Nederlands HVX 3-kader/mavo periode 5 SE3 Sollicitatiegesprek
Nederlands HVX 3-kader/mavo periode 5 SE3 Sollicitatiegesprek
Nederlands SE3 Solliciteren
Introductie
In de komende periode werken we aan verschillende vaardigheden tegelijk: lezen, woordenschat en spreekvaardigheid.
Spreekvaardigheid: SE Solliciteren
SE3 is een mondelinge toets, je gaat namelijk solliciteren. Misschien heb je al eens gesolliciteerd, maar als je gaat vakkenvullen bij de supermarkt, is een gesprek meestal niet zo uitgebreid. In het SE ga je je voorbereiden op een baan die jij misschien wel later wilt hebben. Het mag dus nog fantasie zijn, maar het heeft wel met jouw interesses te maken.
LET OP: Dit SE is in samenwerking met economie(PO) en CKV. Als je geen economie volgt, of CKV dit jaar nog niet kunt afronden of al hebt afgerond, krijg je een andere sollicitatieopdracht die past bij jouw ambities en interesses. We bespreken dit van tevoren.
Lezen en woordenschat
Lezen, woordenschat hebben alles met elkaar te maken. Je hebt eerder geoefend in Spark of Studyflow aan woordenschat. Wie veel leest, kent veel woorden en dat maakt het lezen weer makkelijker. En dat is handig, omdat je dan sneller teksten begrijpt, zelf beter en creatiever kunt schrijven én spreken. Een win-win-situatie dus!
We lezen actuele teksten en je maakt daar verschillende opdrachten bij, die je vindt in deze quest, per week.
Je verzamelt een eigen woordenlijst, waarbij je belangrijke of lastige woorden noteert. Dit kan ook met behulp van een mindmap. Je houdt alles bij in Egodact. Sommige woorden kunnen terugkomen in je SE sollicitatiegesprek, bijvoorbeeld als ze met jouw profiel of toekomstige baan te maken hebben.
Je kunt ook zelf interessante artikelen inbrengen, die je kunt gebruiken bij de voorbereiding van jouw SE. Bespreek dit tijdig met je coach!
Kennismaken met examen
Daarnaast maak je deze periode in PLOT26 kennis met het examen. Hoe ziet dat eruit volgend jaar? We bespreken dit tijdens de blox. De lessen staan voor je klaar in PLOT26 en je kunt die ook altijd zelfstandig maken.
Lekker lezen
Verder lees je weer een boek voor je leeslijst. Je maakt hier een mindmap bij, ter voorbereiding op je mondeling volgend jaar.
Tijdbesteding:
Besteed ongeveer 3 uur per week aan Nederlands. De een heeft iets meer tijd nodig, bijvoorbeeld met het lezen van een boek of het oefenen van spelling. Houd daar rekening mee in jouw planning en bespreek het met je coach!
SE3 is een mondelinge toets, een gesprek waarop je je voorbereidt door de BloX Nederlands te volgen.
Doe actief mee met de wekelijkse bloX en maak de opdrachten, dan ben je zeker goed voorbereid op het SE.
Herhaling: Ben je nog niet zo goed in spelling? Oefenen helpt! Doe dit zelfstandig in PLOT26 in de apps Werkwoordspelling en Spelling. Dit is op maat per leerling, in overleg met je coach Nederlands.
Begeleiding:
Deze periode wordt afgesloten met een SE (schoolexamen). Het cijfer hiervan telt mee voor jouw eindexamencijfer. Zie ook het pta-boek, dat je kunt downloaden via www.hvc.nl/hvx/
Het weekschema in de routeplanner is een adviesroute. Als je die volgt, ben je op tijd klaar. Als je het anders wilt indelen, mag dat natuurlijk, maar maak wel een plan dat je kunt delen met je coach. Doe actief mee tijdens de bloX, dan ben je goed voorbereid op het SE.
Veel plezier en succes!
Routeplanner
Deze routeplanner laat zien wat je per week moet leren en maken, zodat je op tijd en goed bent voorbereid voor het SE Solliciteren.
In de onderstaande tabel zie je welke opdrachten je per week moet maken om je goed te kunnen voorbereiden. In de BloX krijg je uitleg en werk je aan je opdrachten.
