Werkplekleren binnen de opleiding Food, life & Innovation

Werkplekleren binnen de opleiding Food, life & Innovation

Waarom werkplekleren?

Binnen het onderwijsconcept werkplekleren van de opleiding Food, Life & Innovation draait om het samenwerken met het bedrijfsleven aan het goed opleiden van de toekomstige voedingsvoorlichters.

Dit willen we omdat studenten direct in de praktische context actief aan de slag gaan, ze krijgen les van een expert uit het werkveld. Vanaf dag 1 leren de studenten een beroepshouding aan en maken zij kennis met de beroepscultuur en de geldende waarden en normen. Andersom betekent het voor bedrijven een win-win situatie omdat studenten de handen uit de mouwen steken. Zij hebben invloed op de inhoud van de opleiding van toekomstige werknemers. Daarnaast kunnen zij op deze manier kennis maken met potentiele stagiaires en werknemers.

Vertrekpunt is een verschil in ervaring, in generaties en leeftijd, waardoor wederzijds geleerd kan worden. Het vroegere meester-gezel principe. In het verleden werd kennis en ervaring uitgewisseld binnen een gilde, een organisatie van personen met hetzelfde beroep. Nieuwe gildeleden werden opgeleid in ‘het vak’ en groeiden door hun opleiding en ervaring van ‘gezel’ tot ‘meester’. Zo werd ervaringskennis doorgegeven aan jonge mensen, die zelf op hun beurt nieuwe inspiratie binnenbrachten. Dit doen wij bij de opleiding Food, Life & Innovation!

 

Wat is werkplekleren?

Werkplekleren in deze beroepsopleiding heeft drie onderscheiden doelstellingen:

1) oriëntatie op de beroepspraktijk
2) acquisitie van beroepsvaardigheden
3) participatie aan de beroepsgemeenschap

Je zou dus kunnen zeggen dat het een sociaal en individueel leerproces is. Een proces waarin de student niet alleen vakinhoudelijke competenties maar ook zogenoemde soft skills en niet-technische vaardigheden aanleert die hij/zij nodig heeft om de functie goed uit te kunnen oefenen.

Bij de term werkplekleren kun je denken aan:

  • Instructies op de werkvloer
  • Coaching
  • Kennis overdracht van een collega
  • Intervisie
  • Zelfsturende teams
  • Reflectiegesprekken

Door studenten op de arbeidsmarkt gezamenlijk te stimuleren hun vaardigheden uit te breiden en te blijven investeren in hun ontwikkeling, werken we allemaal mee aan de duurzame inzetbaarheid van mensen en het succes van bedrijven.

Voor de eerstejaars studenten Food, Life & Innovation, organiseren we de vakdag voeding in de regio. Gedurende het schooljaar werken we samen met diverse partnerbedrijven zodat studenten op meerdere plekken de werkprocessen kunnen oefenen en er les over krijgen op de locatie. Studenten werken mee in het bedrijf en per dag zal de werkplekbegeleider ca. 1,5 uur ‘les’ of ‘masterclasses’ aanbieden.

Dit betekent dat de studenten met het OV moeten gaan reizen om op die locaties te komen. Daarom is het van belang dat we met meerdere bedrijven afspraken maken zodat de studenten in de regio kunnen leren. Kom je uit Drenthe en heb je moeite om in Groningen te komen dan moeten er soortgelijke bedrijven in de regio zijn om te kunnen leren in tweetallen bijvoorbeeld.

Hoe ziet dit eruit?

Werkplekleren is een combinatie van reguliere lestijd, oftewel BOT en beroepspraktijkvorming, oftewel BPV. 50% van het werkplekleren is BOT en 50% is BPV. We kiezen hiervoor omdat werkplekleren op unieke wijze de transfer van theorie naar praktijk stimuleert. De expert uit de praktijk geeft voorbeelden van vandaag, de student ziet de betekenis van zijn handelen en werkt aan echte risico's en kansen. Actuele informatie en materialen en directe feedback op het handelen. De lessen en het werk doen ertoe!

