Welkom klas VBMO 2. Zoals jullie weten zijn wij bezig met het onderwerp de Nederlandse geschiedenis. We hebben het in dit blok over de tijdsperiode van 1600 tot 1900 en focussen op Nederland . Een aantal lessen geleden hebben we het gehad over de VOC en WIC. Deze onderwerpen zullen vandaag weer aan bod komen. Ik ga proberen jullie kennis weer naar bvoen halen door een kennisclip. We gaan het vandaag ook hebben over Nederland in de slavernij. Vorige week hebben we het gehad over de eerste grondwet van Nederland. Aan het einde heb ik een instaptoets gemaakt die alleen over de Nederlandse slavernij gaat. Als je deze goed hebt gemaakt kun je door naar de diagnostische toets gaan. Deze toets gaat over de eerder behandelde onderwerpen. Als je het voor elkaar krijgt om de stof zo goed te beheersen hebben we aan het einde nog een opdracht. Daarnaast bekijken we kort mijn eigen gemaakte kennisclip. We hebben dus genoeg te doen vandaag :)
De lesdoelen van vandaag zijn:
Aan het einde van de les kan de leerling een voorbeeld geven van een oude Nederlandse kolonie.
Aan het einde van de les kan de leerling de begrippen plantagekolonie, driehoekshandel en WIC uitleggen.
Aan het einde van de les kunnen de leerlingen vertellen hoelang de Nederlandse slavernij heeft geduurd.
Het is belangrijk dat je vandaag op je eigen niveau gaat werken. Dit houdt in dat als je moeite heb met de oefentoets je niet door kan gaan naar de diagnostische toets. Neem dan de kennisclip nog een keer door lees de teksten. Als je de diagnostische toets goed gemaakt hebt kan je door met de eindopdracht over de koppeling van de Nederlandse slavernij met het heden.
Wat gaan jullie doen?
Wat ga ik doen?
- Wie? in je uppie
- Waarom? Het is belangrijke voorbereiding voor de toets.
- Hoeveel tijd heb ik? tot 10:50.
- Wat? bekijk de kennisclip, lees alle teksten en maak de onderstaande vragen. Loop stapje voor stapje deze wikiwijs door. Als je bij de oefentoets bent gekomen lees dan de verdere instructie.
Inhoudsopgave
- Lesdoelen
- Kennisclip
- Slavernij in Nederland
- Gelijkheid en Vrijheid
- Afschaffing Slavernij
- Oefentoets
- Diagnostische toets
- Extra opdracht
- Afsluiting
- Bronnenlijst
Lesdoelen
De lesdoelen van vandaag zijn:
Aan het einde van de les kan de leerling een voorbeeld geven van een oude Nederlandse kolonie.
Aan het einde van de les kan de leerling de begrippen plantagekolonie, driehoekshandel en WIC uitleggen.
Aan het einde van de les kunnen de leerlingen vertellen hoelang de Nederlandse slavernij heeft geduurd.
Kennisclip
Vrienden en Vriendinnen,
Ik heb een kennisclip voor jullie gemaakt zodat jullie de stof van een paar weken geleden nog een keer krijgen. Dit is belangrijk zodat je de koppeling kan maken tussen de slavernij en de WIC
Slavernij in Nederland
Nederlandse kolonisten begonnen rond de 17e eeuw mensen te verhandelen om te werken op de plantages of in het huishouden. De slaven werden gewongen om te werken en verdiende er geen geld mee. Het begon allemaal in de 15e eeuw toen als eerst de Portugezen langs de Afrikaanse kust suikerplantages kregen. Nederland en andere Europese landen volgden Portugal en zette Fort Elmina op. Vanaf hieruit handelde ze met een groep mensen die de Ashanti werd genoemd. De Nederlanders gaven ze wapens, buskruit, alcohol enzv. in ruil voor Afrikaanse mensen. De WIC zorgt ervoor dat de republiek in een korte tijd uitgroeide tot een slavenhandelstaat. In Suriname was 95 procent van de bevolking gemaakt tot slaaf. Het kwam voor dat de slaven wisten te vluchten en zich in de bossen verstopten. Deze slaven voerden langdurige oorlogen tegen de Nederlandse kolonisten. Deze gevluchten worden marrongroepen genoemd.
