Nederlands op HVX
Welkom bij de Leerdoelenwijzer van Nederlands!
In de hoofdstukken Referentieniveaus 1F tot en met 4F, Leerdoelen in Egodact, Spark en HVX-BloX lees je over de leerdoelen en hoe je eraan kunt werken. In de hoofdstukken Leesvaardigheid, Fictie en non-fictie, Schrijfvaardigheid en Mondelinge vaardigheid lees je over de vaardigheden, leerdoelen en de quests.
Je werkt minstens drie uur per week aan de leerdoelen van Nederlands die in de Progressmonitor van Egodact staan. Je leest boeken, maakt (vrije) quests, doet regelmatig mee aan BloX en oefenent met Spark. De bewijzen van je leerproces link je in je quests in de Challengemonitor van Egodact. De voortgang van deze leerdoelen houd je bij door te schuiven met de balkjes. Je bewijst zo in de Progress Monitor van Egodact op welk niveau (1F/2F/3F/4F) je de leerdoelen beheerst.
In de onderbouw lees je voor het leerdoel Verhalen en Jeugdliteratuur op zijn minst drie boeken per schooljaar. Je maakt opdrachten of quests bij de gelezen boeken.
Om aan je algemene taalvaardigheid te werken maak je in Spark twee hoofdstukken per week die passen bij jouw niveau (1F/2F/3F/4F). Als je alle hoofdstukken op jouw niveau hebt afgerond met een Test jezelf (70%), maak je een niveautoets om je niveau te bewijzen.
Eigenlijk ben je altijd bezig met Nederlands: voor biologie geef je een presentatie, voor geschiedenis maak je misschien een verslag. Wil je quests of leerdoelen combineren? Neem dan contact op met de vakcoaches. Doe dit direct bij de voorbereiding, zodat de vakcoaches feedback kunnen geven op de inhoud en op de taal.
Wij wensen jou veel leerplezier!
Referentieniveaus 1F tot en met 4F
De referentieniveaus Nederlandse taal 1F t/m 4F staan voor wat je als leerling moet kennen en kunnen. Dit F-niveau (fundamenteel niveau) is de basis en beschrijft wat je moet doen om te bewijzen dat je dit beheerst. Je vindt deze niveaus terug in Egodact en in Spark.
Elk niveau omvat het voorgaande niveau, dus als je 2F-niveau hebt, betekent dit dat je 1F zeker ook beheerst. Het volgende niveau is telkens een streefniveau. Je kunt in overleg op een hoger niveau werken. Dan doe je eerst een Niveautoets in Spark.
Er zijn 4 niveaus, die voor het volgende staan:
- 1F einde basisschool, begin voortgezet onderwijs
- 2F onderbouw havo/vwo, eind vmbo/mavo
- 3F eind havo
- 4F eind vwo
De F-niveaus gaan over de volgende vaardigheden:
- Mondelinge taalvaardigheid (gesprekken, luister- en kijkvaardigheid, spreekvaardigheid),
- Leesvaardigheid (zakelijke teksten, fictie/literatuur, literatuurgeschiedenis),
- Schrijven (e-mails, brieven, artikelen, werkstukken etc.),
- Taalverzorging (begrippen, formuleren, spelling, grammatica) en
- Taalkunde, over bijvoorbeeld dialecten, straattaal, het ontstaan van taal of de werking van taal. Elke leerling maakt hier kennis mee, maar in de bovenbouw vwo wordt dit meer uitgediept.
Deze vaardigheden en kennis worden in de eindexamens Nederlands getoetst. In de leerdoelen in Egodact kun je ze ook vinden. Zo kun je precies zien op welk niveau je zit en wat je ervoor moet doen om een volgend niveau te behalen.
Leerdoelen in Egodact
In de Voortgangsmonitor van Egodact vind je de leerdoelen die bij Nederlands horen. Je kunt zelf aangeven op welk niveau je volgens jou zit en welke leerdoelen je hebt behaald. Je draagt hiervoor bewijs aan. Dat kan op verschillende manieren:
- Laat je leerproces en het resultaat van een (vrije) quest zien.
- Laat je vaardigheden en kennis zien. Veel van de vaardigheden die horen bij Nederlands ontwikkel je ook bij andere vakken, zoals een werkstuk bij geschiedenis of een presentatie bij biologie.
