Standbeelden - vmbo12

Standbeelden - vmbo12

Intro

De 17e eeuw wordt wel de Gouden Eeuw genoemd. De Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden maakte een bloeiperiode door op het gebied van handel, wetenschap en kunsten. Ook wat betreft haar politieke en militaire (zee)macht nam de Republiek een vooraanstaande positie in. 

De Gouden Eeuw heeft dan ook veel bekende Nederlanders voortgebracht. Denk maar aan Willem van Oranje, Rembrandt, Michiel de Ruyter en Antoni van Leeuwenhoek. Deze Nederlanders waren actief als politicus, schilder, zeeman of wetenschapper en schrijver.

In verschillende steden vind je deze bekende Nederlanders terug in de namen van straten of pleinen. Zo heb je in Amsterdam de Admiraal De Ruijterweg en het Rembrandtsplein. In onder andere Haarlem heb je een Van Leeuwenhoekstraat. En meerdere steden hebben een Willem van Oranjeplein.

Naast dat er steden en pleinen naar deze bekende Nederlanders zijn vernoemd, vind je van veel van deze bekende Nederlanders ook standbeelden. Het standbeeld van Michiel de Ruyter staat op de Boulevard de Ruyter in zijn geboorteplaats Vlissingen. Van Rembrandt vind je onder andere een standbeeld in Leiden. In Delft staat een standbeeld van Van Leeuwenhoek. En in Den Haag vind je zelfs meerdere standbeelden van Willem van Oranje.

Natuurlijk heel leuk al die straatnamen en standbeelden, maar wat als de 'Hollandse held' achteraf niet zo'n held blijkt te zijn? Als hij zich schuldig heeft gemaakt aan bedrog of aan diefstal of aan slavernij of aan .....

In deze opdracht maak je portret van een bekende Nederlander uit de Gouden Eeuw die 'onder vuur' ligt.
Je vormt jezelf een mening: verdient deze bekende Nederlander wel of geen standbeeld?
En je doet mee aan de discussie met als vraag wie verdient er wel/geen standbeeld.

Colofon

Het arrangement Standbeelden - vmbo12 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2021-03-23 09:49:28
Licentie
CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Deze les valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor geschiedenis voor VMBO leerjaar 1 en 2. Dit is tijdvak 6 met het onderwerp Standbeelden. De Gouden Eeuw heeft veel bekende Nederlanders voortgebracht. Denk maar aan Willem van Oranje, Rembrandt, Michiel de Ruyter en Antoni van Leeuwenhoek. Deze Nederlanders waren actief als politicus, schilder, zeeman of wetenschapper en schrijver. In verschillende steden vind je deze bekende Nederlanders terug in de namen van straten of pleinen. Naast dat er steden en pleinen naar deze bekende Nederlanders zijn vernoemd, vind je van veel van deze bekende Nederlanders ook standbeelden. Natuurlijk heel leuk al die straatnamen en standbeelden, maar wat als de 'Hollandse held' achteraf niet zo'n held blijkt te zijn? Als hij zich schuldig heeft gemaakt aan bedrog of aan diefstal of aan slavernij of aan ..... Het materiaal bespreekt standbeelden van bekende Nederlanders die ter discussie staan. Daarnaast wordt besproken wat er wordt bedoeld met de 'beeldenstorm' van 2020. Als laatst is er ruimte voor discussie over wie wel en wie niet een standbeeld verdienen. Voorbeelden van personen die worden genoemd zijn Wilem van Oranje, Rembrandt, Michiel de Ruyter en Antoni van Leeuwenhoek.
Leerniveau
VMBO gemengde leerweg, 2; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 1; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 2; VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 1; VMBO theoretische leerweg, 1; VMBO gemengde leerweg, 1; VMBO theoretische leerweg, 2; VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 2;
Leerinhoud en doelen
Burgerlijk bestuur en stedelijke cultuur in Nederland; De tijd van regenten en vorsten (1600 - 1700); Geschiedenis;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
3 uur en 0 minuten
Trefwoorden
arrangeerbaar, geschiedenis, standbeelden, stercollectie, vmbo12

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

VO-content - Gereedschapskist. (2019).

Gereedschapskist activerende werkvormen

https://maken.wikiwijs.nl/105906/Gereedschapskist_activerende_werkvormen

VO-content Geschiedenis. (2019).

Bestuur in de Republiek - vmbo12

https://maken.wikiwijs.nl/98936/Bestuur_in_de_Republiek___vmbo12

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open