Druk vmbo234

Druk vmbo234

Inleiding

Blaise Pascal
Ik leefde in de 17e eeuw in Frankrijk. In die tijd vond een wetenschappelijke revolutie plaats. Ik heb belangrijke bijdragen geleverd aan de wiskunde en vond de eerste mechanische rekenmachine uit.

In mijn tijd werd voor het eerst ontdekt dat we leven in een zee van lucht. En dat deze enorme hoeveelheid lucht een grote druk op ons uitoefent. Bij een proef in Duitsland werden twee losse halve bollen tegen elkaar aangehouden waarna de ruimte erbinnen vacuüm werd gezogen. Zestien paarden bleken niet in staat om de helften weer uit elkaar te trekken. Hiermee werd aangetoond dat de lucht om ons heen een enorme druk uitoefent.

Al snel werd er een apparaat ontwikkeld waarmee die luchtdruk gemeten kon worden: een barometer.

Ik ontwierp een experiment die ons beeld van onze atmosfeer volkomen veranderde. Ik stelde voor, om met een barometer de luchtdruk aan de voet van een berg te meten, en om vervolgens de druk te meten aan de top van de berg. Wat bleek? Hoe hoger je komt, hoe lager de luchtdruk is. Hieruit blijkt dat de atmosfeer eindig is. Door de luchtdruk te meten kon ik het gewicht van de kolom lucht berekenen die op ons rust. Een gigantisch gewicht.

Dankzij dit werk is de eenheid van druk naar mij vernoemd: de pascal.


Meer weten over de proef met de halve bollen?
Bekijk het volgende filmpje:

Colofon

Het arrangement Druk vmbo234 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2021-02-01 09:49:14
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Deze les valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollectie voor NaSk voor vmbo leerjaar2/ 3/4. Dit is thema ’Kracht en bewegen'. Het onderwerp van deze les is: druk. Je leert twee situaties waarin van druk sprake is met elkaar vergelijken en aan de hand van het verschil in de kracht en oppervlakte tussen beide situaties uitleggen of de druk in de ene situatie groter, kleiner of gelijk is aan die van de andere situatie.
Leerniveau
VMBO gemengde leerweg, 2; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 2; VMBO gemengde leerweg, 3; VMBO theoretische leerweg, 4; VMBO theoretische leerweg, 2; VMBO theoretische leerweg, 3; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 4; VMBO gemengde leerweg, 4; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 3;
Leerinhoud en doelen
NaSk; Kracht; Overbrenging, constructies en verbindingen; Ruimte; Natuurkunde;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
4 uur en 0 minuten
Trefwoorden
arrangeerbaar, druk, krachten vergelijken, nask, stercollectie, verschil in kracht, vmbo 2/3/4

Downloaden

Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

Metadata

LTI

Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

Arrangement

Oefeningen en toetsen

Druk

IMSCC package

Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

QTI

Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat alle informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen punten, etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.

Versie 2.1 (NL)

Versie 3.0 bèta

Meer informatie voor ontwikkelaars

Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open