Schooljaar 20-21 is van start gegaan met volle klassen. Maar dat wil niet zeggen dat we terug zijn bij een normale situatie. Daarnaast zijn er ook 'verworvenheden' uit de afgelopen periode die het waard zijn om door te zetten. In deze Wikiwijs proberen we een aantal scenario's uit te werken met de bijbehorende ict-tools. De afgelopen periode is de term 'hybride les' vaak gevallen. Daarbij staat 'hybride' voor de plaats waar leerling en docent zich bevindt en het tijdstip waarop geleerd wordt. Die plaats en tijd hoeft bij hybride lesgeven niet voor iedereen gelijk te zijn. Dat wordt mogelijk door fysieke lessen in een gebouw te combineren met online lessen op afstand.
Er zijn legio voorbeelden te bedenken waarbij dit het geval kan zijn:
Leerlingen zitten in de klas, docent geeft les vanaf een andere plaats
Er kunnen verschillende redenen zijn waarom een docent zich op een andere plaats bevindt dan 'de klas'. Mogelijk is de docent in quarantaine. Een situatie waarvan je hoopt dat het snel niet meer nodig is. Maar het kan ook zijn dat dit meer structureel is, bijvoorbeeld een docent van een 'klein vak' vanaf één plaats les geeft aan meerdere klassen tegelijk.
Een of meer leerlingen van de klas is niet fysiek aanwezig
Ook dit kan een kwestie van quarantaine zijn. Maar ook hier is een meer structurele variant denkbaar: bijvoorbeeld een leerling die een vak op een hoger niveau volgt en op afstand aansluit bij de lessen van een andere locatie.
Leerling (en docent) zijn niet fysiek op school aanwezig
Je hoopt het niet, maar het kan: de school kan op enig moment dicht moeten. Die periode overbrug je dan met 100% les op afstand. Maar meer structureel kan het ook zijn dat er onderwijsmodellen ontstaan waarbij leerlingen structureel gedurende een bepaald aantal dagen op school zijn en de overige dagen vanuit huis werken.
Vormen van "hybride" les
Er zijn verschillende manieren te bedenken om hybride lessen gestalte te geven. Inmiddels is hierover al het nodige gepubliceerd en ook zijn er diverse webinars beschikbaar die je kunt terugkijken. Een aantal links naar mogelijk interessant materiaal vind je onderaan de pagina.
Synchroon
In de klas met alle leerlingen aanwezig zul je vaak synchroon werken. Alle leerlingen doen min of meer hetzelfde: je geeft instructie, leerlingen oefenen en je sluit gezamenlijk af.
Dit kan ook wanneer alle leerlingen of een gedeelte van de leerlingen 'op afstand' zijn. In dat geval wordt verbinding gemaakt via Teams, wordt uitleg gegeven, eventueel via het delen van een presentatie of het whiteboard, wordt geoefend en wordt de les afgesloten.
Asynchroon
Bij asynchroon werken wordt vaak uitgegaan van een vooraf geprepareerde (video)instructie en vooraf klaargezette opdrachten die op een bepaalde datum moeten worden ingeleverd. Leerlingen bepalen zelf wanneer zij de instructie bekijken en hun opdrachten uitvoeren.
Kijken wat al beschikbaar is en samenwerken met collega's is hier van belang. Het is uiteraard jammer om allemaal opnieuw het wiel uit te vinden. Het maken van instructievideo's kost de nodige tijd.
Mengvorm
Er zijn uiteraard allerlei mengvormen mogelijk.
Je kunt leerlingen die niet in de klas aanwezig zijn uitnodigen voor een online start van de les zodat zij bijvoorbeeld de instructie kunnen volgen. Daarna hebben de 'afstands'leerlingen een eigen opdracht waaraan zij op een passende tijd werken en ga je verder met de leerlingen die in de klas zitten.
Je kunt van leerlingen die niet in de klas aanwezig zijn vragen om online aan te sluiten bij de les, maar je kunt er ook voor kiezen om deze leerlingen op momenten die zij zelf kiezen te laten werken aan een opdracht. Je verwacht dan niet dat ze online jouw les bijjwonen. Met de leerlingen in de klas ben je dan synchroon aan het werk en de leerlingen op afstand werken asynchroon aan hun eigen opdrachten.
Er zijn voorbeelden van scholen (zie het uitgebreide werk van Emma Pass hieronder) van scholen die structureel werken met een dergelijke mengvorm. Het kan dan bijvoorbeeld zo zijn dat de ene helft van de klas op maandag en donderdag fysiek op school aanwezig is en de andere helft op dinsdag en vrijdag. Op woensdag dan bijvoorbeeld op afspraak voor leerlingen die daar behoefte aan hebben of hiervoor worden uitgenodigd.
Er is over het onderwerp ook een zeer praktisch webinar door Kennisnet en Academy4Learning georganiseerd. Dat webinar kun je via de link hieronder terugkijken: https://www.academy4learning.nl/blogs/hybrideonderwijs/. Het webinar gaat op een praktische manier in op manieren om voornamelijk synchroon les te geven in een hybride situatie.
TIP: Emma Pass, een Amerikaanse docente Engels die al voor Covid werkzaam was op een school die hybride onderwijs verzorgt, heeft een boek geschreven over hybride lesgeven. Hoewel de uitgebreide versie pas later dit jaar op de markt verschijnt, is tijdelijk een gratis (donaties welkom) versie downloadbaar. Zie bijgaande link. https://www.edtechemma.com/the-hybrid-teacher-book. Emma Pass is certified Google Classroom trainer en een aantal van de zaken die zij beschrijft gaan dan ook over Google Classroom. Het meeste daarvan laat zich echter gemakkelijk vertalen in de mogelijkheden van Microsoft Teams.
Het boek is helder geschreven, belicht uitgebreid de zaken waar je tegenaan loopt als je leerlingen veel minder fysiek treft en staat bol van de tips en ideeën. Een aantal onderwerpen sluit wat minder aan op onze situatie, maar daar kun je gemakkelijk overheen lezen :).
https://didactiefonline.nl/artikel/blended-onderwijs-na-de-vakantie In dit artiel wordt 'blended' learning opgevat als deels fysiek aanwezig, deels op afstand. Andere artikelen reserveren de term 'blended' voor het type leermateriaal en spreken van hybride. Hoe dan ook, dit doet niets af aan de waarde van het artikel.
Wat vraagt het van ....?
