Nederland en de slavernij

Nederland en de slavernij

Nederland in de slavernij

Hallo allemaal!

Welkom bij de les die zal gaan over de slavernij in Nederland. Dit onderwerp is een veelbesproken onderwerp in Nederland. Zelfs vandaag de dag wordt er veel gepraat over de tijd van de slavernij. Kijk bijvoorbeeld naar de discussies over een paneel op de Gouden koets. Op dit paneel staan slaven afgebeeld, wat gevoelig ligt bij grote groep Nederlanders die zich hierdoor beledigd voelen.

In deze les zullen we het gaan hebben over de volgende onderwerpen:

- De WIC en de slavenhandel.
- Het leven van een slaaf.
- De slaven in opstand
- De afschaffing van de slavernij.

 

Bij het behandelen van deze theorie zullen we starten met een introvideo. Later in deze les zullen we ook kijken naar een kennisclip en gaan jullie op volgende manieren aan de slag om de theorie te verwerken:

- Jullie gaan een woordweb maken waarin jullie de begrippen gaan gebruiken die jullie in de theorie hebben gekregen. Dit woordweb kunnen jullie gebruiken voor het leren van een toets.

- Jullie gaan een kwartet spelen. Hierin staan ook begrippen uit de theorie.

- Jullie gaan een toets maken, die gaat over de onderwerpen die zijn besproken in de wikiwijs.

Hiernaast is er voor de leerlingen die graag wat extra informatie willen hebben en de verplichte theorie grotendeels snappen, wat extra informatie over de Haïtiaanse Revolutie.

 

Inhoudsopgave

Dit zijn de onderdelen waar we in deze Wikiwijs langs zullen komen.

- Lesdoelen

- Video

- Nederland in de slavernij

       - Ontstaan WIC

       - Het leven van een slaaf

       - Slaven in opstand

- Kennisclip: Afschaffen slavernij

- Extra: Haïtiaanse Revolutie

- Kwartet begrippen

- Woordweb begrippen

- Toets: Slavernij in Nederland

- Bronnen lijst

 

Lesdoelen

Hieronder staan de lesdoelen van deze les. Aan het einde van de les zouden jullie de hieronder aangegeven punten kunnen uitleggen.

Aan het einde van de les:

- Kan ik uitleggen hoe de Driehoeks handel in zijn werkt ging en uitleggen wat er in de Driehoeks handel verhandeld werd.

- Kan ik een voorbeeld geven van hoe de slaven behandeld werden op de schepen en plantages.

- Kan ik vertellen wie de slaaf Tula was en wat hij betekend heeft voor het einde van de slavernij.

Hou de doelen goed bij de hand als je door de theorie gaat. Dit helpt bij het maken van een samenvatting voor de toets.

 

Video

Bekijk de video die gaat over Nederland en de Slavernij.

Nederlandse Slavernij

Ontstaan WIC

De WIC is opgericht in 1621. De WIC was onderdeel van de Driehoeks handel. De WIC handelde namelijk in drie verschillende gebieden. Om deze gebieden te bereiken moest je grote afstanden afleggen per boot. De WIC voerde helemaal van Europa naar Afrika, van Afrika naar Amerika (Curaçao) en van Amerika weer naar Europa. Deze route had de vorm van een driehoek en heeft daarom de naam Driehoeks handel gekregen.

De WIC hadden gebieden veroverd in Curaçao, Suriname en de Antillen. Hier werden Nederlandse plantages aangelegd. Op deze plantages verbouwde ze allerlei spullen en specerijen. Ze verbouwde katoen, suiker, koffie, cacao en tabak. Deze producten waren erg nieuw in de Nederlandse Republiek. Hierdoor wilden heel veel mensen deze producten gebruiken.

De producten werden verbouwd door slaven. Deze slaven werden door Nederlandse handelaren gehaald uit West-Afrika. Ze kwamen vaak uit verschillende stammen, en werden door de stamhoofden verhandeld voor wapens, textiel en edelmetalen. De slaven werden vervolgens naar de Amerika verscheept. Hier moesten ze werken op de plantages waar ze spullen verbouwde die vervolgens verscheept werden naar Europa.

