Veiligheid vmbo234

Veiligheid vmbo234

Inleiding

George Cayley (1773 – 1853)
Ik word ook wel ‘de vader van de Britse luchtvaart’ genoemd. In 1809 publiceerde ik de studie “On Aerial Navigation” waarin ik een aantal voorwaarden voor het vliegen uiteenzette. Ik zette me af tegen het idee van een ornitopter, een vliegtuig dat zich voortbeweegt door met de vleugels te klapwieken. In plaats daarvan pleitte ik voor aerodynamisch vliegen, oftewel het glijden door de lucht met vaste, liftgenererende vleugels en voortgedreven door een motor.

Door de vorm van de vleugel legt de lucht aan bovenkant een langere weg af dan aan de onderkant. Dit zorgt voor een lagere druk aan de bovenkant van de vleugel dan aan de onderkant. Gevolg: de vleugel wordt omhoog gedrukt door de lucht onder de vleugel.

Daarnaast ben ik de uitvinder van de veiligheidsgordel.

 

Deze opdracht staat in het teken van veiligheid.

Bronnen:
nl.wikipedia.org/wiki/George_Cayley
nl.wikipedia.org/wiki/Veiligheidsgordel

Colofon

Het arrangement Veiligheid vmbo234 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2021-02-01 10:11:54
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Deze les valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollectie voor NaSk voor vmbo leerjaar2/ 3/4. Dit is thema ’Kracht en bewegen'. Het onderwerp van deze les is: veiligheid. Je leert de werking van veiligheidsmaatregelen ter voorkoming van letsel in het verkeer (valhelm, autogordels, veiligheidskooi, kreukelzone, airbag, hoofdsteunen) toelichten aan de hand van het verlengen van de botstijd, het verdelen van de kracht en/of het verplaatsten van de kracht, een constructie ontwerpen, bouwen, testen en verbeteren waarin je veiligheidsmaatregelen verwerkt, de stopafstand uitrekenen als de reactieafstand en remweg gegeven is.
Leerniveau
VMBO gemengde leerweg, 2; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 2; VMBO gemengde leerweg, 3; VMBO theoretische leerweg, 4; VMBO theoretische leerweg, 2; VMBO theoretische leerweg, 3; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 4; VMBO gemengde leerweg, 4; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 3;
Leerinhoud en doelen
Beweging; NaSk; Kracht/beweging bij mensen, verkeer, transport van goederen en zonnestelsel; Kracht; Ruimte; Natuurkunde;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
4 uur en 0 minuten
Trefwoorden
arrangeerbaar, botstijd, nask, stercollectie, stofafstand, veiligheid, veiligheidsmaatregelen, verdelen van kracht, verplaatsen van kracht, vmbo 2/3/4
close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open