Docentenhandleiding lichamelijke en chronische ziekten

Docentenhandleiding lichamelijke en chronische ziekten

Waarom deze lessenserie

In deze docentenhandleiding is informatie te vinden over vier verschillende lichamelijke en/of chronische ziekten zoals

  • ziekte van Duchenne
  • spina bifida
  • de ziekte Parkinson
  • Multiple Sclerose.

Zoals bij de lesdoelen beschreven is deze docentenhandleiding en de daarbij behorende lessenreeks te gebruiken voor de drie kwalificatiedossiers (SBB).Te weten;

Maatschappelijk werk met de profielen:

P1 Begeleider gehandicaptenzorg, niveau 3

P2 Begeleider specifieke doelgroepen, niveau 3

P3 Persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg, niveau 4

P4 Agogisch medewerker GGZ, niveau 4

P5 Thuisbegeleider, niveau 4

P6 Persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen, niveau 4

De beroepsbeoefenaar maatschappelijke zorg werkt met een diverse doelgroep. De doelgroep bestaat onder andere uit: - cliënten van allerlei leeftijden met een verstandelijke, lichamelijke of zintuigelijke beperking; - cliënten van alle leeftijden met een of meerdere (chronische) ziekten en/of problemen, zoals een ouderdomsziekte, psychiatrische ziekte en/of stoornis, een verslaving, dak- of thuisloos zijn, een psychosociaal of gedragsprobleem

Sociaal Werk met het profiel:

P1 Sociaal werker, niveau 4

De beroepsbeoefenaar Sociaal Werk richt zich op het vergroten van de eigen regie en het versterken van de netwerken van mensen met een lichamelijke en/of chronische ziekte. Mensen met een lichamelijke- en chronische ziekte zijn in staat om - zo optimaal mogelijk te functioneren in hun eigen leefomgeving en te participeren in de maatschappij.

Pedagogisch Werk met de verschillende profieldelen:

P1 Pedagogisch medewerker kinderopvang, niveau 3

P2 Gespecialiseerd pedagogisch medewerker, niveau 4

P3 Onderwijsassistent, niveau 4

De medewerker Pedagogisch Werk biedt een kind met een lichamelijke of chronische ziekte (of een groep) op een kinderdagverblijf, peuterspeelzaal, buitenschoolse opvang of in het onderwijs in een veilige (leer)omgeving waarin de eigenheid gewaarborgd en het kind gestimuleerd wordt zodat hij/zijn optimaal kan ontwikkelen.

Om deze lessenserie voor alle kwalificatiedossiers toepasbaar en bruikbaar te maken is gekozen om niet gebruik te maken van een specifieke methode, maar de theorie, de werkvormen en de toetsen zelf te ontwikkelen of gebruik te maken van lesbrieven. Het is dus een totaal lespakket, gekoppeld aan drie kwalificatiedossiers. Het differentiëren in niveau van de opdracht en theorie wordt aangegeven in de rubric door middel van het benoemen van de minimale doelen (Geerts&Kralingen, 2018). De differentiatie wordt vormgegeven door middel van het aanbieden van een klassikale lessen en het zelfstandig werken en uitvoeren van de eindopdracht.  

De lessenreeks bestaat uit 6 weken. De eerste bijeenkomst bestaat uit uitleg over de eindopdracht en inhoudelijk kennis met de eerste doelgroep. De drie daaropvolgende lessen wordt ingegaan op de kenmerken van de lichamelijke en/of chronische ziektes. De vijfde les staat in het teken van het zelfstandig werken aan de eindopdracht. De laatste les staat geheel in het teken van de formatieve toets.

 

 

Colofon

Het arrangement Docentenhandleiding lichamelijke en chronische ziekten is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteurs
Géjanna de Haan Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2020-10-02 13:42:55
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Dit arrangement bevat docenteninformatie voor een lessenreeks van 6 lessen over de ziekte van Duchenne, Spina Bifida, Parkinson en Multiple Sclerose.
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
4 uur en 0 minuten

Bronnen

Bron Type
https://youtu.be/h8vQerVKAOs
https://youtu.be/h8vQerVKAOs
Video

Downloaden

Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

Metadata

LTI

Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

Arrangement

IMSCC package

Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

Meer informatie voor ontwikkelaars

Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open