De docent
Met (een deel) van de leerlingen op afstand wordt er als docent veel van je gevraagd. Over zaken die in een klas op school vanzelfsprekend zijn zoals sociale interactie moet je nadenken. Leerlingen bij de les houden krijgt een heel andere dimensie. In feite zijn we hier wereldwijd over aan het leren en hebben we met z'n allen de wijsheid zeker niet in pacht. Als docent ben je continu bezig met ontdekken en aanpassen op allerlei gebieden.
Een aantal zaken die in ieder geval zijn boven komen drijven:
Open staan voor en vaardigheid opbouwen met allerlei digitale tools is belangrijk. Of het nu gaat om Microsoft Teams, SOMtoday, het digitale materiaal van je methode, Quayn of andere tools. Het zijn evenzovele middelen om met de leerling in contact te treden. Daarbij moet je ook nog eens een zekere handigheid opbouwen in het aansluiten van laptops op docking stations, aansluiten van camera's en microfoons en delen van schermen.
Het eist nadenken en plannen: het doet wat met je les. Het is wel gebleken dat op afstand hetzelfde programma draaien als in de klas in veel gevallen niet werkt. Wat werkt dan wel? En: hoe bouw je een les op als de ene helft van de klas fysiek aanwezig is als de andere? Je reguliere lessen ombouwen tot lessen die in een nieuwe setting kunnen worden gegeven vraagt creativiteit.
Het is lastiger om de leerling bij de les te houden en zich verantwoordelijk te laten voelen voor het eigen werk. Het vereist nadenken over middelen om dit toch voor elkaar te krijgen, wellicht door nog nauwer samen te werken met ouders/verzorgers.
De leerling
Nog schrijven
De schoolorganisatie
Wendbaarheid en creativiteit, buiten je kader durven denken, taken aanpakken die je eerder niet had gedaan.
Digitale theorie: kan dat voor meerdere klassen tegelijk?
Wanneer ben je als docent bereikbaar voor je leerlingen?
Instructievideo: één keer maken, ook je collega's helpen
Het belang van het team
Hoe belangrijk is het begrip 'klas' nog
Opvanglokalen/werkruimtes?
Is een les altijd 50 minuten
Wat is eigenlijk een les
Wat gebeurt er met de rol van surveillant/toezichthouder
Krijgen we nieuwe specialisaties
Krijgen we meer collega's in onderwijsondersteunende rollen
Helemaal niet af, alles door elkaar, maar de hamvraag is: wat doet het met je schoolorganisatie als je in feite voortdurend wendbaar moet zijn. Hoe zorg je dat je beter bent opgewassen tegen onverwachte gebeurtenissen van allerlei aard.
Wij hebben als school het enorme geluk dat we een eind onderweg zijn met BYOD zodat de overgrote meerderheid van docenten en leerlingen de beschikking heeft over een eigen device. Zelfs naar Nederlandse maatstaven boffen we daarmee. Wereldwijd uiteraard helemaal! Daardoor ervaren wij weinig drempels bij het synchroon online lesgeven terwijl dat op veel plekken veel lastiger ligt. Goed om bij stil te staan.
Daarbij behorend hebben we ook voldoende hardware en software om één en ander te laten werken. Denk bijvoorbeeld aan:
Organiseren, plannen, opdrachten, bereiken van digitaal leermateriaal, resulaten delen met SOMtoday
Direct online contact met je klas, opdrachten, quizzen met resultaatterugkoppeling en tegenwoordig nog véél meer met Teams voor educatie
Open opdrachten, feedback en vullen van een digitaal portfolio met Peppels
Online oefenen en je leerling volgen met het digitale leermateriaal van je methode
Online werken op een andere jaarlaag/niveau met het LiFo-materiaal
Digitaal toetsen met Quayn of Woots
Materiaal ontwikkelen en hergebruiken met Wikiwijs Maken
maar ook aan:
dockingstations waardoor je met je eigen laptop kunt blijven werken ongeacht het klaslokaal
digiborden/beamers
tekentablets
losse in-ear microfoons
staande microfoons
webcams
Hoe houd je in het woud van mogelijkheden je roer recht? Je hebt niet in alle situaties alles nodig. In de volgende hoofdstukken proberen we een aantal scenario's uit te werken. Niet uitputtend, maar ter inspiratie.
Scenario's
Enkele leerlingen in quarantaine
Momenteel ontbreken uit alle klassen wel één of meer leerlingen die in principe wél in staat zijn om onderwijs te volgen, bijvoorbeeld omdat zij in quarantaine zitten.
Er zijn hierbij verschillende aspecten van belang: Hoe ziet de les er uit? waar bevindt de leerling zich als hij/zij de les volgt? Welke digitale hulpmiddelen zijn nodig?
Hoe ziet de les er uit?
a. Synchroon
De leerling loopt de hele dag op afstand mee met de reguliere klas. De docent geeft les waarbij enkele leerlingen via Teams aansluiten. De bedoeling is dat de les synchroon verloopt: de leerlingen zijn tegelijkertijd met hetzelfde bezig: zij krijgen instructie, oefenen gezamenlijk en kijken gezamenlijk terug. Het is voorstelbaar dat de les zich met name richt op de (grote) meerderheid van de leerlingen die in de klas zit. Wellicht is 1-op-1 op een ander moment extra aandacht voor de 'aansluiters' nodig.
Waar
Mogelijkheden
Enkele leerlingen sluiten aan vanuit een willekeurige werkplek (huis, ruimte op andere locatie)
Teams via docent
De docent gebruikt Teams zodat de leerlingen thuis de les kunnen volgen,
Teams + Digibord
De docent gebruikt het digibord en deelt dit met de leerlingen. Het digibord en wat daar gebeurt is voor de leerlingen thuis scherp in beeld. De docent blijft zelf buiten beeld.
Teams via leerling (buddy)
Eén van de leerlingen uit de klas krijgt als taak via Teams verbinding te maken met de leerlingen thuis. Er zijn verschillende mogelijkheden:
De betreffende leerling gebruikt Teams op zijn/haar telefoon en richt deze op de docent. Het digibord is via deze methode zichtbaar, maar wat minder scherp.
De betreffende leerling gebruikt Teams op zijn/haar laptop en richt deze op de docent. Het digibord is via deze methode zichtbaar, maar wat minder scherp.
De betreffende leerling gebruikt Teams op zijn/haar laptop en heeft de beschikking over een tweede webcam (een webcam van school of de eigen telefoon die als webcam fungeert), De leerling richt deze tweede webcam op de docent. Het digibord is via deze methode zichtbaar, maar wat minder scherp.
