Programmeren met Flowgorithm

Programmeren met Flowgorithm

Introductie

 

In deze module leer je de basisconcepten van programmeren, zoals algoritmes, variabelen, loops, condities, functies. Je gebruikt geen programmeertaal, maar het programma Flowgorithm. Met dit (gratis te downloaden) programma (let op: dit is alleen beschikbaar voor Windows! Werk je op Mac dan kun je een executable downloaden er hiermee werken onder Wine) maak je flowcharts: schema´s waarmee je het verloop van een programma inzichtelijk maakt. Het mooie van Flowgorithm is, dat je de flowcharts kunt runnen, oftewel uitvoeren, en zo kun je zien of je het goed hebt aangepakt en het betreffende concept goed hebt toegepast. Omdat je geen programmeertaal leert, hoef je geen tijd te besteden aan het leren van de syntax van een specifieke taal. Die tijd kun je namelijk beter besteden aan het doorgronden van de basisconcepten van programmeren. Kennis van deze basisconcepten zijn namelijk voor iedere programmeertaal noodzakelijk.

In elk hoofdstuk wordt een volgend basisconcept behandeld. De stof wordt verduidelijkt met een aantal instructievideo´s en er zijn veel oefeningen in opklimmende moeilijkheidsgraad toegevoegd. Ook zijn van alle opdrachten uitwerkingen beschikbaar. In een aantal hoofdstukken wordt gewezen op fouten, die veel voorkomen.

Dit lesmateriaal is gemaakt in voorjaar 2020 en leerlingen uit 5VWO hebben het lesmateriaal kritisch bekeken, becommentarieerd en zelf oefeningen en video´s toegevoegd. Het lesmateriaal is zo veel duidelijker en uitgebreider geworden.

Maar het kan altijd beter of uitgebreider. Mocht je een goed idee hebben om toe te voegen of een fout tegenkomen, laat het me weten. Of als je wat aan de module gehad hebt, is het ook leuk om te horen!

Wat in ieder geval nog toegevoegd zou moeten worden is een hoofdstuk over recursie, met de Torens van Hanoi.

Veel plezier met dit materiaal!

Marjolein van Hooff

m.van.hooff@vlietlandcollege.nl

Colofon

Het arrangement Programmeren met Flowgorithm is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
Marjolein van Hooff Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2024-08-13 16:51:59
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Deze cursus is bedoeld om vertrouwd te raken met basisconcepten voor programmeren, zoals variabelen, datatypes, array´s, loops, condities en functies. Ook wordt een aantal klassieke algoritmes behandeld, zoals Bubble sort en Binary search. Voor dit alles wordt het programma Flowgorithm gebruikt. Hierin leer je flowcharts maken, die je vervolgens kunt runnen. Het programma is onafhankelijk van een programmeertaal, maar de flowcharts kunnen daar wel naar omgezet worden. De cursus is bedoeld voor het vak informatica in de bovenbouw Havo/Vwo.
Leerniveau
HAVO 4; VWO 6; HAVO 5; VWO 4; VWO 5;
Leerinhoud en doelen
Informatica;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Trefwoorden
array, conditie, flowchart, flowgorithm, functies, herhalingslussen, informatica, programmeren, variabelen

Bronnen

Bron Type
Eerste flowchart in Flowgorithm
https://youtu.be/btqNG6PT_74
Video
Korte rondleiding door Flowgorithm
https://youtu.be/jK4mZfrSGT8
Video
"Hello World" - Simpel
https://youtu.be/bidDt4zjQNw
Video
"Hello World" - iets ingewikkelder
https://youtu.be/m720MRw26pU
Video
Een variabele declareren en een waarde geven en daarna het programma stapsgewijs runnen
https://youtu.be/zxKgMnjbRE4
Video
Reddit thread Flowgorithm
https://www.reddit.com/r/Flowgorithm/
Link

Downloaden

Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

Metadata

LTI

Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

Arrangement

IMSCC package

Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

Meer informatie voor ontwikkelaars

Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.

close
Colofon
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open