Leren tijdens lockdown - 2021-2022 - praktisch

Leren tijdens lockdown - 2021-2022 - praktisch

Ondersteuning ICT

Wat te doen als je ondersteuning nodig hebt?

  • Maandag t/m donderdag zijn de servicepunten gewoon open. Z.s.m. volgt verdere informatie.
  • Is jouw Rentcompany laptop stuk, bel dan naar 0412-224222 om een afspraak te maken.
  • Voor vragen over thuis werken, Microsoft Teams of overige software kun je bellen naar 0412-224103. Op werkdagen is dit nummer bereikbaar van 8.00 uur tot 15.00 uur.
  • Natuurlijk kun je zelf een oplossing zoeken op: https://hulp.hethooghuis.nl

Nog 116 leerlingen met niet gewijzigd wachtwoord

Er zijn nog 116 leerlingen waarbij het niet gelukt is op tijd het wachtwoord te wijzigen. Deze leerlingen kunnen vanaf 18-12-2021 niet meer in SOMtoday of Office365. Vanwege de lockdown zien we deze leerlingen niet meer op school. Alle teamleiders en mentoren hebben toegang tot een recent overzicht.

SOMtoday studiewijzers en lesmateriaal

Het is van belang dat alle uitleg, alle taken die de leerling moet doen inclusief deadlines op een overzichtelijke manier voor de leerling inzichtelijk zijn.

Tips:

  • Denk vanuit de LEERLING niet vanuit je eigen vak. Wanneer ieder vak een eigen invulling kiest organiseer je voor de leerling geen overzicht. Houd daarom één lijn aan.
  • Zorg ervoor dat de leerling vragen kan stellen als er iets niet duidelijk is aan de opgegeven taken.
  • Houd er rekening mee dat sommige leerlingen de deadline niet zullen kunnen halen omdat zij uitvallen door ziekte. Zorg er daarom voor dat overschrijding van de deadline mogelijk is.
  • Zorg ervoor dat alle docenten toegang hebben tot de studiewijzers/planners. Je zult ook rekening moeten houden met uitvallende docenten.
  • Zorg ervoor dat de ouders kunnen meekijken in de studiewijzers zodat zij hun kind kunnen steunen.

PowerPoint werking Studiewijzer

 

Huiswerk in SOMtoday docent (even aanmelden bij Office365)

 

Open opdrachten klaarzetten

Het is van belang open opdrachten extra goed uit te werken. Je bent immers niet direct beschikbaar om uitleg te geven. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Werk met niet te moeilijke of ingewikkelde taken. Op afstand heb je minder controle over de acties van je leerlingen of mogelijkheden om ze aan te sporten effectief deel te nemen. Is een taak te ingewikkeld of te moeilijk, dan geven ze gemakkelijk op. Zitten je leerlingen in de klas, dan kun je zien wanneer ze zijn afgeleid en je kunt het opnieuw uitleggen. Beide zaken zijn op afstand moeilijker.
  • Gebruik een onderscheidende titel (een titel als 'opdracht 3' valt in een studiewijzer niet erg op)
  • Maak duidelijk wat de leerling moet doen. Welk materiaal moet gebruikt worden? Hoeveel bronnen moeten geraadpleegd worden? Of is de leerling daar vrij in? Vermeld dat dan ook.
  • Maak duidelijk wat de leerling moet gaan inleveren. Een document? Een spreadsheet? Een foto van zijn kunstwerk?
  • Maak duidelijk aan welke eisen de het in te leveren werk moet voldoen. Werk dit bijvoorbeeld uit in een rubric.
  • Geef duidelijk aan hoe en wanneer de opdracht moet worden ingeleverd.
  • Geef duidelijk aan hoe en wanneer de opdracht beoordeeld wordt.

Hieronder vind je de link naar de handleiding van SOMtoday voor het klaarzetten en opzoeken van open opdrachten.

Video: het klaarzetten van opdrachten in SOMtoday docent

Video: inleveringen bekijken en beoordelen

 

Teams in de klas

Automatisch is al direct bij het begin van het schooljaar voor iedere lesgroep uit SOMtoday een Team voor educatie aangemaakt. Worden tijdens het schooljaar nieuwe lesgroepen gevormd of wisselen de leerlingen binnen een lesgroep, dan wordt dit eveneens automatisch in Teams aangepast.

Alle handleidingen (voor zowel docenten als leerlingen) van Teams en Office365 bij elkaar vind je hier:

Alle Carmelhandleidingen bij elkaar

Heb je geen team voor één van je lesgroepen?

Mis je een team, laat het dan z.s.m. weten. Bel hiervoor: 0412-224103.

 

Wat is Teams voor educatie

Met Microsoft Teams kan je videobellen met je klas, instructie geven, je scherm delen, opdrachten klaarzetten, laten inleveren en nakijken, leerlingen samen laten werken, polls en quizzen maken en nog veel meer. Je kunt je lessen ook direct opnemen voor later gebruik. Microsoft Teams werkt samen met de andere Microsoft producten die we op school gebruiken zoals Word, Excel, PowerPoint, Forms en SharePoint.

Nog niet zo bedreven in het gebruik van Teams? hieronder vind je een aantal zogenaamde kickstarters die je bondig op weg helpen en een uitlegkaart die door Microsoft ter beschikking is gesteld.

Kickstarter Microsoft Teams

Voor live lesgeven of leerlingen coachen. Je kan videobellen met individuele leerlingen of zelf een hele klas.

Kickstarter Microsoft Forms

Kickstarter Forms gebruiken in Teams

Voor het interactief oefenen en het – al dan niet automatisch – beoordelen, quizzen maken of snel inventariseren hoe tevreden leerlingen zijn over je les door middel van een peiling. Door de goede samenwerking tussen Forms en Teams kan dit rechtstreeks vanuit Teams.

Kickstarter Microsoft Stream

Hier kan je lesvideo’s op één plek uploaden, bewaren en delen met leerlingen en collega’s.

Uitlegkaart Micosoft Teams

Uitlegkaart Microsoft Teams voor onderwijs

Uitgebreide handleiding Teams

Waanzinnig uitgebreide handleiding gemaakt door het 2College. Misschien staan er daarom wat dingetjes in die bij ons net iets anders gaan, maar daar kun je wel doorheen kijken.

Scherm delen in Teams

Ga met je muis over je scherm tot je de menubalk ziet.

