Opdracht: Tekstsoort en publiek - v456

Opdracht: Tekstsoort en publiek - v456

Tekstsoort en publiek

Wat kan ik straks?

Aan het eind van deze opdracht kun je:

  • vijf verschillende tekstdoelen omschrijven.
  • per tekstdoel minimaal twee tekstsoorten noemen.
  • vier punten noemen om erachter te komen voor welk publiek een tekst geschreven is.

Wat ga ik doen?

Activiteiten

Aan de slag

 

Activiteit

Tekstsoorten

Bestudeer de theorie over schrijfdoelen en tekstsoorten.

★ Aan de slag 1 t/m 4

Maak de vier opdrachten over schrijfdoelen en tekstsoorten.

Publieksgericht

Bestudeer de theorie over publieksgerichte teksten.

★ Aan de slag 5

Geef van vier teksten aan voor welk publiek ze geschreven zijn. Bespreek ze met een klasgenoot.

Afronding

Onderdeel

Activiteit

Samenvattend

Hier vind je de Kennisbanken die horen bij deze opdracht.

Eindopdracht

Onderzoek of teksten en video's publieksgericht zijn.

Terugkijken

Terugkijken op de opdracht.


Tijd
Voor deze opdracht staat 2 SLU.

Aan de slag

Tekstsoorten

Schrijfdoelen en tekstsoorten

Als iemand iets schrijft, heeft hij een doel met die tekst: dat wat hij wil bereiken.
Om dat doel te bereiken, kiest hij het soort tekst waarmee hij dat doel het beste kan bereiken.
Bekijk voordat je de theorie gaat bestuderen eerst de volgende video.


Klik op de Kennisbank om de belangrijkste schrijfdoelen en tekstsoorten te bekijken.

Tekstdoel en tekstsoort

Doelen en soorten teksten

Een schrijver van een amuserende tekst wil jou vermaken. Hij speelt in op je gevoelens en zal je willen ontroeren of aan het lachen proberen te maken. Amuserende teksten zijn bijna altijd fictie (zie opmerking hieronder), maar ook bijvoorbeeld een column zal vaak naast informerend en overtuigend ook amuserend willen zijn.

Veel teksten willen je informeren. De schrijver wil dan kennis met je delen. Als de tekst je ook iets wil leren, spreken we van een uiteenzetting. De eigen mening van de schrijver zal hierbij geen rol spelen.

Een speciale vorm van informeren is beschouwen/opiniëren.
In een beschouwing wordt een onderwerp op verschillende manieren bekeken. Welke meningen zijn erover, wat voor oplossingen zijn er, wat zijn de voor- en nadelen van de oplossingen?

In een betogende test wil de schrijver dat jij zijn standpunt gaat delen. Hij zal argumenten voor zijn standpunt geven, bijvoorbeeld dat Zwarte Piet wel of niet moet blijven in zijn huidige verschijningsvorm. Hij zal je willen overtuigen van zijn mening.

Als een schrijver wil dat je iets gaat doen, spreken we van activeren. Als je bijvoorbeeld iemand nomineert voor de Ice Bucket Challenge, dan wil je dat hij een emmer ijswater over zijn hoofd giet en een donatie doet aan de 'ALS Association'.

Opmerking zakelijke ↔ fictionele teksten

  • Zakelijke teksten gaan over gebeurtenissen in de werkelijkheid. De lezer mag verwachten dat ze ware feiten bevatten.
    Berichten in kranten, op websites van kranten en teksten in studieboeken noemen we ook wel non-fictie.
  • Fictionele teksten gaan over niet werkelijk gebeurde zaken. De schrijver heeft ze bedacht. De personen en gebeurtenissen bestaan niet in het echt.
    Daarom noemen we stripverhalen, verhalen, romans en gedichten: fictie.

★ Aan de slag 1

Schrijfdoelen - tekstsoorten

Maak de oefening bij de volgende tekst.

Vaders hebben voortaan niet twee, maar vijf dagen verlof na de geboorte van hun kind. Ook krijgt een vader het bevallingsverlof van de moeder als zij overlijdt bij de geboorte van hun kind.
Dat heeft minister Asscher vanmiddag gezegd na afloop van de ministerraad, die in verband met Goede Vrijdag een dagje naar voren geschoven was. Hij zei: “Het gaat om een uitbreiding van het verlof van twee naar vijf dagen. Dat geeft de vader net een volle week de tijd om bij hun pasgeboren kind te zijn.”