 

Het leven van een slaaf

Het leven van de slaaf was niet eenvoudig. Het begon al in het thuisland zelf. In Afrika waren er regelmatig confrontaties met verschillende stamhoofden. Sommige stamhoofden waren sterker dan andere. Deze stamhoofden zorgden dan dat de sterke jonge mannen en vrouwen van andere stammen werden ontvoerd en verkocht konden worden als slaaf. Deze Slaven werden vervolgens verkocht aan de Europeanen. Nederland maakt ook deel van deze Europeanen.

Als de slaven op de markten in Afrika verkocht waren aan een Europeaan, moesten de slaven wachten tot ze de overzeese tocht konden maken naar Amerika. De omstandigheden voor de slaven op het schip waren erg slecht. Het kwam regelmatig voor dat er slaven aan boord van het schip overleden. Dit kwam deels door de verschrikkelijke omstandigheden op het schip, maar ook door de besmettelijke ziektes die soms op het schip uitbraken. Ook leed de bemanning van een schip hier onder, en kwam wel eens voor dat ook de bemanningsleden van een schip kwamen te overleiden.

De Nederlandse slavenhandelaren brachten hun slaven naar Çuracao. Hier werden ze vervolgens verkocht aan hun nieuwe meester. Als de slaven verkocht werden, moesten ze meestal op de plantages werken. Dit was soms veelte zwaar werk voor de slaven. Daarnaast werden slaven zwaar gestraft als ze iets verkeerd deden of niet hard genoeg werkte. Sommige slaven leefden in betere omstandigheden. Zij werkte in het huis van hun meester.

Slaven werden vaak niet heel oud. Dit zorgde er voor dat er een constante vraag was om slaven te verschepen naar Amerika. Doordat ze in ontzettend slechte omstandigheden leefde, zijn er ook slaven geweest die vluchtpogingen hebben gedaan. Deze slaven vluchten dan het oerwoud in, en werden hierdoor ook wel 'Marrons' genoemd.

 

Slaven in opstand

De slaven leefden in verschrikkelijke omstandigheden. Veel slaven leden hieronder en wilden er natuurlijk vanaf. In Haïti waar ook vele slaven op plantages werkte, waren de slaven het zat. Hier brak een slaven opstand uit die ook wel de Haïtiaanse Revolutie word genoemd. Deze revolutie zorgde er voor dat de slaven vrij kwamen van hun plantage houders.

Deze gebeurtenis werd ook opgevangen in Curaçao. Ongeveer duizend slaven kwamen in opstand en pakte de wapens hiervoor op. Ze kwamen in opstand tegen de plantagehouders en het bestuur van Nederland. De slaaf die deze opstand in curaçao leidde heten Tula. Tula had erg veel bewondering voor de slaven in Haïti. Dit wilde Tula ook in Curaçao en nam als doel om met zijn opstand ook een einde te maken aan de slavernij in Curaçao, waar ze meerdere generaties in geleefd hadden.

De uitkomst van de opstand was helaas niet gelopen zoals Tula had gehoopt. De opstand werd helaas neergeslagen. Vele slaven die meededen in de opstand zijn na de opstand als straf gedood. Tula werd ook opgepakt, en op een verschrikkelijke wijze om het leven gebracht.

Uiteindelijk is de opstand niet helemaal voor niks geweest. Door de dood van Tula hebben de Nederlandse bestuurders er voor gezorgd dat de plantagehouders hun slaven beter gingen behandelen om te zorgen dat meer opstanden voorkomen werden.

De opstand van Tula was het begin die zorgde dat er achtenzestig jaar later in 1863 een einde kwam aan de slavernij in Curaçao.

 

 

Kennisclip: Afschaffen slavernij

Klik hieronder op de video. Deze video laat kort zien hoe het begon met de Nederlandse handel in slaven en hoe slaven aan hun vrijheid kwamen. Veel plezier!!