Klik nu op het icoontje met het pijltje omhoog:

Je ziet het volgende scherm:

Je kunt op verschillende manieren je scherm delen:

Deel je scherm: je deelt nu alles wat je doet op je scherm. Als je van een filmpje naar een presentatie switcht en dan een document in beeld brengt, dan zien jouw leerlingen dat ook.

Deel een venster: je kunt nu één specifiek venster kiezen dat je open hebt staan en dat je wilt delen. Dat kan bijvoorbeeld een document zijn of een internetpagina. Als je tijdens het scherm delen een ander scherm oproept dan zie jij dat wel op je scherm maar de leerlingen niet.

Deel een PowerPoint-presentatie: door te kiezen voor een openstaande presentatie onder PowerPoint live' wordt die presentatie direct in presentatiemodus getoond. Je leerlingen kunnen in principe vooruit bladeren door de presentatie. Dit kun je bovenin uitschakelen door op het icoon met het oogje te klikken. Om te stoppen met delen klik je op 'presentatie stoppen'.

Nieuw is de mogelijkheid om zelf in beeld te blijven terwijl je presenteert. Je wordt dan klein rechtsonderin de presentatie getoond. Klik hiervoor achter 'presentatormodus' op het icoon met het poppetje.

Content van camera delen

Dit is helemaal nieuw. Hier vast een Engelse tekst erover:

https://docs.microsoft.com/en-us/microsoftteams/rooms/content-camera

 

 

Presentatormodus

Nieuw bij het delen van je scherm in Teams is de presentatormodus. Je kunt dan je scherm delen en toch zelf in beeld blijven voor je leerlingen.

Er zijn drie vormen. Bij de eerste vorm sta je klein uitgeknipt rechtsonder in beeld. Bij de tweede optie sta je naast het beeld en bij optie 3 (de 'reportermodus') ben je zelf groter dan het gedeelde scherm.

Voorbeeld van presentatormodus:

Geluid bij video delen via Teams

Video via scherm delen? Zet computergeluid 'aan'

Als je normaal gesproken via Teams je scherm deelt met anderen horen die anderen geen zogenaamde ‘computergeluiden’. Dat is praktisch, want anders komen er allerlei ongewenste piepjes en signaaltjes door je presentatie.

Maar, als je nu een video wilt delen, heb je dat computergeluid wél nodig want het geluid van je video is óók zo’n computergeluid.

Je kunt in Teams gemakkelijk het computergeluid aan of uit zetten:

  • Kies in een Teamsmeeting voor het delen van je scherm. In de onderste helft van je scherm verschijnen de schermen die je open hebt staan om te delen.
  • Vlak daarboven zie je een schuifje: ‘met computergeluid’. Standaard staat dat schuifje op uit en zul je dus geen computergeluiden doorsturen naar de deelnemers aan de vergadering.
  • Wil je een video met geluid delen zet dan het schuifje ‘met computergeluid’ op ‘aan’.

Het schuifje moet op ‘aan’ staan:

  • Kies het scherm met je video om te delen en speel af.

Groepjes in Teams (breakoutrooms)

Breakout rooms maken in Teams

De organisator van de vergadering kan (via de desktopversie van Teams) zogenaamde breakout rooms instellen. Binnen je vergadering maak je dan a.h.w. subvergaderingen aan. Je kunt je leerlingen in één van die subvergaderingen plaatsen en zo de klas in groepjes verdelen. Je hebt op die manier veel meer mogelijkheden om leerlingen op afstand een samenwerkingsopdracht te laten doen. Als docent kun je om de beurt bij alle groepjes aansluiten en op die manier meekijken.

Opmerking: in de video wordt gezegd dat je voor breakout room persé via outlook moet plannen. Dat is (inmiddels) niet (meer) zo. Klik je in je team op 'vergaderen' dan zie je de breakout mogelijkheid ook. Ook plannen in een kanaal kan inmiddels.

Liever de handleiding lezen? Zie hier

  • Bovenaan het scherm zie je in de zwarte balk ‘aparte vergaderruimtes’.
  • Vervolgens kun je het aantal vergaderruimtes instellen én je kunt instellen of de groepen automatisch moeten worden aangemaakt of handmatig.
  • Klik daarna op ‘vergaderruimten maken’
  • De vergaderruimten worden nu getoond. Klik op één van de vergaderruimtes om de naam ervan te wijzigen.

  • Stel ook in of je wilt dat je leerlingen automatisch over de vergaderruimtes verdeeld worden of dat je dit met de hand wilt instellen.

Belangrijk: je kunt pas leerlingen indelen in de vergaderruimtes als ze zijn aangemeld bij de meeting.

  • Als je leerlingen in de Teams-vergadering zitten zie je ze verschijnen. Wil je ze handmatig toewijzen, selecteer dan de namen van de leerlingen die samen in 1 groep terecht moeten komen, klik op toewijzen en kies de juiste groep.
  • Als organisator van de vergadering kun jij de vergaderruimtes openen, iedere vergaderruimte een melding sturen, zelf een vergaderruimte binnengaan door op de ruimte te klikken, en de vergaderruimtes weer sluiten.

Aanwezigheidslijst Teamsmeeting

Tijdens een teamsbijeenkomst is het mogelijk een deelnemerslijst te downloaden.

  • Maak tijdens de vergadering de deelnemerslijst zichtbaar
  • Klik bovenin op de drie puntjes. De optie 'aanwezigheids downoaden' wordt zichtbaar: klik hierop

  • De aanwezigheidslijst wordt gedownload in de vorm van een csv-bestand (te openen met Excel). Je ziet wanneer iemand is gestart en ook wanneer iemand de meeting heeft verlaten (in de lijst staat dan 'links' als vertaling van het Engelse 'left' :))

Externen uitnodigen via Teams

Je kunt op verschillende manieren contact maken met personen van buiten je organisatie.  

  1. Een vergadering plannen en daarvoor een externe uitnodigen

  1. Een externe lid maken van een team

Externe uitnodigen voor Teamsmeeting

Plan een Teamsmeeting via Outlook of Teams. Neem iemand van buiten de organisatie gewoon met het eigen mailadres op in de uitnodiging.  

Deze externe persoon hoeft zelf niet eens te beschikken over Teams. Hij/zij krijgt de uitnodiging binnen en kan online als gast deelnemen.