- Maak een Niveautoets, Hoofdstuktoets of Test jezelf (meer dan 70% goed) in het oefenprogramma Spark. Je kunt in de Voortgangsmonitor van Egodact de balk bij de vaardigheid Schrijven en het leerdoel Spelling, interpunctie en grammatica een stukje verder in je F-niveau schuiven. Als je de Niveautoets hebt behaald, kun je naar het volgende F-niveau schuiven.
Bij het maken van een diagnostische toets of een (vrije) quest, laat je jouw voorbereiding, de uitvoering, het resultaat en de evaluatie zien in de Challengemonitor van Egodact:
- Je maakt een quest aan in de Challengemonitor van Egodact.
- De titel van de quest komt overeen met je leerdoel of de titel van je (vrije) HVX-quest.
- Je plaatst de quest in de rij van Nederlands.
- In deze quest geef je vooraf aan hoe je voorbereiding eruit ziet, dus wat je gaat doen, je motivatie, wat je al weet en met wie je samenwerkt. Je kunt jouw voorbereiding overleggen met een van de vakcoaches.
- Je vult de data in wanneer je wil starten en wanneer je klaar wil zijn.
- Je houdt je logboek bij met bewijzen van de acties die je onderneemt.
- Onder het kopje Resultaat voeg je een link toe naar je resultaat gepost in Seesaw.
- Vraag een van de vakcoaches in Teams om feedback.
- Als de quest is afgerond, vul je de evaluatie in en link je de quest aan het leerdoel in de Voortgangsmonitor van Egodact.
- Jij en de coach verschuiven dan de balkjes bij de leerdoelen.
In deze leerdoelenwijzer vind je alle vaardigheden die horen bij Nederlands en de daarbij horende quests op een rijtje. Je kunt kiezen uit deze quests, maar we moedigen je aan om vooral ook je eigen quest te maken! Koppel de leerdoelen voor Nederlands aan je eigen ideeën en interesses, aan andere vakken en aan je leerhobbels. Zo wordt het leren echt van jou!
Spark
In Spark (Studyflow) werk je aan je algemene taalvaardigheid voor Nederlands. Dat is woordenschat, grammatica en spelling en lezen, luisteren en (een beetje) schrijven.
Als je minimaal 2 hoofdstukken per week doet, inclusief 'Test jezelf' (streefscore minimaal 70%), werk je aan de leerdoelen die horen bij je algemene taalvaardigheid. Sommige hoofdstukken doe je misschien snel, andere niet. Zet eens een timer aan en kijk hoe lang jij over bijvoorbeeld 1 hoofdstuk doet. Je kunt dan beter inschatten hoeveel tijd je moet inplannen voor het oefenen in Spark.
Als je niet weet hoe je moet inloggen in Spark (Studyflow), bekijk dan eerst het filmpje in de FAQ-quest, bij 'Inloggen'. Ben je eerstejaars, dan moet je eerst je account activeren voordat je kunt inloggen. Stuur daarna de vakcoaches een bericht in Teams waarin je aangeeft in welk coachgroep je zit en welk niveau (vmbo/mavo/havo/vwo) je wil volgen. De vakcoaches zetten dan materiaal voor jou klaar. Controleer altijd even of het werk dat voor je klaarstaat, op jouw niveau is (adviesniveau of afspraak met je coach).
Spark volgt de referentieniveaus 1F t/m 4F (zie uitleg Referentieniveaus). Dit betekent bijvoorbeeld: Zit je in jaar 1 en wil je havo-niveau volgen? Dan maak je wekelijks minimaal 2 hoofdstukken op 1F-niveau, zo werk je toe naar 2F-niveau.
Niveau behaald in Spark:
vmbo/mavo
- eind jaar 1: 1F (niveautoets Taal 1F)
- eind jaar 2: 2F (Hoofdstuktoetsen 1F/2F)
- eind jaar 3: 2F (Niveautoets Taal 2F)
- eind jaar 4: 2F toetsen in overleg (2F)
havo
- eind jaar 1: 1F (Niveautoets Taal 1F)
- eind jaar 2: 2F (Hoofdstuktoetsen 1F/2F)
- eind jaar 3: 2F/3F streefniveau 3F (Hoofdstuktoetsen + minimaal Niveautoets 2F)
- eind jaar 4: 3F (Niveautoets 3F)
- eind jaar 5: 3F toetsen in overleg (3F)
vwo
- eind jaar 1: 1F (Niveautoets Taal 1F) streefniveau 2F
- eind jaar 2: 2F (Niveautoets 2F)
- eind jaar 3/4: 3F (Niveautoets 3F)
- eind jaar 5: toetsen in overleg (Niveautoets 4F)
- eind jaar 6: toetsen in overleg (4F)
HVX-BloX
Er worden verschillende BloX aangeboden, waarin je kunt werken aan je doelen voor Nederlands. We horen ook graag (via Teams bijvoorbeeld) waar jij graag een BloX over zou willen.
