Project 1B

Project 1B

Inleiding Project B2 Motiverende gespreksvoering

Introductie:

Een hulpmiddel die de verzorgende kan gebruiken in gesprekken met zorgvragers en het sociaal netwerk zijn de zes pijlers van positieve gezondheid. Dit kan gebruikt worden als een gespreksinstrument dat besproken kan worden met zorgvragers of sociaal netwerk. Dit geeft een beeld over hoe deze zich op dit moment voelt en waarover men minder tevreden over is. Als duidelijk is waaraan de zorgvrager of sociaal netwerk extra aandacht aan zou willen besteden, kan de verzorgende samen onderzoeken wat mogelijke obstakels zijn om daadwerkelijk iets te veranderen. Een methode om verandering van gedrag tot stand te brengen en obstakels te analyseren is motiverende gespreksvoering. Bij motiverende gespreksvoering is de intrinsieke motivatie van de zorgvrager of sociaal netwerk het uitgangspunt. Samen bekijken jullie wat hij of zij zou willen en maakt plannen om deze wensen om te zetten in gedragsverandering. Motiverende gespreksvoering en de gesprekstechnieken komen aan bod in de lessen communicatie. Tijdens de lessen communicatie wordt er geoefend met motiverende gespreksvoering en oefen je de vaardigheden met de Dialoog Trainer.

 

Zorgsituatie

Een verzorgende geeft voorlichting aan een mevrouw over het belang van een gezonde leefstijl. De mevrouw reageert met: ‘Ik loop nu tegen de zestig en zie in mijn omgeving mensen doodgaan aan longkanker die nooit in hun leven een sigaret hebben opgestoken. Dat zet mij aan het denken. Heeft het wel nut als ik zou stoppen met roken? En als ik stop, dan doe ik dat niet omdat mijn kinderen dat van me verlangen. Het moet mijn eigen besluit zijn.’ Verschillende scenario’s zijn mogelijk om als professional op deze casus te reageren. De verzorgende kan opsommen waarom roken schadelijk is en op de gezondheidsrisico’s wijzen. ‘Met deze aanpak bereik je nauwelijks verandering in iemands leefstijl’, Succesvoller is het om vanuit een gelijkwaardige relatie samen te bespreken en te beslissen welke aanpassingen voor iemand haalbaar zijn om gezonder te leven. Het ontlokken van de motivatie bij ouderen is de opstap naar gedragsverandering. In het voorbeeld zou de verzorgende kunnen zeggen: ‘Ik hoor u zeggen dat u zelf de keuze wilt kunnen maken om te stoppen. Niet omdat uw omgeving dat verlangt. Wat zou er voor u persoonlijk veranderen als u niet meer rookt?’ Deze vraag zet de cliënt aan het denken: ‘Ik ben dan minder buiten adem na een fietstocht en raak dat kuchje waarschijnlijk kwijt.’ Daarna ligt de weg open om samen met de cliënt te kijken naar concrete acties.

 

Jij als zorgverlener:

Tijdens je werk als verzorgende (in opleiding) hanteer je verschillende gesprekstechnieken een veelvoorkomende techniek is de motiverende gesprekstechniek. Vaak is dit gericht op het bewerkstelligen van gedragsverandering om zo de gezondheid te verbeteren. Je kan te maken krijgen met ambivalent gedrag van de zorgvrager. Als iemand ambivalent is, dan weet deze persoon vaak niet tussen welke twee waarden er moet worden gekozen. Er spelen dan tegenstrijdige gevoelens. Gezondheid wordt in dit project opgevat als het verbeteren van welzijn.

Colofon

Het arrangement Project 1B is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
Joanna Varela Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2021-06-14 14:22:37
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
4 uur en 0 minuten

Bronnen

Bron Type
Test je kennis
https://forms.office.com/Pages/ResponsePage.aspx?id=w2G049DPZkW2ht9OwEfr2MNdh_hAEURDjKOc7at13s1UNUVaNDdNQlFCSjZTSkpEVEo0TkJTNjZNQi4u
Link
Reflectiemodel van Gibbs
https://www.toolshero.nl/management-modellen/reflectiemodel-gibbs/
Link
Gedragsmodel van Balm
https://www.marcelbalm.nl/wp-content/uploads/2019/05/20180404-Gedragsmodel-Balm.pdf
Link
Introductie video motiverende gespreksvoering
https://youtu.be/vNFLhYgUd9k
Video
Masterclass motiverende gespreksvoering bij leefstijl en gezondheid
https://youtu.be/wY9PuyUpO2w
Video
Edu puppet
https://youtu.be/lrBb8KshoHw
Video
Padlet 4 fases
https://padlet.com/joannarodrigues23/emu43dhr9o9zkr0p
Link
Padlet gespreks techniek ORBS
https://padlet.com/joannarodrigues23/u3c2l1498avsiavc
Link
dialoog trainer
https://www.dialoguetrainer.com/training-motiverende-gespreksvoering/
Video

Downloaden

Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

Metadata

LTI

Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

Arrangement

IMSCC package

Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

Meer informatie voor ontwikkelaars

Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.

close
Colofon
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open