De gast klikt op de link van de uitnodiging en kan deelnemen. Hij krijgt een melding in beeld dat hij niet kan presenteren. In de meeste gevallen (ouderavond, informatieavond o.i.d.) is dat ook niet de bedoeling.

Een 'gast' rechten geven om te presenteren

Het is mogelijk dat de 'gast' juist is uitgenodigd als gastspreker. In dat geval kan de organisator van de vergadering deze gast het recht geven om te presenteren. 

  • Klik op ‘toon deelnemers’. Deze worden aan de rechterzijde in het scherm zichtbaar 
  • Ga met de muis over de naam van de gast: je ziet drie puntjes (meer opties) verschijnen. Klik hierop en je ziet een uitklaplijstje. Kies nu voor ‘presentator maken’.
  • De gast krijgt nu een melding te zien dat hij kan presenteren.  

 

Een externe lid maken van een Team

Wil je dat de externe persoon vaker aansluit bij vergaderingen e.d. dan kun je hem ook lid maken van een team. Hij krijgt dan beperkte rechten als ‘gast’.

Is een externe eenmaal lid van een team, dan kun je deze externe ook via chat bereiken.

  • Klik achter de naam van het team op de 3 puntjes (meer opties)
  • Kies voor ‘lid toevoegen’

  • Typ het mailadres van de gast in en klik op ‘toevoegen’

Chatten is mogelijk met een externe die lid is van een Team

 

Insight (analyse in Teams)

Via het tabblad Insights krijg je enig inzicht in de activiteit van je leerlingen binnen je Team. Dit tabblad is niet zichtbaar voor je leerlingen. 

In onderstaande video wordt uitgelegd hoe je Insights toevoegt en en wat het kan betekenen.

Liever lezen hoe het werkt? Met dank aan Paul W. hieronder een schriftelijke handleiding:

Handleiding Insights

 

Binnenkort: dempen opheffen niet toestaan

VERWACHT:

Binnenkort kun je afleidingen verminderen door te voorkomen dat specifieke leerlingen dempen opheffen tijdens een Teams-vergadering. Open de lijst met deelnemers, selecteer Meer opties Pictogram voor meer opties in Microsoft Teams naast de naam van een persoon en selecteer vervolgens Dempen opheffen niet toestaan.

Dempen opheffen niet toestaan

Presenteren

Werken met PowerPoint

Wanneer je een PowerPoint presentatie laat zien, kun je op die presentatie ook tekenen. Ga je tijdens het presenteren met je muis (of op je digibord je pen) over de dia, dan verschijnen links onderin verschillende knoppen. Eén van die knoppen is de pen. Vervolgens kun je een kleur kiezen en de pen gebruiken. Als je klaar bent en je presentatie wilt afsluiten vraagt PowerPoint of je je aantekeningen in inkt wilt bewaren of niet.

Werken met Geoenzo

Geoenzo is een merkonafhankelijke tool voor digiborden. Gericht op wiskunde.

Er bestaat zowel een webversie van Geoenzo als een versie die je op je eigen laptop kunt installeren.

Beschrijving + download Geoenzo

Ga naar de webversie van Geoenzo

Werken met Geogebra

Wat is GeoGebra?

GeoGebra is een dynamisch wiskundig softwareprogramma voor elk onderwijsniveau dat meetkunde, algebra, rekenblad, grafieken, statistiek en analyse calculus combineert in één gebruiksvriendelijk pakket. GeoGebra is een snel uitbreidende community van miljoenen gebruikers uit zowat alle landen. GeoGebra is wereldwijd uitgegroeid tot de nummer één in het aanbieden van dynamische wiskundige software, ondersteunt wetenschap, technologie, onderwijs in wiskunde en ingenieurswetenschappen (STEM) en onderwijsvernieuwingen wereldwijd.

Snelle feiten

  • Meetkunde, Algebra en rekenblad zijn verbonden en dynamisch
  • Gebruiksvriendelijk scherm, met vele krachtige kenmerken
  • Tool om interactief leermateriaal te creëren, zoals webpagina's
  • Beschikbaar in meer dan 50 talen voor miljoenen gebruikers wereldwijd.
  • Open source software gratis beschikbaar voor niet-commercieel gebruik

 

Ga naar de website van Geogebra

Wiki Geogebra

Schrijven/tekenen

Werken met Microsoft Whiteboard

Via Office365 is het mogelijk om 'Whiteboard' te gebruiken en het scherm te delen met leerlingen. Vervolgens kun je via je beeldscherm, met een muis of met een tekentablet schrijven en kunnen je leerlingen meekijken.

Je kunt hierbij kiezen of je leerlingen ook actief mogen bewerken of dat zij alleen kunnen meekijken.

Zie hieronder hoe je Whiteboard kunt instellen:

Werken met Prowise Presenter

 

Prowise Presenter staat iedereen gratis ter beschikking. Het werkt naadloos samen met de Prowise-digiborden die op veel locaties aanwezig zijn, maar is óók op andere types afspeelbaar/bruikbaar.

Prowise Presenter kent veel mogelijkheden.

Voor handleidingen zie ook deze link.

Schrijven via je laptopscherm

Sommige nieuwe docentenlaptops hebben een speciaal uitgevoerd touchscreen met bijbehorende pen. Heb je zo'n laptop dan kan je je digibordsoftware opstarten en rechtstreeks op je scherm schrijven.

Werkwijze

  • Start Teams op
  • Start de juiste digibordsoftware of ander programma op
  • Schrijf met de speciale pen die bij je laptop hoort.
  • Deel je scherm via Teams met je leerlingen.

 

Een tekentablet gebruiken

Het is mogelijk een eenvoudig tekentablet aan je laptop te koppelen. Zo'n tablet kan je vergelijken met je touchpad. De bewegingen die je met een speciale stift maakt op het tekentablet zie je direct terug op je beeldscherm. Het tekentablet heeft (net als je touchpad) zelf geen scherm. Op die manier kan je vanachter je laptop tekenen of schrijven en het resultaat rechtstreeks projecteren op de beamer of het digibord.

Werkwijze

  • Start Teams op
  • Start de juiste digibordsoftware of ander programma op
  • Zorg dat je tekentablet is aangesloten.
  • LET OP: installeer de eerste keer de driver van je tekentablet. Dat zorgt voor meer mogelijkheden.
  • Deel je scherm via Teams met je leerlingen.