Studenten zullen een dag van ong. 8 uur per week in duo's naar de leerwerkplekken toegaan. De precieze tijden zijn afhankelijk van het bedrijf. Iedere periode wisselt het duo van bedrijf en daarmee ook vaak van bedrijfstak. Hierbij kun je denken aan zuivelbedrijven, bedrijven in de aardappelen, groente en fruit, winkels en de vleessector.

De begeleidend docent

  • is verantwoordelijk voor de kwaliteit van het werkplekleren en bereikbaar voor interactie
  • reikt de studiewijzer aan in samenspraak met de werkplekbegeleider van het bedrijf
  • zorgt dat het pedagogisch didactische deel opgenomen is in de studiewijzer/ handleiding
  • evalueert met de werkplekbegeleider
  • begeleidt de miniproeves
  • beoordeelt samen met werkplekbegeleider de leermagazines

De werkplekbegeleider

  • ontwerpt het vakinhoudelijke deel van de studiewijzer
  • checkt in met studenten en geeft aanwezigheid door aan de docent
  • bespreekt de leerdoelen
  • verzorgt masterclasses
  • sluit ieder dag gezamenlijke af m.b.v. het logboek
  • begeleidt het inoefenen van vaardigheden
  • geeft feedback op beroepshouding en gedrag

De student

  • is actief betrokken bij het incheckmoment
  • werkt per dag gericht aan afgesproken leerdoelen
  • werkt dagelijks het logboek bij
  • evalueert na iedere dag samen met de werkplekbegeleider en wekelijks met de docent
  • neemt per periode een korte samenvatting op incl. beeldmateriaal in het E-magazine

Mini Proeves

Een mini Proeve is een deel van de Proeve van Bekwaamheid waarin studenten kunnen laten zien dat zij een werkproces in de praktijk beheersen. Omdat studenten werkprocessen inoefenen bij partners is het zinvol om een werkproces via een mini Proeve te laten uitvoeren door studenten. Zo krijgen ze feedback op hun vaardigheden. Bij de opleiding Food, Life & Innovation hebben we drie mini Proeves in het basisdeel:

1. Zorgdragen voor voedselkwaliteit

2. Zorgdragen voor voedselveiligheid

3. Informeren en rapporteren in de keten

Wij hebben ervoor gekozen om de student te laten oefenen met stukjes uit de basis van de opleiding en we noemen dit 'Mini Proeves'. Onze partners zien de studenten wekelijks en volgen hun ontwikkeling. Met de inzet van de Mini Proeve kunnen ze dus heel gericht feedback geven aan de student. De studenten worden zo voorbereidt op hun Proeves van Bekwaamheid die in het 2e jaar en 3e jaar worden afgenomen.

In de link tref je uitleg over de Proeve van Bekwaamheid aan.

Werkplekken

Hanos

Hanos is een groothandel die hun producten levert aan diverse bedrijven. Het is een uitstekend bedrijf om de basiskennis over voedselveiligheid en voedselkwaliteit onder de knie te krijgen.

Het spreekt voor zich dat wanneer er met voedsel gewerkt wordt, er strenge regels en eisen noodzakelijk zijn. Daarom opereert HANOS volgens alle benodigde normeringen en certificeringen, ofwel de ISO 22000 norm (2018). Deze kwaliteitsbewijzen tonen aan dat alles wat Hanos zegt over de optimale conditie van onze producten volledig betrouwbaar is.

Je leert bij Hanos over voedselveiligheid, voedselkwaliteit en informeren en rapporteren binnen het thema vlees en vis.

Link naar s-bb pagina Hanos
Hier staan gegevens over het id nr. van het bedrijf en contactpersonen, adresgegevens etc.

Link naar filmpje vis fileren
Instructiefilmpje vis fileren

Oudebosch Fruit

In de winkels wordt een breed assortiment aan fruit, pure sappen, Groningse boerenkaas, aardappels en streekproducten verkocht. Aan het Overwinningsplein 75 in Groningen is de stadswinkel gevestigd vanaf begin oktober 2017. Daarnaast is er een boerderijwinkel bij de boomgaard aan de Heereburen 17 te Niehove (nabij Kommerzijl).