Microfoon
Vaak zal de les als 'eenrichtingsverkeer' gegeven worden. Leerlingen thuis gebruiken hun microfoon niet.
b. De les is voorbereid en asynchroon
De docent heeft lesmateriaal voorbereid waarmee de leerlingen die thuis zitten aan de slag kunnen. Er is bijvoorbeeld instructiemateriaal beschikbaar, er staat oefenmateriaal en/of er is een opdracht klaargezet. De docent regelt dit zo, dat hij een beeld krijgt van de mate waarin de leeringen met de betreffende opdracht aan de slag zijn gegaan. De leerlingen hebben een duidelijk beeld wat er van ze verwacht wordt. Ze hebben geen online contact met de docent maar werken tijdens het lesuur of op een andere tijd die hen past aan hun opdracht. In veel gevallen zal het de bedoeling zijn de opdracht in te leveren.
Waar
Mogelijkheden
Het wordt aan de leerling overgelaten om een rustige plaats te zoeken om het lesmateriaal te verwerken.
Er is geen toezicht.
Instructies en opdrachten zijn gepland in SOMtoday.
Afhankelijk van de opdracht wordt gebruik gemaakt van andere tools en materialen.
c. De les is een mix van synchroon en asynchroon
Voor de hand kan liggen dat de leerling de lessen van de klas op afstand blijft volgen. Dit is voor de leerling echter een andere situatie dan één les online: de leerling 'loopt' als het ware de hele dag mee met de reguliere klas. Omdat er slechts enkele leerlingen zullen ontbreken zal het rooster en het lesprogramma zijn afgestemd op de meerderheid. Pittig voor de leerling en misschien niet altijd de beste oplossing. Wellicht is ook een scenario denkbaar waarbij de leerling op afstand aansluit voor het eerste kwartier en dan zelfstandig zaken gaat uitwerken. Qua voorbereiding en benodigdheden gaat het dan ook daadwerkelijk om een mix van bovenstaande voorbeelden.
Wat zien we op het Hooghuis? Delen best practices (18-9)
De meeste locaties hebben georganiseerd dat leerlingen die niet op school aanwezig kunnen/mogen zijn op afstand aan de les kunnen deelnemen. Veelal gebeurt dit op een ‘passieve’ manier. De docent richt zich actief op de leerlingen die aanwezig zijn, de afwezige leerlingen zijn via ‘eenrichtingsverkeer’ verbonden. De organisatie van de verbinding met de leerlingen op afstand gebeurt veelal gemengd: soms regelt de docent dit zelf, soms wordt een ‘buddy’ benoemd die de verbinding met de afwezige leerling(en) legt.
Stadion
Stadion is bij het begin van het schooljaar is gestart met een buddy-systeem. Echter, de ervaring op Stadion was dat de buddy teveel tijd stak in de verbinding met de afwezige leerling(en). Daarom is overgegaan op een ander systeem waarbij de docent Teams opent.
Van leerlingen die niet daadwerkelijk ziek zijn wordt verwacht dat zij via Teams de les bijwonen.
ZuidWest
Op ZuidWest wordt een mix gehanteerd. De ene keer regelt de docent de verbinding, de andere keer wijst de docent een buddy aan en opent deze Teams/chat.
Soms vergeten docenten te delen, maar als de docent het digibord deelt, is dit wel veel duidelijker in beeld voor de leerling.
De docenten richten zich tijdens de les op de fysiek aanwezige leerlingen.
Teams op telefoon
Alle leerlingen bij ZuidWest installeren Teams op de telefoon. Alle communicatie gaat via Teams, er zijn geen Whatsapp-groepen meer. De Teams zijn immers al aangemaakt en worden automatisch gesynchroniseerd. Bovendien hoeven docenten en leerlingen nu ook niet meer hun persoonlijke 06-nummer te delen.
TBL
Het TBL is bij het begin van het schooljaar gestart met het buddy systeem, maar inmiddels nemen veel docenten zelf de regie. Vooral de minder vaardige docenten doen een beroep op leerlingen.
Leerlingen gebruiken inmiddels vaak Teams op hun telefoon om hun medeleerlingen bij de les te betrekken. Zelf kunnen zij dan gemakkelijk doorwerken op hun laptop. Bovendien is de telefoon op dat moment ‘passief’ in gebruik en is er daardoor minder afleiding voor de buddy.
De les is voor de leerlingen die thuis zitten eenrichtingsverkeer: de docent richt zich actief op de fysiek aanwezige leerlingen.
Het TBL heeft de beschikking over een beperkt aantal losse webcams. Deze worden door leerlingen als het beste ervaren. De webcams bevinden zich bij de teamleiders en worden uitgereikt aan de klas met de meeste afwezigen.
In beeld of niet?
Er zijn docenten die niet in beeld willen komen of niet in beeld willen komen zonder dat zij daar zelf grip op hebben. Deze docenten nemen in het algemeen zelf de regie en leggen zelf de verbinding.
Docenten kunnen uiteraard ook besluiten hun stem plus het digibord te delen en dat in beeld te houden zodat zij zelf helemaal niet in beeld komen. Ook deze methode maakt volwaardig lesgeven mogelijk.
Heesch
De docent regelt zelf de verbinding met de afwezige leerlingen. Het is de bedoeling dat leerlingen die hiertoe in staat zijn, de les op afstand bijwonen.
Het is lastig om te weten wie de les wel en wie de les niet kan bijwonen. In Heesch ligt de regie bij de leerling: deze stuurt zelf een chatbericht als hij mee wil doen.
Docent in quarantaine
Is de docent ongepland aanwezig bijvoorbeeld doordat hij in quarantaine is dan zijn de leerlingen normaal op school, maar de docent onvoorzien niet. Het rooster houdt geen rekening met een dergelijke ad hoc situatie. Dat betekent dat de leerlingen middenop de dag een lesuur hebben zonder docent. De les hoeft echter niet uit te vallen want de docent is in staat om les te geven en de leerlingen zijn beschikbaar.
Er zijn hierbij verschillende aspecten van belang: waar bevindt de leerling zich als hij/zij de les volgt? Hoe ziet de les er uit? Welke digitale hulpmiddelen zijn nodig?
Hoe ziet de les er uit?
a. Synchroon
De docent geeft een interactieve les waarbij de leerlingen via Teams aansluiten. De bedoeling is dat de les synchroon verloopt: de leerlingen zijn tegelijkertijd met hetzelfde bezig: zij krijgen instructie, oefenen gezamenlijk en kijken gezamenlijk terug.
Waar
Mogelijkheden
Het wordt aan de leerling overgelaten om een rustige plaats te zoeken om de les te volgen.
Er is geen toezicht.
Teams
Via beeld, de aanwezigheidslijst in Teams en via polls/vragen tussendoor wordt inzicht verkregen in aanwezigheid en activiteit.