 

Je digitale methode gebruiken

Veel docenten/leerlingen hebben naast het boek ook de beschikking over digitaal materiaal bij hun methode. Dit materiaal kan op afstand van grote betekenis zijn, met name doordat het materiaal voorzien is van digitale oefeningen. De leerling die de vragen serieus doorloopt ziet op die manier direct of hij/zij de stof heeft begrepen. Bovendien is het materiaal voorzien van een volgsysteem zodat je als docent de vorderingen van de leerling kunt zien.

Digitale oefeningen methode

Meer informatie over het digitale leermateriaal (aanmelden op Office 365 noodzakelijk)

Op welke manier precies en in welke mate is van uitgever tot uitgever en ook van methode tot methode verschillend. Ook de manier waarop de vragen zich gedragen (kan een leerling een vraag nogmaals beantwoorden of niet), de wijze waarop punten worden geteld (wordt een vraag die door een leerling zelf is goedgerekend meegenomen in de puntentelling of niet) en of er (enige) adaptiviteit is ingebouwd kan behoorlijk verschillen.

Wat in ieder geval bij alle methodes overeenkomt is dat zowel leerling als docent hun voortgang kunnen volgen.

Waarin onderscheidt het digitale materiaal van een methode zich?

Ondanks de verschillen tussen het materiaal van de uitgevers zijn er ook zaken die overeenkomen.

  • onderdeel van de methode of het ís de methode
  • volgsysteem
  • leerlingen melden aan bij het materiaal, meestal via het schoolaccount
  • inzicht voor de leerling zelf in de vorderingen via interactieve oefeningen en de D-toets.
  • inzicht voor de docent via interactieve oefeningen en de D-toets.

Daarnaast kennen verschillende methodes adaptieve onderdelen waarbij een leerling die goed scoort andere vragen krijgt aangeboden dan een leerling die nog moeite heeft met de stof.

Handleidingen

Mocht je nog niet met het digitale materiaal gewerkt hebben, dan vind je hieronder de handleidingen naar de Wikiwijs 'start schooljaar'. Daarin staat  hoe het klassen aanmaken werkt, en hoe je als docent je digitale leermateriaal voor jezelf kunt klaarzetten.

Digitaal leermateriaal leerling en docent

Check

  • Hebben alle leerlingen toegang tot het digitale materiaal?
  • Zijn alle leerlingen in de juiste klas geplaatst? Jij moet alle leerlingen in het volgsysteem bij je methode kunnen zien.

Actuele storingsoverzichten

Zeker wanneer meerdere leerlingen klagen dat zij niet in SOM kunnen of niet bij het digitale materiaal van hun methode kunnen komen, is het handig om eerst even te kijken of de betreffende leverancier een actuele storing heeft gemeld. Niet alle leveranciers hebben een storingspagina, maar de grote jongens hebben dit wel. Daarnaast hebben we onze eigen Hooghuis-pagina.

Leverancier

Link

Opmerkingen

Het Hooghuis https://hulp.hethooghuis.nl/ Je vindt hier mededelingen, meldingen over eventuele storingen en een schat aan handleidingen

SOMtoday

https://som.today/status/

 

 

Malmberg

https://www.malmberg.nl/voortgezet-onderwijs/klantenservice-voortgezet-onderwijs/storingen-en-onderhoud.htm

 

Op deze site kun je eventueel ook direct een storing melden

Noordhoff

https://status.noordhoff.nl/

Op deze sites kun je je desgewenst abonneren op statusupdates via de mail

ThiemeMeulenhoff

https://www.thiememeulenhoff.nl/contact#storing

Op deze site kun je eventueel ook direct een storing melden

Kennisnet

https://support.kennisnet.org/display/NEWS

Dit is handig om te bekijken als er problemen zijn met het schoolaccount (tussen SOMtoday en het uitgevers-materiaal) en bij problemen met Wikiwijs.

Contactgegevens grote leveranciers

Leverancier

Contact helpdesk

Opmerkingen

SOMtoday

0570 76 81 12

 

Meldingen SOMtoday gaan altijd via de CD / Elif of Marianne Rutten

Malmberg

073 62 88 766

 

Noordhoff

Carmel: 088 522 68 82

 

Algemene helpdesk: 088 522 68 88

Er is een apart helpdesknummer voor Carmelscholen. Dit is voor ons het beste ingangspunt.

ThiemeMeulenhoff

088 800 2015

 

Kennisnet

0800 32 12 233

Kennisnet regelt het schoolaccount en is de leverancier van Wikiwijs

Peppels

020 494 27 00

 

De Rode planeet

0594 50 16 60

Dit is de leverancier van Quayn.

JIJ toetsplatform

088 556 98 00

Dit is de leverancier van de digitale voortgangstoetsen in de onderbouw.

Woots

026 352 12 22

 

Dit is de leverancier van de kijk- en luistertoetsen van het Cito.

Veelgestelde vragen uitgeversmateriaal

Kennisbank Malmberg

Veelgestelde vragen ThiemeMeulenhoff

Veelgestelde vragen Noordhoff

Wat kun je zelf checken/oplossen?

Leerling bereikt het materiaal niet

Andere leerlingen bereiken het leermateriaal normaal, echter één leerling ziet de link wel staan, maar bij klikken wordt het materiaal niet bereikt.

Mogelijke oorzaak: soms zijn er ongewenste 'cookies' blijven hangen en/of staat de elo al te lang open.

Laat de leerling daarom eerst het volgende doen:

  • de browser afsluiten met de knop rechtsboven (kruisje)
  • opnieuw de browser openen en weer aanmelden bij de elo
  • opnieuw klikken op de link naar het lesmateriaal

Leerlingmateriaal werkt niet goed

De leerlingen kunnen het materiaal wel bereiken, maar bij het gebruik ontstaan problemen (pagina's verschijnen niet, resultaten worden niet opgeslagen, antwoorden kloppen niet, ontbrekende onderdelen, lang laden van pagina's met 404-melding o.i.d., het kan van alles zijn....)

Check via:  Actuele storingen of er bij de betreffende uitgever een storing is. Is dit het geval, dan is in ieder geval de oorzaak bekend en kan de voortgang worden gevolgd.

