Slavernijverleden

Slavernijverleden

Intro

In 2020 zijn meerdere onderzoeken verschenen waaruit blijkt dat steden als Amsterdam en Rotterdam nauw betrokken waren bij de slavenhandel en slavenarbeid in de 17e en 18e eeuw. De steden verdienden met die betrokkenheid veel geld.

De Nederlandse regering noemde in 2020 het slavernijverleden een zwarte bladzijde in de Nederlandse geschiedenis, maar bood de huidige generatie geen excuses aan voor iets wat toen is gebeurd.

Ongeveer 55% van Nederlanders vindt dat de Nederlandse regering geen excuses hoefde aan te bieden voor de rol van Nederland in de slavernij. Als je kijkt naar wie het met excuses maken eens was en wie niet, zijn er duidelijke verschillen te zien. Van de mensen met een Surinaamse of Antilliaanse achtergrond bijvoorbeeld vindt rond de 80% het juist dat Nederland wel excuses heeft gemaakt.

De stad Amsterdam heeft ondertussen excuses gemaakt. Dat is gebeurd tijdens Keti Koti op 1 juli 2021, de dag waarop de afschaffing van de slavernij wordt gevierd. Hoe dat gebeurde, zie je in de video hieronder.

De minister-president heeft in 2022 namens de Nederlandse regering zijn excuses aangeboden.
Tijdens Keti Koti op 1 juli 2023 heeft Koning Willem-Alexander in een toespraak excuses aangeboden voor het Nederlandse slavernijverleden.

In deze opdracht kijk je naar welke rol het slavernijverleden speelt in het huidige Nederland.
Je vormt jezelf een mening over de vraag of het slavernijverleden nu nog een rol speelt.

Colofon

Het arrangement Slavernijverleden is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2024-04-10 11:31:46
Licentie
CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Deze les valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor geschiedenis voor VMBO leerjaar 1 en 2. Dit is tijdvak 7 met het onderwerp Slavernijverleden. In 2020 zijn meerdere onderzoeken verschenen waaruit blijkt dat steden als Amsterdam en Rotterdam nauw betrokken waren bij de slavenhandel en slavenarbeid in de 17e en 18e eeuw. De steden verdienden met die betrokkenheid veel geld. De Nederlandse regering noemde in 2020 het slavernijverleden een zwarte bladzijde in de Nederlandse geschiedenis. Maar de premier vond het niet nodig om namens de huidige generatie excuses aan te bieden voor iets wat toen is gebeurd. Ongeveer 55% van Nederlanders vindt ook dat de Nederlandse regering geen excuses hoeft aan te bieden voor de rol van Nederland in de slavernij. Als je kijkt naar wie wel en wie geen excuses wil aanbieden zijn er duidelijke verschillen te zien. Van de mensen met een Surinaamse of Antilliaanse achtergrond bijvoorbeeld vindt rond de 80% dat Nederland wel excuses moet maken. De stad Amsterdam heeft ondertussen besloten excuses te maken. Dat is gebeurd tijdens Keti Koti op 1 juli 2021, de dat waarop de afschaffing van de slavernij wordt gevierd. Het materiaal beschrijft de (westerse) slavernij in de periode 1500-1850 en de rol van Nederland (WIC) in de slavernij. Verder is er ruimte voor discussie over de vraag of de Nederlandse staat haar excuses moet aanbieden voor het Nederlandse slavernijverleden. Begrippen die bij de les horen zijn: abolitionisme, mensenrechten, Amerikaanse Burgeroorlog, John Brown, De negerhut van Oom Tom, The Liberator, de Cotton Gin, de eerste Amerikaanse slaven in Virginia en de Verlichting.
Leerniveau
VMBO gemengde leerweg, 2; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 1; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 2; VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 1; VMBO theoretische leerweg, 1; VMBO gemengde leerweg, 1; VMBO theoretische leerweg, 2; VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 2;
Leerinhoud en doelen
Burgerlijk bestuur en stedelijke cultuur in Nederland; De tijd van pruiken en revoluties (1700 - 1800); De tijd van regenten en vorsten (1600 - 1700); Geschiedenis;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
2 uur en 0 minuten
Trefwoorden
abolitionisme, arrangeerbaar, de verlichting, geschiedenis, mensenrechten, slavernijverleden, stercollectie, vmbo12

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

VO-content - Gereedschapskist. (2019).

Gereedschapskist activerende werkvormen

https://maken.wikiwijs.nl/105906/Gereedschapskist_activerende_werkvormen

VO-content Geschiedenis. (2019).

Afschaffing slavernij - vmbo12

https://maken.wikiwijs.nl/98946/Afschaffing_slavernij___vmbo12

VO-content Geschiedenis. (2019).

Moderne kunst - vmbo12

https://maken.wikiwijs.nl/98960/Moderne_kunst___vmbo12

VO-content Geschiedenis. (2021).

Standbeelden - vmbo12

https://maken.wikiwijs.nl/173356/Standbeelden___vmbo12

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open