Via beeld, chat, polls of interactieve vragen is interactie tussen docent en leerlingen mogelijk.
Microfoon
Aangezien niet bij voorbaat te zeggen is of een leerling door gebruik van de microfoon anderen of de les stoort, zal microfoongebruik in dit geval niet praktisch zijn. Interactie is mogelijk via de chat, polls of bijvoorbeeld interactieve vragen.
De plaats van waaruit de leerling aan de les deelneemt is georganiseerd, bijvoorbeeld het normale lokaal.
Er is toezicht in het lokaal.
Teams
Via beeld, de aanwezigheidslijst in Teams en via polls/vragen tussendoor wordt inzicht verkregen in aanwezigheid en activiteit.
Via beeld, chat, geluid, polls of interactieve vragen is interactie tussen docent en leerlingen mogelijk.
Digibord
In principe kan één leerling (of surveillant) zijn laptop aansluiten op het digibord zodat de hele klas (ook) via het digibord kan meekijken.
Microfoon
Voordeel van een apart klaslokaal waarin één les plaatsvindt is dat leerlingen (om beurten indien gevraagd) hun microfoon kunnen gebruiken.
Er wordt een algemene plaats inclusief toezicht binnen de school ingericht voor leerlingen die een les op afstand gaan volgen.
Er is toezicht op deze plaats
Teams
Via beeld, de aanwezigheidslijst in Teams en via polls/vragen tussendoor wordt inzicht verkregen in aanwezigheid en activiteit.
Via beeld, chat, polls of interactieve vragen is interactie tussen docent en leerlingen mogelijk.
Microfoon
Omdat diverse lessen tegelijk plaatsvinden en worden gevolgd door leerlingen die zich in één en dezelfde ruimte bevinden is gebruikmaken van de microfoon door leerlingen niet praktisch. Interactie kan wel plaatsvinden via de chat en via bijv. polls of interactieve vragen.
b. De les is voorbereid en asynchroon
De docent heeft lesmateriaal voorbereid waarmee de leerlingen aan de slag kunnen. Er is bijvoorbeeld instructiemateriaal beschikbaar, er staat oefenmateriaal en/of er is een opdracht klaargezet. De docent regelt dit zo, dat hij een beeld krijgt van de mate waarin de leeringen met de betreffende opdracht aan de slag zijn gegaan. De leerlingen hebben een duidelijk beeld wat er van ze verwacht wordt. Ze hebben geen online contact met de docent maar gebruiken het tusssenuur om aan hun opdrachten te werken.
Waar
Digitale ondersteuning
Het wordt aan de leerling overgelaten om een rustige plaats te zoeken om het lesmateriaal te verwerken.
Er is geen toezicht.
Instructies en opdrachten zijn gepland in SOMtoday.
Afhankelijk van de opdracht wordt gebruik gemaakt van andere tools en materialen.
De plaats van waaruit de leerling aan de les deelneemt is georganiseerd, bijvoorbeeld het normale lokaal.
Er is toezicht in het lokaal.
Instructies en opdrachten zijn gepland in SOMtoday.
Afhankelijk van de opdracht wordt gebruik gemaakt van andere tools en materialen.
Er zijn instructies beschikbaar voor de surveillant/toezichthouder.
De surveillant/toezichthouder checkt de aanwezigheid.
Er wordt een algemene plaats inclusief toezicht binnen de school ingericht voor leerlingen die een les op afstand gaan volgen.
Er is toezicht op deze plaats
Instructies en opdrachten zijn gepland in SOMtoday.
Afhankelijk van de opdracht wordt gebruik gemaakt van andere tools en materialen.
Er zijn instructies beschikbaar voor de surveillant/toezichthouder.
De surveillant/toezichthouder checkt de aanwezigheid.
Niemand op school
Je hoopt het niet, maar het kán wel: een regionale lockdown. Wat betekent dat we overgaan op 100% afstandsleren.
Er zijn hierbij verschillende aspecten van belang: Hoe ziet de les er uit? Welke digitale hulpmiddelen zijn nodig?
Hoe ziet de les er uit?
a. Synchroon
De docent geeft een interactieve les waarbij de leerlingen via Teams aansluiten. De bedoeling is dat de les synchroon verloopt: de leerlingen zijn tegelijkertijd met hetzelfde bezig: zij krijgen instructie, oefenen gezamenlijk en kijken gezamenlijk terug.
Waar
Digitale ondersteuning
Het wordt aan de leerling en de docent overgelaten om (thuis) een rustige plaats te zoeken om de les te volgen.
Teams
Via beeld, de aanwezigheidslijst in Teams en via polls/vragen tussendoor wordt inzicht verkregen in aanwezigheid en activiteit.
Via beeld, chat, geluid, polls of interactieve vragen is interactie tussen docent en leerlingen mogelijk.
Microfoon
Microfoongebruik zal in het algemeen mogelijk zijn.
b. De les is voorbereid en asynchroon
De docent heeft lesmateriaal voorbereid waarmee de leerlingen aan de slag kunnen. Er is bijvoorbeeld instructiemateriaal beschikbaar, er staat oefenmateriaal en/of er is een opdracht klaargezet. De docent regelt dit zo, dat hij een beeld krijgt van de mate waarin de leeringen met de betreffende opdracht aan de slag zijn gegaan. De leerlingen hebben een duidelijk beeld wat er van ze verwacht wordt. Ze hebben geen online contact met de docent maar gebruiken het tusssenuur om aan hun opdrachten te werken.
Waar
Digitale ondersteuning
Het wordt aan de leerling overgelaten om een rustige plaats te zoeken om het lesmateriaal te verwerken.
Instructies en opdrachten zijn gepland in SOMtoday.
Afhankelijk van de opdracht wordt gebruik gemaakt van andere tools en materialen.
Wat zien we op het Hooghuis? Delen best practices
c. Synchroon en asynchroon
TipZuidWest heeft tijdens de schoolsluiting het rooster aangepast. De online lessen werden in tijd gehalveerd. De leerling had daardoor 's middags de handen vrij voor het maken van asynchrone opdrachten en de docenten konden indien nodig individueel begeleiden. De praktijk leerde namelijk dat een hele dag online lessen volgen voor veel leerlingen van ZuidWest erg zwaar was. In de praktijk werkte de kortere online momenten gecombineerd met zelfstandig uitwerken veel beter.
Qua voorbereiding en hulpmiddelen vertoont de opzet van ZuidWest kenmerken van beide bovenstaande voorbeelden.
SOMtoday studiewijzers en lesmateriaal
Ongeacht het scenario, het is van belang dat alle uitleg, alle taken die de leerling moet doen inclusief deadlines op een overzichtelijke manier voor de leerling inzichtelijk zijn.