Je maakt een "tegel" aan in Egodact met de titel Nederlands SE 3 Solliciteren en vult die aan gedurende deze periode. Jouw gemaakte opdrachten laat je zien op Seesaw en zet een link hiervan in Egodact.
Week
Data
Te doen/te leren:
Hoe laat je jouw leren zien in Seesaw en een link naar Egodact?
1
9-13 mei
Kies een leesboek voor je leeslijst (in overleg). Check lezenvoordelijst.nl en PLOTIFY! (in PLOT26)
tijdens BloX: opdracht 'Blauwe maandagen' (vragen bij een fragment uit een leesboek, tekst vind je in deze quest).
Verzamel 10 tips voor solliciteren, in duo's.
Maak tegels aan in Egodact:
1) leeslijst Nederlands (alleen als je die nog niet had!)
met hierin een screenshot van jouw nieuwe boek + jouw gemaakte opdracht bij 'Blauwe maandagen'
2) SE3 solliciteren
logboek: jullie verzamelde tips voor solliciteren. Noteer daarbij welke jij het meest denkt nodig te hebben en waarom = jouw leerdoel!
3) Woordenschat (hierin zet je jouw woordenlijsten)
2
16-20
mei
nabespreken toets SE2 in kleine groepjes, op afspraak!
lezen en woordenschat: 'Vergelijkingen lezen: de BV Nederland'
10 tips solliciteren bespreken (bloX)
Lezen + in PLOT26: Kennismaken met het examen + apps Spelling en Werkwoordspelling
maak een woordenlijst (en/of mindmap) bij de gelezen tekst aan (Word of Pages) en zet deze in Egodact.
Vul zo nodig jouw 'tips solliciteren' in het logboek aan.
3
23-27 mei
LET OP: Hemelvaartsdag!
opdracht bij 'Contexten lezen: functie elders' + vacatures lezen
oefenen sollicitatiegesprek
Lezen + in PLOT26: Kennismaken met het examen
opdrachtinleveren in logboek (Egodact)
+woordenlijst (mindmaps) aanvullen
4
30 mei- 3 juni
actueel artikel + opdrachten maken + woordenlijst
oefenen sollicitatiegesprek
CV maken
Lezen + in PLOT26: Kennismaken met het examen
geluidsopname of video oefening sollicitatie (+ CV!)
opdrachten artikel + woordenlijst
5
6-10
juni
LET OP: 6 juni Tweede Pinksterdag (vrij!)
actueel artikel + opdrachten maken + woordenlijst
oefenen / feedback verwerken sollicitatiegesprek
CV maken (als bijlage voor SE)
zelfstandig: leesboek lezen + in PLOT26: Kennismaken met het examen
feedback verwerkt, geluidsopname of video oefening sollicitatie
definitief CV inleveren
opdrachten artikel + woordenlijst
6
14-18
juni
SE3 sollicitaties starten! (op afspraak met coach SIG)
zelfstandig: leesboek lezen Lezen + in PLOT26: Kennismaken met het examen
Woordenlijst (mindmap woordenschat) inleveren
meenemen naar SE: CV (2x)
7
20-24 juni
SE-week start 24 juni!
SE3 sollicitaties op afspraak, kan dus ook eerder in deze week!
mindmap leesboek
meenemen naar SE: CV (2x)
8
27 juni-
1 juli
SE-week tot 1juli
SE3 sollicitaties
Expoweek
meenemen naar SE: CV (2x)
Reisblog
Solliciteren
Je hebt al geoefend met het schrijven van sollicitatiebrieven en een CV. En solliciteren heb je misschien ook al gedaan, bij de supermarkt of voor een ander baantje. Je zult het zeker nog wel vaker doen, bijvoorbeeld voor een opleiding of stage. Ook als je eigen baas wordt en iemand wilt inhuren of aannemen, zul je de kunst van het solliciteren moeten beheersen. Je wilt immers goed kunnen inschatten of iemand geschikt is voor de baan!
Na de vorige periode zul jij deze brief (zie filmpje) in ieder geval niet schrijven....
In deze periode ga je oefenen met het sollicitatiegesprek. Je zoekt samen handige tips op en bedenkt wat een echt goed sollicitatiegesprek eigenlijk is. Je oefent en maakt hier opnames van, waarbij je de feedback daarna verwerkt.