Video: Afschaffen slavernij van Nederland.

 

Gemaakt door: David Jansen.

Extra: Haïtiaanse Revolutie

Deze stof is voor de leerlingen die graag meer willen leren over wat de oorzaak is, van de vrijheid van slaven in de Nederlandse kolonies. (Dit is geen leerstof)

Haïtiaanse Revolutie

De Haïtiaanse Revolutie speelde af in 1791 tot 1804. Deze revolutie was een opstand in een kolonie van Frankrijk. De naam van deze kolonie is "Saint-Dominique". De opstand die de slaven uitvoerde was een geslaagde opstand wat leidde tot de vrije zwarte republiek Haïti. De reden dat de slaven het voor elkaar kregen dat de opstand slaagde was, omdat ze in de kolonie met vijftien keer zo veel slaven waren dan dat er kolonisten op het eiland aanwezig waren. Een andere reden is dat Frankrijk ook in oorlog was met Groot-Brittannië en Spanje.

Aanleiding

Twee zwarte mannen, genaamd "Julien Raimond" en "Vincent Ogé" wilden meer rechten hebben als vrije zwarte mensen. Dit waren mensen die niet meer tot slaaf waren gemaakt en niet meer op een plantage hoefde te werken. Eén van deze zwarte mannen eisde stemrecht. Hij zorgde voor een kleine opstand en werd vervolgens hiervoor geëxecuteerd. Deze executie wordt gezien als de druppel die de emmer deed overlopen. Dit was het begin van de revolutie in Haïti. Hierna kwam er in 1791 een wet waarbij er stemrecht was voor alle vrije mannen. Dit wilde de Kolonisten niet waardoor er weer nieuwe opstanden uitbraken.

Op 14 augustus 1791 namen vele slaven en vrije slaven de wapens op. Dit groeide heel snel uit tot een groep van 100.000 man. Deze groep wist vrij snel een deel van het eiland in te nemen. Hierna wist Frankrijk, in 1801, met een list het eiland weer te veroveren. Hierdoor werd het 2 jaar lang weer wat rustiger, totdat er geruchten kwamen dat de slavernij weer terug zou komen. Dit wilde de zwarte mensen niet en kwamen vrij snel weer in opstand. Dit wordt gezien als de tweede opstand die zorgde dat de zwarte mensen weer vrij snel de kolonie in handen kregen.


Onafhankelijk

Op 1 Januari 1804 werd opnieuw de onafhankelijkheid uitgeroepen tot een nieuw gevormd land met de naam "Haïti". Haïti werd het eerste koloniale land dat onafhankelijk was en niet meer hoorde bij het moederland. Door deze opstanden van slaven werden ook andere slaven aan het denken gezet in andere kolonies. Denk maar aan Curaçao. Hier liep een slaaf rond met de naam "Tula" die hoorde van deze opstand. Door het nieuws van de gelukte opstand, is hij ook aangemoedigd om in opstand te komen, en maakte vervolgens een begin aan de vrijheid van slaven in de Nederlandse kolonies.

 

 

Toets: Haïtiaanse Revolutie

Start

Kwartetbegrippen

In deze opdracht gaan jullie aan de slag met de begrippen uit de theorie. Er zijn een aantal begrippen in de tekst dikgedrukt. Met deze begrippen gaan jullie kwartetten. Zoek de juiste uitleg bij het juiste begrip. Hieronder een kleine beschrijving van hoe het in zijn werk gaat.

Uitleg

- Wat: Je gaat aan de slag met een kwartetspel. In dit kwartetspel staan alle begrippen die in de theorie behandeld worden. lees de beschrijvingen dus goed door en probeer ze te koppelen aan het juiste begrip.

- Hoe: Dit kwartetspel ga je alleen uitvoeren. Maak het op je laptop/Ipad. Je ziet hieronder een scherm waarin het kwartet spel te voorschijn komt. Klik op de start knop, zodat het spel van start gaat en je kan beginnen. Probeer in het spel zo veel mogelijk punten te krijgen en misschien wel het record te halen van de klas.

