Bouw stengel, wortel en blad

Bouw stengel, wortel en blad

Inleiding

Welkom in deze Wikiwijs, als je nog nooit met Wikiwijs hebt gewerkt is dit je introductie. Met Wikiwijs kun je op afstand leren voor je tentamens, toetsen en opdrachten. Er wordt via deze pagina informatie gegeven over een bepaald onderwerp, in dit geval de bouw van stengels, wortels en bladeren. Je gaat kijken naar o.a. de bouw van de cellen, de bouw van bladeren en hoe groot de cellen zijn.

De informatie in de Wikiwijs wordt voornamelijk ondersteund door video's, ook kun je altijd gebruik maken van de links naar bioplek etc.

 

Korte introductie op het onderwerp:

Dit thema gaat over planten. De drie belangrijkste onderdelen van planten worden besproken: wortels, stengels en bladeren. Naast de bouw van deze drie onderdelen wordt het nut / functie van elk onderdeel behandeld. Tevens zal er wederom getekend worden en komt de microscoop weer aan bod.

Belangrijke onderdelen:

1. De bouw van wortels:

de wortels van een plant tezamen heet het wortelstelsel: er zijn drie verschillende typen wortelstelsels, namelijk: 1. een penwortel (een dikke hoofdwortel), 2. een hoofdwortel met zijwortels, 3. bijwortels (meerdere wortels, die allemaal ongeveer even dik en lang zijn). Zie afbeeldingen in het boek (belangrijk).

2. wortelharen:

dit zijn dunne uitstulpingen aan de uiteinden van de wortels (dienen voor het opnemen van water + voedingsstoffen uit de grond)

3. de functies van wortels:

wortels hebben drie verschillende functies: 1. het vastzetten van een plant in de grond, 2. het opnemen van water + voedingsstoffen uit de grond, 3. ze bevatten reservevoedsel

4. de bouw van stengels:

stengels van planten bestaan uit de volgende onderdelen: knopen (de plek waar een blad aan de stengel vastzit), leden (het stuk stengel tussen twee knopen), okselknop (bevindt zich op de plaats van een knoop, hieruit kan het volgende jaar een zijstengel met bladeren groeien), eindknop (bevindt zich aan het uiteinde van een stengel, hieruit groeit het volgende jaar een nieuw stuk van deze stengel met bladeren) Zie afbeeldingen in het boek (belangrijk)

5. twee soorten stengels:

1. kruidachtige planten: de stengel bevat weinig hout (stevigheid door water), vb. tulp, grassen, narcis. 2. houtachtige planten: de stengels bevatten veel hout (stevigheid), vb. bomen en struiken.

6. jaarringen:

elk jaar wordt door houtachtige planten een laagje hout gemaakt (jaarring)

7. de functies van stengels:

er zijn twee belangrijke functies van stengels te noemen: 1. het dragen van bloemen en bladeren, 2. het vervoeren van water + voedingsstoffen via vaatbundels (vaatbundels lopen vanaf de wortels tot aan de bladeren)

 

8. de functie van bladeren:

een plant maakt zijn eigen voedsel (=glucose): de bladgroenkorrels in de bladeren zetten water, koolstofdioxide en licht om in glucose en zuurstof. Dit proces heet fotosynthese (=opbouw m.b.v. licht). Ieder organisme is afhankelijk van planten als het gaat om voedsel en zuurstof. Planten zijn dus onmisbaar in onze wereld.

 

Om de bouw van stengels, wortels en planten goed te begrijpen is het belangrijk om te weten hoe de cellen werken, deze informatie vindt je links onder 'de grote en bouw van planten cellen'

 

bron: http://www.biologiesite.nl/th2kl1.htm

Colofon

Het arrangement Bouw stengel, wortel en blad is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Laatst gewijzigd
2020-10-09 10:19:43
Licentie
CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

Afbeeldingen monocotyle stengen en dicotyle stengel verkregen via de Radboud Universiteit Nijmegen.

https://www.vcbio.science.ru.nl/virtuallessons/stemgrowthslides/

 

Door:

Brechtje Kee

Anouk van der Mark

In opdracht van NHL Stenden, opeleiding leraar biologie

 

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
VMBO 1, havo 1, vwo 1
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
close
Colofon
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open