BOERDERIJWINKEL
Heereburen 17
9884 TC Niehove (dichtbij Kommerzijl)
Tel: 0594 212 603
 

STADSWINKEL
Overwinningsplein 75 te Groningen
9728 GS Groningen
tel: 050-5263572

Filmpje over Oudebosch Fruit

Link naar de website van Oudebosch Fruit
Volg de link naar de website van Oudebosch Fruit voor assortiment en webwinkel

Winkel aan het Overwinningsplein in Groningen
Winkel aan het Overwinningsplein in Groningen
Boerderijwinkel Niehove
Boerderijwinkel Niehove

Hoeve Zuidwending

Hoeve Zuidwending is een melkveebedrijf met een eigen zuivelproductie en een boerderijwinkel.

Sinds 2019 maakt Hoeve Zuidwending zelf boerenkaas van de melk van eigen koeien. Jong, Jong Belegen, Belegen of Kruidenkaas. Boerenkaas is kaas die met de hand is gemaakt van rauwe melk.

Sinds 2020 maken zij zelf zuivel. Onder andere melk, vla, yoghurt, hangop, kwark en karnemelk in vele smaken vind je bij Hoeve Zuidwending.

In de boerderijwinkel verkopen zij zelfgemaakte boerenkaas, melk, vla, yoghurt, karnemelk, hangop en kwark en vlees van eigen vee. Maar ook producten uit de streek. Brood, sappen, aardappelen, vrije uitloop eieren, noten, cadeau en meer.

Niet alleen zelfgemaakte maar ook producten  uit de streek. Zo kun je er terecht voor vers brood van Bakkerij Leistra uit Ezinge, Aardappels van Rozema Niezijl. Maar ook sapjes van Oudebosch uit Niehove,  vrije uitloop eieren van Overgaauw uit Tolbert, verse Noten van Fam. van der Ploeg uit Grijpskerk. En over heerlijke droge worsten van uw slager Boersma Grijpskerk.

 

Hoeve Zuidwending

weersterweg 2, 9832TE

Den Horn

Link naar de website van Hoeve Zuidwending

Filmpje over Hoeve Zuidwending

Boerenkaas
Boerenkaas
Zuivel
Zuivel

Thema's

Studenten gaan zoveel mogelijk bij bedrijven kennismaken met de verschillende onderdelen uit het basisdeel van de opleiding.

De basis van de opleiding draait om drie werkprocessen
a) de kwaliteit van voeding
b) de veiligheid van voeding
c) rapporteren en informeren in de keten.

Deze drie werkprocessen willen we vanuit de visie van Food, Life & innovation graag vormgeven met én in het bedrijfsleven. Dit doen we in de vorm van een carrousel waarbij het uitgangspunt is dat studenten leren in de praktijk bij een erkend BPV bedrijf, waar die drie processen aan bod kunnen komen.

Per onderdeel is er een themahandleiding 'Van grond tot mond' beschikbaar :

  • Vlees van kuiken tot drumstick (van koe tot karbonaadje, van varken tot porcetta)
  • Melk van de koe tot kaas (yoghurt, vla)
  • Groente en Fruit, van de bodem tot op je bord
  • Graan en graanproducten, pasta en brood

Handleiding voedselveiligheid in de verschillende contexten

Wat is voedselveiligheid?

Het waarborgen van voedsel zodat het geen negatieve gevolgen kan hebben voor de consument. Dit heeft betrekking op het bereiden en benutten van het voedsel. Hierbij moet rekening gehouden worden met het doel en de wijze van de consumptie.

Voedselveiligheid is een vereiste, hieraan kan niet getornd worden. Het is een onderdeel van voedselkwaliteit. Wanneer we spreken over voedselkwaliteit dan hebben we het bijvoorbeeld over de smaak en geur van een voedingsproduct.

 

Wat doe je?

