Keuzedeel Duurzaamheid in het beroep B

Keuzedeel Duurzaamheid in het beroep B

Algemene informatie: Keuzedeel Duurzaamheid in het beroep

Wat je kiest, moet jij weten!

Inleiding

Iedereen wil een goede toekomst voor zichzelf en voor de generaties die nog komen. De mens wil graag gezond en veilig zijn. Op dit moment zijn er verschillende grote wereldproblemen waardoor niet iedereen gezond en veilig is. Er zijn veel vluchtelingen, het klimaat verandert, dier- en plantensoorten sterven uit én er zijn nog steeds grote armoede- en gezondheidsproblemen. Veel van deze problemen hebben te maken met duurzaamheid.

Hoe de toekomst er uit ziet weten we niet, want dat wordt bepaald door onze keuzes. In dit vak ga jij verkennen welke keuzes jij wil maken en waarom. In dit vak gaan we actief aan de slag met onderwerpen uit jouw omgeving, opleiding en dagelijks leven.

Dit keuzedeel bestaat uit vier periodes met verschillende thema's:

  • Periode 1: Duurzaamheid en ik
  • ​Periode 2: Mode en Kleding
  • Periode 3: Voeding
  • ​Periode 4: Onderzoek een bedrijf

Het kan zo zijn dat er een periode is aangepast naar jouw opleiding, dit hoor je van jouw docent. Zo krijgen studenten Autotechniek bijvoorbeeld opdrachten over autobekleding, in plaats van mode en kleding. Zo wordt dit vak voor elke opleiding zo toepasbaar mogelijk gemaakt.
In elke periode hebben we dezelfde aanpak. We starten met een inleiding en een korte omschrijving van de eindopdracht. Vervolgens ga je met kleinere opdrachten in de volgende stappen aan de slag, richting de eindopdracht van de periode:

  • Stap 1: Oriënteren
  • Stap 2: Onderzoeken
  • Stap 3: Maken
  • ​Stap 4: Presenteren
  • We sluiten elke periode af met een reflectie.

Kijk ter introductie het filmpje over duurzaam ondernemen:

HUH! Duurzaamheid, wat is dat?

Colofon

Het arrangement Keuzedeel Duurzaamheid in het beroep B is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteurs
Fleur Broer Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2022-09-22 14:58:22
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Dit arrangement is vormgegeven in opdracht van het MBO College Lelystad door O3-effect. O3-effect heeft als missie " Samen bouwen aan onderwijsinnovatie voor duurzame ontwikkeling.

www.O3-effect.nl

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Dit keuzedeel bestaat uit content gekoppeld aan de thema's: 1. Duurzaamheid en ik 2. Hoe duurzaam is de mode- en kledingindustrie 3. Voeding en duurzaamheid 4. Onderzoek naar duurzaamheid bij bedrijven en organisaties passend bij de opleiding
Leerniveau
MBO, Niveau 2: Basisberoepsopleiding; MBO, Niveau 3: Vakopleiding; HAVO 4; VMBO theoretische leerweg, 4; MBO, Niveau 4: Middenkaderopleiding; HAVO 3; VWO 3; HAVO 5; VWO 4; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 4; VMBO gemengde leerweg, 4; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 3;
Leerinhoud en doelen
Natuur en groene ruimte; Natuur, leven en technologie; Duurzame consumptie en productie; Energiestromen; Energie; Natuurlijke hulpbronnen en bronnen van energie; Vitaal burgerschap; Biodiversiteit; Homeostase; Ecologisch denken; Handel; Consumptie en consumenten-organisaties; Dynamisch evenwicht; Productie en consumptie; Biologie; Afhankelijkheid van biodiversiteit; Economisch burgerschap; Mens en natuur; Scheikunde; Ruil; De mens en zijn fysieke- en ruimtelijke leefomgeving (duurzaamheid, ruimtelijke inrichting en milieu); Arbeid, productie en bedrijfsleven; Kunst en cultuur; Economie; Identiteit en diversiteit; Gezondheid, bescherming en veiligheid; Milieu; Energie in de toekomst; Systeem aarde; Produceren en presenteren; Voedselrelaties; Bedreigingen van biodiversiteit; Groen; Sociaal-maatschappelijk burgerschap; Mode en commercie; Gezondheid; Ethisch en integer handelen; Transport, scheepvaart en logistiek; Natuur [vervallen na 2014]; Kringlopen; Verwerking agrarische producten; Burgerschap; Gezonde leefwijze; Agrarische bedrijfseconomie; Mens en maatschappij; Natuur- en milieueducatie; Duurzame ontwikkeling; Voeding; Landbouw breed; Invloed van de mens; Voedselrelaties in contexten; Natuurkunde; Natuur en milieu; Duurzaamheid; Ecosysteem; Interdisciplinariteit;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
120 uur en 0 minuten
Trefwoorden
actie onderzoek, circulaire economie, duurzaamheid, duurzame ontwikkeling, leren voor duurzame ontwikkeling, lob, mbo, thematisch onderwijs, vo

Bronnen

Bron Type
HUH! Duurzaamheid, wat is dat?
https://www.youtube.com/watch?v=ozmd-med5ng
Video
https://www.youtube.com/watch?v=RpqVmvMCmp0
https://www.youtube.com/watch?v=RpqVmvMCmp0
Video
https://youtu.be/fR7bXsoNwwE
https://youtu.be/fR7bXsoNwwE
Video
https://youtu.be/BiSYoeqb_VY
https://youtu.be/BiSYoeqb_VY
Video
https://youtu.be/YVKrVKtLy2M
https://youtu.be/YVKrVKtLy2M
Video
https://youtu.be/K3p_CyT0JZY
https://youtu.be/K3p_CyT0JZY
Video
https://youtu.be/d_Tsq7qvgW0
https://youtu.be/d_Tsq7qvgW0
Video
https://youtu.be/3ZjLJRQ5nTw
https://youtu.be/3ZjLJRQ5nTw
Video

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

Broer, Fleur. (z.d.).

Keuzedeel Duurzaamheid in het beroep D

https://maken.wikiwijs.nl/162449/Keuzedeel_Duurzaamheid_in_het_beroep_D

Downloaden

Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

Metadata

LTI

Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

Arrangement

IMSCC package

Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

Meer informatie voor ontwikkelaars

Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open