We bieden onder meer de volgende BloX aan:
Examentraining Brieven schrijven (2F, kader/mavo). In deze BloX oefen je minimaal drie soorten zakelijke brieven (motivatiebrief, sollicitatiebrief, klachtenbrief, verzoek). Je krijgt feedback op je brief en je leert de puntjes op de i te zetten. Als er behoefte is aan een extra feedbackronde, wordt die georganiseerd. Via de speciale Teams-groep vind je nog meer theorie en de oefenopdrachten. Daarnaast kun je oefenen via LessonUp (gedeeld tijdens de BloX).
Jonge Jury / leesuur (alle niveaus)
Als je meedoet met de Jonge Jury, lees je mee uit de nieuwste boeken van de beste (jeugd)schrijvers van Nederland. Daarna breng jij je stem uit voor het beste boek!
Je krijgt uitleg over literaire begrippen (hoe praat ik over een boek?) en je krijgt tijd om aan je boekopdrachten te werken. De Jonge Jury-titels zijn ook geschikt voor het mondeling schoolexamen 3 kader en 3 mavo. Natuurlijk kun je ook je eigen boek meenemen!
Schrijfschool (alle niveaus, ook gericht op schoolexamen). Hierin oefen je met schrijven, van rap tot reportage. Je werkt op je eigen niveau aan verschillende 'schrijfproduct', van een gedicht tot een oefenbrief voor je examen. Elke week is er uitleg over een ander onderdeel (formulier, verhaal, betoog), maar je kunt op je eigen niveau aan je eigen schrijfproduct werken en feedback vragen.
Litlab (vanaf klas 3, lezen voor je lijst)
Bij de BloX Litlab lezen we samen (een deel van) bijvoorbeeld het boek 'Het gym'. We bespreken het in een groepje. Je maakt een opdracht als voorbereiding op het mondeling. Doe je vaker mee? Dan ben je straks super goed voorbereid op je schoolexamen: je kunt beargumenteerd vertellen over een boek en kunt literaire begrippen goed toepassen. Daarnaast leer je je inleven in andere mensen (hoofdpersonen) en je fantasie te gebruiken.
Leesvaardigheid
Lezen is een basisvaardigheid in onze maatschappij. Op school, thuis, onderweg, in het vervolgonderwijs, op het werk. Er komt veel bij kijken: woordenschat, technisch lezen, lezen vanuit een bepaald doel, strategisch lezen, lezen voor je plezier.
De leerdoelen die bij leesvaardigheid horen, vind je in de Progressmonitor van Egodact. Je werkt aan deze leerdoelen door zelf quests te bedenken. Je kunt daarnaast één van onderstaande quests maken of de leerdoelen koppelen aan quests van een ander vak of bloX. Je oefent met Spark je leesvaardigheid door de hoofdstukken over Lezen te maken.
Quests van de Stercollectie Nederlands:
Lezen Vmbo kgt leerjaar 1 en 2
Lezen H/V leerjaar 1 en 2
Zakelijke teksten
{onder constructie}
Quests Stercollectie Nederlands:
Lezen Vmbo kgt leerjaar 1 en 2
Lezen H/V leerjaar 1 en 2
Lezen Vmbo kgt leerjaar 3 en 4 - Leesstrategie (2F)
Leeskilometers: Hoe lees ik verschillende soorten teksten? (2F)
Veel leerdoelen van lezen kun je behalen door mee te doen aan de BloX Leeskilometers: examentraining Leesvaardigheid. We oefenen theorie en begrippen, lezen actuele teksten en volgen een LessonUp. Daarnaast kun je oefenen in Spark: hoofdstuk Algemene Taalvaardigheden (2F).
Leeskilometers: mening, argument en conclusie (2F)
Als je je LessonUp-resultaten wilt bewaren en de les wilt terugzien, meld je je EERST aan voor deze les bij je coach. Deze les wordt ook in een BloX behandeld.
