Intervisie

Intervisie

Inleiding kwaliteitszorg

Als leraar ben je betrokken bij kwaliteitszorg. Voldoet het onderwijs op jouw opleiding aan kwaliteit? Word gedaan wat is afgesproken qua bijvoorbeeld planning, verbetering en wordt de ontwikkeling van de leerlingen/ studenten tot het maximale gebracht wat past bij hun mogelijkheden (de Jong, de Jong & van Zoest, 2016)? Voor het voortbestaan van elke organisatie is het van belang om regelmatig na te gaan of de organisatie voldoet aan de wensen en eisen van alle belanghebbenden bij die organisatie. Belanghebbenden van een schoolorganisatie zijn bijvoorbeeld, de leerlingen/studenten, de docenten, ouders, toekomstige werkgevers, de overheid en vervolgonderwijs. Voor een onderwijsorganisatie is het bijvoorbeeld van belang om te weten hoe docenten de de organisatie ervaren en hoe leerlingen en studenten het gegeven onderwijs ervaren. De beroepspraktijk vraagt van leraren het vermogen om kritisch naar de (eigen) praktijk te kijken en een bijdrage te leveren aan het verbeteren en innoveren van de praktijk. Dit vraagt om een systematische aanpak, de cursus is opgebouwd aan de hand van de Deming cirkel ( plan-do check-act; PDCA-cyclus) (de Jong e.a., 2016) en stappen van het onderzoeksproces. Vanaf het begin van de cursus ben je bezig met het werken aan je eindopdracht. Stap voor stap worden de fasen van de PDCA-cyclus en die van het onderzoeksproces uitgelegdin relatie tot kwaliteitszorg, tabel 1.

 

Sleutels voor evidence informed werken
Jaren lang bestond er een kloof tussen wetenschappelijk onderwijsonderzoek en de onderwijspraktijk. Echter was onderzoeksliteratuur jarenlang minder toegankelijk en niet makkelijk te vertalen naar het onderwijspraktijk. Tegenwoordig kunnen we zeggen dat door de jaren heen veel stappen gemaakt zijn tussen de wetenschap en de de praktijk. Scholen beginnen steeds meer ervaring te hebben met vormen van het doen van onderzoek. De manier waarop dit is geïmplementeerd is vaak afhankelijk van wat passend is bij de mogelijkheden binnen het onderwijsteams.

Plan do act check
Plan do act check

Doel

Je bent in staat om een evaluatieonderzoek in het kader van kwaliteitszorg in een schoolorganisatie te plannen, uit te voeren en te rapporteren en op basis hiervan relevante adviezen te beschrijven voor kwaliteitsverbetering.

We denken na over een aanleiding/relevantie/ theoretische kaders.

Planning

naslag

Groeps indeling

Incident methode intervisie

Doelen

We denken na over :

  • Wat onze definitie en visie van kwaliteit is binnen het onderwijs?

  • Dit zullen wij later plenaire vaststellen.

  • Op welke manier ga je kwaliteitsborging zichtbaar maken in de praktijk?

  • Hoe gaan we met elkaar de kwaliteit waarborgen?

  • Op welke manier willen wij onze kennis met elkaar delen?

  • Maak onderling afspraken over hoe en wanneer jullie de intervisie willen voeren en acties willen inzetten om te werken aan kwaliteit en professionalisering

Intervisie 1 Plan

Vandaag gaan we onderling afspraken maken over hoe en wanneer we de intervisie willen voeren en welke acties we willen inzetten om te werken aan kwaliteit en professionalisering.

Van te voren gaan we voor onszelf op onderzoek uit wat je eigen definitie en visie is van kwaliteit binnen het onderwijs? Wat is jullie Visie op kwaliteit?

Dit wordt plenaire vastgesteld.

Intervisie 2 Do

Doelen

We maken een beargumenteerde keuze voor een praktijk onderzoek die aansluit op een probleemstelling.

Intervisie 3

Intervisie 4 Check

Doelen

Conclusie/ discussie.

Vraag beantwoorden en kritisch beschouwen in relatie tot doel. We kunnen op basis daarvan aanbevelingen opstellen.

Intervisie 5 Act

Intervisie 6