HAN

BOUWSTENEN VOOR HET LEREN IN ONLINE COMMUNITIES

BOUWSTENEN VOOR HET LEREN IN ONLINE COMMUNITIES

INLEIDING

Over deze wiki
De informatie op deze Wiki is gecreeerd en samengesteld door Niels Maes en Marijn Post. De informatie wordt periodiek bijgewerkt. Voor vragen stuur een e-mail naar één van de auteurs. Wil je informatie delen of heb je ideeen voor verbetering van de wiki, deel dat dan met ons via dit formulier. De wiki is gepubliceerd onder een Creative Commons By Licentie (CC By).

Inleiding
We merken dat er vanuit het onderwijs toenemende interesse is om het leren te organiseren en vorm te geven in communities die voor een belangrijk deel ook online vorm krijgen. Niet alleen vanuit het onderwijs zelf, maar ook leveranciers van tooling en online leeromgevingen gaan er vaak prat op dat hun tools het leren in “communities” ondersteunen.  

Een vaak genoemd model voor het leren in communities, dat ook in deze tijd van Corona regelmatig de revue passeert (zie bijv. Barend Last en SURF), is het community of inquiry model (Garrison et. al, 2008). Wij vinden dit een waardevol model dat behulpzaam kan zijn bij het ontwerpen van blended learning en online learning (Zie ook deze blog uit 2012 die we schreven over het boek Blended Learning in Higher Education). Het CofI model is behulpzaam bij het vinden van antwoorden op vragen die met blended learning en leren in communities samenhangen zoals:

  • hoe komen studenten tot (online) activiteit en samenwerkend leren?

  • hoe kan de diepgang van het (online) samenwerkend leren worden bevorderd?  

  • welke rol neem ik als docent aan binnen de online community?

  • welke leeractiviteiten laat ik studenten synchroon en/of face-toface doen en welke asynchroon en/of online?  

  • etc.

Inzichten vanuit het CofI model hebben we eerder in de praktijk zelf ook al toegepast bij het vormgeven en uitvoeren van onderwijs op basis van Virtual Action Learning (VAL): een onderwijsconcept waarin studenten en docenten doelgericht met elkaar kennis construeren en de online leeromgeving (VLC/PFC) de spil vormt voor feedback en reflectie. Elementen uit dit concept zijn binnen de HAN o.a. geïmplementeerd bij sociale studies (minor global awareness, 2013).  

In dit artikel schetsen we kort wat het CofI model inhoudt en presenteren we een aantal bouwstenen voor ontwerp en uitvoering van het onderwijs die relevant zijn bij het creëren van een community of inquiry of beter: het richting geven aan het element “teaching presence”. Iedere bouwstenen voorzien we van modellen of voorbeelden uit de praktijk die wij binnen of buiten de HAN kennen. Sommige bouwstenen zijn verder uitgewerkt dan andere. Deze krijgen later invulling. De bouwstenen zijn niet uniek voor het concept Community of Inquiry, maar kunnen ook voor andere vormen van community leren relevant zijn. Idem voor de voorbeelden en modellen.  

Naast de theorie over community of inquiry hebben we ons hierbij laten inspireren door eigen praktijkervaringen en diverse bronnen t.a.v. online en blended learning (zie "Geraadpleegde Bronnen").

We beogen hiermee een praktisch hulpmiddel te creëren dat docenten en ontwikkelaars inspireert bij het ontwerpen en uitvoeren van online en blended onderwijs waarin de online component een wezenlijke plaats inneemt – zo niet de spil vormt – en leren van en door elkaar in communities een kerncomponent is.  

Dit werk is een work-in progress. We nodigen iedereen expliciet uit om suggesties te doen om de bouwstenen aan te vullen al dan aan te scherpen, als ook de voorbeelden of modellen aan te dragen! We zijn lerende op de domeinen online en blended onderwijs en waarderen feedback. Met de reacties die we krijgen scherpen we de wiki verder aan.

Colofon

Het arrangement BOUWSTENEN VOOR HET LEREN IN ONLINE COMMUNITIES is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteurs
Marijn Post Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2021-02-02 15:39:14
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
In deze module gaan we in op het leren in (online) communities met daarbij praktisch toepasbare bouwstenen
Leerniveau
HBO - Master; HBO - Bachelor;
Leerinhoud en doelen
Onderwijskunde;
Eindgebruiker
leraar
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
1 uur en 30 minuten

Bronnen

Bron Type
Video: Gilly Salmon Five Stage Model
https://youtu.be/ILCnUgfeuoc
Video
Over Virtual Action Learning
https://www.youtube.com/watch?v=RVFHJuc-FNg
Video
SURF Webinar: Wat doet online onderwijs met de zelfregulatie van de student? (Mei 2020)
https://youtu.be/TEGsqPoa01s
Video
Formulier aanvullingen
https://forms.office.com/Pages/ResponsePage.aspx?id=t-dzXeGzAE2zAwVhQLKjtEVFI-kFpotOoQ2Gk3drR5NUN01UQVBERlBXN1BXSDgzVEtFV0tFS0FZOS4u
Link

Downloaden

Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

Metadata

LTI

Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

Arrangement

IMSCC package

Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

Meer informatie voor ontwikkelaars

Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.

close
Colofon
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open