Tips:
Denk vanuit de LEERLING niet vanuit je eigen vak. Wanneer ieder vak een eigen invulling kiest organiseer je voor de leerling geen overzicht. Houd daarom één lijn aan.
Zorg ervoor dat de leerling vragen kan stellen als er iets niet duidelijk is aan de opgegeven taken.
Houd er rekening mee dat sommige leerlingen de deadline niet zullen kunnen halen omdat zij uitvallen door ziekte. Zorg er daarom voor dat overschrijding van de deadline mogelijk is.
Zorg ervoor dat alle docenten toegang hebben tot de studiewijzers/planners. Je zult ook rekening moeten houden met uitvallende docenten.
Zorg ervoor dat de ouders kunnen meekijken in de studiewijzers zodat zij hun kind kunnen steunen.
Het is van belang open opdrachten extra goed uit te werken. Je bent immers niet direct beschikbaar om uitleg te geven. Denk bijvoorbeeld aan:
Werk met niet te moeilijke of ingewikkelde taken. Op afstand heb je minder controle over de acties van je leerlingen of mogelijkheden om ze aan te sporten effectief deel te nemen. Is een taak te ingewikkeld of te moeilijk, dan geven ze gemakkelijk op. Zitten je leerlingen in de klas, dan kun je zien wanneer ze zijn afgeleid en je kunt het opnieuw uitleggen. Beide zaken zijn op afstand moeilijker.
Gebruik een onderscheidende titel (een titel als 'opdracht 3' valt in een studiewijzer niet erg op)
Maak duidelijk wat de leerling moet doen. Welk materiaal moet gebruikt worden? Hoeveel bronnen moeten geraadpleegd worden? Of is de leerling daar vrij in? Vermeld dat dan ook.
Maak duidelijk wat de leerling moet gaan inleveren. Een document? Een spreadsheet? Een foto van zijn kunstwerk?
Maak duidelijk aan welke eisen de het in te leveren werk moet voldoen. Werk dit bijvoorbeeld uit in een rubric.
Geef duidelijk aan hoe en wanneer de opdracht moet worden ingeleverd.
Geef duidelijk aan hoe en wanneer de opdracht beoordeeld wordt.
Hieronder vind je de link naar de handleiding van SOMtoday voor het klaarzetten en opzoeken van open opdrachten.
Met ingang van schooljaar 2020-2021 wordt automatisch voor iedere lesgroep uit SOMtoday een Team voor educatie aangemaakt.
Zowel docenten als leerlingen zitten al in het team. Docenten dienen het team wel eerst te activeren, voor de leerlingen het team zien. Dat biedt je de kans om je team eerst rustig in te richten.
Alle handleidingen (voor zowel docenten als leerlingen) van Teams bij elkaar? zie hier:
Met Microsoft Teams kan je videobellen met je klas, instructie geven, je scherm delen, opdrachten klaarzetten, laten inleveren en nakijken, leerlingen samen laten werken, polls en quizzen maken en nog veel meer. Je kunt je lessen ook direct opnemen voor later gebruik. Microsoft Teams werkt samen met de andere Microsoft producten die we op school gebruiken zoals Word, Excel, PowerPoint, Forms en SharePoint.
Nog niet zo bedreven in het gebruik van Teams? hieronder vind je een aantal zogenaamde kickstarters die je bondig op weg helpen en een uitlegkaart die door Microsoft ter beschikking is gesteld.
Voor het afnemen van toetsen en het – al dan niet automatisch – beoordelen daarvan, quizzen maken of snel inventariseren hoe tevreden leerlingen zijn over je les door middel van een peiling. Door de goede samenwerking tussen Forms en Teams kan je toetsen, quizzen en peilingen rechtstreeks vanuit Teams maken en delen met jouw leerlingen en/of collega’s.
Hier kan je lesvideo’s op één plek uploaden, bewaren en delen met leerlingen en collega’s. Met YouTube kan je ook gemakkelijk online live lesgeven. Dat heet ‘live streamen’.
Waanzinnig uitgebreide handleiding gemaakt door het 2College. Misschien staan er daarom wat dingetjes in die bij ons net iets anders gaan, maar daar kun je wel doorheen kijken.
Aanwezigheidslijst Teamsmeeting
Tijdens een teamsbijeenkomst is het mogelijk een deelnemerslijst te downloaden.
Maak tijdens de vergadering de deelnemerslijst zichtbaar
Klik bovenin op de drie puntjes. De optie 'aanwezigheids downoaden' wordt zichtbaar: klik hierop
De aanwezigheidslijst wordt gedownload in de vorm van een csv-bestand (te openen met Excel). Je ziet wanneer iemand is gestart en ook wanneer iemand de meeting heeft verlaten (in de lijst staat dan 'links' als vertaling van het Engelse 'left' :))
Geluid bij video delen via Teams
Video via scherm delen? Zet computergeluid 'aan'
Als je normaal gesproken via Teams je scherm deelt met anderen horen die anderen geen zogenaamde ‘computergeluiden’. Dat is praktisch, want anders komen er allerlei ongewenste piepjes en signaaltjes door je presentatie.
Maar, als je nu een video wilt delen, heb je dat computergeluid wél nodig want het geluid van je video is óók zo’n computergeluid.
Je kunt in Teams gemakkelijk het computergeluid aan of uit zetten:
Kies in een Teamsmeeting voor het delen van je scherm. In de onderste helft van je scherm verschijnen de schermen die je open hebt staan om te delen.
Vlak daarboven zie je een schuifje: ‘met computergeluid’. Standaard staat dat schuifje op uit en zul je dus geen computergeluiden doorsturen naar de deelnemers aan de vergadering.
Wil je een video met geluid delen zet dan het schuifje ‘met computergeluid’ op ‘aan’.
Het schuifje moet op ‘aan’ staan:
Kies het scherm met je video om te delen en speel af.
Externen uitnodigen via Teams
Je kunt op verschillende manieren contact maken met personen van buiten je organisatie.
Een vergadering plannen en daarvoor een externe uitnodigen
Een externe lid maken van een team
Externe uitnodigen voor Teamsmeeting
Plan een Teamsmeeting via Outlook of Teams. Neem iemand van buiten de organisatie gewoon met het eigen mailadres op in de uitnodiging.
Deze externe persoon hoeft zelf niet eens te beschikken over Teams. Hij/zij krijgt de uitnodiging binnen en kan online als gast deelnemen.
De gast klikt op de link van de uitnodiging en kan deelnemen. Hij krijgt een melding in beeld dat hij niet kan presenteren. In de meeste gevallen (ouderavond, informatieavond o.i.d.) is dat ook niet de bedoeling.