- Hulp: Vraag eerst aan een medeleerling of hij jou kan helpen. Als je medeleerling het niet weet ga dan naar de docent.

- Tijd: 15 minuten

- Uitkomst: Bekijk wat je scoren is en probeer dit te de tweede keer dat je het spel speelt te verbeteren. De uitkomsten worden niet bewaart.

- Klaar: Als het spel al een keer hebt gespeeld en er is nog tijd over. start het kwartetspel nog een keer op. Ga pas naar de volgende opdracht als de docent dit aangeeft.

Woordweb Canva

Canva voor woord web over Slavernij
Nu je al de theorie gehad heb, ga je er mee aan de slag. Je gaat een woord web maken om de theorie te verwerken. Probeer zo veel mogelijk informatie te verwerken en begrippen uit de theorie te gebruiken.

Hier is een instructie voor het maken van de woordweb.

- Wat: Je gaat een woord web maken, waarin je zo veel mogelijk theorie gaat verwerken. Gebruik hiervoor zo veel mogelijk begrippen, afbeeldingen of andere manieren van het verwerking. Wees creatief!!

- Hoe: Je mag dit samen doen met een andere leerling. Het mag ook alleen. Maak het op je laptop/Ipad. Klik op de link die hier boven is gegeven. Je krijgt dan een scherm te zien waarin het   woordweb zich toont. Klik vervolgens links onder op het potlood. Nu kan je in het scherm bewerken en kan je met het woordweb aan de slag.

- Hulp: Vraag eerst aan medeleerling of hij kan helpen met jou vraag. Als je medeleerling het niet weet ga je naar de docent.

- Tijd: 15 minuten

- Uitkomst: Bewaar de uitkomst en gebruik dit voor het leren van de toets.

- Klaar: Kijk goed of je alle puntjes hebt weg gewerkt, en denk nog eens goed of je wel echt alle begrippen gebruikt hebt.

Toets slavernij in Nederland

Welkom bij de toets "Nerderland in de Slavernij". Bij deze toets gaan jullie kijken of jullie de theorie uit de les hebben begrepen. Zorg dat je de vragen goed door leest en snapt wat er staat. Controleer aan het einde van je toets of je al de vragen beantwoord heb en lees het zelf nog een keer goed door.

Hieronder nog een korte uitleg van de toets:

Wat: Je gaat aan de slag met een toets waarin vragen worden gesteld over de theorie die jullie gehad hebben. Probeer de toets te maken zonder terug te kijken in de wikiwijs, maar zoveel mogelijk zelf na te denken. Hierdoor krijg je een beter beeld van wat je weet of niet.

- Hoe: Je gaat deze toets alleen maken. Als je een antwoord niet weet, denk je nog één keer goed na. Je mag niet naar andere websites voor infomatie, of andere leerlingen vragen voor hulp. Je probeert het helemaal zelf te doen. 

- Hulp: Bij vragen over de toets zal de docent niet helpen. Je moet de toets zoveel mogelijk zelfstandig maken. Als er iets vervelends gebeurd met het systeem, steek je een vinger omhoog zodat de docent even kan meekijken.

- Tijd: 15 minuten

- Uitkomst: De uitkomsten worden bewaart door de docent, die vervolgens bekijkt wat er is ingevuld. Dit zal beoordeeld worden en in een latere les besproken worden. Hier wordt dan ook verteld welk cijfer je hebt voor je toets. De volledige uitkomsten zullen alleen door docent worden bekeken.

- Klaar: Als je alle vragen hebt ingevuld verzend je de toets. Vergeet niet je naam en klas in te vullen. Na het verzenden mag je verder werken aan huiswerk van andere vakken.

Succes!!

