Sociale veiligheid op social media

Sociale veiligheid op social media

Inleiding

Beste leerlingen,

In deze WikiWijs is een lessenreeks gemaakt om jullie meer te laten leren over sociale veiligheid op social media. Sociale veiligheid zorgt voor een veilige leeromgeving op school voor zowel leerlingen als docenten.

Bij ongewenst gedrag is het aan school om in te grijpen. Ongewenst gedrag kan bijvoorbeeld zijn; pesten, uitschelden, discriminatie of geweld. De regels en hoe de school met sociale veiligheid omgaat staat in het veiligheidsbeleid van de school. De docenten hebben meerdere beleidsplannen met elkaar vergeleken. Daarna hebben zij gekeken naar wat er nog mist in deze beleidsplannen? Wat is een belangrijk onderdeel om voorlichting over te geven aan leerlingen? Al snel kwam het onderwerp social-media naar voren. Dit is een actueel probleem waar veel docenten en leerlingen mee te maken hebben.

Waarom is social media een probleem in de sociale veiligheid? Veel leerlingen kennen de gevaren niet en weten eigenlijk weinig over het gebruik van social media. Ook kun je het pesten en de gevaren op social media niet voorkomen en daarom is het belangrijk om voorlichtingen te geven over dit onderwerp.  

De docenten merken dit ook tijdens de lessen. Er worden bijvoorbeeld foto’s gemaakt van leerlingen en op social media gezet zonder toestemming te vragen. Veel leerlingen voelen zich hier niet prettig bij. Als docent heb je dit soort dingen vaak niet door omdat dit buiten je om gaat.

Wil je meer weten over dit onderwerp? Kijk op : http://www.mediawijsheid.nl

Colofon

Het arrangement Sociale veiligheid op social media is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteurs
Nienke Francke Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2021-02-23 21:02:59
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

Deze WikiWijs is in opdracht van Hogeschool Rotterdam ontwikkeld door:

Tamara Boshoven

Nienke Francke

Yessica Jille

Sacha Pons

 

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Hoe zorg je voor sociale veiligheid op social media?
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld

Bronnen

Bron Type
Are You Living an Insta Lie? Social Media Vs. Reality <a href="https://www.youtube.com/watch?v=0EFHbruKEmw">https://www.youtube.com/watch?v=0EFHbruKEmw</a> Video

Downloaden

Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

Metadata

LTI

Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

Arrangement

IMSCC package

Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

Meer informatie voor ontwikkelaars

Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open