Didactiek n2: Lesgeven met ICT 2021-2022

Didactiek n2: Lesgeven met ICT 2021-2022

Inleiding

Dat onderwijsleertechnologie van meerwaarde kan zijn voor je onderwijs staat buiten kijf. Maar leren met technologie is geen vanzelfsprekendheid. De iPad, serious games, kennisclips of welke digitale toepassing dan ook dragen op zichzelf niet bij aan beter leren. Om die reden staat de didactiek van leren met behulp van ICT dan ook centraal op niveau 2. Met andere woorden: Hoe zet je ICT en onderwijsleertechnologie zo in dat het écht een bijdrage levert aan het leren? In 11 bijeenkomsten maak je kennis met diverse thema's rondom digitale didactiek zoals het maken van kennisclips, digitaal toetsen, mediawijsheid, gamification etc. Dit kennisdeel vertaalt zich in een digitale leerarrangement en legt tevens de basis voor een casusopdracht met betrekking tot het fenomeen mediawijsheid. 

Het digitale leerarrangement

Voor jouw vak bouw je een digitaal leerarrangement op voor leerlingen. Dit arrangement vormt als het ware het skelet van jouw digitale onderwijs. Het vormt het vertrekpunt van verschillende modellen, concepten en toepassingen met betrekking tot digitale didactiek. Op basis van de kennis van deze zaken, het gesprek met elkaar, good practices en een beetje een neus voor onderwijs van de 21e eeuw bouw je jouw arrangement steeds verder uit met verschillende toepassingen. Dit variëert van een goed doordachte en opgezette kennisclip tot een stevig doortimmerde digitale toets. Op deze manier krijg je inzicht in digitale hulpmiddelen en de didactiek erachter. Je kiest samen met je werkplekbegeleider (WPB) een onderwerp dat zowel voor jou als voor de school interessant is om uit te werken in een digitaal arrangement. Je bereidt dit arrangement voor en verantwoord daarin je keuzes. Tevens voer je het arrangement uit en evalueer je het met je leerlingen en je WPB.

In onze visie zouden digitale toepassingen een vanzelfsprekende aanvulling, toevoeging of vervanging kunnen en moeten zijn van analoge toepassingen. Studenten van de Hogeschool Rotterdam zijn bekend met verschillende toepassingen, de didactische principes en mogelijkheden en kunnen deze inzetten om adaptiever, flexibeler, interessanter of innovatiever onderwijs vorm te geven. Of zij maken de bewuste keuze juist géén onderwijsleertechnologie te gebruiken. Zoals genoemd is het uitgangspunt altijd het leren van leerlingen en de didactiek, digitaal of niet, slechts het middel.

Een stukje mediawijzer

Naast het digitale leerarrangement maak je een blended mini-ontwerp aan de hand van een actuele casus met betrekking tot mediawijsheid binnen jouw onderwijscontext. Hoe kun je, gebruikmakend van passende onderwijsconcepten, de mediawijsheid van jouw leerlingen of studenten vergroten?

Een korte introductie op het fenomeen mediawijsheid heb je in het eerste jaar al gehad maar op niveau 2 gaan we meer de diepte in. Netwerk mediawijzer (2021) omschrijft mediawijsheid als “de verzameling competenties die je nodig hebt om actief en bewust deel te kunnen nemen aan de mediasamenleving”. waarin de hedendaagse mens zich met zijn smartphone beweegt. Die mediasamenleving is onderdeel van het onderwijs, doordat leerlingen in het kader van leeractiviteiten gebruikmaken van media, maar ook doordat de gemedialiseerde wereld buiten de school in het klaslokaal doordringt. Een docent dient dan ook bij te kunnen dragen aan mediawijsheid door in te zetten op ”strategieën die ertoe leiden dan leerlingen creatief, kritisch en bewust leren omgaan met de mogelijkheden van internet en sociale media ten behoeve van het eigen leren en “vaardigheden waarmee leerlingen doelgericht en systematisch omgaan met informatie” (Vereniging Hogescholen, 2017).

 

"Education Reform" door opensourceway (CC BY-SA 2.0)

Colofon

Het arrangement Didactiek n2: Lesgeven met ICT 2021-2022 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteurs
Jente Boxman Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2022-04-01 15:49:12
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Een blended cursus over leren en lesgeven met ICT voor tweedegraads lerarenopleiding van Hogeschool Rotterdam
Leerniveau
HBO - Bachelor;
Leerinhoud en doelen
Onderwijskunde;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
140 uur en 0 minuten
Trefwoorden
didactiek n2, leerwerktaak, lesgeven met ict

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

Hogeschool Rotterdam - Instituut voor Lerarenopleidingen (IvL). (2019).

2020-2021, Arrangeren Digitaal Leermateriaal (ADL), ICT jaar 2

https://maken.wikiwijs.nl/104145/2020_2021__Arrangeren_Digitaal_Leermateriaal__ADL___ICT_jaar_2

close
Colofon
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open