Colofon
Het arrangement 06.1 Gouden Eeuw v456 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.
- Auteur
- Laatst gewijzigd
- 2022-05-18 15:04:37
- Licentie
-
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:
- het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
- het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
- voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.
De opdracht 'De Gouden Eeuw' is ontwikkeld door auteurs en medewerkers van StudioVO in opdracht van Stichting VO-content.
Fair Use
In de Stercollecties van VO-content wordt gebruik gemaakt van beeld- en filmmateriaal dat beschikbaar is op internet. Bij het gebruik zijn we uitgegaan van fair use.
Meer informatie: Fair use
Vragen
Mocht u vragen/opmerkingen hebben, neem dan contact op via de
helpdesk van VO-content.
Aanvullende informatie over dit lesmateriaal
Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:
- Toelichting
- Deze les valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor geschiedenis voor vwo, leerjaar 4, 5 en 6. Dit is tijdvak 6 met het onderwerp: Gouden eeuw. De Republiek der Nederlanden was een uitzondering in Europa in de 17e eeuw vanwege haar staatsvorm gebaseerd op medezeggenschap en zonder erfelijk vorst. Terwijl de rest van Europa geregeerd werd door grote vorstenhuizen, ontwikkelde de Republiek een systeem waarbij de provincies de hoogste macht hadden. De Staten Generaal, bestaande uit afgevaardigden van de provincies, behartigde de buitenlandse politiek en militaire zaken. De Staten van Holland hadden de meeste invloed en hun raadpensionaris speelde een belangrijke rol in de Republiek. De stadhouder, die oorspronkelijk de plaatsvervanger van de vorst was, had militaire macht maar kwam vaak in conflict met de regenten vanwege hun verschillende belangen. In de 16e eeuw had Portugal het monopolie op de handel in specerijen in Azië, maar vanaf 1600 veranderde dat snel. De oprichting van de VOC doorbrak het Portugese handelsmonopolie. De VOC en de WIC waren belangrijke handelsmaatschappijen die de wereldhandel stimuleerden en financiële pijlers werden onder de Republiek der Nederlanden. De VOC richtte zich op handel met West-Indië en kaapvaart op Spaanse schepen. De WIC, opgericht na het Twaalfjarig Bestand met Spanje, had als doel handel, kolonisatie en kaapvaart ten koste van de Spaanse en Portugese bezittingen. De VOC was een succesvolle multinational, terwijl de WIC minder succesvol was. De VOC maakte ongeveer 8000 reizen naar en binnen Azië en haar rijkdom was een belangrijke financiële steunpilaar voor de Republiek. De VOC en de WIC hadden invloed op de handel in Azië, waarbij concurrenten werden buitengesloten en de productie streng werd gereguleerd. Het materiaal bespreekt verder nog de schilder Jan Steen en Rembrandt van Rijn.
- Leerniveau
- VWO 6; VWO 4; VWO 5;
- Leerinhoud en doelen
- De tijd van regenten en vorsten (1600 - 1700); Geschiedenis;
- Eindgebruiker
- leerling/student
- Moeilijkheidsgraad
- gemiddeld
- Studiebelasting
- 4 uur en 30 minuten
- Trefwoorden
- (handels)kapitalisme, arrangeerbaar, driehoekshandel, geschiedenis, gouden eeuw, republiek der zeven verenigde nederlanden, staten-generaal, stercollectie, v456, voc en wic
Gebruikte Wikiwijs Arrangementen
VO-content - Gereedschapskist. (2019).
Gereedschapskist activerende werkvormen
https://maken.wikiwijs.nl/105906/Gereedschapskist_activerende_werkvormen
VO-content Geschiedenis. (2021).
06.1 Gouden Eeuw h45