Asscher maakte zich al langer sterk voor een uitbreiding van het vaderverlof - onbetaalde vrije dagen die door de werkgever niet geweigerd kunnen worden.
Eind vorig jaar zei hij in het zondagse programma van Eva Jinek dat de eerste vijf dagen na de geboorte cruciaal zijn voor de band tussen ouder en kind.
Vijf dagen is alsnog niet veel, erkende Asscher vandaag, maar hij ziet het desondanks als een belangrijke uitbreiding. “Je ziet dat als vaders heel jong betrokken zijn bij de opvoeding van hun kinderen, ze later ook betere afspraken maken over de verdeling tussen werk en zorg.”

Voor vaders die als enige ouder achterblijven, was ‘niets geregeld’
Op jaarbasis komt daar nog eens een kleine groep van zo’n 25 vaders bij die hun vrouw verliezen tijdens de bevalling van een kind.
Zij nemen voortaan het verlof van de vrouw (tien weken) over. Asscher: “Voor hen was niets geregeld. Je wilt dat een vader relatief onbezorgd voor zijn kind kan zorgen. Het gaat om tien weken, het bevallingsverlof van de vrouw neemt hij dan over.”
Asscher maakte ook bekend dat het kabinet heeft besloten dat werkenden die voor een zieke vriend of bekende zorgen voortaan recht hebben op zorgverlof. “In deze tijd hebben mensen allerlei verbanden. Dus niet alleen maar de eerstegraads familie”, aldus Asscher. “Je moet wel kunnen aantonen dat het echt nodig is.”

Bron: NRC Nieuws

★ Aan de slag 2

Schrijfdoelen - tekstsoorten

Maak de oefening bij de volgende tekst en video.

Er zijn veel clichémanieren om een horrorfilm op gang te krijgen, maar het 'reizigers in noodweer kloppen aan bij een spookhuis'-begin is toch echt de topper.
In het geval van 'The Damned' belandt een Amerikaanse familie met Colombiaanse aanhang bij een omineus verlaten hotel, ergens in het Colombiaanse achterland.
De eigenaar blijkt een jong meisje in de kelder gevangen te houden, dat daar natuurlijk niet voor niets zit en al net zo vanzelfsprekend door onze helden wordt bevrijd.

Vervolgens breekt de hel los binnen de krakende muren van het hotel en neemt het luie scenario steeds stommere wendingen richting het verrassend bedoelde eindbeeld.
Het zal allemaal wel, denk je al gauw.
Twee sterren voor het soms geïnspireerde camerawerk.

Bron: Volkskrant - The Damned


Bekijk de trailer 'The Damned':

 

★ Aan de slag 3

Schrijfdoelen - tekstsoorten

Maak de oefening bij de volgende tekst.

Nerds zijn populairder dan ooit. De ‘Big Bang Theory’ is een hit op tv, de term ‘nerd’ is een soort van coole geuzennaam geworden en ze zijn gewild bij de vrouwtjes. Echt waar.

Na de Apple-geniuses zijn het nu de bèta’s in het algemeen: volgens wiskundemeisje Ionica Smeets zijn zij de beste vriendjes ever. En zij kan het weten, want ze kent ze en is er met een getrouwd. Om te bewijzen dat ze gelijk heeft, tikte ze zeven overtuigende argumenten op. In Volkskrant Magazine beschreef Smeets de voordelen van een bètaman als vriendje:

Hij is slim
Een lekker lijf of een sportieve inborst zijn handig, maar deze mannen zijn slim. Heel slim. Stel je voor dat hij met z’n analytische hersens een perfect weekendje weg plant. Dat moet wel fantastisch worden. Oh, en er is een dikke kans dat hij rijk wordt, want daar hebben bèta’s een handje van.

Hij is volwassen
Een bètaman zit tot zijn 25e in de boeken/achter de computer/aan de soldeerbout en is daardoor waarschijnlijk geen voetbalhooligan of partyanimal geworden. Hij stelt zich niet aan, weet wie hij is en is trots op wat hij kan zonder dat hij daarover loopt te patsen.

