor een bepaald antwoord kiezen.

En veel meer.

Waar met je rekening houden met het Plickers:

Waar je op moet letten is dat je het juiste papier(code) aan de juiste leerling geeft. Vooral als je de sociale en emotionele statuscheck gaat doen. Je wilt niet het verkeerde kind bellen voor een privégesprek en hen privé-informatie geven over een andere student.

Wanneer zet je bepaalde methodes en tools:

Deze app kan gebruikt worden in een deel van je dag/les. Je kunt het 's ochtends gebruiken om de sociale en emotionele status van je student te achterhalen, zodat je bepaalde studenten in de gaten kunt houden. Of je kunt het gebruiken om de kennis van je leerlingen voor of na de les te testen. Of om hun eerlijke optie op bepaalde dingen te krijgen.

Hoe zorg je dat de klas goed mee doet:  

Hoe je ervoor zorgt dat de lesdeelname is door de lessen leuk te maken en door te controleren of ze het werk hebben gedaan via de Plickers.

Uitleg van het gebruik van ''Plickers''

Vragen

Kinderparticipatie

Micha de Winter

Micha de Winter Levensloop van Micha de Winter

Micha de Winter geboren in Oss, 29 juni 1951 is een Nederlandse hoogleraar in de pedagogiek. De Winter werd in 1951 in Oss geboren als zoon van de chemicus Max de Winter en van Bertine Meijer en is de jongere broer van televisieproducent Harry de Winter. Hij studeerde psychologie in Utrecht. In 1986 promoveerde hij in Tilburg bij J.D. Ingleby en H.F.M. Peeters op het proefschrift Het voorspelbare kind. Vroegtijdige onderkenning van ontwikkelingsstoornissen (V.T.O.) in wetenschappelijk en sociaal-historisch perspectief. Micha werd in 1988 aangesteld als universitair hoofddocent bij de faculteit sociale wetenschappen van de Universiteit Utrecht. Zijn benoeming tot bijzonder hoogleraar innovaties in de primaire ouder en kindzorg volgde verder in 1989. Hij wisselde in 1999 van leerstoel. Ditmaal werd hij benoemd tot bijzonder hoogleraar sociale en affectieve vorming van jeugdigen. In 2004 werd hij benoemd tot faculteitshoogleraar op de Langeveldleerstoel en genoemd naar de pedagoog Martinus J. Langeveld. In 2017 werd hij benoemd tot hoogleraar maatschappelijke opvoedingsvraagstukken. Op 31 mei 2017 was zijn afscheid als faculteitshoogleraar en de afscheidsrede was getiteld Pedagogiek over hoop: het onmiskenbare belang van optimisme in opvoeding en onderwijs. Micha de Winter publiceerde een groot aantal boeken en artikelen op zijn vakgebied. Daarnaast adviseerde hij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over jeugd- en gezinsbeleid en opvoedingsvraagstukken. De Winter was van 2001 tot en met 2012 kroonlid van de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling (RMO), een adviesorgaan van de Nederlandse regering en het Nederlandse parlement. Voor deze raad schreef hij onder andere in 2002 het nieuwjaarsessay over ‘last van jongeren en de lusten van een buurtpedagogische aanpak’.

Visie van Micha de Winter

Micha de Winter: 'Als je kinderen opvoedt, ben je per definitie idealistisch’;

‘Opvoeden is niet alleen een taak van ouders, maar een gedeelde verantwoordelijkheid van alle volwassenen in het leven van kinderen’, dat is de visie van hoogleraar pedagogiek Micha de Winter. In zijn pedagogische civil society leidt opvoeden tot een betere wereld.

Op welke wijze komt kinderparticipatie terug in de visie van de pedagoog...