Oefenronde op afspraak
Als je er serieus mee aan de slag wilt, kun je gebruikmaken van een oefenronde, waarin je met verschillende coaches sollicitatiegesprekken oefent. Er wordt daarbij gelet op onder meer houding, presentatie en inhoud. Je kunt ook zelf aangeven waar je vooral nog mee wilt oefenen.
Waarop ga je solliciteren?
Als je jouw SE3 sollicatiegesprek combineert met economie PO, dan verdiep je bij economie in een circulair bedrijf. Dit bereid je voor bij dhr. Hulleman.
Als je CKV afrondt in dit sollicitatiegesprek, dan rond je de inhoud af bij de coach CKV, mevr. Van Westrop.
Doe je geen van beide? Dan solliciteer je bij een ander bedrijf (of andere organisatie), dat past bij jouw profiel. In week 1 maak je hierover een afspraak met je coach Nederlands.
Week 1
Tips voor solliciteren
OPDRACHT:
Deze week verzamel je jouw 10 beste tips voor een sollicitatiegesprek. Dit doe je in duo's. Daarvoor bekijk je eerst een aantal filmpjes. Welke zaken die je hoort en ziet vind jij echt nuttig om te onthouden? Als jij een sollicatiegesprek zou beoordelen, waar zou je dan vooral op letten? We bespreken jullie top-tien tips in de volgende bloX. LET OP: Deze tips worden ook gebruikt in het beoordelingsmodel van het sollicitatiegesprek.
P.S. een stevige handdruk is in deze tijd nog even niet aan de orde!
Zet jullie verzamelde top-tien in Seesaw en Egodact (logboek).
Voorbeeld van een pitch:
Een voorbeeld van een sollicitatiegesprek:
Lekker lezen
OPDRACHT
Deze week kies je een nieuw leesboek voor je leeslijst (voor je mondeling in jaar 4). Zet een foto van je boek in Egodact, waar ook straks je mindmap bij komt. Nog leestips nodig? In PLOTIFY kun je gratis boeken downloaden die geschikt zijn voor je leeslijst! Zit daar niks bij? Kom langs bij je coach, ga naar de bieb of kijk eens op: Leestips en leuke boeken voor je mondeling!
BloX
Tijdens de bloX bespreken we een fragment uit 'Blauwe maandagen'. Dat vind je in de bijlage.
OPDRACHT
Deze week maak je tijdens de bloX opdrachten bij een tekst 'De BV Nederland', waarbij je ook je woordenschat opbouwt. Je leest de volgende genres: vakblad, wikipedia-pagina, Kamer van Koophandel-website, gedicht. De tekst en opdrachten vind je HIER Mindmap woordenschat (woordenlijst)
Maak een mindmap aan bij dit thema aan in Word of Pages en noteer hier de woorden en betekenissen van de woorden uit opdracht 1. Zet in het midden een belangrijk woord dat volgens jou het thema aangeeft. Ook noteer je andere woorden die je wilt onthouden uit deze tekst. Je mag er plaatjes bij gebruiken. Zoek synoniemen en tegenstellingen, daardoor groeit je woordenschat sneller!
Hieronder zie je een voorbeeld van een mindmap bij woordenschat. Vooral synoniemen, tegenstellingen en voorbeelden in zinnen zijn belangrijk. De herkomst van een woord kan ook handig zijn om te weten. Je legt dan de link met een andere taal eerder en daardoor onthoud je het woord sneller.
Week 3
Lezen en woordenschat
OPDRACHT
Deze week ga je tijdens de BloX aan de slag met de tekst 'Functie elders'. Die vind je hier.
Je leest de tekstsoorten: krantenartikel, agendastukken en gedicht. Je maakt de opdracht en zet een screenshot van jouw antwoorden in Seesaw en Egodact.
Mindmap woordenschat
Maak een mindmap aan bij dit thema aan in Word of Pages en noteer hier de woorden en betekenissen van de woorden uit de opdracht. Zet in het midden een belangrijk woord dat volgens jou het thema aangeeft. Ook noteer je andere woorden die je wilt onthouden uit deze tekst. Je mag er plaatjes bij gebruiken. Zoek synoniemen en tegenstellingen, daardoor groeit je woordenschat sneller!
Week 4
Woordenschat (herhaling)
Door synoniemen en tegenstellingen te zoeken, leer je makkelijker de betekenis en groeit je woordenschat.