Hij heeft een baan
In tijden van crisis is er genoeg werk voor de bètaman. Blijkbaar komen vooral statistici gemakkelijk aan de bak. Handig om te weten, bij het jagen of zoeken op datingsites.

Hij is enthousiast
Herinner je je Alexander Klöpping bij DWDD? Hij is enthousiast als hij over techniek en gadgets praat en stuitert nog net niet van z’n stoel als hij een echt leuk nieuwtje heeft. De bètaman doet niet aan cool en onverschillig en dat maakt ‘m eh, cool!

Hij is handig
Mannen zijn sowieso handig om lampen in te draaien en kleine klusjes in huis op te knappen, maar bètamannen zijn nog net een stukje handiger. Ze zorgen ervoor dat je wifi het doet en dat je via je laptop Spotify op je stereo kan besturen.

Hij heeft tijd voor je
De meeste nerds – en ik gebruik ‘t woord liefdevol – houden niet van sport en hebben weinig sociale verplichtingen dus hij heeft tijd genoeg voor jou. En als jij dan eens op stap wil met je vriendinnen, kan hij best zonder je. Hij heeft vast wat leuks te doen: een boek over programmeren lezen bijvoorbeeld of iets met een soldeerbout.

Hij leert snel
Hij weet misschien niet zo goed waar je de beste cocktails kan krijgen of wat er in de mode is, maar hij is slim dus hij leert snel. Met een beetje hulp – en een goede motivatie – kan hij gemakkelijk een superslimme hipster worden. Win-win!

Bron: ​Dating Blog

 

★ Aan de slag 4

Schrijfdoelen - tekstsoorten

Maak de oefening bij de volgende tekst.

In de Verenigde Staten gaan kalasjnikovgeweren als warme broodjes over de toonbank, nadat de regering van president Obama de import van het wapen had verboden. Dat meldt de Amerikaanse krant The Washington Post.
De Amerikanen hebben sancties ingesteld tegen de maker van de kalasjnikov, het Russische Kalasjnikov Concern, waardoor het wapen niet meer geïmporteerd mag worden. Het is een van de maatregelen tegen Rusland in het Oekraïne-conflict. Na de bekendmaking begonnen wapenfanaten vrijwel direct het wapen op grote schaal in te slaan.

Koopdrift
Dat er ook veel soortgelijke wapens te koop zijn waar geen verbod op rust maakt de kopers niet uit. "Het Russische origineel wordt beschouwd als een van de beste", zegt een woordvoerder van een van de grootste wapenimporteurs in de VS tegen The Washington Post.
Jaarlijks worden tienduizenden kalasjnikovs in de Verenigde Staten geïmporteerd en verkocht. Omdat de wapens zo in trek zijn, levert dat wapenhandelaren nu veel geld op. Maar de sanctie kan er volgens Amerikaanse experts toe leiden dat ze op de illegale markt komen als ze in reguliere wapenwinkels niet meer te koop zijn.

Investering
Er zijn volgens de krant ook klanten die het geweer kopen als investering. Zij denken dat het in de toekomst een 'collectors item' wordt dat veel geld gaat opleveren. Sommigen hadden hiervoor nooit wapens in huis. Die groei van het aantal wapenbezitters kan leiden tot gevaarlijke situaties, zo wordt er gewaarschuwd.
Ook al verdienen de wapenhandelaren nu goed aan het wapenembargo, ze maken zich wel druk om de toekomst. Volgens sommigen is de maatregel een eerste stap om de verspreiding van wapens in de VS aan banden te leggen.

Michail Kalasjnikov
De Rus Michail Kalasjnikov was de ontwerper van het automatische vuurwapen, dat ook AK-47 heet.
Hij overleed vorig jaar december en kreeg een staatsbegrafenis.
Zijn geweer is wereldwijd erg populair. In een brief aan de patriarch van de Russisch-Orthodoxe Kerk heeft Kalasjnikov op latere leeftijd nog geschreven dat hij er psychisch onder leed dat door zijn uitvinding zo veel mensen zijn gedood.

