Intervisie

Intervisie

Inleiding kwaliteitszorg

Als leraar ben je betrokken bij kwaliteitszorg. Voldoet het onderwijs op jouw opleiding aan kwaliteit? Word gedaan wat is afgesproken qua bijvoorbeeld planning, verbetering en wordt de ontwikkeling van de leerlingen/ studenten tot het maximale gebracht wat past bij hun mogelijkheden (de Jong, de Jong & van Zoest, 2016)? Voor het voortbestaan van elke organisatie is het van belang om regelmatig na te gaan of de organisatie voldoet aan de wensen en eisen van alle belanghebbenden bij die organisatie. Belanghebbenden van een schoolorganisatie zijn bijvoorbeeld, de leerlingen/studenten, de docenten, ouders, toekomstige werkgevers, de overheid en vervolgonderwijs. Voor een onderwijsorganisatie is het bijvoorbeeld van belang om te weten hoe docenten de de organisatie ervaren en hoe leerlingen en studenten het gegeven onderwijs ervaren. De beroepspraktijk vraagt van leraren het vermogen om kritisch naar de (eigen) praktijk te kijken en een bijdrage te leveren aan het verbeteren en innoveren van de praktijk. Dit vraagt om een systematische aanpak, de cursus is opgebouwd aan de hand van de Deming cirkel ( plan-do check-act; PDCA-cyclus) (de Jong e.a., 2016) en stappen van het onderzoeksproces. Vanaf het begin van de cursus ben je bezig met het werken aan je eindopdracht. Stap voor stap worden de fasen van de PDCA-cyclus en die van het onderzoeksproces uitgelegdin relatie tot kwaliteitszorg, tabel 1.

 

Sleutels voor evidence informed werken
Jaren lang bestond er een kloof tussen wetenschappelijk onderwijsonderzoek en de onderwijspraktijk. Echter was onderzoeksliteratuur jarenlang minder toegankelijk en niet makkelijk te vertalen naar het onderwijspraktijk. Tegenwoordig kunnen we zeggen dat door de jaren heen veel stappen gemaakt zijn tussen de wetenschap en de de praktijk. Scholen beginnen steeds meer ervaring te hebben met vormen van het doen van onderzoek. De manier waarop dit is geïmplementeerd is vaak afhankelijk van wat passend is bij de mogelijkheden binnen het onderwijsteams.

Plan do act check
Plan do act check

Colofon

Het arrangement Intervisie is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
Joanna Varela Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2021-01-09 15:20:30
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Beste intervisie leden. Zoals jullie weten zitten we bij elkaar in een intervisie groep en zullen we vanaf hier gaan werken aan onze professionalisering en kwaliteit van onderwijs. Tot aan de zomervakantie heeft ieder groepje 6x intervisie.
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
4 uur en 0 minuten

Bronnen

Bron Type
Sleutels voor evidence informed werken
https://www.platformsamenopleiden.nl/wp-content/uploads/2020/11/Startnotitie-Sleutels-voor-evidence-informed-werken.pdf
Link
Groeps indeling
https://o365zadkine.sharepoint.com/:w:/r/teams/TeamVerzorgendeBHPT0048/Gedeelde%20documenten/General/Intervisie/Team%20Verzorgende%20intervisie%20groepen.docx?d=w8f0dda5eef3b4c1f8060059a458d70c1&csf=1&web=1&e=eltPIz
Link
Incident methode intervisie
https://o365zadkine.sharepoint.com/:w:/t/TeamVerzorgendeBHPT0048/EZdrEpNqiIpEoZi24azzniIB3U2V4ucOyM-3OEH5mWmUbA?email=J.Rodriques%40zadkine.nl&e=0C8c4D
Link

Downloaden

Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

Metadata

LTI

Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

Arrangement

IMSCC package

Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

Meer informatie voor ontwikkelaars

Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.

close
Colofon
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open