Communicatie periode 3 Beroepshouding OA

Communicatie periode 3 Beroepshouding OA

Inleiding

 

In deze periode gaan we kijken naar thema 5: beroepshouding en thema 6: assertiviteit

 

Het is belangrijk dat je als beroepskracht MZ over de juiste beroepshouding beschikt. Je bent namelijk niet vrij in je houding. De basis voor je beroepshouding is je grondhouding. Die heb je je in de loop van je leven eigen gemaakt. Omdat je grondhouding helemaal bij jou hoort, kun je die niet scheiden van je beroepshouding. Bijvoorbeeld: Sta je niet open voor anderen, dan zul je ook niet openstaan voor cliënten. Zie je sommige anderen niet als gelijkwaardig aan jezelf, dan zul je als beroepskracht MZ sommige cliënten ook niet als gelijkwaardig medemens zien.

Beroepscode

De beroepscode voor sociaal-agogisch werkers van Phorza/NVMW geeft duidelijke richtlijnen voor de beroepshouding van de beroepskracht MZ. De beroepscode geeft duidelijk aan welke waarden sociaal-agogisch werkers in hun beroepsuitoefening belangrijk vinden, te weten: integriteit, betrokkenheid, rechtvaardigheid, een goed gevoel voor verhoudingen en relaties, respect, vertrouwelijkheid, assertiviteit, zelfbeschikking, representativiteit en empathie.

Het is belangrijk dat je kunt opgekomen voor je eigen belangen. Doe je dat niet dan gaan de belangen van anderen altijd voor en komen jouw belangen in het gedrang. Je hebt namelijk te maken met de belangen van tal van andere mensen, zoals cliënten/leerlingen/kinderen, collega's, leidinggevenden en het mangament. Wanneer je assertief reageert, kom je voor je voor je eigen behoeften en belangen op zonder dat je een ander kwetst of schaadt. Assertief gedrag is niet alleen prettig voor jezelf, het is ook prettig voor de ander. De ander weet waar jij staat en waar hij op kan rekenen.

Als pedagogisch werker is het belangrijk dat je kunt opkomen voor je eigen behoeften en belangen. Doe je dat niet, dan gaan de behoeften en belangen van anderen altijd voor. Jouw behoeften en belangen komen dan in de knel. Je hebt namelijk te maken met de behoeften en belangen van tal van andere mensen, zoals kinderen, jongeren en hun ouders, collega’s, leidinggevenden en het management. Dit is zeker ook nodig bij de confrontatie met ongewenste intimiteiten. Als je niet weerbaar bent en voor jezelf opkomt, is het moeilijk om ongewenste intimiteiten te stoppen.

Assertief reageren

Wanneer je assertief reageert, kom je voor je eigen behoeften en belangen op zonder dat je een ander kwetst of schaadt. Assertief gedrag is niet alleen prettig voor jezelf, het is ook prettig voor de ander. De ander weet waar jij staat en waar hij op kan rekenen.

Als pedagogisch werker en als Persoonlijk begeleider is het belangrijk dat je kunt opkomen voor je eigen behoeften en belangen. Doe je dat niet, dan gaan de behoeften en belangen van anderen altijd voor. Jouw behoeften en belangen komen dan in de knel. Je hebt namelijk te maken met de behoeften en belangen van tal van andere mensen, zoals kinderen, jongeren en hun ouders, collega’s, leidinggevenden en het management. Dit is zeker ook nodig bij de confrontatie met ongewenste intimiteiten. Als je niet weerbaar bent en voor jezelf opkomt, is het moeilijk om ongewenste intimiteiten te stoppen.

Op deze wikipagina vind je alle benodigde informatie voor de periode.
Allereerst volgt de planning. Vervolgens tref je per week de theorie en achtergrond informatie die besproken wordt in de lessen aan, ook vind je hierbij de bijbehorende opdrachten.

 

Het is de bedoeling je 2 opdrachten gaat maken en 1 toets. Dit samen (het eindgemiddelde) maakt jouw eindcijfer

Colofon

Het arrangement Communicatie periode 3 Beroepshouding OA is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
Laura Beeftink Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2021-04-04 17:20:11
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
In deze periode gaat het over je beroepshouding en over ongewenste intimiteiten. Dit zijn hoofdstuk 5 en 6 uit het boek Communicatie PW
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
4 uur en 0 minuten

Bronnen

Bron Type
http://https://www.schoolvoortraining.nl/grote-misverstand-over-assertiviteit/
http://https://www.schoolvoortraining.nl/grote-misverstand-over-assertiviteit/
Link
omgaan met agressief gedrag
https://www.youtube.com/watch?v=XTP3k_E_LNs
Link

Downloaden

Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

Metadata

LTI

Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

Arrangement

IMSCC package

Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

Meer informatie voor ontwikkelaars

Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.

close
Colofon
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open