Bron: NOS

Publieksgericht

Een goede schrijver houdt bij het schrijven van zijn teksten rekening met zijn publiek. Hij past zijn toon en taalgebruik aan bij wat zijn publiek verwacht en ook houdt hij rekening met wat al bekend is over het onderwerp.

Bekijk voordat je verder gaat met de theorie eerst het volgende filmpje:


Klik op de Kennisbank om erachter te komen voor welk publiek een tekst geschreven is.

Publieksgerichte teksten

 

★ Aan de slag 5

Publieksgerichtheid

Voor welk publiek zijn de volgende teksten bedoeld? Geef per tekst aan voor welke doelgroep deze bedoeld zijn.
Bespreek de antwoorden met een klasgenoot. Daarna bekijken jullie samen de voorbeeldantwoorden.

Tekst 1

Begin op tijd
Waar veel leerlingen de fout in gaan, is dat ze het kiezen van een vervolgopleiding te lang uitstellen. Je krijgt dan dat ze tijdens de periode van de examens nog een studie moeten kiezen en soms wordt dit zelfs pas in de vakantie besloten. Hierdoor heeft de leerling vaak een verkeerd beeld van de opleiding en zal in veel gevallen vervroegd stoppen. Dit is natuurlijk zonde. Als je in VWO 4 en VWO 5 al veel open dagen hebt bezocht zal dit niet zo snel gebeuren. Door je vroeg te oriënteren kun je er veel tijd aan besteden en een goede keuze maken.

Enorm aanbod
Er is een enorm aanbod aan studies. Hierdoor wordt de keuze moeilijk. Er zijn tegenwoordig zoveel verschillende studies dat je gewoon niet weet waar je moet beginnen. Wat je kunt doen is het maken van een studiekeuzetest, hierover dadelijk meer. Als je dan eindelijk op een studie bent uitgekomen, dan kun je die vaak ook nog bij meerdere universiteiten doen. Vaak zit er dan een miniem verschil tussen die opleidingen. Het is dan verstandig om bij alle universiteiten een keer langs te gaan.

Studiekeuzetest
Een studiekeuzetest kan erg handig zijn, maar kan ook misleidend zijn. Zo zijn er een aantal studiekeuzetesten van opleidingen die je sowieso een bepaalde opleiding als advies geven. Dit geeft natuurlijk een verkeerd beeld van de perfecte studie voor jou. Het is daarom verstandig om meerdere studiekeuzetesten te doen en te kijken welke opleidingen veel voorkomen in de top tien. Deze opleidingen kun je vanaf nu in de gaten gaan houden. Kijk naar de opleidingen die je leuk lijken, maar ook naar degene waar je nog niet zo veel van weet.

Open dagen
Als je eenmaal een lijstje hebt met een aantal opleidingen waar je meer over wilt weten, kun je naar open dagen gaan. Deze worden meerdere keren per jaar door universiteiten georganiseerd. Vaak wordt je overdonderd met prijzen die de opleidingen en universiteit de afgelopen jaren hebben ontvangen, maar hier heb je eigenlijk niet zo veel aan. Wat je vooral moet doen is met studenten praten. Deze weten waar je tegen aan loopt en waarom de opleiding bij hun past.

Meeloopdagen
Als je lijstje met opleidingen is geslonken tot een paar opleidingen is het handig om meeloopdagen te gaan bezoeken. Hierbij loop je een dag mee met een student en krijg je een goede indruk hoe alles gaat. Waarschijnlijk ga je colleges volgen waar je weinig van snapt, omdat jij qua stof nog een jaar achter loopt. Toch kun je een goede indruk krijgen van de opleidingen die je bezoekt. Hopelijk kun je na de meeloopdagen een geschikte studie kiezen.

(Digitaal) Proefstuderen
Als je er na de meeloopdagen nog niet uit bent kun je ervoor kiezen om te gaan proefstuderen. Dit kan zowel digitaal als op de universiteit zelf. Hierbij krijg je alvast een voorproefje van de opleiding. Vaak zullen de opdrachten leuk zijn en goed bij de opleiding passen.