De student voorkomt situaties die de voedselveiligheid van het voedsel (en verpakking) negatief beïnvloeden. Hij /zij signaleert factoren die de voedselveiligheid in gevaar brengen en neemt actie om de optimale voedselveiligheid te realiseren. Hij / zij inventariseert de factoren die van invloed zijn op voedselveiligheid, brengt de factoren in kaart en voorziet mogelijke gevolgen. Hij/zij inventariseert de factoren die van invloed zijn op voedselveiligheid, brengt de factoren in kaart en voorziet mogelijke gevolgen.

Het resultaat van het handelen van de student is dat:

voedsel (en verpakking) veilig zijn voor de gezondheid van mens en dier.

 

Vormen van voedselveiligheid

Er zijn vier verschillende vormen te onderkennen; (micro-)biologische -, chemische -, fysische – en biotechnologische voedselveiligheid.

(Mirco-)biologische

Schimmels en bacteriën zijn vormen van micro-organismen. Gedurende het produceren, bereiden, bewaren, kan men blootgesteld worden aan deze micro-organismen. Dit valt onder de categorie (micro-)biologische voedselveiligheid.

Chemische

Bij chemische voedselveiligheid draait het om vreemde stoffen in het voedsel. Dit kunnen stoffen zijn die om technische redenen in het product verwerkt worden om aan de eisen van de consument te voldoen, ook wel additieven genoemd. Daarnaast kunnen stoffen niet doelbewust toegevoegd zijn aan het voedingsmiddel, dit zijn contaminanten. Een veelvoorkomende contaminant is gewasbeschermingsmiddel.

 

Fysische

Tijdens de productie kan het voorkomen dat glas of metaal in het voedingsmiddel verwerkt wordt. Over het algemeen worden dit soort stukjes met speciale apparatuur eruit gefilterd. Dit hoort bij fysische voedselveiligheid.

Biotechnologische

Wanneer genetisch gemodificeerde organismen toegevoegd worden in voeding dan moet dit eerst door de EAV toegestemd worden. Binnen de EU controleert deze instelling of het genetisch gemodificeerde organisme veilig is. Dit staat centraal bij biologische voedselveiligheid.

 

De student:

  • zorgt voor persoonlijke hygiëne en voor een hygiënische werkomgeving en gebruikt daarbij de voorgeschreven materialen en middelen
  • is continu alert op factoren die de voedselveiligheid beïnvloeden
  • voert werkzaamheden uit conform geldende voedselveiligheidsvoorschriften
  • werkt nauwkeurig en volgens protocol en richtlijnen
  • combineert zorgvuldig criteria voor voedselveiligheid met wensen van de klant/gebruiker

  • zet zich in om productkwaliteit binnen de voorgeschreven marges te houden

De onderliggende competenties zijn: Vakdeskundigheid toepassen, Materialen en middelen inzetten, Kwaliteit leveren, Instructies en procedures opvolgen.

Wat is HACCP en hoe kun je voedselveilig werken? In deze cursus wordt het  belang van hygiëneregels en registraties onderstreept. | The Next Course

Handleiding voedselkwaliteit

Wat is voedselkwaliteit?

Voedselkwaliteit gaat over de kenmerken van het product zelf zoals kleur, geur, vorm, smaak, bewaring. Bij voedselintegriteit komen er ook nog extrinsieke waarden en kenmerken bij. Dat zijn kenmerken die betrekking hebben op het productieproces en de omgeving. Je ziet het niet aan het product zelf.

Handleiding Informeren en rapporteren in de keten

De student wisselt informatie uit met interne en externe collegas en andere betrokkenen over specifieke werkzaamheden en producten. Hij registreert en rapporteert gegevens die van belang zijn voor betrokkenen en zorgsystemen. De student draagt werkzaamheden over aan collega's waarmee er aan een gezamenlijke opdracht gewerkt wordt. De student raadpleegt collega's bij problemen en afwijkingen en neemt deel aan werkbesprekingen. De student neemt deel aan porjecten en analyseert gegevens en trekt conclusies.

