10.2 Eenwording Europa v456

10.2 Eenwording Europa v456

Intro en probleemstelling

Hoe gaat het met de eenwording van Europa?
Bekijk de video. Bespreek na het kijken met een klasgenoot hoe de eenwording van Europa tot stand is gekomen en hoe het er nu voorstaat.

Eenwording als antwoord op oorlog

Op 9 mei 1950 presenteerde Robert Schuman, de Franse Minister van Buitenlandse Zaken, een ambitieus plan aan de pers:
'De wereldvrede kan alleen worden beschermd door een krachtontplooiing die evenredig is aan de gevaren die haar bedreigen. Door de gezamenlijke productie van de oorlogsindustrieën onder gezag te plaatsen van een nieuwe Hoge Autoriteit, wier beslissingen bindend zijn voor Frankrijk, Duitsland en de andere landen die zich aansluiten, legt dit voorstel de eerste concrete fundamenten voor een Europese federatie, die onontbeerlijk is voor het handhaven van de vrede.'

Van EGKS tot EU
In 1950 werd de Europese samenwerking een feit. De grondstoffen die van belang waren voor oorlogsvoering, kolen en staal, werden gemeenschappelijk beheerd. De basis voor deze naoorlogse Europese samenwerking was een ideologisch motief: men wilde zo nieuwe Europese oorlogen voorkomen.

Probleemstelling

Europese samenwerking?
Europese samenwerking na de Tweede Wereldoorlog had een duidelijk doel: het voorkomen van nieuwe oorlogen.
Tegenwoordig is het doel van Europese samenwerking voor veel mensen onduidelijk geworden. Dat bleek bijvoorbeeld in 2005 toen de bevolkingen van Nederland en van Frankrijk in referenda ‘Nee’ stemden tegen een Europese grondwet. Er zijn enthousiaste voorstanders maar ook felle tegenstanders van de EU.

Brexit
Op 23 juni 2016 werd er in Groot-Brittannië een referendum gehouden. De bevolking kon ervoor kiezen om binnen de Europese Unie te blijven, of die te verlaten. Men koos met een kleine meerderheid voor het verlaten van de EU. Sinds de oprichting van de EU is dat de eerste keer dat een land de EU verlaat. Op 31 januari 2020 was de Brexit een feit.

Eindproduct
Je eindproduct gaat over de toekomst van de EU. De keuze van het product staat vrij.
Je mag bijvoorbeeld een betoog schrijven, een presentatie geven of een debat organiseren. Daarin bespreek je de positieve en de negatieve aspecten van de verdere eenwording van Europa.

Hoofdvraag en deelvragen

Hoofdvraag:
Is de Europese eenwording gelukt of mislukt?

Deelvragen:

  • Wat waren de doelstellingen van Europese samenwerking na de Tweede Wereldoorlog?
  • Welke doelstellingen zijn gehaald?
  • Welke landen in Europa hebben de meeste macht?
  • Welke Nederlandse politieke partijen zijn voor en welke zijn tegen?
  • Welke argumenten pleiten voor en welke argumenten pleiten tegen Europa?
  • Hoe ziet de toekomst van Europese samenwerking eruit?

Colofon

Het arrangement 10.2 Eenwording Europa v456 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2022-05-27 11:37:42
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

De opdracht 'Eenwording Europa' is ontwikkeld door auteurs en medewerkers van StudioVO in opdracht van Stichting VO-content.

Fair Use
In de Stercollecties van VO-content wordt gebruik gemaakt van beeld- en filmmateriaal dat beschikbaar is op internet. Bij het gebruik zijn we uitgegaan van fair use.
Meer informatie: Fair use

Vragen
Mocht u vragen/opmerkingen hebben, neem dan contact op via de
helpdesk van VO-content.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Deze les valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor geschiedenis voor havo, leerjaar 4 en 5. Dit is tijdvak 10 met het onderwerp: Eenwording Europa. Na de Tweede Wereldoorlog was de behoefte aan wederopbouw en veiligheid groot. Daarom kwam vanuit Winston Churchill voor het eerst het idee van een Verenigd Europa. In 1947 ontstond de United Europe Movement en het Marshall plan van Truman tegen het Oostblok. In 1948 begon de Douane-unie Benelux dat zorgde voor vrij verkeer tussen deze drie landen. De raad van Europa werd in 1949 opgericht en daarna de EGKS in 1951. Deze samenwerking had als doel het stimuleren van de wederopbouw en het voorkomen van nieuwe oorlogen. Vanwege de succesvolle samenwerking besloten de lidstaten hun samenwerking uit te breiden naar andere sectoren zoals economie en hiermee werd de EEG opgericht. Nadat de samenwerking ook steeds meer beslissingen nam op politiek, juridisch en economisch vlak, was die benaming niet meer passend en werd het kortweg EG. In 1993 ontstond de EU, zoals we die tegenwoordig kennen. Er kwamen steeds meer lidstaten bij, veel douanerechten- en tarieven werden opgeheven en de euro werd aangekondigd. Landbouw was een belangrijk speerpunt. Landen buiten de EG betaalden vanaf 1960 invoerheffingen zodra zij hun landbouwproducten op de Europese markt brachten. Europese boeren kregen bovendien exportsubsidies. Maar sinds 1990 is dit beleid aangescherpt en is er meer aandacht voor biologische landbouw en controle op de productiewijze. Doordat veel beslissing op Europees niveau worden genomen, roept dat binnen verschillende landen ook weerstand op. Het materiaal bespreekt verder nog 'vrij verkeer binnen Europa' en is de opdracht een mening te geven over over een groter of kleiner Europa. Begrippen die verder nog bij deze les horen zijn: bezetting, blokvorming, centralisatie, wereldeconomie, burgerschap, grondrechten en democratisering.
Leerniveau
VWO 6; VWO 4; VWO 5;
Leerinhoud en doelen
De tijd van televisie en computer (vanaf 1950); Geschiedenis;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
6 uur en 0 minuten
Trefwoorden
arrangeerbaar, eenwording europa, europese unie, geschiedenis, landbouwbeleid, politieke en militaire samenwerking, stercollectie, v456, vrij verkeer, wederopbouw en veiligheid

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

VO-content Geschiedenis. (2021).

10.2 Eenwording Europa h45

https://maken.wikiwijs.nl/100779/10_2_Eenwording_Europa_h45

Downloaden

Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

Metadata

LTI

Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

Arrangement

Oefeningen en toetsen

Eenwording Europa

Eenwording Europa

IMSCC package

Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

QTI

Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat alle informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen punten, etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.

Meer informatie voor ontwikkelaars

Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open