Tip: is er geen actuele storing in het spel? Vraag de leerling dan om aan te melden via een andere browser. Sommige methodes hebben in hun systeemeisen specifiek opgenomen welke browsers worden ondersteund.

Docent ziet niet het juiste 'boek'

Alle uitgevers gaan hier op een iets andere manier mee om. In het algemeen is er een knop 'instellingen' of een onderdeel van 'profiel' waarin het gewenste leermateriaal kan worden geselecteerd.

Docent ziet in het volgsysteem niet alle leerlingen

Hoogstwaarschijnlijk hebben de leerlingen / alle leerlingen zich nog niet in een klas geplaatst. Alle uitgevers volgen een verschillende procedure voor leerlingen om zich in een klas te plaatsen.

Laat de leerling daarom eerst het volgende doen:

  • Check (meestal bij het profiel) of de leerling de juiste school heeft geselecteerd

  • Soms dient een leerling zich zelf in een klas aan te melden. Soms moet een boek worden gekoppeld aan een klas (Noordhoff), soms moet een klascode worden ingevoerd (Malmberg). Check of de leerling de juiste procedure heeft gevolgd. Tip: bij Noordhoff materiaal is het voor een leerling gemakkelijk om het boek te koppelen aan een foutieve klas (bijv. aan 'science' in plaats van 'wiskunde'). De leerling kan dan gewoon werken, maar de docent 'kijkt' naar de klas 'wiskunde' en de leerling ontbreekt daar. De leerling moet dan alsnog het materiaal ook aan de juiste klas koppelen).

 

 

Zelf een instructievideo maken

Je PowerPoint gebruiken

Vaak maak je in de les al gebruik van PowerPoint-presentaties. Het is dan supermakkelijk om bij de verschillende dia's commentaar in te spreken en er vervolgens een filmpje van te maken.

Via de knop hieronder vind je een instructie om geluid toe te voegen aan een PowerPoint.

Gesproken tekst opnemen bij je powerpoint presentatie

Via het filmpje zie je hoe je hier vervolgens simpel een video van maakt.

Een filmpje maken van je PowerPoint-presentatie

Je scherm opnemen

Om een instructiefilmpje te maken is het in veel gevallen nuttig om je scherm te kunnen opnemen. Dat kan bijvoorbeeld met het (gratis) Screencast-o-matic.

Reisgidsdigitaalleermateriaal: Screencast-o-matic

Kickstarter Screencast-o-matic

Screencast-o-matic inclusief handleidingen

Je film monteren

Als je zelf een filmpje maakt is de kans groot dat het niet in één keer goed is en dat je wat zult moeten knippen en plakken. Er zijn meerdere programma's waar dat mee kan.

bijvoorbeeld

Microsoft Foto's

Open Shot video editor

Tips instructievideo maken

 

Een goede instructievideo maken

Toetsen

Handreiking toetsen op afstand

Toetsen op afstand is niet altijd makkelijk. Je kunt er niet vanuit gaan dat een leerling thuis zonder toezicht een toets voor een cijfer op een eerlijke manier maakt. Hoe ga je hier toch goed mee om? Onderstaand een aantal uitgangspunten en praktische tips.

 

Uitgangspunten voor klassikaal toetsen op afstand

Als je op afstand ‘klassikaal’ wilt toetsen, houd dan rekening met onderstaande uitgangspunten:

  • Leerlingen moeten vooraf weten wat er van ze wordt verwacht en waarop ze worden beoordeeld.
  • Leerlingen moeten dezelfde toets krijgen. Je kunt wel variëren in de vraagformulering. Alle leerlingen krijgen bijvoorbeeld de opdracht om een betoog te schrijven, maar de standpunten of bronnen kunnen verschillen.
  • Leerlingen moeten bekend zijn met de toetsvorm en hiermee hebben geoefend.
  • Leerlingen moeten dezelfde voorkennis hebben en beschikken over dezelfde bronnen.
  • Leerlingen moeten weten dat ze achteraf eventueel op plagiaat worden gecontroleerd (check op internet of instrumenten zoals Ephorus of andere plagiaatscanners).
  • De toets zou bij verschillende beoordelaars (ongeveer) eenzelfde oordeel moeten opleveren.
  • De toets moet een betrouwbaar resultaat opleveren.

 

Tips voor toetsen op afstand

Naast bovenstaande uitgangspunten, hebben we van docenten verschillende tips ontvangen voor toetsen op afstand.

  • Zorg dat je je klas opsplitst in kleinere groepen.
  • Wil je toch tegelijkertijd met een grotere groep werken, vraag dan bv ouders of collega's als toezichthouder (of proctor) om mee te helpen. Het is wel belangrijk om hier goede afspraken over te maken.
  • Een toets die bestaat uit meedere opgaven, kan je soms in een 'teacher pace' modus afnemen. Elke vraag heeft eenzelfde begin- en eindtijd en als docent bepaal jij de gezamenlijke start.. Dit voorkomt dat leerlingen die snel klaar zijn met de gehele toets antwoorden uit gaan wisselen.
  • Bij een meerkeuzetoets is het van belang dat je de vraag husselt en liefst met behulp van een itembank haalt. Leerlingen krijgen zodoende niet allemaal dezelfde vragen en kunnen geen antwoorden doorgeven.
  • Sommige programma's om te toetsen hebben een speciale toetsmodus waarbij leerlingen geen andere tabbladen kunnen openen, chatprogramma's kunnen gebruiken of screenshots kunnen maken (proctor modus). Dat kan vaak handig zijn.
  • Soms kan het raadzaam zijn om met behulp van een videoprogramma de leerlingen te monitoren tijdens de toets (wel goede afspraken hierover maken). Leerlingen kunnen zodoende ook een schriftelijke toets (spelling/grammatica) maken. De leerling levert zijn werk in door een foto van zijn werk te maken en deze te mailen of te delen.
  • Voor een toets kun je ook andere vormen kiezen maar nog wel dezelfde doelen, eindtermen of onderwerppen. Denk bijvoorbeeld aan het geven van een advies (met behulp van video), het schrijven van een betoog, een praktische opdracht (in een bepaalde tijd). De zogenaamde hogere denkvaardigheden. Hierbij kunnen leerlingen verschillende websites, methodesites of andere bronnen gebruiken. Ook hier is het van belang dat leerlingen een duidelijke begin- en eindtijd krijgen. Anders gaan leerlingen tussentijds met elkaar in gesprek.
  • Naast een open opdracht kun je er ook voor kiezen om juist het groepswerk te bevorderen door bovenstaande opdracht niet individueel, maar in groepjes te laten maken. Digitaal samenwerken is dan een extra beoordelingsonderdeel.
  • Mondelinge toetsen zijn ook mogelijk, lees hier verder.