In 1630 veroverde de WIC Brazilie van de Portugezen en even later veroverde ze ook de Antillen. Op een gegeven moment gaf Nederland Brazilie op omdat ze zich daar niet wilden vestigen. De antillen en Suriname waren kolonien van de Nederlanden. Hier stichtten zij plantages waar suiker, katoen, cacao en tabak werd verbouwd. Dit noemen we plantagekolonien. De slaven die moesten werken op de plantages werden gehaald uit Afrika. De slavenhandelaren voeren in een driehoek waardoor het de driehoekshandel wordt genoemd.
Het leven van zo'n slaaf op de plantage was erg zwaar. Ze maakte lange werkdagen en als ze niet goed werkte kregen ze lijfstraffen zoals zweepslagen. Zelfs als de slaaf een ziekte had moest hij doorwerken.
De plantagehouder was degene die de slaven kocht. Hij werd als een soort meester gezien van de slaven. De meeste slavenhouders behandelde de slaven erg slecht. Ze kregen lijfstraffen als ze niet doorwerkte en als ze wegliepen konden ze bijvoorbeeld een hand kwijtraken. In de slavenhandel was veel geld te verdienen waardoor landen als Nederland, Portugal Frankrijk en Engeland er aan meedeed.
Bekijk de afbeelding via de onderste link. Bekijk de afbeelding goed en lees de tekstkopjes bij de afbeelding. Probeer jezelf in te denken wat jij zou doen in die situatie.
Gelijkheid en Vrijheid
Het einde van de achttiende eeuw was in zicht en de mensen gingen steeds meer nadenken over de vrijheid en gelijkheid van alle mensen. Het ging daarbij vooral over de vrijheid en gelijkheid van de verschillende standen. De mensen gingen nadenken of slavernij nog wel goed was. Als iedereen gelijke rechten hebben moeten slaven dat natuurlijk ook hebben dachten ze. Slaven waren nu vaak nog eigendom van andere mensen en dat hoorde volgens veel mensen niet meer. Christenen keken bijvoorbeeld naar hun geloof en vonden dat de slavernij niet binnen de grenzen van hun geloof hoorde. In Engeland en Amerika waren ook tegen de slavernij. In Engeland ontstonden er veel bewegingen die de slavernij wilden afschaffen en Amerika stond achter alle slaven omdat ze zelf ook een achtergrond met slaven hadden. Deze beweging word ook wel het abolitionisme genoemd. Het betekent streven naar de afschaffing van de slavernij.
Afschaffing Slavernij
Slavenhandelaren en Plantagehouders wouden natuurlijk niet dat de slavernij werd afgeschaft. Ze verdienden veel geld aan deze slaven en wilden daardoor niet dat de slavernij werd afgeschaft. De voorstanders van de afschaffing van de slavernij wisten veel mensen te overtuigen en in Engeland werd de slavernij in 1833 afgeschaft. Nederland was een stuk later, in 1863 werd de slavernij afgeschaft in Nederland. Aan het begin had de afschaffing alleen nog niet heel veel zin. Slaven moesten nog 10 jaar doorwerken op het land van de eigenaar en als troost kregen de plantagehouders rond de 300 gulden per slaaf als vergoeding. De slaven moesten nog 10 jaar doorwerken omdat ze onder toezicht van de staat vielen. Ze werden alsnog gedwongen om te werken op het land alleen kregen ze er nu wel betaald voor. In 1873 werd het officieel en was iedereen vrij in de kolonie Suriname. Elke 1 juli word het nog steeds gevierd door de Surinamers en dat feest noemen ze Keti Koti. Vertaald betekent dit de gebroken ketenen
- Waarom? Volgende week de toets. Die moet je ook alleen maken.
- Hoeveel tijd? tot het einde van de les.