Een 'gast' rechten geven om te presenteren
Het is mogelijk dat de 'gast' juist is uitgenodigd als gastspreker. In dat geval kan de organisator van de vergadering deze gast het recht geven om te presenteren.
Klik op ‘toon deelnemers’. Deze worden aan de rechterzijde in het scherm zichtbaar
Ga met de muis over de naam van de gast: je ziet drie puntjes (meer opties) verschijnen. Klik hierop en je ziet een uitklaplijstje. Kies nu voor ‘presentator maken’.
De gast krijgt nu een melding te zien dat hij kan presenteren.
Een externe lid maken van een Team
Wil je dat de externe persoon vaker aansluit bij vergaderingen e.d. dan kun je hem ook lid maken van een team. Hij krijgt dan beperkte rechten als ‘gast’.
Is een externe eenmaal lid van een team, dan kun je deze externe ook via chat bereiken.
Klik achter de naam van het team op de 3 puntjes (meer opties)
Kies voor ‘lid toevoegen’
Typ het mailadres van de gast in en klik op ‘toevoegen’
Chatten is mogelijk met een externe die lid is van een Team
Insight (analyse in Teams)
Behoorlijk nieuw in Teams for education is het tabblad 'Insights'. Dit tabblad is niet zichtbaar voor je leerlingen. Via het tabblad Insights krijg je enig inzicht in de activiteit van je leerlingen binnen je Team. Zeker wanneer je 'hybride' werkt en niet altijd de gelegenheid hebt om bij te houden wie er nu online is en wie niet, kan dit tabblad je enigszins helpen.
In onderstaande video wordt uitgelegd hoe je Insights toevoegt en en wat het kan betekenen.
Liever lezen hoe het werkt? Met dank aan Paul W. hieronder een schriftelijke handleiding:
Er zijn overal docking stations aanwezig. Het is van belang deze te gebruiken. Het zorgt voor een 'slijtvaste' verbinding met het netwerk en je digibord.
.
LET OP: heb je met je laptop nog niet eerder via een docking station gewerkt dan worden er eerst drivers gedownload. Gebruik je Windows 10 dan gaat dat automatisch. Anders moet je een handje helpen.
Verschillende types digiborden
De meeste docenten werken normaal gesproken in een beperkt aantal lokalen en (dus) ook met een beperkt aantal verschillende digiborden. Maar vanaf 2 juni zullen op veel locaties de leerlingen in het lokaal blijven zitten en wisselen de docenten. Dat betekent dat je mogelijk in een lokaal lesgeeft waar geen digibord maar een beamer aanwezig is. Of dat je in aanraking komt met andere modellen en merken digibord dan je gewend bent. Het kan daarom ook zijn dat het handig is om bepaalde drivers voor de digiborden vooraf op je laptop te installeren.
Digibord
Teams en het digibord
Een deel van de klas is fysiek aanwezig. De rest volgt de les vanuit thuis via Teams. Als docent heb je ervoor gekozen wel je beamer/digibord te gebruiken voor de leerlingen die aanwezig zijn,
De leerlingen thuis kunnen meekijken omdat je je digibord/beamerschem hebt gedeeld.
Hieronder een praktisch filmpje: hoe sluit je je laptop aan op het digibord
Onderstaande video gaat uit van de nodige instellingen om je leerlingen te laten meekijken
Sluit de eigen laptop via het docking station aan op het digibord of de beamer.
Werk je via uitbreiden scherm (Windows-P) met twee schermen, zorg dan dat je digibord het hoofdscherm is.
Deel het scherm met je leerlingen. Dit kan uiteraard van alles zijn, van een PowerPoint presentatie tot digibordsoftware of filmpjes.
Tip: schakel 'met computergeluid' aan. Zo zorg je ervoor dat je leerlingen thuis het geluid van Youtube-filmpjes e.d. óók horen.
Leerlingen die zich in de klas bevinden kijken mee via het digibord of de beamer. Leerlingen die zich buiten de klas bevinden kijken mee via het eigen device.
Herhaal eventuele vragen van leerlingen binnen of buiten het lokaal als je die klassikaal wilt behandelen, zodat iedereen kan meeluisteren.
Bedien je je digibord staand voor de klas, plaats je laptop dan zo dicht mogelijk bij het digibord zodat het geluid voor je leerlingen thuis acceptabel blijft.
Denk er zelf aan om zo min mogelijk te praten als je met je gezicht naar het digibord staat, om de geluidskwaliteit niet negatief te beïnvloeden.
Laat je je leerlingen meekijken via het delen van je scherm, dan ben jij zelf niet in beeld. Gebruik je een tweede camera, dan wordt zowel jij als het digibord getoond.
Werken met Microsoft Whiteboard
Via Office365 is het mogelijk om 'Whiteboard' te gebruiken en het scherm te delen met leerlingen. Whitebord kan (dus) ook op je digibord worden geprojecteerd. Vervolgens kun je op je digibord schrijven en kunnen je leerlingen meekijken.
Prowise Presenter staat iedereen gratis ter beschikking. Het werkt naadloos samen met de Prowise-digiborden die op veel locaties aanwezig zijn, maar is óók op andere types afspeelbaar/bruikbaar.
Wanneer je een PowerPoint presentatie laat zien, kun je op die presentatie ook tekenen. Ga je tijdens het presenteren met je muis (of op je digibord je pen) over de dia, dan verschijnen links onderin verschillende knoppen. Eén van die knoppen is de pen. Vervolgens kun je een kleur kiezen en de pen gebruiken. Als je klaar bent en je presentatie wilt afsluiten vraagt PowerPoint of je je aantekeningen in inkt wilt bewaren of niet.
Werken met Geoenzo
Geoenzo is een merkonafhankelijke tool voor digiborden. Gericht op wiskunde.
Er bestaat zowel een webversie van Geoenzo als een versie die je op je eigen laptop kunt installeren.
GeoGebra is een dynamisch wiskundig softwareprogramma voor elk onderwijsniveau dat meetkunde, algebra, rekenblad, grafieken, statistiek en analyse calculus combineert in één gebruiksvriendelijk pakket. GeoGebra is een snel uitbreidende community van miljoenen gebruikers uit zowat alle landen. GeoGebra is wereldwijd uitgegroeid tot de nummer één in het aanbieden van dynamische wiskundige software, ondersteunt wetenschap, technologie, onderwijs in wiskunde en ingenieurswetenschappen (STEM) en onderwijsvernieuwingen wereldwijd.
