Maan - vmbo234

Maan - vmbo234

Inleiding

“Alles heeft een natuurlijke verklaring. De maan is geen God, maar een grote steen, en de zon is een hete rots.”
- Anaxagoras

Ik ben Anaxagoras. Ik woon in Griekenland, zo’n 450 jaar voor Christus. Wij Grieken aanbidden vele goden. Heel normaal in mijn tijd, de Babyloniërs en Egyptenaren doen dat ook. Goden zorgen voor regen, voor de gewassen, voor kalme zeeën voor de handel en helpen bij het overwinnen van onze vijanden. Goden zijn het antwoord op alle vragen.

Bijzonder aan de tijd waarin ik leef is dat we voor het eerst verklaringen zoeken voor wat we om ons heen zien zónder deze aan Goden toe te kennen.

’s Nachts genieten wij van een fenomenale sterrenhemel. De zon en de maan, de sterren en planeten helpen ons navigeren en zijn de basis van onze kalender.

De maan fascineert mij. Ze ziet er steeds anders uit. Soms is ze in volle glorie te bewonderen. Op andere momenten zie je maar een klein sliertje van haar. Weer op andere momenten is ze helemaal verdwenen. Maar deze cyclus is voorspelbaar, de fasen van de maan herhalen zich elke maand.

Ik denk dat de maan geen God is, die ons ’s nachts verlicht, zoals velen anderen denken. Ik denk dat de maan gewoon een rots is, die ’s nachts het licht van de zon weerkaatst. En ik denk zelfs dat we, door goed naar de maan te kijken, kunnen bepalen hoe ze beweegt.

Kijk je mee?

Colofon

Het arrangement Maan - vmbo234 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2021-06-02 14:58:49
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Deze les valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollectie voor NaSk voor vmbo leerjaar2/ 3/4. Dit is thema ’Ruimte'. Het onderwerp van deze les is: maan. Je leert de fasen van de maan verklaren aan de hand van de beweging van de maan om de aarde.
Leerniveau
VMBO gemengde leerweg, 2; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 2; VMBO gemengde leerweg, 3; VMBO theoretische leerweg, 4; VMBO theoretische leerweg, 2; VMBO theoretische leerweg, 3; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 4; VMBO gemengde leerweg, 4; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 3;
Leerinhoud en doelen
NaSk; Kracht/beweging bij mensen, verkeer, transport van goederen en zonnestelsel; Ruimte; Natuurkunde;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
4 uur en 0 minuten
Trefwoorden
arrangeerbaar, beweging maan, maan, maanfasen, nask, stercollectie, vmbo2/3/4
close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open