10.1 Einde koloniale overheersing v456

10.1 Einde koloniale overheersing v456

Intro en probleemstelling

Hoe dachten de Nederlanders over de relatie met Indonesië direct na de Tweede Wereldoorlog? Bespreek het na het kijken van de volgende video met een klasgenoot.

Ontdekkingsreizen - kolonisatie

Vanaf de Tijd van Ontdekkers en Hervormers ontdekten en verdeelden Europese landen in de 15de en 16de eeuw de wereld. Landen in Zuid-Amerika en Azië werden veroverd en koloniën van Europese landen. De te verdelen rijkdom aan grondstoffen en producten leidde tot grote rivaliteit tussen landen als Spanje, Portugal, Engeland, Frankrijk en De Nederlanden.

Modern imperialisme
In de 17de en 18de eeuw werden producten uit de koloniën gehaald en verhandeld. In de 19de eeuw volgde een nieuwe stroom veroveringen: de tijd van het moderne imperialisme. Afrika werd in snel tempo veroverd en verdeeld onder de Europese landen.

Streven naar onafhankelijkheid
Na de Tweede Wereldoorlog zou het koloniale systeem echter snel ineenstorten. Daarmee kwam een eind aan de overheersing van de wereld door Europese landen.

Probleemstelling

Oorzaken einde koloniale systeem
Het ‘koloniale systeem’ heeft eeuwenlang bestaan. De macht van de koloniale machthebbers was haast onbeperkt. Toch is dit systeem in relatief korte tijd afgebroken. In deze opdracht ga je onderzoeken door welke oorzaken het ‘koloniale systeem’ is ingestort.

Eindproduct
In expertgroepen onderzoek je hoe de koloniale rijken van Engeland, Nederland, Frankrijk en Duitsland eindigden.
Iedere expertgroep maakt en presenteert in een schema het dekolonisatieproces van een van de vier landen.

Hoofdvraag en deelvragen

Hoofdvraag:
Door welke oorzaken eindigde de Europese overheersing van de koloniën?

Deelvragen:

  • Hoe is het ‘koloniale systeem’ ontstaan?
  • Met welke machtsmiddelen konden de moederlanden de koloniën onder controle houden?
  • Hoe dacht de bevolking in de koloniën over de koloniale machthebbers?
  • Welke rol speelden de Eerste en Tweede Wereldoorlog bij de dekolonisatie?
  • Welke bevolkingsgroepen kwamen in opstand tegen het moederland?
  • Was het gebruik van geweld in het dekolonisatieproces onvermijdelijk?
  • Wat was de publieke opinie in de moederlanden over de koloniën?
  • Welke rol speelden de Verenigde Staten bij de dekolonisatie?

Colofon

Het arrangement 10.1 Einde koloniale overheersing v456 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2022-05-27 10:59:08
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

De opdracht 'Einde koloniale overheersing' is ontwikkeld door auteurs en medewerkers van StudioVO in opdracht van Stichting VO-content.

Fair Use
In de Stercollecties van VO-content wordt gebruik gemaakt van beeld- en filmmateriaal dat beschikbaar is op internet. Bij het gebruik zijn we uitgegaan van fair use.
Meer informatie: Fair use

Vragen
Mocht u vragen/opmerkingen hebben, neem dan contact op via de
helpdesk van VO-content.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Deze les valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor geschiedenis voor vwo, leerjaar 4, 5 en 6. Dit is tijdvak 10 met het onderwerp: Einde koloniale overheersing. Na de Eerste Wereldoorlog ontstonden nationalistische groeperingen door veteranen uit de WOI die moesten vechten in een oorlog waar zij zelf geen belang bij hadden en er braken rellen uit. Daarbij waren de moederlanden verzwakt door de eerste oorlog. Het idee van zelfbeschikkingsrecht, gestimuleerd door de veertien punten van president Woodrow Wilson, speelde een grote rol bij het stimuleren van het nationale bewustzijn. De Volkenbond, opgericht in 1919, probeerde een einde te maken aan oorlogen, maar bleek uiteindelijk machteloos. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Japan gezien als een bevrijder door inwoners van Aziatische koloniën en toonde het de onmacht van het Westen. Na de tweede oorlog begon het proces van dekolonisatie, gestimuleerd door de afwijzende houding van de VS en de Sovjet-Unie ten aanzien van koloniaal bezit. De dekolonisatie ging vaak gepaard met geweld. Suriname werd onafhankelijk in 1975, nadat het in 1954 een semi-autonome status had gekregen binnen Koninkrijksverband. India kreeg de leiding van Ghandi bij het dekolonisatieproces, waarbij geweldloosheid werd gepropageerd. Ghandi eiste onafhankelijkheid voor India na de Tweede Wereldoorlog en schreef de 'Quit India'-resolutie waarin de Britse regering werd verzocht India te verlaten. Dit leidde tot massa-arrestaties en geweld. Onder andere door de VS, ontstond de behoefte om de koloniale politiek te rechtvaardigen en dat uitte zich in Nederlands-Indië in de zogenoemde etische politek. Dit werd gezien als een beschavingsmissie om de kolonie voorbereid op zelfstandigheid. Door WOI en beter onderwijs, ontstonden er verschillende groepen van verzet, zoals de nationalistische bewegingen en de nieuwe elite. Na de capitulatie van Japan in 1945 riep Soekarno de onafhankelijkheid van Indonesië uit, wat leidde tot gewelddadige gebeurtenissen. Nederland voerde politionele acties uit, maar onder internationale druk werd de soevereiniteit in 1949 overgedragen aan Indonesië. Het conflict tussen Palestijnen en Israël heeft ook zijn wortels in dekolonisatie, waarbij het VN-delingsplan in 1947 Palestina verdeelde in een Joodse en Arabische staat, maar tot op heden blijven geweldsuitbarstingen voortduren. In 1960 vond er in Afrika veel dekolonisatie plaats, ook wel 'Het jaar van Afrika' genoemd.
Leerniveau
VWO 6; VWO 4; VWO 5;
Leerinhoud en doelen
De tijd van televisie en computer (vanaf 1950); Geschiedenis;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
5 uur en 0 minuten
Trefwoorden
(modern) emperialisme, arrangeerbaar, dekolonisatie, einde koloniale overheersing, geschiedenis, hegemonie, het jaar van afrika, nationalisme, stercollectie, v456

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

VO-content Geschiedenis. (2021).

10.1 Einde koloniale overheersing h45

https://maken.wikiwijs.nl/100778/10_1_Einde_koloniale_overheersing_h45

Downloaden

Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

Metadata

LTI

Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

Arrangement

Oefeningen en toetsen

Einde koloniale overheersing

Einde koloniale overheersing

IMSCC package

Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

QTI

Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat alle informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen punten, etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.

Meer informatie voor ontwikkelaars

Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open