Colofon
Het arrangement Nederland en de Slavernij is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.
- Auteur
- Laatst gewijzigd
- 2021-01-26 20:04:54
- Licentie
-
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:
- het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
- het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
- voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.
Het einde van de achttiende eeuw was in zicht en de mensen gingen steeds meer nadenken over de vrijheid en gelijkheid van alle mensen. Het ging daarbij vooral over de vrijheid en gelijkheid van de verschillende standen. De mensen gingen nadenken of slavernij nog wel goed was. Als iedereen gelijke rechten hebben moeten slaven dat natuurlijk ook hebben dachten ze. Slaven waren nu vaak nog eigendom van andere mensen en dat hoorde volgens veel mensen niet meer. Christenen keken bijvoorbeeld naar hun geloof en vonden dat de slavernij niet binnen de grenzen van hun geloof hoorde. In Engeland en Amerika waren ook tegen de slavernij. In Engeland ontstonden er veel bewegingen die de slavernij wilden afschaffen en Amerika stond achter alle slaven omdat ze zelf ook een achtergrond met slaven hadden.
Aanvullende informatie over dit lesmateriaal
Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:
- Toelichting
- Aan het einde van de les kunnen de leerlingen 2 voorbeelden geven van kolonies waar Nederland actief was met slavenhandel. Aan het einde van de les kunnen de leerlingen vertellen hoelang de Nederlandse slavernij heeft geduurd en wanneer hij eindigde. De les is voor een 2 VMBO klas. Het gaat over de Nederlandse slavernij en de afschaffing ervan.
- Eindgebruiker
- leerling/student
- Moeilijkheidsgraad
- gemiddeld
- Trefwoorden
- nederlandse slavernij