Nederland en de slavernij

Nederland en de slavernij

Nederland in de slavernij

Hallo allemaal!

Welkom bij de les die zal gaan over de slavernij in Nederland. Dit onderwerp is een veelbesproken onderwerp in Nederland. Zelfs vandaag de dag wordt er veel gepraat over de tijd van de slavernij. Kijk bijvoorbeeld naar de discussies over een paneel op de Gouden koets. Op dit paneel staan slaven afgebeeld, wat gevoelig ligt bij grote groep Nederlanders die zich hierdoor beledigd voelen.

In deze les zullen we het gaan hebben over de volgende onderwerpen:

- De WIC en de slavenhandel.
- Het leven van een slaaf.
- De slaven in opstand
- De afschaffing van de slavernij.

 

Bij het behandelen van deze theorie zullen we starten met een introvideo. Later in deze les zullen we ook kijken naar een kennisclip en gaan jullie op volgende manieren aan de slag om de theorie te verwerken:

- Jullie gaan een woordweb maken waarin jullie de begrippen gaan gebruiken die jullie in de theorie hebben gekregen. Dit woordweb kunnen jullie gebruiken voor het leren van een toets.

- Jullie gaan een kwartet spelen. Hierin staan ook begrippen uit de theorie.

- Jullie gaan een toets maken, die gaat over de onderwerpen die zijn besproken in de wikiwijs.

Hiernaast is er voor de leerlingen die graag wat extra informatie willen hebben en de verplichte theorie grotendeels snappen, wat extra informatie over de Haïtiaanse Revolutie.

 

Colofon

Het arrangement Nederland en de slavernij is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
David Jansen Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2021-02-17 12:06:35
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Deze wikiwijs is voor het vak geschiedenis. Het zal gaan over hoe Nederland om is gegaan met slaven in de slavernij. Er wordt gepraat over de WIC en hun slavenhandel, het leven van de slaaf en de afschaffing van de slavernij. Het doel van deze wikiwijs is om de leerlingen te laten leren hoe Nederland is omgegaan met de slavernij. Ze kunnen nadat deze les gegeven is vertellen wat voor Nederland de rol was binnen de WIC. Ze kunnen vertellen hoe het leven er uit zag van de meeste slaven. En ten slotte zullen de leerlingen kunnen na vertellen hoe de slavernij uiteindelijk is afgeschaft
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
4 uur en 0 minuten

Bronnen

Bron Type
Canva voor woord web over Slavernij
https://www.canva.com/design/DAES6pPCuxM/TV6zZZbGy5mjIyU6U8seTA/view?utm_content=DAES6pPCuxM&utm_campaign=designshare&utm_medium=link&utm_source=publishsharelink
Link
close
Colofon
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open