Schoolweek 22 vervolg ontwikkelingspsychologie peuters

Schoolweek 22 vervolg ontwikkelingspsychologie peuters

Motoriek

Een kind ontwikkelt zich in de eerste jaren razendsnel. Het kind leert kruipen, staan, zitten, lopen, fietsen, skaten, enzovoort. Hierbij gaat het om grote bewegingen met de romp, armen en benen. Dit noemen we ook wel de grove motoriek. Bij fijne bewegingen, zoals een kraal vastpakken, knippen en een potlood gebruiken, hebben we het over de fijne motoriek.

Afbeeldingsresultaat voor motoriek peuters

Kinderen ontwikkelen zich in hun eigen tempo

De fijne motoriek ontwikkelt zich later dan de grote bewegingen. Kinderen volgen hun eigen tempo. Het ene kind loopt bijvoorbeeld snel, het andere kind doet het rustig aan.

Afbeeldingsresultaat voor motoriek peuters

Grove motoriek

De motorische ontwikkeling gaat tussen 1 en 4 jaar met sprongen vooruit. Kinderen krijgen hun lijf steeds meer onder controle. Vooral het loslopen is een belangrijke mijlpaal in het leven van een kind. De meeste kinderen kunnen loslopen als ze 18 maanden zijn. Als het kind net kan lopen, lijkt het lopen nog een beetje op waggelen. Het kind heeft dan nog moeite om zijn evenwicht te bewaren. Als het kind 3 jaar is, loopt het al veel beter. Ook leert de peuter in deze fase steeds beter om complexe bewegingen te maken zoals rennen, springen, klimmen en klauteren en met voorwerpen omgaan.

Fijne motoriek

Het kind leert steeds fijnere bewegingen met zijn handen en vingers te maken. Peuters kunnen steeds beter een potlood vasthouden, een bladzijde van een boek omslaan en kleine dingen vastpakken, zoals een kraal.

Tussen twee en vier jaar leert het kind zich aankledenen begint het kind een beetje te tekenen, knippen en plakken.

Als het kind ongeveer drie jaar is, kun je soms zien of het links- of rechtshandig wordt. Bij echt rechtshandige kinderen is dit vaak al eerder duidelijk. Maar bij tweehandige kinderen kan dit nog wisselen totdat zij gaan schrijven.

Afbeeldingsresultaat voor motoriek peuters schrijven

Oog-handcoördinatie

De samenwerking tussen ogen en handen wordt oog-handcoördinatie genoemd. Om dit goed te kunnen, moet het kind goed kunnen zien. Het kind moet het kijken en het bewegen laten samenwerken. Bijvoorbeeld bij het spelen met een vormenspel, waarbij het kind de juiste vorm in de juiste opening moet doen.

Beeldschermen

Kinder- en jeugdartsen adviseren om kinderen tussen twee en vier jaar maximaal één uur per dag naar een beeldscherm te laten kijken, zoals tv, dvd, computer, tablet en mobiel. Lang stilzitten is niet goed voor de ontwikkeling van de peuter. Ook is het niet goed voor de ogen van de peuter. Oogartsen wijzen op het gevaar van bijziendheid als het kind langere tijd achter elkaar naar iets kijkt wat dichtbij is, zoals een beeldscherm of een boek.

Afbeeldingsresultaat voor kruis

Colofon

Het arrangement Schoolweek 22 vervolg ontwikkelingspsychologie peuters is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
Tosca van Erp Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2021-02-26 11:45:29
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Na de lessonup over het onderwerp 'peuters'; https://www.lessonup.com/app/default/teach/tPkMcGkDiicQfhfsj/CPvyuhBjMBwTtz8PQ/#CPvyuhBjMBwTtz8PQ-idx=0&CPvyuhBjMBwTtz8PQ-total=0, gaan we in deze lesvorm verder met wat theoretische diepgang. Het onderwerp 'peuters' valt veel over te schrijven. In deze wikiwijs, nemen we jou mee in het hoogst noodzakelijke.
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Trefwoorden
peuter ontwikkeling

Downloaden

Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

Metadata

LTI

Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

Arrangement

IMSCC package

Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

Meer informatie voor ontwikkelaars

Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.

close
Colofon
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open