 

Formatief toetsen

formatief toetsen kan ook op afstand. Veel voorbeelden en inspiratie vind je in de Facebookgroep 'Actief leren zonder cijfers'. Het kan soms ook handig zijn om een aantal formatieve onderdelen om te zetten in een cijfer (hoewel dat eigenlijk niet de bedoeling is). Denk hierbij aan het omzetten van een rubric in een cijfer, een 'hardopdenken-opdracht beoordelen, oplossingsstrategie (in het geval van wiskunde bijvoorbeeld) beoordelen. Je moet hier even creatief zijn.

 

Tips voor device en omgeving

  • Communiceer met de ouders/verzorgers dat er een toets wordt afgenomen.
  • Controleer of de leerling in een ruimte zit waar hij niet gestoord wordt.
  • Controleer of het device voldoende opgeladen is of aan een oplaadkabel hangt.
  • Sluit zoveel mogelijk programma's af (zoals Netflix, Youtube, games etc), wellicht ook voor andere gebruikers thuis. (Gebruik je Quayn, dan kun je in een beveiligde omgeving werken)
  • Check de camera en andere hulplmiddelen (toetsenbord, muis, geluid, microfoon etc).

Meer informatie? Kijk hier de webinar van 25 maart 2020 terug voor praktische tips.

Digitaal mondeling toetsen

Bij de MVT vakken worden mondelinge toetsen of schoolexamens al langer toegepast en is dit heel gebruikelijk. Het gebeurt alleen nog niet digitaal. Ook voor andere vakken zijn digitaal mondelinge toetsen een optie. Hoe pak je dat het beste aan? Hieronder geven we een aantal tips.

 

Tips voor het afnemen van een digitale mondelinge toets  

Neem je digitaal een mondelinge toets af, bijvoorbeeld een PTA toets, controleer dan eerst of deze aangepast moet worden en stem dit af met de examensecretaris of de MR.

Waar moet je rekening mee houden bij het afnemen een mondeling toets of schoolexamen?  

  • Vraag de leerling of hij in een rustige ruimte kan zitten waar hij niet gestoord kan worden. Vraag ouders of verzorgers om hier eventueel bij te helpen.

  • Kijk goed naar het digitale middel dat je gaat inzetten. Er zijn veel tools die kunnen helpen bij de digitale mondelinge toets, maar die moeten natuurlijk wel zijn toegestaan door je school. Twijfel je over een tool of weet je niet zeker of het mag? Vraag het eerst na bij je ict-coördinator of de Functionaris Gegevensbescherming. Werk je op jouw school al met een bepaalde tool, bijvoorbeeld Microsoft Teams of Google Classroom? Zet dit dan in voor de digitale mondelinge toets.  

  • Houd in gedachte dat een leerling ongeoorloofde hulpmiddelen kan inzetten. Een manier om dit te controleren, is door de leerling te vragen om de ruimte te laten zien via de camera op zijn device. Je ziet meteen of er schoolboeken, een telefoon of een extra laptop in de buurt ligt. Vraag de leerling deze te verwijderen.

  • Als je een tweede beoordelaar nodig hebt, instrueer deze dan vooraf goed over de afspraken tijdens de mondelinge toets (de zogenaamde ‘etherdiscipline’ tijdens een gezamenlijk gesprek). Je kunt er ook voor kiezen om de mondelinge toets op te nemen en op een later moment aan een tweede beoordelaar voor te leggen.

  • Houd er tijdens het gesprek rekening mee dat de verbinding tussentijds kan haperen of kan wegvallen. Start je het gesprek weer op, vraag de leerling dan opnieuw om de ruimte te laten zien via de camera.  

  • Blijf goed contact houden met de leerling. Let op opvallend gedrag dat kan duiden op spieken of fraude.

  • Mag de leerlingen bepaalde (digitale) bronnen, websites of (externe) verwijzingen gebruiken? Geef dit van tevoren duidelijk aan.

  • Het kan handig zijn om de toets digitaal op te slaan, bijvoorbeeld als bewijs dat de mondelinge toets digitaal is afgenomen. Werk je met Teams? Bekijk dan deze instructievideo voor het opslaan van het gesprek.

 

Toets maken in Quayn

Op het Hooghuis werken we met Quayn. Op sommige locaties is er voor iedere leerling/docent een licentie beschikbaar (Mondriaan, Heesch) en op sommige locaties voor een gedeelte van de leerlingen/docenten.

In overleg met Quayn mogen wij gezien de uitzonderlijke situatie meer leerlingen en docenten toevoegen dan volgens de licentie is toegestaan.

Spelregels:

  • Meld bij de Quaynbeheerder van je school voor welke leerlingen / docenten er accounts nodig zijn. De Quaynbeheerder kan deze accounts voor je aanmaken.
  • De Quaynbeheerder mailt aan Mike Schultze of Linda le Grand hoeveel extra accounts zijn aangemaakt.

Wat is Quayn?

Quayn is een tool waarmee digitale toetsen kunnen worden gemaakt en afgenomen. Dit kan via de laptops van de leerlingen. Gesloten vragen worden automatisch nagekeken. Open vragen kun je als docent zelf nakijken. Ook is het mogelijk het resultaat bij te stellen.

Bij het gebruik van Quayn op afstand is de toetsomgeving niet afgegrendeld. Dat betekent dat leerlingen ook via andere tabbladen informatie kunnen raadplegen. (voor mogelijkheden voor meer afscherming op afstand: lees verder)

Handleiding Quayn voor docenten

Toets maken in Microsoft Forms

Vanuit de aangemaakte Teams voor de klassen is het gemakkelijk om Microsoft Forms te bereiken.

Met Forms kun je simpele toetsjes in elkaar zetten en die gemakkelijk met je leerlingen delen. Je kunt meerkeuzevragen maken, meer-meerkeuzevragen, een raster (hoewel een rastervraag niet automatisch wordt nagekeken) en open tekstvragen. Als docent worden de toegekende punten en de antwoorden op niet automatisch na te kijken vragen in een Excelsheet getoond.

