Docentenhandleiding Portfolio

Docentenhandleiding Portfolio

Inhoud ontwerp

 

Dit didactisch ontwerp is een portfolio opdracht voor de excellente studenten. Het gewenste effect van het portfolio is dat de excellente student in zijn/haar eigen tempo kan werken aan een opdracht zonder te moeten wachten tot de rest van de klas ook klaar is. Carol Ann Tomlinson (2016) beschreef dat dit een veelvoorkomend fenomeen is bij studenten die een hoger dan gemiddeld denkniveau hebben.

Ook kan er in een portfolio worden gewerkt aan vaardigheden zoals regie nemen over het eigen leerproces, wat aansluit bij de behoefte van de excellent (Buurman, 2012). Een portfolio kan dienst doen als bewijs van bekwaamheid voor het beroep (Ploegman & de Bie, 2008). Ook kan het bewijs leveren voor zowel de student als docent voor het maken van beslissingen. ‘De beslissing’ zal in dit geval gaan over bijvoorbeeld de mogelijkheid voor het al eerder maken van examens, of in ieder geval voorbereiding op examens aan te bieden. Ook kan het zijn dat de student extra mogelijkheden krijgt binnen de organisaties die gekoppeld zijn aan het plan voor hybride onderwijs.

Dit zijn eventuele mogelijkheden die in een later stadium overwogen kunnen worden op het moment dat excellente studenten met  volledig aangevulde portfolio’s aantonen dat zij meer uitdaging aankunnen. Dit is voor nu nog niet vastgesteld, omdat het botst met het beleid omtrent examens en versnellen in leerjaar één. De excellente student wordt middels het portfolio naar verwachting gemotiveerd door een ‘beloningssysteem’, en op het moment dat zij alleen extra opdrachten krijgen zonder ‘beloning’, valt wellicht een stukje motivatie bij de student weg (Geerts & Kralingen, 2018). Daarom krijgt het portfolio de inhoud van de opdrachten die iedere student in leerjaar één moet doen, alleen dan krijgt de excellente student de mogelijkheid vooruit werken.

Het wordt dus een bundeling van alle opdrachten die in het onderwijsprogramma leerjaar één voltooid moeten worden, maar de excellente student kan deze eerder afronden dan de rest. Er zit één extra aspect in het portfolio gericht aan het portfolio, en dat speelt in op het in kaart brengen van excellentie, en het bevorderen van het leerproces. Namelijk dat de student naast de reguliere opdrachten ook kan aantonen dat hij/zij de vaardigheden beheerst waarover een excellent beschikt: reflecteren en regie voeren over het eigen leerproces. Na iedere periode binnen het eerste schooljaar schrijft de student een reflectie op zijn/haar functioneren met bepaalde vragen die opgesteld zijn in de studentenhandleiding van het portfolio.

Colofon

Het arrangement Docentenhandleiding Portfolio is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
Ilse Feringa
Laatst gewijzigd
2021-06-01 00:23:52
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Bij deze een handleiding geschreven voor de docent waarin uitgelegd wordt hoe de portfolio opdracht in elkaar steekt. De portfolio opdracht is ontworpen voor de excellente student in leerjaar één om hem/haar extra uitdaging en mogelijkheden te bieden binnen het huidige onderwijsprogramma. Binnen de handleiding zijn bronnen toegevoegd ter ondersteuning van de keuzes binnen het portfolio. Veel leesplezier!
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
4 uur 0 minuten

Downloaden

Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

Metadata

LTI

Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

Arrangement

IMSCC package

Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

Voor developers

Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.

close
Colofon
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open