De student deelt zijn kennis en ervaring en relevante gegevens over dagelijkse werkzaamheden met collega's of leidinggevenden en spreekt collega's aan op protocollen en afspraken. De student signaleert en meldt afwijkingen en registreert gegevens nauewkeurig in een logboek of een digitaal systeem.

De student formuleert een duidelijk advies, communiceert tijdig en adequaat met betrokkenen.

Lestijden en aanwezigheid

Lestijden

  • Wanneer je les hebt op de praktijkbedrijven starten de lessen om 9.00u en eindigen rond 17.00 u.
  • In sommige situaties begint je dag eerder en ben je ook eerder klaar, denk bijvoorbeeld aan de bakker.
  • De tijden van werkplekleren worden afgestemd met bedrijf. Een dag duurt gemiddeld 8 uur. Je volgt de hygieneregels van het bedrijf en dragt bedrijfskleding indien dit op de locatie vereist is.

 

Aanwezigheid
Je bent op tijd op de locatie aanwezig.

Geoorloofd absent :
- tijdig gemelde ziekte
- tijdig aangevraagd verlof (voor bijv. bruiloft of begrafenis)

Ongeoorloofd absent:
- afwezigheid die buiten tijdig gemelde ziekte en tijdig aangevraagd verlof valt

* een aanvraag voor verlof kan via een nette email aan je coach. Zorg ervoor dat je de reden en data opgeeft en geef aan hoe je de gemiste lessen wilt inhalen.  

Afspraken en huisregels

Elke werkplek heeft regels en afspraken waar je je aan moet houden. Op sommige werkplekken is er sprake van het gebruiken van beschermende kleding of schoeisel. Ook kan het zijn dat je misschien een haarnetje of een baardje moet bedekken tijdens het werken.

Elke werkplek heeft richtlijnen voor op tijd op je werkplek komen en over afmelden bij ziekte bijvoorbeeld. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van deze regels. Ook kan het zijn dat er regels zijn rondom eten en drinken, vraag dit voor de zekerheid even na.

Persoonlijke hygiene
Persoonlijke hygiene
Bedrijfskleding
Bedrijfskleding

Opleidingsinformatie

Niveau 4 Vakexpert Voeding en Voorlichting

Deze opleiding is opgebouwd uit een onderwijsprogramma van drie leerjaren. Het eerste leerjaar bevat de basis met de onderwerpen voedselveiligheid, voedselkwaliteit en informeren en rapporteren in de keten. Hier is ook aandacht voor het optimaliseren van bedrijfsprocessen, het tweede en derde leerjaar bevat verdieping veelal op het gebied van evenementen, onderzoek en uitvoering van voorlichtingen.

Link naar de opleidingswebsite

Formulieren

BPV Gids Terra mbo
Hier staat diverse informatie rondom de beroepspraktijkvorming en werkplekleren.

Formulier voortgang per werkproces in de bpv

Hoe sla ik mijn formulieren op?
Om je formulieren goed op te slaan in je portfolio in Magister is er een handleiding gemaakt voor jou. De handleiding kun je hier vinden.

Formulier beoordeling per schooljaar
De praktijkopleider beoordeelt de bpv in overleg met de bpv-begeleider tijdens het laatste bpv-bezoek dit schooljaar aan de hand van de bezoekformulieren.

Registratie uren Blok 1
Dit formulier gebruik je voor de urenregistratie van blok 1, periode 1 van je leerjaar.

Registratie uren Blok 2
Op dit formulier registreer je de uren van Blok 2, periode 2

Registratie uren Blok 3
Op dit formulier registreer je de uren voor blok 3, Periode 3

Registratie uren Blok 4
Op dit formulier registreer je de uren van blok 4, periode 4.

Contactgegevens

Om contact op te nemen met het team van de opleiding Food, Life & Innovation kun je een email sturen naar info@terra.nl met de vermelding opleiding Food, Life & Innovation.

De contactpersonen voor het werkplekleren zijn:

Dhr. S. Breuer

Email: s.breuer@terra.nl

BPV begeleiding

 

Mw. M. Nijenbanning

Email: M. NIjenbanning-Pot@terra.nl

Projectleider Food, Life & Innovation