Bij het gebruik van Microsoft Forms op afstand is de toetsomgeving niet afgegrendeld. Dat betekent dat leerlingen ook via andere tabbladen informatie kunnen raadplegen. (voor mogelijkheden voor meer afscherming op afstand: lees verder)

Handleiding toets in Microsoft Forms

Heb je de toets gemaakt, dan kun je de instellingen aanpassen. Zo kun je regelen wie de toets mag maken, of de naam/mailadres wordt opgeslagen, van wanneer tot wanneer de toets 'open' staat en of de vragen moeten worden gehusseld.

Je kunt vervolgens een link genereren en aan je leerlingen sturen/in Teams plaatsen.

Let op: als je leerlingen tussentijds een toets in Forms onderbreken is er niets opgeslagen en moeten ze opnieuw beginnen.

Handleiding instellingen wijzigen

Nadat de leerlingen de toets hebben gemaakt, kan je deze nakijken via een Excelsheet.

Handleiding nakijken

Kijk- en luistertoetsen Woots

De locaties ZuidWest, Stadion, Heesch, TBL en Mondriaan hebben in principe toegang tot Woots. Dit is het nieuwe online toetsplatform van het Cito t.b.v. de afname van kijk- en luistertoetsen voor de moderne vreemde talen en Nederlands. Maar je kunt Woots ook buiten je schoolexamens om gebruiken.

  • het hele schooljaar online toegang tot voorbereidende kijk- en luistertoetsen voor alle niveaus
    (ook beschikbaar voor leerlingen die nog niet in het examenjaar zitten!)

  • toetsen van verschillende omvang, van een lesuur tot een volledig examen, met materiaal vanaf 2015 

  • voor alle toetsen specifieke versies voor leerlingen met dyslexie en slechthorende leerlingen

  • naast papieren afname, ook digitale afname van de toetsen en schoolexamens (Duits: bij vmbo bb: digitaal + voorbereidende toetsen)

  • streaming van video- en audiomateriaal, geen cd/dvd meer nodig

  • automatisch scoren van zowel de papieren als de digitale afname

  • binnen twee weken na afname de normering van het schoolexamen

  • de mogelijkheid om online resultaten te bekijken per leerling en klas

Zowel docenten als leerlingen kunnen aanmelden via SOMtoday. Er is dan geen extra inlog nodig.

Docenten

Voor docenten is het gemakkelijk om de link naar Woots bij het tabje leermiddelen te plaatsen.

Handleidingen plaatsen linkje + werken met Woots voor docenten

Leerlingen

  • Aanmelden bij SOMtoday
  • Nieuw tabblad in zelfde browser openen
  • Intypen: https://woots.nl en klikken
  • Het aanmeldscherm verschijnt. Klik hier op inloggen. Klik vervolgens op 'selecteer je school'. Je hoeft niets in te typen maar komt daarna vanzelf in het platform van Woots terecht.

 

 

Digitale methodetoetsen

Noordhoff

Bij praktisch alle digitale materiaal van Noordhoff zit een toetsmodule. Pas op: deze moet apart besteld worden en wordt niet standaard meegeleverd met het LiFo-materiaal van de methode.

Via de toetsomgeving kunnen digitale hoofdstuktoetsen worden afgenomen. Is bij de betreffende methode een toetsmodule beschikbaar dan zien de leerlingen de betreffende link in de elo staan.

Let op: maken leerlingen een toets binnen de Noordhoff-methode dan is de toetsomgeving niet afgeschermd.

Digitale toetsmodule Noordhoff

Malmberg

Veel hoofdstuktoetsen van Malmberg zijn in digitale vorm in Quayn beschikbaar. Alle docenten die een Malmberg-methode gebruiken hebben hierover aan het begin van het schooljaar een mail van Malmberg met code gehad. M.b.v. deze code worden de toetsen beschikbaar gemaakt. Code kwijt? Neem contact op met Malmberg.

ThiemeMeulenhoff

ThiemeMeulenhoff is gestart met het beschikbaar stellen van digitale hoofdstuktoetsen via Woots. Momenteel zijn nog slechts enkele toetsen voor enkele vakken beschikbaar.

Afscherming en controle

Quayn-toets in afgeschermde omgeving

Met ingang van dit schooljaar is het mogelijk om te werken met een afgeschermde toetsomgeving in Quayn. Leerlingen kunnen dan na starten van de toets het scherm niet verlaten.

Inrichten toets door docent

  • Wanneer je een nieuwe planning maakt zie je een nieuw tabblad staan: beveiligde browser. In dit tabblad kun je aangeven dat de test alleen kan worden afgenomen in de Safe Exam Browser. Leerlingen kunnen de toets dan niet ‘gewoon’ opstarten: alleen in de Safe Exam Browser.
  • Om het mogelijk te maken ook thuis met surveillance te toetsen kun je ook aangeven dat je tegelijkertijd met je toets ook (in ons geval) Teams kunt gebruiken. Op die manier kun je als je dat zou willen leerlingen in beeld houden terwijl ze de toets aan het maken zijn.
  • Om te kunnen toetsen m.b.v. de Safe Exam Browser dienen leerlingen een stukje software te installeren:
  • Leerlingen die de toets hebben gestart met de Safe Exam Browser kunnen de toets als je een wachtwoordbeveiliging meegeeft niet zomaar verlaten. Ook worden programma’s die niet open mogen staan, afgesloten.
  • Het is verplicht een wachtwoord in te stellen bij de start van de toets. Het is niet verplicht een wachtwoord in te stellen om de toets te kunnen beëindigen. Dat is echter wel praktisch, want daardoor kunnen leerlingen de Safe Exam Browser alleen verlaten als ze het wachtwoord hebben.

Bij het opslaan wordt een waarschuwingstekst getoond.

Ook in het overzicht van de planningen wordt duidelijk aangegeven dat de toets gemaakt moet worden m.b.v. de Safe Exam Browser

De leerling ziet wanneer hij op zijn dashboard komt een melding staan:

Linksonder vindt de leerling zijn profiel. Bij klikken wordt ‘safe exam browser’ zichtbaar.

Installeren Safe Exam Browser

Klikt de leerling op ‘Safe Exam Browser’ dan verschijnt het volgende scherm. Standaard staat het besturingssysteem ingesteld op ‘Windows’ maar in voorkomende gevallen kan ook MacOs (of IOS) worden geselecteerd.