- Wat? maak nu de oefentoets. Als je klaar bent met de oefentoets en je hebt hem goed gemaakt mag je aan de diagnostische toets beginnen. Deze is een stapje moeilijker. Heb je deze opdracht af ga naar het kopje extra uitdaging.
Oefentoets
Na het lezen van de tekst zijn jullie nu in staat om de oefentoets te maken. Probeer deze toets zo serieus mogelijk te maken en zie het als een oefening voor jezelf. De toets kan je in 10 minuten afmaken. Als je klaar bent met de toets en je wist veel vragen te beantwoorden ga dan verder naar de diagnostische toets.
Diagnostische toets
In deze diagnostische toets staan verschillende vragen over alle onderwerpen die wij met dit hoofdstuk hebben behandeld. Het is belangrijk dat je door deze oefentoets inzicht krijgt in hoeveel je nog moet leren voor volgende week. Ook weet je na de toets welke onderwerpen je nog niet zo goed kan. De toets duurt ongeveer 15 minuten. Als jullie klaar zijn mag je alvast beginnen met het maken van een samenvatting voor de toets.
Ga naar de site socrative en druk op student login. Gebruik de code GLPROOD als roomcode en maak de diagnostische toets nu. Succes :)
EXTRA UITDAGING
jaja, je hebt het geschopt tot de extra uitdaging. Je beheerst de stof goed en ik ben benieuwd of je verbanden kan leggen. Probeer in je eigen woorden te zeggen in maximaal 200 woorden wat de Nederlandse slavernij te maken heeft met de zwartenpieten discussie. Ik weet het dit is moeilijk. Maar probeer de verbanden te leggen.
Afsluiting
Veel succes met de toets van volgende week. Ik hoop dat jullie het allemaal goed voorbereiden en de toets gaan halen.
Het arrangement Nederland en de Slavernij is gemaakt met
Wikiwijs van
Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt,
maakt en deelt.
Auteur
thomas van der putten
Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2021-01-26 20:04:54
Licentie
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:
het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Het einde van de achttiende eeuw was in zicht en de mensen gingen steeds meer nadenken over de vrijheid en gelijkheid van alle mensen. Het ging daarbij vooral over de vrijheid en gelijkheid van de verschillende standen. De mensen gingen nadenken of slavernij nog wel goed was. Als iedereen gelijke rechten hebben moeten slaven dat natuurlijk ook hebben dachten ze. Slaven waren nu vaak nog eigendom van andere mensen en dat hoorde volgens veel mensen niet meer. Christenen keken bijvoorbeeld naar hun geloof en vonden dat de slavernij niet binnen de grenzen van hun geloof hoorde. In Engeland en Amerika waren ook tegen de slavernij. In Engeland ontstonden er veel bewegingen die de slavernij wilden afschaffen en Amerika stond achter alle slaven omdat ze zelf ook een achtergrond met slaven hadden.
Aanvullende informatie over dit lesmateriaal
Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:
Toelichting
Aan het einde van de les kunnen de leerlingen 2 voorbeelden geven van kolonies waar Nederland actief was met slavenhandel.
Aan het einde van de les kunnen de leerlingen vertellen hoelang de Nederlandse slavernij heeft geduurd en wanneer hij eindigde.
De les is voor een 2 VMBO klas. Het gaat over de Nederlandse slavernij en de afschaffing ervan.
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Trefwoorden
nederlandse slavernij
Nederland en de Slavernij
nl
thomas van der putten
2021-01-26 20:04:54
Aan het einde van de les kunnen de leerlingen 2 voorbeelden geven van kolonies waar Nederland actief was met slavenhandel.
Aan het einde van de les kunnen de leerlingen vertellen hoelang de Nederlandse slavernij heeft geduurd en wanneer hij eindigde.
De les is voor een 2 VMBO klas. Het gaat over de Nederlandse slavernij en de afschaffing ervan.
Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten
terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI
koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI
koppeling aan te gaan.
Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.
Arrangement
IMSCC package
Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.
Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en
het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op
onze Developers Wiki.