Leeskilometers: Hoe lees ik ingewikkelde teksten? (3F)
Deze quest volg je door mee te doen aan de BloX Leeskilometers: examentraining beschouwing en betoog. We oefenen theorie en begrippen, lezen actuele teksten en volgen een LessonUp.
Bereid je al voor op je examen? Dan haal je deze doelen bij zakelijke teksten lezen deels ook met het voorbereiden van je mediadossier (2F/3F). Bespreek dit met je coach Nederlands.
Leerdoelen Zakelijke teksten
Samenvatten en opzoeken
Woordenschat
Fictie en non-fictie
Lezen is leuk! Dat gevoel wanneer je helemaal in een verhaal zit en je niet kunt stoppen met lezen, dat is toch fijn?! Bijvoorbeeld als het zo spannend is, dat je móet weten hoe het afloopt. Of als je je herkent in het leven van de hoofdpersoon en je nieuwsgierig bent hoe hij/zij met bepaalde dingen omgaat. Of als je leest over een onderwerp dat je interesseert en je geboeid bent. Dat maakt lezen leuk!
Lezen heeft nog meer voordelen:
- Vermindert stress Doordat je je concentreert en even leeft in een andere wereld, vermindert de spanning in je spieren en wordt je hartslag verlaagd. Het zorgt er ook voor dat je goed in slaap kunt vallen.
- Vergroot taalvaardigheid Het vergroot je algemene kennis en woordenschat. Het helpt je bij het formuleren van goede zinnen.
- Verbetert inlevingsvermogen Door je in te leven in personages stel je je open voor nieuwe ideeën, zienswijzen en meningen van anderen.
- Vergroot creativiteit Als je leest ben je even in een totaal andere wereld. Hierdoor doe je veel nieuwe ideeën op.
- Vergroot analytisch vermogen Je leert verbanden te signaleren en kritische vragen te stellen. Je traint onbewust je analytisch vermogen.
Lezen in de bovenbouw
{onder constructie}
Literatuur leerdoelen 2F/3F
Lezen in de onderbouw
De leerdoelen die bij fictie en non-fictie horen, vind je in de Progressmonitor van Egodact. Je werkt aan deze leerdoelen door zelf quests te bedenken. Je kunt ook één van onderstaande quests maken. Denk daarnaast aan quests van een ander vak of bloX.
- In de onderbouw lees je jeugdliteratuur, minimaal 3 boeken per jaar. Je verwerkt jouw leeservaring met de quests en de opdrachten.
- Je leert in de quests en opdrachten een aantal literaire begrippen (personages, tijd, plaats, sfeer, spanning) en hoe je beoordelingswoorden gebruikt om je mening te geven. Daarnaast leer je mee te leven met een personage en uit te leggen hoe hij/zij zich voelt.
- Je maakt bij elke leesboek een quest aan in de Challengemonitor van Egodact en laat je voorbereiding, logboek, resultaten en evaluatie zien. Vraag hierbij de vakcoaches om feedback door een bericht te sturen in Teams.
- Je kent je leesniveau door de leestest te doen op lezenvoordelijst.nl. Laat de uitkomst zien in je logboek van je quests in de Challengemonitor van Egodact.
Tip: Doe mee met de Jonge Jury en lees samen nieuwe jeugdboeken! Je praat over de gelezen boeken en je kiest het favoriete boek. Er zijn leuke opdrachten bij de boeken die je leest. Voor meer informatie en boekopdrachten ga je naar het kopje de Jonge Jury.
Quests van de Stercollectie Nederlands:
Fictie Vmbo kgt leerjaar 1 en 2
Fictie H/V leerjaar 1 en 2
Quests:
Hoe lees ik? leesautobiografie jaar 1 1F
Wat is jouw verhaal? (vervolg) leesautobiografie en boekenpitch jaar 2 2F
Boek en Netflix-quest: De brief voor de koning 1F/2F
Mini-quest Reinaert de Vos, held of schurk? 2F
Opdrachten:
De Jonge Jury
Poëzie
{onder constructie}
Wil je kennismaken met gedichten, leren wat metrum is of zelf gedichten maken? Kies dan een van de opdrachten uit onderstaande quest.
Poëzie: Doe maar Dicht maar!
Dit schooljaar zijn er ook BloX rond gedichten maken, houd het in de gaten!
Literatuurgeschiedenis (letterkunde)
Boek zoeken
Om van het lezen te genieten, heb je een boek nodig dat bij je past. Het zoeken naar een goed boek is dus belangrijk. Let hierbij op je leesniveau, het genre en de auteur. Lees over boeken en maak gebruik van de online boekenzoekers!