 

Bronnenlijst

Bronnenlijst

Informatie bronnen Wikiwijs

- Learning Portal. (2020, 20 september). Kunskapsskolan - Slavernij. Geraadpleegd op 20 Januari 2021, van https://go.kunskapsskolan.nl/

- Wikipedia-bijdragers. (2021,19 januari). Slavernij. Geraadpleegd op 21 Januari 2021, van https://nl.wikipedia.org/wiki/Slavernij

- Wikipedia-bijdragers. (2020b, oktober 31). Haïtiaanse Revolutie. Geraadpleegd op 23 januari 2021, van https://nl.wikipedia.org/wiki/Haïtiaanse_Revolutie#:~:text=De%20Haïtiaanse%20Revolutie%20(%201791%20—%201804)%20was,katalysator%20voor%20deze%20opstand%20was%20de%20Franse%20Revolutie.

 

Bronnen video Kennisclip

- De afschaffing. (2013, 14 juni). Slavernij En Jij. Geraadpleegd op 22 Januari 2021, van https://www.slavernijenjij.nl/de-afschaffing/

- Wikipedia-bijdragers. (2021,19 januari). Slavernij. Geraadpleegd op 21 Januari 2021, van https://nl.wikipedia.org/wiki/Slavernij

Bronnen video Wikiwijs

- Video: Topstukken van het Rijksmuseum

Schooltv. (2018, 6 februari). Topstukken van het Rijksmuseum - slavernij in het Rijksmuseum. [Video-bestand]. Geraadpleegd op 14 januari 2021, van SchoolTV. https://schooltv.nl/video/topstukken-van-het-rijksmuseum-slavernij-in-het-rijksmuseum/#q=slavernij%20wic

 

Bronnen afbeeldingen Wikiwijs.

- Afbeelding: Slaven handel

https://www.bing.com/images/search?view=detailV2&ccid=IHQsNVru&id=7E16740482C64EE11AFEDAA041BA2E1085A46384&thid=OIP.IHQsNVruGuFOtSRav095CgHaDS&mediaurl=https%3a%2f%2fmaken.wikiwijs.nl%2fuserfiles%2f7c9461948c4e56257d8a4d2e8bd313b21c80ea4a.jpg&exph=297&expw=669&q=slavernij+nederland&simid=608025193413742110&ck=1B3B4A24B56B6FC78BFC5C298CCF4FFA&selectedIndex=59&qft=+filterui%3alicenseType-Any&FORM=IRPRST&ajaxhist=0

 

- Afbeelding: Paneel gouden koets met daarop het verschil tusssen blanken en slaven

https://www.bing.com/images/search?view=detailV2&ccid=iEHWmwho&id=1EB94AFE00F5915D965D3B6F7C6CC5B3B975ABC6&thid=OIP.iEHWmwhojqcwmU_4_neKJAHaCA&mediaurl=https%3a%2f%2fupload.wikimedia.org%2fwikipedia%2fcommons%2fthumb%2f8%2f82%2fTekening_voor_zijpaneel_Hulde_der_Koloni%c3%abn_van_de_Gouden_Koets%252C_van_der_Waay.jpg%2f640px-Tekening_voor_zijpaneel_Hulde_der_Koloni%c3%abn_van_de_Gouden_Koets%252C_van_der_Waay.jpg&exph=173&expw=640&q=paneel+goude+koets&simid=608030390334325724&ck=B8860E82A060C8CAE0C75E35711187A1&selectedIndex=8&qft=+filterui%3alicenseType-Any&FORM=IRPRST&ajaxhist=0

 

- Afbeelding: Driehoekshandel WIC

https://www.bing.com/images/search?view=detailV2&ccid=wv%2bJ4sGp&id=51B900620C263A5BCD6A81E606E016D125F0F033&thid=OIP.wv-J4sGpCCRX894YjLWqlQHaDt&mediaurl=https%3a%2f%2fmaken.wikiwijs.nl%2fgenerated%2fs1152x864_2f25cd4efeb01cd13da6885ec4ed648f9ced814b.jpg&exph=350&expw=700&q=driehoekshandel+slavernij&simid=607987672558079919&ck=1719DC314835711053ACE71CE226DCEA&selectedIndex=0&qft=+filterui%3alicenseType-Any&FORM=IRPRST&ajaxhist=0

 