Bron: Educatie en School

 

Tekst 2

Een verhuizing naar een verzorgingshuis gaat vaak met veel gemengde gevoelens gepaard. Het is een periode van verandering, van loslaten en van onzekerheid voor de persoon in kwestie. Niet alle spulletjes, waaraan dikwijls herinneringen zijn verbonden, kunnen meeverhuizen. Dat wat meegaat, moet zo zorgvuldig mogelijk worden ingepakt en op de plaats van bestemming weer worden uitgepakt. Bij een verhuizing naar een verzorgingshuis is het belangrijk dat alles meteen een plekje krijgt, zodat er een huiselijk gevoel ontstaat en het gevoel van leegte snel verdwijnt.

Seniorenhulp Nederland heeft veel mensen geholpen die in dezelfde situatie zaten en helpt u bij alle facetten van een verhuizing naar een verzorgingshuis. Wij zorgen voor het verhuizen en richten de nieuwe kamer ook weer in.
De oude woonruimte laten wij leeg en schoon achter. Zo is de ruimte acceptabel voor de verhuurder of makelaar. Seniorenhulp Nederland zoekt voor de spulletjes, die bij een verhuizing naar een verzorgingshuis niet meegaan, een goede nieuwe plek bij mensen die dit nodig hebben. Wij dragen diverse stichtingen en goede doelen een warm hart toe.

Voor een complete verhuizing naar een verzorgingshuis belt u met Seniorenhulp Nederland op 010-8882215. Vraag onze brochure aan en vertrouw op onze expertise.

Bron: Seniorenhulp - Verhuizing naar verzorgingstehuis

 

Tekst 3

Taaladvies

  • Stel hier uw vraag
Nieuwe adviezen
  • Het regent pijpestelen
  • Eenheidsworst
  • De tweeling is/zijn
  • Achterbaks zijn
  • Paal en perk aan iets stellen
Populaire adviezen
  • Hun / hen
  • Er + voorzetsel + werkwoord: los of aaneen
  • Staande uitdrukkingen: ten alle tijden / te allen tijde
  • Verwijswoorden: haar, zijn, hem, het, zij, hij
  • Lange afstandsloper / langeafstandsloper
  • Engelse werkwoorden in het Nederlands (algemene regels)
  • Meld u aan / meldt u aan
Spreek van de week
  • Het regent pijpestelen. Waar komt 'Het regent pijpestelen' vandaan en wat wordt ermee bedoeld?
Woordpost
  • nefast funest, rampzalig


Bron: Onze Taal

 

Tekst 4

"Het begin van de wijsbegeerte is de verwondering"
"De ziel van de mens is onsterfelijk en onvergankelijk"

Plato is met Aristoteles de grootste filosoof van de Oudheid. Zijn dialogen, waarin Socrates een prominente rol speelt, behoren tot het hoogtepunt van de westerse filosofie.
Plato wordt geboren in een aristocratische familie tijdens de Gouden Eeuw van Athene. Hij is voorbestemd tot een politieke carrière, maar besluit onder invloed van Socrates zijn leven te wijden aan filosofie. Na de terechtstelling van Socrates richt Plato buiten de stad een filosofische school op, de Academie.

In de Phaedo beschrijft Plato voor het eerst zijn 'ideeënleer': in een metafysische, alleen voor het denken toegankelijke wereld, bestaan oervormen van de concrete, in de alledaagse werkelijkheid waar te nemen dingen. Dat verklaart waarom dingen herkenbaar zijn en blijven, maar tegelijkertijd toch voortdurend veranderen. Zo blijft een paard te herkennen als paard, ook als het slechts drie poten heeft, zwart of wit is, of gaandeweg ouder wordt - de essentie van het paard blijft bestaan.

Bovenaan deze ideeënwereld staan 'het goede, ware en schone.' Zij wakkeren het verlangen om goed te doen, de drang naar juiste kennis en de zoektocht naar schoonheid aan. De zetel van deze drang naar het hogere is de ziel, het onsterfelijke deel van de mens. Het lichaam is volgens Plato een kerker, waaruit de ziel bij de dood ontsnapt. Tijdens ons leven kunnen we al een voorschot nemen op onsterfelijkheid door filosofie te beoefenen. In de beroemde vergelijking van de grot vergelijkt Plato ons met gevangenen die met de rug naar het licht de schaduwen op de muur voor de echte werkelijkheid houden. Filosofen gaan op zoek naar de bron van het licht en proberen mensen te behoeden voor deze schijnkennis.