Eerlijk gezegd komt kinderparticipatie terug in de visie van Micha de Winter door vijf voorbeelden als onder andere, motto en definitie. Zie hieronder. Micha de Winter laat over opvoeding vaak zijn stem horen. Volgens hem ligt de nadruk teveel op de problemen binnen de gezinnen en te weinig op de omgeving waarin kunnen opgroeien. Verder vindt hij dat opvoeding te vaak gezien wordt als een taak van alleen de ouders. Terwijl opvoeden ook een taak van andere volwassenen in de leefomgeving van een kind is. Daarom zorgt hij voor een pedagogische civil society: een burgermaatschappij waarin meerdere volwassenen verantwoordelijk zijn voor de opvoeding van kinderen. Ook dat heeft voordelen voor de volwassenen, zowel ouders als professionals waarvan de samenwerken met elkaar kunnen afstemmen. Het heeft voordelen voor de kinderen. Doordat zij ervaren dat ze eigenlijk deel uitmaken binnen een groep, dat ze worden gezien en dat ze ergens terecht kunnen. Zo leren ze aan dat het belangrijk is om rekening te houden met anderen en dat iedereen gehoord moet worden. Ook hoe je samen tot oplossingen kunt komen. Kinderen ervaren wat het betekent om in en binnen een democratie te leven. Volgens Micha de Winter kun je kinderen grootbrengen met een opvoedingsstijl; opvoeden met gezag en niet met macht. Een combinatie van grenzen stellen en uitleggen maar ook steun, aandacht en liefde geven. Deze aanpak en methode is volgens Micha de Winter ook een oplossing voor problemen als jeugdcriminaliteit en kindermishandeling enzovoort.

Onze mening over de visie op kinderparticipatie van de pedagoog

Zeynep

Volgens pedagoog Micha de Winter is kinderparticipatie “een essentiële voorwaarde voor de ontwikkeling van zelfvertrouwen, zelfrespect en sociale verantwoordelijkheden”. Op een speelse manier en in discussie met anderen een eigen mening uiten. Naar mijn mening van wat ik heb gelezen en meegekregen over de visie, levensloop en op welke wijze de kinderparticipatie terugkomt in de visie van Micha de Winter ben ik het helemaal mee eens want door kinderen vrijheid en verantwoordelijkheid met zich mee te geven en brengen kunnen zij ook risico’s met zich meenemen. De balans moet je kunnen vinden tussen beschermen en vrijlaten als volwassenen voor kinderen. Niet alle kinderen van een bepaalde leeftijd kunnen dezelfde verantwoordelijkheid hebben. Hierbij is zelf initiatief leren nemen een onderdeel van kinderparticipatie zoals Micha de Winter ook aangaf in zijn visie. Binnen de buitenschoolse opvang is het voor volwassenen en pedagogische werkers maar ook iedereen die een rol speelt bij de groei van een kind belangrijkste taken dat er vaak gecommuniceerd wordt met de kinderen en dat de kinderen een eigen mening mogen geven en hebben in het algemeen. Dit zorgt ervoor dat ze volgroeid zijn en dat ze uiteindelijk alles aankunnen en weten fysiek maar belangrijkste mentaal gebied.

 

Shamariah

Micha de Winter: 'Onderwijs is niet alleen een taak van ouders, maar een gedeelde verantwoordelijkheid van alle volwassenen in het leven van kinderen, dat is de visie van hoogleraar pedagogiek Micha de Winter. In haar pedagogisch maatschappelijk middenveld leidt onderwijs tot een betere wereld. Ik ben het eens met deze uitspraak. Ik ben opgegroeid met het horen van deze uitspraak en het gaat een beetje hand in hand met Micha de Winter visie. "It takes a village to raise a child". Hun het is waar, ja, de ouders hebben de basis gelegd voor hoe ze hun kinderen willen opvoeden, maar als een kind groeit en naar school gaat en uitgaat. Hun omgeving bepaalt hun kijk op het leven en de persoon die ze willen zijn. Op school leert de leraar hen de kennis om in de academische wereld te gebruiken of kan hen helpen hun talenten te vinden of hun mening te vormen, hun klasgenoot leert hen omgaan met leeftijdsgenoten. Hun familieleden kunnen hen hun achtergrond leren over hun cultuur. Elke persoon die het kind ontmoet helpt hen bij het vormen van hun identiteit.

Jouw mening

  • Het arrangement Ict en didactiek is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Zeynep Koc
    Laatst gewijzigd
    2021-06-21 09:44:55
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur en 0 minuten

    Bronnen

    Bron Type
    http://http://www.digitaledidactiek.be/wegwijs/inleiding/waarom-digitaal-leren/
    http://http://www.digitaledidactiek.be/wegwijs/inleiding/waarom-digitaal-leren/
    Link
    http://https://www.klaswerk.be/index.php/digitale-didactiek?start=1
    http://https://www.klaswerk.be/index.php/digitale-didactiek?start=1
    Link
    Maak een padlet en deel deze eenvoudig met je klas
    https://www.youtube.com/watch?v=hTIeRmi8l-M
    Video
    Uitleg van het gebruik van ''Plickers''
    https://www.youtube.com/watch?v=RgxkqFHVAZQ
    Video
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.