- Afbeelding: Vlag WIC

https://www.bing.com/images/search?view=detailV2&ccid=fxOBQq%2fZ&id=E1291EF3C5F75EE36B5F056F8233A645BE55A43B&thid=OIP.fxOBQq_Z0f9NN1Fyo-8xZAHaE8&mediaurl=https%3a%2f%2fupload.wikimedia.org%2fwikipedia%2fcommons%2fthumb%2f4%2f41%2fFlag_of_the_Dutch_West_India_Company.svg%2f1200px-Flag_of_the_Dutch_West_India_Company.svg.png&exph=800&expw=1200&q=wic+vlag&simid=608012454572786955&ck=B3819D08245893E57D8B14340FBE9591&selectedIndex=1&qft=+filterui%3alicenseType-Any&FORM=IRPRST&ajaxhist=0

 

- Afbeelding: Marrons

https://www.bing.com/images/search?view=detailV2&ccid=Er6ZljMt&id=8BDBFAA75CC76E08F7891EFD8BA51BC876F77EFA&thid=OIP.Er6ZljMtMKwVzMRfkqoX4wHaFs&mediaurl=https%3a%2f%2fmaken.wikiwijs.nl%2fuserfiles%2f2791bff93a8a37cdca627e01b43a8d6ae934c39f.jpg&exph=500&expw=650&q=slaven+oerwoud+marrons&simid=607988398352764157&ck=A72304A2FE53E48BF909D0F11C70A2D1&selectedIndex=9&qft=+filterui%3alicenseType-Any&FORM=IRPRST&ajaxhist=0

 

- Afbeelding: Vestiging Marrons in oerwoud.

https://www.bing.com/images/search?view=detailV2&ccid=9mmaVDDX&id=96D2D800A2C7E937B1248BCC4B43EFC9F8016468&thid=OIP.9mmaVDDXWPWUg2iBIjQhRAAAAA&mediaurl=https%3a%2f%2fupload.wikimedia.org%2fwikipedia%2fcommons%2fthumb%2f7%2f7d%2fTropenmuseum_Royal_Tropical_Institute_Objectnumber_1138-17f_Aquarel_voorstellende_een_Bosnegerkam.jpg%2f250px-Tropenmuseum_Royal_Tropical_Institute_Objectnumber_1138-17f_Aquarel_voorstellende_een_Bosnegerkam.jpg&exph=150&expw=250&q=marrons+slaven&simid=608031867792785890&ck=359C3E16D7CAFB36CB9C7007B3A9ACF8&selectedIndex=12&qft=+filterui%3alicenseType-Any&FORM=IRPRST&ajaxhist=0

 

- Afbeelding: Tula, leider van de opstand in Curaçao

https://www.bing.com/images/search?view=detailV2&ccid=z%2f74ZBod&id=0A2895D88B6F3F44015BF706461B70200E645E8A&thid=OIP.z_74ZBodANSlnUsdxtp2UQHaJL&mediaurl=https%3a%2f%2fupload.wikimedia.org%2fwikipedia%2fcommons%2fb%2fbc%2fPortret_di_Tula_website_up_Wikimedia.JPG&exph=1178&expw=950&q=tula+slaaf&simid=608054334690558452&ck=2EE363C3649F40CAA17C6C29ABE85726&selectedIndex=0&qft=+filterui%3alicenseType-Any&FORM=IRPRST&ajaxhist=0

 

- Afbeelding: Haïtiaanse Revolutie

https://nl.wikipedia.org/wiki/Haïtiaanse_Revolutie#/media/Bestand:Haitian_Revolution.jpg 

 

- Afbeelding Voorbeeld woordweb

https://www.bing.com/images/search?view=detailV2&ccid=bhs8m%2bhy&id=C409ECA4DF7B7669AC3BD562DEC0B8131DB63A6B&thid=OIP.bhs8m-hypzyirsGmF7VAgAHaGs&mediaurl=https%3a%2f%2fmaken.wikiwijs.nl%2fgenerated%2fs960x720_db700f9b1d883d502fab8399c8ede80090c9e90a.png&exph=720&expw=796&q=woordweb+&simid=608003984782985475&ck=7F06B50E711F1757F1DE5E6E53A75D96&selectedIndex=6&qft=+filterui%3alicenseType-Any&FORM=IRPRST&ajaxhist=0