Klik op download en daarna op ‘bestand opslaan’. Het bestand wordt nu in de map ‘downloads’ opgeslagen.

Zoek in de map ‘downloads’ het bestand op en dubbelklik.

Vink ‘I agree to the license terms and conditions’ aan en klik op ‘install’

Na enig wachten verschijnt:

Klik op ‘close’

Testen installatie Safe Exam Browser leerling

Na het downloaden kan de leerling nogmaals op het profielicoontje klikken en direct testen of de installatie goed is gegaan.

  • Klik nu weer op het profielicoon en start de testtoets.

Let op: het kan zijn dat je browser geen popups toestaat. Je krijgt dan een melding die lijkt op die hieronder:

Kies voor ‘opties’ en klik op ‘pop-ups van quayn toestaan’

  • Het is gemakkelijk om in te stellen dat de SEB (safe exam browser) koppeling altijd geopend mag worden.

  • Kies Safe Exam Browser, vink ‘deze toepassing altijd gebruiken….’ Aan en klik op ‘koppeling openen’

De Safe Exam Browser geeft nu eerst aan welke toepassingen gesloten moeten worden (omdat ze niet zijn toegestaan tijdens een toets) en biedt aan dat voor je te doen. Het gaat dan om programma’s waarmee je bijvoorbeeld met anderen zou kunnen gaan chatten. Heb je bijvoorbeeld Word, Excel o.i.d. openstaan dan is dat geen enkel probleem. Dat kan gewoon open blijven, je kunt er alleen tijdens de toets niet meer bij.

  • Klik op ‘confirm’.
  • Je kunt nu het wachtwoord voor de toets opgeven.

  • Nadat je de toets hebt gemaakt en ingeleverd, stopt Safe Exam Browser vanzelf. Daar hoef je niets voor te doen.

Handleiding in Word

Werken met een tweede webcam

Het is mogelijk om met een tweede webcam te werken. Binnen Teams is het eenvoudig om van de ene naar de andere webcam over te schakelen. Het werken met een tweede webcam geeft je meer flexibiliteit. Bovendien maakt de tweede webcam het mogelijk dat jij én je digibord of tafel tegelijk in beeld zijn.

Aandachtspunt bij het in beeld brengen van je digibord is dat de kwaliteit van het beeld minder zal zijn dan wanneer je deelt via 'scherm delen'.

In ieder geval raden we af om met een stift op een gewoon whiteboard (zoals dat in sommige lokalen naast het digibord hangt) te schrijven en dat in beeld te brengen. Een whiteboard glimt meestal een beetje en de stiften zijn meestal niet erg 'sterk' van kleur. Zelfs met een hd-camera is het lastig om de letters goed zichtbaar in beeld te krijgen. Advies is dus: gebruik voor schrijven je laptop of digibord.

Een tweede webcam gebruiken

Werkwijze

  • Gebruik je eigen laptop.
  • Verbind de tweede camera met je laptop via de usb-aansluiting
  • Richt de camera op de juiste plek, bijvoorbeeld de tafel waarop je een proef wilt doen.
  • Start met je leerlingen een Teams-meeting en schakel op het moment dat dit actueel wordt over naar de tweede webcam.
  • Om van camera te wisselen doe je het volgende:
    • Ga met je muis over je scherm
    • Rechtsonderin het scherm zie je nu een klein icoontje met een camera erop.
    • Klik op het icoontje, en het beeld van de tweede camera wordt getoond.
    • Klik nogmaals en het beeld van de eerste camera wordt weer getoond.
  • Het geluid wordt opgenomen via de microfoon van de tweede camera.

Je telefoon als 2e webcam

Het is mogelijk om je (Android) telefoon of je iPhone te gebruiken als (tweede) camera.

Hiervoor zijn verschillende applicaties beschikbaar. Bij de twee voorbeelden hieronder installeer je een app op je telefoon en download je een stukje software op je laptop. Vervolgens verbind je je telefoon en je laptop met elkaar.

Droidcam

https://www.clickx.be/windows/158318/gebruik-je-androidtelefoon-als-computerwebcam/

Iriun webcam

https://www.androidplanet.nl/tips/telefoon-als-webcam-gebruiken/

https://nl.hardware.info/artikel/9913/2/zo-gebruik-je-een-smartphone-als-webcam-installeren-en-verbinden

Video en privacy

Als je les op afstand geeft met behulp van video, krijg je te maken met aandachtspunten. Leerlingen kunnen livesessies bijvoorbeeld opnemen of bestaande filmpjes bewerken en die delen via sociale media. Er zijn voorbeelden van filmpjes bekend waar leerlingen:

  • een andere stem onder die van de leraar hebben gezet
  • de beelden zo hebben gemonteerd dat uitspraken van leraren uit hun verband worden getrokken
  • hun leraren woorden in de mond leggen die zij niet hebben gezegd

Afspraken met leerlingen

In feite zijn onderstaande afspraken toepassingen van zaken die al in de gedragscode van de school rond sociale meida staan. Maar het kan geen kwaad om hier nog eens goed bij stil te staan.

  • Maak geen opnames van video’s en chatgesprekken met leraren en medeleerlingen.
  • Leerlingen mogen door de leraar opgenomen filmpjes niet bewerken of delen (via sociale media of andere kanalen).

Afspraken met leraren

Het is het gemakkelijkst om afspraken te handhaven als filmpjes waar docenten en/of leerlingen in voorkomen worden gedeeld via het platform van de school: Stream in Microsoft Office 365.

AVG

Probeer misbruik van videomateriaal van leraren, bijvoorbeeld door leerlingen, zoveel mogelijk te voorkomen en op te lossen via gedragsregels en sancties. Gaat het toch mis, dan is het niet zozeer de AVG die een rol speelt, maar andere wetgeving, zoals het portretrecht.

Gamechangers

Je zou bijvoorbeeld met je leerlingen eens een spel kunnen spelen op de website  Gamechangers, een initiatief van de Politie. Op die manier zien leerlingen wat de gevolgen kunnen zijn van (ernstige) vergrijpen op internet.

Tips en links

  • Kennisnet verzamelt informatie over les op afstand, praat met scholen, en werkt ook aan formats voor een hybride les. Zie: https://vo.lesopafstand.nl