Fase-overgangen

Fase-overgangen

Schaatsen of zwemmen?

Wanneer het in Nederland koud wordt zijn er veel mensen die 'schaatskoorts' krijgen: ze willen schaatsen! Begin februari was het weer zo ver; de schaatsen mochten aan. Maar nu, enkele weken later schijnt de zon en ligt men liever aan het strand om te zwemmen in zee (brrrrr...)! Hoe kan het toch dat je soms ook kan schaatsen op jouw favoriete zwemplek?

 

Blijkbaar heeft de (buiten)temperatuur invloed op de toestand (=vorm) van een stof. Maar waar komt dat door? Wat gebeurt er in een stof? 

Misschien heb jij dit wel eens gedaan, maar stel: het is zomer en elke dag lekker warm. Je wilt morgen een koud drankje meenemen naar school. Je vult voor het slapen gaan een flesje met water en stopt deze in de vriezer. Net voordat je 's ochtends naar school gaat pak je het flesje. Tot je grote verbazing is het flesje geknapt! Maar je had toch precies genoeg water in het flesje gedaan? Dit heeft alles te maken met de verschillende fasen waarin je water kan tegenkomen. 

 

In deze les gaan we daarmee aan de slag. Het doel van de webquest is: de leerlingen ontdekken in welke drie fasen een stof kan voorkomen, wat moleculen zijn en welke overgangen er zijn tussen de verschillende toestanden.

 

Webquest = online opdracht / onderzoek

Colofon

Het arrangement Fase-overgangen is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
Lonneke Bontekoning Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2021-03-10 20:55:06
Licentie
CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
In deze webquest ontdekken leerlingen in welke toestanden een stof kan bestaan. Verder leren zij welke faseovergangen er plaats vinden tussen de verschillende toestanden en dat moleculen de bouwstenen zijn van een stof.
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
4 uur en 0 minuten

Bronnen

Bron Type
In welke toestanden kan water bestaan?
https://www.youtube.com/watch?v=8Q7PHqMJDwo
Video
Raar maar waar
https://player.bnnvara.nl/?id=8436
Video
Sublimeren
https://youtu.be/5PRm7i1oJCk
Video
close
Colofon
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open