 

Bron vermelding Afbeeldingen Kennisclip:

- Afbeelding: Werkende slaven

https://www.bing.com/images/search?view=detailV2&ccid=G3r2bkZR&id=D3C3FF62D01D8ECD81033808465E0FFD5373A6EE&thid=OIP.G3r2bkZR23EUrRAcx6GrkAHaFS&mediaurl=https%3a%2f%2fupload.wikimedia.org%2fwikipedia%2fcommons%2f2%2f2d%2fSuikerriet.jpg&exph=3183&expw=4453&q=slavernij+nederland&simid=608022513374922585&ck=1714CE7576AB0384D2618F32DA204305&selectedIndex=6&qft=+filterui%3alicenseType-Any&FORM=IRPRST&ajaxhist=0

 

- Afbeelding: Vlag WIC

https://www.bing.com/images/search?view=detailV2&ccid=fxOBQq%2fZ&id=E1291EF3C5F75EE36B5F056F8233A645BE55A43B&thid=OIP.fxOBQq_Z0f9NN1Fyo-8xZAHaE8&mediaurl=https%3a%2f%2fupload.wikimedia.org%2fwikipedia%2fcommons%2fthumb%2f4%2f41%2fFlag_of_the_Dutch_West_India_Company.svg%2f1200px-Flag_of_the_Dutch_West_India_Company.svg.png&exph=800&expw=1200&q=wic+vlag&simid=608012454572786955&ck=B3819D08245893E57D8B14340FBE9591&selectedIndex=1&qft=+filterui%3alicenseType-Any&FORM=IRPRST&ajaxhist=0

 

- Afbeelding: Zeeslag WIC

https://www.bing.com/images/search?view=detailV2&ccid=bi7vfKBT&id=B1A8A7F17CFE2A29F6410F9564172A9E926B29FE&thid=OIP.bi7vfKBTdfEDvx5EDWhaAQHaFT&mediaurl=https%3a%2f%2fupload.wikimedia.org%2fwikipedia%2fcommons%2fthumb%2fb%2fb9%2fBattle_of_Gibraltar_1607.jpg%2f1200px-Battle_of_Gibraltar_1607.jpg&exph=859&expw=1200&q=wic+oorlog+zeeslag&simid=608006548899236650&ck=C32BD9660F624FE72AADFA8AAA5879DD&selectedIndex=0&qft=+filterui%3alicenseType-Any&FORM=IRPRST&ajaxhist=0

 

- Afbeelding: Trans Atlantische handel

https://www.bing.com/images/search?view=detailV2&ccid=%2fbFLdecv&id=5930E4F0F467115DC34EBC02B8D58C07B44383DA&thid=OIP._bFLdecvScsmbVUyiYeKJwHaEM&mediaurl=https%3a%2f%2fth.bing.com%2fth%2fid%2fRfdb14b75e72f49cb266d553289878a27%3frik%3d2oNDtAeM1bgCvA%26riu%3dhttp%253a%252f%252fwww.sjlgs.nl%252fhavo%252fgallery%252fdriehoekshandel--1280x768-.jpg%26ehk%3dxyCBf8erEInemi8x1YyscbNra%252f%252bDga7yeUTdihp9SbI%253d%26risl%3d%26pid%3dImgRaw&exph=514&expw=906&q=Trans+Atlantische+handel&simid=608033740379259752&ck=71B7D6B9ABD4385BB5AA6A0ACFE1FE60&selectedIndex=1&qft=+filterui%3alicenseType-Any&FORM=IRPRST&ajaxhist=0

 

