Nederland en de Slavernij

Nederland en de Slavernij

Welkom

Welkom klas VBMO 2. Zoals jullie weten zijn wij bezig met het onderwerp de Nederlandse geschiedenis. We hebben het in dit blok over de tijdsperiode van 1600 tot 1900 en focussen op Nederland . Een aantal lessen geleden hebben we het gehad over de VOC en WIC. Deze onderwerpen zullen vandaag weer aan bod komen. Ik ga proberen jullie kennis weer naar bvoen halen door een kennisclip. We gaan het vandaag ook hebben over Nederland in de slavernij. Vorige week hebben we het gehad over de eerste grondwet van Nederland. Aan het einde heb ik een instaptoets gemaakt die alleen over de Nederlandse slavernij gaat. Als je deze goed hebt gemaakt kun je door naar de diagnostische toets gaan. Deze toets gaat over de eerder behandelde onderwerpen. Als je het voor elkaar krijgt om de stof zo goed te beheersen hebben we aan het einde nog een opdracht.  Daarnaast bekijken we kort mijn eigen gemaakte kennisclip. We hebben dus genoeg te doen vandaag :)

De lesdoelen van vandaag zijn:

Aan het einde van de les kan de leerling een voorbeeld geven van een oude Nederlandse kolonie.

Aan het einde van de les kan de leerling de begrippen plantagekolonie, driehoekshandel en WIC uitleggen.

Aan het einde van de les kunnen de leerlingen vertellen hoelang de Nederlandse slavernij heeft geduurd.

Het is belangrijk dat je vandaag op je eigen niveau gaat werken. Dit houdt in dat als je moeite heb met de oefentoets je niet door kan gaan naar de diagnostische toets. Neem dan de kennisclip nog een keer door lees de teksten. Als je de diagnostische toets goed gemaakt hebt kan je door met de eindopdracht over de koppeling van de Nederlandse slavernij met het heden.

Colofon

Het arrangement Nederland en de Slavernij is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
thomas van der putten Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2021-01-26 20:04:54
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

Het einde van de achttiende eeuw was in zicht en de mensen gingen steeds meer nadenken over de vrijheid en gelijkheid van alle mensen. Het ging daarbij vooral over de vrijheid en gelijkheid van de verschillende standen. De mensen gingen nadenken of slavernij nog wel goed was. Als iedereen gelijke rechten hebben moeten slaven dat natuurlijk ook hebben dachten ze. Slaven waren nu vaak nog eigendom van andere mensen en dat hoorde volgens veel mensen niet meer. Christenen keken bijvoorbeeld naar hun geloof en vonden dat de slavernij niet binnen de grenzen van hun geloof hoorde. In Engeland en Amerika waren ook tegen de slavernij. In Engeland ontstonden er veel bewegingen die de slavernij wilden afschaffen en Amerika stond achter alle slaven omdat ze zelf ook een achtergrond met slaven hadden. 

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Aan het einde van de les kunnen de leerlingen 2 voorbeelden geven van kolonies waar Nederland actief was met slavenhandel. Aan het einde van de les kunnen de leerlingen vertellen hoelang de Nederlandse slavernij heeft geduurd en wanneer hij eindigde. De les is voor een 2 VMBO klas. Het gaat over de Nederlandse slavernij en de afschaffing ervan.
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Trefwoorden
nederlandse slavernij

Downloaden

Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

Metadata

LTI

Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

Arrangement

IMSCC package

Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

Meer informatie voor ontwikkelaars

Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.

close
Colofon
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open