Ook Plato's opvattingen over staatkunde vloeien voort uit deze ideeënleer. In de Politeia beschrijft hij de ideale staatsvorm: een maatschappij die geleid wordt door vorsten die kennis hebben van de ideeën zodat zij als rechtvaardige 'filosoof-koningen' regeren.

Bron: Filosofie - Plato


Bekijk de voorbeeldantwoorden.

Voorbeeldantwoord: Aan de Slag 5

Afronding

Samenvattend

Hier vind je de Kennisbanken die horen bij deze opdracht.

Tekstdoel en tekstsoort

Publieksgerichte teksten

Eindopdracht

Tijd voor de eindopdracht.
Je docent verdeelt de klas in groepen van ongeveer vier leerlingen.
In je groep ga je op internet op zoek naar:

  • Een tekst of video met als doel informeren.
  • Een tekst of video met als doel tot handelen aansporen.
  • Een tekst of video met als doel amuseren.
  • Een tekst of video met als doel overtuigen.

Zorg ervoor dat jullie verschillende soorten websites gebruiken, bijvoorbeeld een website van een roddelblad, van een populair wetenschappelijk blad en een nieuwssite.

Maak een schema en geef per tekst of video antwoord op de volgende vragen:

  1. Waar hebben jullie de tekst/video gevonden? Schrijf de link op.
  2. Wat is het doel van de tekst/video?
  3. Wat is de doelgroep van de tekst/video?
  4. Sluit de tekst/video wat betreft taalgebruik, onderwerp en lay-out aan bij de doelgroep? Geef voorbeelden.

Beoordeling

Als jullie het schema hebben ingevuld, laten jullie het schema beoordelen door de docent.

Bij de beoordeling let jullie docent op:

  • Inhoud: geeft het schema antwoorden op de vragen?
  • Originaliteit: zijn de filmpjes/teksten leuk om te zien/te lezen?
  • Netheid: is het schema met zorg gemaakt?

Succes!

 

Terugkijken

Kan ik wat ik moet kunnen?

  • Lees de leerdoelen van deze opdracht nog eens door.
    Kun je de vijf schrijfdoelen opnoemen en bij elk doel een tekstsoort noemen?

Hoe ging het?

  • Inhoud
    Waar let je op als je wilt onderzoeken voor welk publiek een tekst bedoeld is?
  • Eindopdracht
    Wat vond je van de eindopdracht? Heb je per groep een passende tekst of video gevonden? Kon je voor elke tekst de bijbehorende vragen beantwoorden?
  • Het arrangement Opdracht: Tekstsoort en publiek - v456 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    VO-content
    Laatst gewijzigd
    2021-04-20 12:19:49
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Deze opdracht hoort bij het thema 'Lezen' en is onderdeel van de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor Nederlands op vwo456-niveau. In deze opdracht ontwikkel je vaardigheden om teksten kritisch te analyseren en begrijpen. Je leert vijf verschillende tekstdoelen te omschrijven en bij elk tekstdoel minstens twee passende tekstsoorten te noemen. Daarnaast krijg je inzicht in vier punten waarmee je kunt bepalen voor welk publiek een tekst geschreven is. In de eindopdracht ga je samen met klasgenoten op zoek naar teksten en video's met verschillende tekstdoelen. Hier maken jullie uiteindelijk een overzichtsschema van. Veel succes!
    Leerniveau
    VWO 6; HAVO 3; VWO 4; VWO 5;
    Leerinhoud en doelen
    Nederlands; Begrijpen; Interpreteren; Literatuur; Lezen van fictionele teksten en literaire teksten (Nederlands); Tekstkenmerken; Leesvaardigheid;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    2 uur en 0 minuten
    Trefwoorden
    arrangeerbaar, lezen, nederlands, publiek, stercollectie, tekst analyseren, tekstdoelen, tekstsoort en publiek, tekstsoorten, vwo456

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    VO-content Nederlands. (2020).

    Tekstsoort en publiek - h45

    https://maken.wikiwijs.nl/163679/Tekstsoort_en_publiek___h45