Reactie vmbo234

Reactie vmbo234

Inleiding

Antoine Lavoisier (1743 – 1749)
Ik werd geboren in een rijke familie geboren en erfde op mijn vijfde het enorme familiefortuin. Ik was een Frans scheikundige, en niet zomaar één want ik wordt ook wel de ‘vader van de scheikunde’ genoemd.

Zo’n titel krijg je natuurlijk niet zomaar. Ik verdien deze eervolle benaming omdat ik als een van de eersten mijn experimenten uiterst nauwkeurig uitvoerde. Ik woog bijvoorbeeld heel precies alle stoffen die voor en na een reactie aanwezig waren. Zo deed ik een aantal belangrijke ontdekkingen.

De belangrijkste ontdekking is de wet van behoud van massa. Bij een chemische reactie weegt de massa van alle stoffen voorafgaand aan de reactie, hetzelfde als de massa van alle stoffen na afloop van de reactie. Massa ontstaat of verdwijnt dus niet zomaar.

Mijn collega Dalton vermoedde dit al, toen hij zijn atoomtheorie beschreef. Dalton beweerde dat atomen niet kunnen ontstaan en niet kunnen verdwijnen, maar in een reactie alleen hergroeperen. Ik leverde echter experimenteel bewijs.

Ik was belastingambtenaar. Wetenschap was in mijn tijd iets dat je zoveel mogelijk in je eigen tijd deed. Met het innen van belastingen maakte ik me niet populair. In de chaos van de Franse Revolutie werd ik gezien als een vijand van de revolutie en onthoofd.

Mijn werk in de scheikunde leeft echter voor.

Colofon

Het arrangement Reactie vmbo234 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2021-02-02 12:12:27
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Deze les valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollectie voor NaSk voor vmbo leerjaar2/ 3/4. Dit is thema ’Verbranding en energie'. Het onderwerp van deze les is: reactie. Je leert onderscheid maken tussen een chemische reactie en een niet-chemische reactie, een chemische reactie beschrijven als een proces waarbij moleculen worden omgezet tot andere moleculen, van een reactie het reactieschema opstellen, een aantal chemische reacties in en rond het huis benoemen.
Leerniveau
VMBO gemengde leerweg, 2; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 2; VMBO gemengde leerweg, 3; VMBO theoretische leerweg, 4; VMBO theoretische leerweg, 2; VMBO theoretische leerweg, 3; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 4; VMBO gemengde leerweg, 4; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 3;
Leerinhoud en doelen
Materie; NaSk; Chemische reacties; Natuurkunde; Verbranden en verwarmen;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
4 uur en 0 minuten
Trefwoorden
arrangeerbaar, chemische reactie, moleculen, nask, niet-chemische reactie, reactie, reactieschema, stercollectie, vmbo 2/3/4
close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open