- Afbeelding: Herdenkings beeld

https://www.bing.com/images/search?view=detailV2&ccid=jfUKC%2bLw&id=E2F75C307A78CE96C846D161EED264E3AD61B11C&thid=OIP.jfUKC-Lw2pBQWO-6mD1wkwHaFE&mediaurl=https%3a%2f%2fupload.wikimedia.org%2fwikipedia%2fcommons%2fthumb%2f5%2f56%2fSlavernij_monument_oosterpark.jpg%2f1200px-Slavernij_monument_oosterpark.jpg&exph=822&expw=1200&q=slavernij+nederland&simid=608038516407863174&ck=FEFC32EDD12054FF97D866EFEDE2FAA5&selectedIndex=3&FORM=IRPRST&ajaxhist=0

 

- Afbeelding: Paneel goude koets

https://www.bing.com/images/search?view=detailV2&ccid=iEHWmwho&id=1EB94AFE00F5915D965D3B6F7C6CC5B3B975ABC6&thid=OIP.iEHWmwhojqcwmU_4_neKJAHaCA&mediaurl=https%3a%2f%2fupload.wikimedia.org%2fwikipedia%2fcommons%2fthumb%2f8%2f82%2fTekening_voor_zijpaneel_Hulde_der_Koloni%c3%abn_van_de_Gouden_Koets%252C_van_der_Waay.jpg%2f640px-Tekening_voor_zijpaneel_Hulde_der_Koloni%c3%abn_van_de_Gouden_Koets%252C_van_der_Waay.jpg&exph=173&expw=640&q=paneel+goude+koets&simid=608030390334325724&ck=B8860E82A060C8CAE0C75E35711187A1&selectedIndex=8&qft=+filterui%3alicenseType-Any&FORM=IRPRST&ajaxhist=0

 

- Afbeelding: Keti Koti

www.bing.com/images/search?view=detailV2&ccid=Ja7G2yA4&id=3F66813E37FB7298A6AFFE836E5C2E6425F0FE0C&thid=OIP.Ja7G2yA4uFwKlfsOddlvrwHaE-&mediaurl=https%3a%2f%2fth.bing.com%2fth%2fid%2fR25aec6db2038b85c0a95fb0e75d96faf%3frik%3dDP7wJWQuXG6D%252fg%26riu%3dhttp%253a%252f%252fwww.publicdomainpictures.net%252fpictures%252f50000%252fvelka%252fketi-kotie-31.jpg%26ehk%3duE397Tlffbji1CnX%252f9Qydv0Wah1vrLUYo58m46kxGY8%253d%26risl%3d%26pid%3dImgRaw&exph=1289&expw=1920&q=keti+koti&simid=608027486887411862&ck=7E5CE681CA2FBC4B0316DD20F9A3AA76&selectedIndex=0&qft=+filterui%3alicenseType-Any&FORM=IRPRST&ajaxhist

 

  • Het arrangement Nederland en de slavernij is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    David Jansen Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2021-02-17 12:06:35
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Deze wikiwijs is voor het vak geschiedenis. Het zal gaan over hoe Nederland om is gegaan met slaven in de slavernij. Er wordt gepraat over de WIC en hun slavenhandel, het leven van de slaaf en de afschaffing van de slavernij. Het doel van deze wikiwijs is om de leerlingen te laten leren hoe Nederland is omgegaan met de slavernij. Ze kunnen nadat deze les gegeven is vertellen wat voor Nederland de rol was binnen de WIC. Ze kunnen vertellen hoe het leven er uit zag van de meeste slaven. En ten slotte zullen de leerlingen kunnen na vertellen hoe de slavernij uiteindelijk is afgeschaft
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur en 0 minuten

    Bronnen

    Bron Type
    Canva voor woord web over Slavernij
    https://www.canva.com/design/DAES6pPCuxM/TV6zZZbGy5mjIyU6U8seTA/view?utm_content=DAES6pPCuxM&utm_campaign=designshare&utm_medium=link&utm_source=publishsharelink
    Link
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    Oefeningen en toetsen

    https://maken.wikiwijs.nl/?id=43&arrangement=170812&ownership=152049#questionnaire-intro-tab

    Haïtiaanse Revolutie

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    QTI

    Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat alle informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen punten, etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.