- Test je leesniveau: https://niveautest.12-15.jeugdbibliotheek.nl/0.1
- Verdiep je in verschillende genres: Avontuur, Cultuur / wereld, Detective, Fantasie, Historisch, Humor, Liefde enz.
- Lees op websites over boeken en auteurs:
- Zoek een boek
Mediatheek
Schrijfvaardigheid
Briefjes, blog, digitale berichten, artikelen, verslagen, sollicitatiebrief: wie schrijft die blijft… Schrijven is een basisvaardigheid om te kunnen functioneren en communiceren in het dagelijks leven. Op school en het werk, thuis en in het sociale leven. Er komt veel bij kijken: technisch schrijven, woordenschat, spelling, strategisch schrijven, schrijven om informatie te ordenen. Daarnaast is schrijven een vorm van expressie waaraan je veel plezier kunt beleven.
De leerdoelen die bij schrijfvaardigheid horen, vind je in de Progressmonitor van Egodact. Je werkt aan deze leerdoelen door zelf quests te bedenken. Je kunt daarnaast één van onderstaande quests maken of leerdoelen koppelen aan quests van een ander vak of bloX. Je oefent met Spark je schrijfvaardigheid door de hoofdstukken over Spelling, Leestekens en Grammatica te maken.
Quests van de Stercollectie Nederlands:
Schrijven Vmbo kgt leerjaar 1 en 2Schrijven Vmbo kgt leerjaar 3 en 4
Schrijven Informatie Vmbo kgt leerjaar 3 en 4Schrijven Schrijfdoel Vmbo kgt leerjaar 3 en 4
Schrijven HV leerjaar 1 en 2Schrijven Havo leerjaar 3
Opdrachten Schrijfakademie:
Schrijfakademie
Overleg met je vakcoach of jouw gekozen opdracht geschikt is, of dat je beter eerst een andere kunt kiezen.
Brieven en e-mails
Hoe schrijf ik een e-mail? 1F
{onder constructie}
Hoe schrijf ik een zakelijke brief? (2F)
In onderstaande linkjes vind je oefenmateriaal bij brieven schrijven. Je kunt dit gebruiken om je leerdoelen te halen. Omdat je feedback nodig hebt, is het handig om de BloX hiervan te volgen of in ieder geval samen te werken. Dit komt terug bij de BloX voor examenkandidaten, maar je kunt ook brieven schrijven bij BloX Schrijfschool (alle niveaus).
In de BloX brieven schrijven (examentraining) schrijf je een verzoek, motivatie/sollicitatiebrief, klachtenbrief, ingezonden brief (2F). Je kunt zelfstandig verder oefenen en kiest minimaal drie brieven die jij inbrengt voor feedback (zie linkje met oefenopdrachten). Daarvan laat je ook de verbeterde versies zien bij 'resultaten' in Egodact.
Hoe schrijf ik een ingezonden brief? (betoog, media) 3F
{onder constructie}
Formulieren, berichten en aantekeningen
{onder constructie}
Hoe vul ik een online formulier in? 1F
Hoe maak ik aantekeningen? 1F
Hoe maak ik aantekeningen? 2F
Hoe maak ik aantekeningen? 3F
Verslagen, samenvattingen en artikelen
Samenvatting 1F/2F
Als je een lange tekst leest of hoort en goed wil begrijpen, dan is het handig om de hoofdzaken van de bijzaken te onderscheiden en een samenvatting te maken. Klik op de volgende link om meer te lezen over hoe je een samenvatting maakt:
Hoe maak ik een samenvatting? 1F
Persoonlijk verslag 1F
Je schrijft op het HVX veel verslagen over onderwerpen die aan bod komen bij biologie, aardrijkskunde, kunst of techniek. Maar hoe schrijf je eigenlijk een persoonlijk verslag? Wil je daar meer over weten, klik dan op de volgende link:
Hoe maak ik een persoonlijk verslag/werkstuk waarin ik samenvat uit verschillende bronnen? 1F/2F {onder constructie}
Informerende tekst 1F/2F
Wil je een nieuwsbericht schrijven over een onderwerp dat je raakt? Klik dan op de volgende link en lees hoe je een nieuwsbericht schrijft:
Hoe schrijf ik een nieuwsbericht? 1F/2F {onder constructie}
Muurkrant 2F
Voor een quest van geschiedenis of biologie wil je een muurkrant maken, maar hoe maak je eigenlijk een muurkrant? Als je meer wil weten, klik je op de volgende link:
Hoe maak ik een muurkrant? 2F {onder constructie}
{onder constructie}
Hoe maak ik een zakelijk verslag/werkstuk met onderzoek (brongebruik)? 2F
Hoe maak ik een beschouwing? 3F
Hoe maak ik een artikel? (uiteenzetting, vraagstelling, brongebruik, synthese) 3F
Vrij schrijven
Houd jij van wegdromen in je eigen fantasie? Schrijf jij verhalen of blog jij over je eigen onderwerpen? Ken jij de uitdrukking 'Kill your darlings' nog niet?? Kom dan naar de BloX Schrijfschool.