Snelle feiten
Meetkunde, Algebra en rekenblad zijn verbonden en dynamisch
Gebruiksvriendelijk scherm, met vele krachtige kenmerken
Tool om interactief leermateriaal te creëren, zoals webpagina's
Beschikbaar in meer dan 50 talen voor miljoenen gebruikers wereldwijd.
Normaal gesproken werkt iedereen min of meer in vaste lokalen maar nu gaat iedereen rouleren. De kans is aanwezig dat je in een lokaal terecht komt waar bijvoorbeeld alleen een beamer hangt.
Voor veel vakken helemaal geen probleem. Het is het ook mogelijk om dat wat je zou willen delen, te typen. Via digibordsoftware of gewoon in Word. Je kunt dit gemakkelijk delen met je leerlingen. Maar wat nu als je een bèta- of een creatief vak geeft en 'live' formules of vergelijkingen wilt opstellen, schema's of tekeningen wilt maken? Typen is dan geen optie.
Er kunnen uiteraard ook andere redenen zijn om niet rechtstreeks op je digibord te schrijven. Bijvoorbeeld omdat je met je gezicht naar de klas wilt blijven kijken, of omdat een andere manier van schrijven voor jou fijner werkt.
Gelukkig zijn er ook andere mogelijkheden.
Schrijven op je digibord
Let op. Misschien ben je gewend op je digibord te schrijven zonder digibordsoftware te gebruiken. In een hybride situatie werkt dat niet, want je leerlingen thuis hebben dan niet de mogelijkheid om te zien wat je schrijft. Gebruik dus je digibordsoftware.
Schrijf niet met je vinger, alleen met de pen!
De Prowise- en Vidi touch borden mogen niet met ontsmettingsmiddel worden gereinigd. Het digibord wordt tijdens de les aangeraakt, vooral wanneer je met je vinger schrijft. We willen je vragen uitsluitend met de daarvoor bestemde pen te schrijven.
We willen vragen de digipen in het lokaal te laten (nadat de pen gereinigd is) zodat collega's niet misgrijpen.
Schrijven via je laptopscherm
Een deel van de klas is fysiek aanwezig. De rest van de klas haakt vanuit huis aan via Microsoft Teams. Als docent heb je ervoor gekozen met de hand te schrijven. Je hebt besloten niet via het digibord te schrijven óf je bent in een lokaal zonder digibord.
Sommige nieuwe docentenlaptops hebben een speciaal uitgevoerd touchscreen met bijbehorende pen. Heb je zo'n laptop dan kan je je digibordsoftware opstarten en rechtstreeks op je scherm schrijven.
Werkwijze
Start Teams op
Start de juiste digibordsoftware of ander programma op
Je kunt je scherm uitbreiden. Je moet dan wel zorgen dat de beamer als hoofdscherm staat ingesteld. Wat jij tekent wordt dan direct op het beamerscherm zichtbaar. Je kunt ook kiezen voor het dupliceren van je scherm. Je ziet nu op het scherm van je laptop wat je tekent. Hetzelfde wordt ook getoond op je digibord.
Schrijf met de speciale pen die bij je laptop hoort.
Deel je scherm via Teams met je leerlingen.
Een tekentablet gebruiken
Een deel van de klas is fysiek aanwezig. De rest van de klas haakt vanuit huis aan via Microsoft Teams. Als docent heb je ervoor gekozen met de hand te schrijven. Je hebt besloten niet via het digibord te schrijven óf je bent in een lokaal zonder digibord.
Eenvoudig tekentablet
Het is mogelijk een eenvoudig tekentablet aan je laptop te koppelen. Zo'n tablet kan je vergelijken met je touchpad. De bewegingen die je met een speciale stift maakt op het tekentablet zie je direct terug op je beeldscherm. Het tekentablet heeft (net als je touchpad) zelf geen scherm. Op die manier kan je vanachter je laptop tekenen of schrijven en het resultaat rechtstreeks projecteren op de beamer of het digibord.
Werkwijze
Start Teams op
Start de juiste digibordsoftware of ander programma op
Zorg dat je tekentablet is aangesloten.
Je kunt je scherm uitbreiden. Je moet dan wel zorgen dat de beamer/digibord als hoofdscherm staat ingesteld. Wat jij tekent wordt dan direct op het beamer/digibordscherm zichtbaar. Je kunt ook kiezen voor het dupliceren van je scherm. Je ziet nu op het scherm van je laptop wat je tekent. Hetzelfde wordt ook getoond op je digibord.
Deel je scherm via Teams met je leerlingen.
Omgaan met geluid
Bluetooth 'oortje' met speaker en microfoon
Er zijn collega's die momenteel al werken met bijv. een bluetooth 'oortje' met speaker en microfoon.
In de praktijk blijken sommige collega's het heel prettig te vinden op die manier niet alleen hun eigen geluid te kunnen versterken voor de leerlingen thuis, maar ook dat zij de leerlingen thuis via het oortje kunnen horen. Anderen ervaren dat juist als storend en hebben geen behoefte aan de speakerfunctie.
Uitzetten speakerfunctie van je 'oortje'
Je kunt dat instellen via Teams:
Klik rechtsboven op je eigen foto/icoontje
Kies voor instellingen
Kies voor apparaten
Selecteer bij 'luidspreker' en bij 'microfoon' de juiste waarde. Bij 'microfoon' dus je hoofdtelefoon en bij 'luidspreker' bijv je laptop.
Digibord en video met geluid
Wanneer je een digibord gebruikt met ingebouwde boxen zal in het algemeen bij bijvoorbeeld het afspelen van een video het geluid van de video via de boxen van je digibord worden afgespeeld. Fijn voor de leerlingen in je klas.
Maar je wilt uiteraard dat ook leerlingen thuis het geluid van het filmpje kunnen horen. Dit is als volgt in te stellen:
Zorg dat iedereen in dezelfde Teams-meeting is aangemeld.
Zorg dat bij 'scherm uitbreiden' het digibord het hoofdscherm is.
Kies in Teams voor 'scherm delen' en zet 'met computergeluid' op 'aan'.
Werken met een tweede webcam
Het is mogelijk om met een tweede webcam te werken. Binnen Teams is het eenvoudig om van de ene naar de andere webcam over te schakelen. Het werken met een tweede webcam geeft je meer flexibiliteit. Bovendien maakt de tweede webcam het mogelijk dat jij én je digibord of tafel tegelijk in beeld zijn.
Aandachtspunt bij het in beeld brengen van je digibord is dat de kwaliteit van het beeld minder zal zijn dan wanneer je deelt via 'scherm delen'.