Je kunt ook uit de context de betekenis van een woord opmaken. Let op de volgende zaken:
Wordt in de zin of alinea ervoor of erna het woord uitgelegd?
Wordt er een ander woord gebruikt dat erop lijkt?
Of wordt er een voorbeeld gegeven?
Ook kun je de betekenis afleiden uit afbeeldingen bij de tekst. Dat kan een plaatje zijn of een grafiek.
Solliciteren
OPDRACHT
Je oefent tijdens de bloX met het voeren van een sollicitatiegesprek. Werk in groepjes van 2 tot maximaal 4 leerlingen.
Je let hierbij op de zaken die jullie zelf in de 'top-tien' hebben aangestipt. Je krijgt de vacature en de rubric met aandachtspunten voor de bloX. Neem ook een goed CV mee! Neem de tips voor het maken van een CV goed door.
Maak een geluidsopname of video van jouw oefening van het sollicitatiegesprek. Zet dit in Seesaw/Egodact en vraag minimaal twee leerlingen om feedback met de volgende twee vragen:
* Welke twee dingen gingen goed? Waarom?
* Welke twee zaken kunnen beter? Hoe?
Noteer deze feedback in je logboek. Verwerk de feedback in je tweede opname.
Week 5
Woordenschat
Wat doe je ook alweer als je een woord niet meteen kent? Natuurlijk kun je een woordenboek pakken, maar dat kan niet altijd. Bovendien kost het veel tijd. Gelukkig ken je deze trucs al:
Je kent soms de betekenis van het hele woord niet, maar wel van een deel:
Samenstellingen zijn woorden die uit twee delen bestaan, bijvoorbeeld politieauto of constructiefout.
Daarnaast kun je de betekenis afleiden uit voor- of achtervoegsels, zoals herkansbaar (her = opnieuw), of smakeloos (loos = zonder).
Soms komen woorden uit een andere taal. Het is dan handig om die woorden (of woorddelen) uit je hoofd te leren, zoals bij autobiografie. Dit stamt af van Griekse woorden. Auto = zelf, jezelf, vanzelf (dan weet je ook van: auto, automatisch). Bio = leven, grafisch komt van -graaf, grafie = geschreven.
Solliciteren
OPDRACHT: feedback sollicitatiegesprek
Maak met je groepje een tweede geluidsopname of video van jouw oefening van het sollicitatiegesprek, waarin je laat zien welke zaken jij hebt verbeterd. Zet dit in Seesaw/Egodact en vermeld daarbij welke zaken jij hebt aangepast.
* Zou jij jezelf aannemen na dit gesprek? Waarom wel/niet?
Week 6
In deze week herhaal je wat je hebt geleerd en starten de SE's. (Op afspraak met coach SIG!).
Om te onthouden wat je hebt gelezen, maak je een mindmap bij je gelezen boek. Dit doe je elke periode, bij elk boek. Zo kun je makkelijk in één oogopslag zien waar je boek over ging. Wel zo handig als je over een aantal maanden je mondeling hebt! (jaar 4).
De mindmap mag je digitaal maken of op papier. Je kunt bijvoorbeeld gebruikmaken van Mindmup.
Hoe je een mindmap maakt, vind je in het bijgevoegde document. Je vindt daar ook voorbeeldvragen die kunnen terugkomen in het mondeling over je boeken in jaar 4. Doe er je voordeel mee! Je zet de mindmap in Egodact, uiterlijk in week 7.
Deze week maak je je mindmap af bij je leesboek. Plaats deze in Egodact in de tegel Leesdossier. Zorg ervoor dat je al je gemaakte mindmaps of opdrachten bij een leesboek goed bewaart. Je hebt het nodig bij je mondeling over 6 gelezen boeken in 4-mavo.
Week 7 en 8 SE3 sollicitaties
In de bijlage vind je het beoordelingsmodel voor SE3. Bekijk deze goed, zodat je weet waar je op moet letten. Neem je CV mee en kom goed voorbereid. Succes!
Het arrangement Nederlands HVX 3-kader/mavo periode 5 SE3 Sollicitatiegesprek is gemaakt met
Wikiwijs van
Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt,
maakt en deelt.
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:
het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten
terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI
koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI
koppeling aan te gaan.
Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.
Arrangement
IMSCC package
Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.
Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en
het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op
onze Developers Wiki.