Vrij schrijven betekent dat je met je eigen ideeën aan de slag gaat. Dat kan een creatief verhaal zijn (fictie), maar ook een artikel of reportage over een onderwerp dat jij leuk vindt.
Vrij schrijven betekent trouwens niet: zomaar wat doen. Het is handig om onderdelen te oefenen. Tips en oefeningen vind je op schrijfakademie.nl. Overleg met de vakcoaches waar je mee aan de slag gaat, zodat je - in je eigen tempo - op je eigen niveau leert schrijven.
Oefen je schrijftechniek (alle niveaus) Hier vind je heel veel oefeningen en schrijfopdrachtjes waardoor je schrijftechniek beter wordt.
Oefen op inhoud (alle niveaus) Hier vind je vooral opdrachten waarin je ook inhoudelijk betere stukken leert schrijven.
Shine: klaar voor publicatie?! (gevorderd) Wil je eens meedoen met een wedstrijd of zelfs je geld verdienen met schrijven? Dan moet je goed om kunnen gaan met feedback. Als je al vaker hebt geschreven, kun je hier de puntjes op de i zetten. Ga door met schaven tot jouw werk klaar is voor de krant, een uitgever of jouw favoriete site!
Mondelinge vaardigheid
Mondelinge vaardigheden zijn nodig om in de samenleving te functioneren: thuis, op school, onderweg, in een groep, een winkel, op het werk. Naar anderen luisteren, deelnemen aan een gesprek, je mening kenbaar maken, een boodschap overtuigend overbrengen, een gerichte vraag om informatie stellen. Bovendien is mondelinge taalvaardigheid de basis van schriftelijke taalvaardigheid.
De leerdoelen die bij mondelinge vaardigheid horen, vind je in de Progressmonitor van Egodact. Je werkt aan deze leerdoelen door zelf quests te bedenken. Je kunt daarnaast één van onderstaande quests maken. Denk ook aan quests van een ander vak of bloX.
Spreken
Gesprekken
{onder constructie}
Hoe voer ik een gesprek? (1F/2F)
Hoe neem ik actief deel aan een debat? (3F, zie Spreken)
Luisteren
Taalbeschouwing en taalkunde
Hoeveel dialecten kun jij verstaan?
Waarom is het 'groter dan' en niet 'groter als'?
Waarom is het zeemeermin en geen zeemeerman?
Wat is dyslexie? Waarom zeggen we vaak 'uuh...'?
Wat hebben Fries en Engels met elkaar te maken?
Hebben dieren taal?
Als jij dat soort vragen leuk vindt, ga dan aan de slag met je eigen taalvraag. In onderstaande quest staan bronnen en ideeën, maar het is vooral leuk als jij je eigen onderzoekje start met jouw eigen leervraag. Je kunt hiermee aan de slag in elk leerjaar en op elk niveau. Bespreek daarom je plannen altijd eerst met je coach Nederlands.
Taalvragen: van taalboom tot straattaal
Talen leren
Taal en communicatie
Taalverandering (bovenbouw havo/vwo)
Semantiek (bovenbouw havo/vwo)
Pragmatiek (bovenbouw vwo)
De vakcoaches
{onder constructie}
Mevrouw Hoogendoorn, mevrouw Romijn en mevrouw Sigmond zijn de vakcoaches. Wil je je laten inspireren of feedback vragen of antwoorden op inhoudelijke vragen, dan schrijf je je in voor een blox Nederlands. Een korte vraag kun je ook via een Teams-bericht stellen.
Mevrouw Hoogendoorn werkt op Basecamp Blue.
Mevrouw Romijn werkt op Basecamp Red.
Mevrouw Sigmond werkt alle dagen op Basecamp High.