In ieder geval raden we af om met een stift op een gewoon whiteboard (zoals dat in sommige lokalen naast het digibord hangt) te schrijven en dat in beeld te brengen. Een whiteboard glimt meestal een beetje en de stiften zijn meestal niet erg 'sterk' van kleur. Zelfs met een hd-camera is het lastig om de letters goed zichtbaar in beeld te krijgen. Advies is dus: gebruik voor schrijven je digibord.
Een tweede webcam gebruiken
Een deel van de klas is fysiek aanwezig. De rest van de klas haakt vanuit huis aan via Microsoft Teams. Als docent heb je ervoor gekozen te werken met een tweede camera, bijvoorbeeld omdat je zelf ook in beeld wilt zijn tijdens een uitleg met het digibord. Of omdat je een proef wilt doen of een demo wilt geven.
Je leerlingen thuis kijken mee via een tweede camera die op jou en dat wat je aan het doen bent, gericht is.
Werkwijze
Gebruik je eigen laptop.
Verbind de tweede camera met je laptop via de usb-aansluiting
Richt de camera op de juiste plek, bijvoorbeeld je digibord of de tafel waarop je een proef wilt doen.
Start met je leerlingen die vanuit huis aansluiten een Teams-meeting en schakel op het moment dat dit actueel wordt over naar de tweede webcam.
Om van camera te wisselen doe je het volgende:
Ga met je muis over je scherm
Rechtsonderin het scherm zie je nu een klein icoontje met een camera erop.
Klik op het icoontje, en het beeld van de tweede camera wordt getoond.
Klik nogmaals en het beeld van de eerste camera wordt weer getoond.
Bedien je digibord of doe je proef terwijl je voor de klas staat. Leerlingen die vanuit huis meekijken zien de het digibord/de proef én jou als docent.
Het geluid wordt opgenomen via de microfoon van de tweede camera.
Tip: praat zo weinig mogelijk als je met je gezicht naar het digibord staat om de geluidskwaliteit niet te verminderen.
Tip: schrijf je op het digibord, gebruik dan een donkergekleurde digipen. Schrijf in verband met de leesbaarheid voor de leerlingen thuis niet te klein.
Je telefoon als 2e webcam
Het is mogelijk om je (Android) telefoon of je iPhone te gebruiken als (tweede) camera.
Hiervoor zijn verschillende applicaties beschikbaar. Bij de twee voorbeelden hieronder installeer je een app op je telefoon en download je een stukje software op je laptop. Vervolgens verbind je je telefoon en je laptop met elkaar.
Als je les op afstand of hybride les geeft met behulp van video, krijg je te maken met aandachtspunten. Leerlingen kunnen livesessies bijvoorbeeld opnemen of bestaande filmpjes bewerken en die delen via sociale media. Er zijn voorbeelden van filmpjes bekend waar leerlingen:
een andere stem onder die van de leraar hebben gezet
de beelden zo hebben gemonteerd dat uitspraken van leraren uit hun verband worden getrokken
hun leraren woorden in de mond leggen die zij niet hebben gezegd
Afspraken met leerlingen
In feite zijn onderstaande afspraken toepassingen van zaken die al in de gedragscode van de school rond sociale meida staan. Maar het kan geen kwaad om hier nog eens goed bij stil te staan.
Maak geen opnames van video’s en chatgesprekken met leraren en medeleerlingen.
Leerlingen mogen door de leraar opgenomen filmpjes niet bewerken of delen (via sociale media of andere kanalen).
Afspraken met leraren
Het is het gemakkelijkst om afspraken te handhaven als filmpjes waar docenten en/of leerlingen in voorkomen worden gedeeld via het platform van de school: Stream in Microsoft Office 365.
AVG
Probeer misbruik van videomateriaal van leraren, bijvoorbeeld door leerlingen, zoveel mogelijk te voorkomen en op te lossen via gedragsregels en sancties. Gaat het toch mis, dan is het niet zozeer de AVG die een rol speelt, maar andere wetgeving, zoals het portretrecht.
Gamechangers
Je zou bijvoorbeeld met je leerlingen eens een spel kunnen spelen op de website Gamechangers, een initiatief van de Politie. Op die manier zien leerlingen wat de gevolgen kunnen zijn van (ernstige) vergrijpen op internet.
Hulp en tips
Hulp.hethooghuis
We proberen alle tips en weetjes die we verzamelen op hulp.hethooghuis.nl te vermelden.
Tips en best practices van collega's willen we hier verzamelen. Dat kan van alles zijn: ideeën over de situatie in het nieuwe schooljaar, tips voor de dagelijkse praktijk enzovoorts. Heb je zelf ideeën/tips die je wilt delen? Dat kan via deze link.
Tip
Semi-flip
Stel dat we volgend schooljaar dit afstandsonderwijs nog lang moeten doen, dan zou 'semi-flip' een idee kunnen zijn. (semi flipping the class room)
Secties maken dan samen bijv. a.d.h.v. een PowerPoint uitleg en instructie filmpjes die leerlingen thuis moeten bekijken. In de les heb je dan tijd om met elke groep iets anders te doen waarbij fysieke aanwezighei nodig is. Bijvoorbeeld werken met de atlas in de onderbouw, proefjes, discussie etc.
Mirko van Balgooy TBL
Kaart, grafiek etc. als 'ondergrond'
In PowerPoint kun je makkelijk een afbeelding klaarzetten. Vervolgens kun je tijdens het presenteren ook gemakkelijk een pen gebruiken in je PowerPointpresentatie. Speel je Powerpointpresentatie af en ga met je cursor helemaal naar linksonder. Je ziet nu (in lichtgrijs) besturingselementen:
Selecteer het element 'inkt' (het pennetje) en kies welke pen je wilt gebruiken.
Vervolgens kun je met je muis, maar ook met een digipen op je bord, tekentablet of touchscreen, aantekeningen maken. Aan het eind van de presentatie vraagt PowerPoint of je je aantekeningen wilt bewaren of verwijderen.
Dit is een erg eenvoudig tooltje (tip binnengekomen van Lindie vd Heijden, Mondriaan) om ook wanneer leerlingen 'op afstand' werken hun schrift te kunnen controleren. leerlingen maken een foto van de pagina's uit hun schrift en kunnen die heel simpel uploaden in het tool. Als leerling en als docent blader je digitaal door je schrift. Docenten kunnen klassen aanmaken en opmerkingen plaatsen.
Het arrangement Leren op school én thuis - 2020-2021 is gemaakt met
Wikiwijs van
Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt,
maakt en deelt.
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:
het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten
terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI
koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI
koppeling aan te gaan.
Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.
Arrangement
IMSCC package
Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.
Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en
het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op
onze Developers Wiki.