Atoom vmbo234

Atoom vmbo234

Inleiding

John Dalton (1766 – 1844)
Ik woonde mijn hele leven in Engeland. Mijn theorie, de ‘atoomtheorie’ is het fundament van de scheikunde.

Mijn ouders waren arm en konden mij niet lang onderhouden. Omdat ze de school niet konden betalen richtte ik als kind zelf een school op, waar ik leeftijdgenootjes lesgaf toen ik twaalf was. Ik was erg in het weer geïnteresseerd en hield dagelijks in een dagboek bij welk weer het was. Door mijn interesse in weersomstandigheden deed ik onderzoek naar hoe gassen zich gedragen als ze verwarmd worden. Mogelijk bracht dit onderzoek mij op het idee dat alles uit atomen bestaat.

In mijn belangrijkste werk, A new system of chemical philosophy (1808), ga ik uit van het volgende:

  1. Alle materie is samengesteld uit kleine, ondeelbare deeltjes die atomen genoemd worden.
  2. Alle atomen van een gegeven element zijn identiek in grootte, massa en andere eigenschappen. Atomen van een ander element hebben een andere grootte, massa en andere eigenschappen.
  3. Verschillende chemische elementen bestaan uit verschillende atoomsoorten. Iedere atoomsoort bezit een karakteristieke massa.
  4. Atomen zijn onverwoestbaar en kunnen niet ontstaan of vernietigd worden.
  5. In chemische reacties worden atomen gecombineerd, gescheiden of gehergroepeerd.

Wat bijzonder is, is dat ik met een voorstel kwam om te bepalen hoeveel atomen van elk element nodig zijn om een bepaald samengesteld atoom te vormen (een molecuul). Dit leidde tot veel vervolgonderzoek van andere wetenschappers en al snel werd er veel chemische kennis opgebouwd.

 

Colofon

Het arrangement Atoom vmbo234 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2023-03-14 11:44:08
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Deze les valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollectie voor NaSk voor vmbo leerjaar2/ 3/4. Dit is thema ’Verbranding en energie'. Het onderwerp van deze les is: atoom. Je leert beschrijven dat een molecuul het kleinste deeltje is dat nog de eigenschappen van een stof heeft en is opgebouwd uit atomen, een zuivere stof en een mengsel op deeltjesniveau beschrijven met een tekening, de verschillende fasen van stoffen op deeltjesniveau beschrijven met een tekening.
Leerniveau
VMBO gemengde leerweg, 2; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 2; VMBO gemengde leerweg, 3; VMBO theoretische leerweg, 4; VMBO theoretische leerweg, 2; VMBO theoretische leerweg, 3; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 4; VMBO gemengde leerweg, 4; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 3;
Leerinhoud en doelen
Materie; NaSk; Chemische reacties; Natuurkunde;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
4 uur en 0 minuten
Trefwoorden
arrangeerbaar, atoom, deeltjesniveau, fasen van stoffen, mengsel, molecuul, nask, stercollectie, vmbo2/3/4
close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open