Nederlands HVX 3-kader/mavo periode 5 SE3 Sollicitatiegesprek

Nederlands HVX 3-kader/mavo periode 5 SE3 Sollicitatiegesprek

Introductie

In de komende periode werken we aan verschillende vaardigheden tegelijk: lezen, woordenschat en spreekvaardigheid.

Spreekvaardigheid: SE Solliciteren
SE3 is een mondelinge toets, je gaat namelijk solliciteren. Misschien heb je al eens gesolliciteerd, maar als je gaat vakkenvullen bij de supermarkt, is een gesprek meestal niet zo uitgebreid. In het SE ga je je voorbereiden op een baan die jij misschien wel later wilt hebben. Het mag dus nog fantasie zijn, maar het heeft wel met jouw interesses te maken.

LET OP: Dit SE is in samenwerking met economie (PO) en CKV. Als je geen economie volgt, of CKV dit jaar nog niet kunt afronden of al hebt afgerond, krijg je een andere sollicitatieopdracht die past bij jouw ambities en interesses. We bespreken dit van tevoren.

Lezen en woordenschat
Lezen, woordenschat hebben alles met elkaar te maken. Je hebt eerder geoefend in Spark of Studyflow aan woordenschat. Wie veel leest, kent veel woorden en dat maakt het lezen weer makkelijker. En dat is handig, omdat je dan sneller teksten begrijpt, zelf beter en creatiever kunt schrijven én spreken. Een win-win-situatie dus!

We lezen actuele teksten en je maakt daar verschillende opdrachten bij, die je vindt in deze quest, per week.

  • ​Je verzamelt een eigen woordenlijst, waarbij je belangrijke of lastige woorden noteert. Dit kan ook met behulp van een mindmap. Je houdt alles bij in Egodact. Sommige woorden kunnen terugkomen in je SE sollicitatiegesprek, bijvoorbeeld als ze met jouw profiel of toekomstige baan te maken hebben.
  • Je kunt ook zelf interessante artikelen inbrengen, die je kunt gebruiken bij de voorbereiding van jouw SE. Bespreek dit tijdig met je coach!

 

Kennismaken met examen

Daarnaast maak je deze periode in PLOT26 kennis met het examen. Hoe ziet dat eruit volgend jaar? We bespreken dit tijdens de blox. De lessen staan voor je klaar in PLOT26 en je kunt die ook altijd zelfstandig maken.

Lekker lezen

Verder lees je weer een boek voor je leeslijst. Je maakt hier een mindmap bij, ter voorbereiding op je mondeling volgend jaar.

Tijdbesteding:

Besteed ongeveer 3 uur per week aan Nederlands. De een heeft iets meer tijd nodig, bijvoorbeeld met het lezen van een boek of het oefenen van spelling. Houd daar rekening mee in jouw planning en bespreek het met je coach!

 

SE3 is een mondelinge toets, een gesprek waarop je je voorbereidt door de BloX Nederlands te volgen.

  • Doe actief mee met de wekelijkse bloX en maak de opdrachten, dan ben je zeker goed voorbereid op het SE.

 

  • Herhaling: Ben je nog niet zo goed in spelling? Oefenen helpt! Doe dit zelfstandig in PLOT26 in de apps Werkwoordspelling en Spelling. Dit is op maat per leerling, in overleg met je coach Nederlands.

 

Begeleiding:

Deze periode wordt afgesloten met een SE (schoolexamen). Het cijfer hiervan telt mee voor jouw eindexamencijfer. Zie ook het pta-boek, dat je kunt downloaden via www.hvc.nl/hvx/

Het weekschema in de routeplanner is een adviesroute. Als je die volgt, ben je op tijd klaar. Als je het anders wilt indelen, mag dat natuurlijk, maar maak wel een plan dat je kunt delen met je coach. Doe actief mee tijdens de bloX, dan ben je goed voorbereid op het SE.

 

Veel plezier en succes!

 

 

Colofon

Het arrangement Nederlands HVX 3-kader/mavo periode 5 SE3 Sollicitatiegesprek is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Laatst gewijzigd
2022-05-05 16:35:10
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
overzicht periode en tips solliciteren mavo
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
4 uur en 0 minuten
Trefwoorden
sollicitatiegesprek

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

Herbert Vissers eXplore. (2021).

Nederlands HVX 3-kader/mavo Lezen periode 4

https://maken.wikiwijs.nl/174279/Nederlands_HVX_3_kader_mavo_Lezen_periode_4

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open