Formuleren en stijl: Veelgemaakte fouten

Formuleren en stijl: Veelgemaakte fouten

Inleiding. Welke fouten behandelen we hier?

Inleiding veelgemaakte taalfouten

We zijn inmiddels in blok 4 van dit uitermate rare schooljaar beland. Dit blok sluiten we af met een toets over het onderdeel Formuleren en stijl, waarin de theorie wordt getoetst die je in je boek, Nu Nederlands 2F deel B, kunt vinden tussen bladzijde 204 en 239. We waren in blok 3 begonnen met het (schrijf)onderdeel Formuleren en stijl. We hebben blok 3 voornamelijk besteed aan het schrijven en bijschaven van het reflectieverslag over de eerste twee blokken. Ook hebben we ons nog beziggehouden met signaalwoorden en verwijswoorden. Een belangrijk onderdeel van een goede schrijfvaardigheid, is dat je veelgemaakte fouten herkent, en dus voorkomt.

Via deze les gaan we ons de komende weken hiermee bezighouden. Wanneer je alles nu hebt doorgewerkt betekent dat dus niet dat je klaar bent! 's Maandags zal er steeds weer nieuwe content zijn toegevoegd.

 

Spreektaal vs schrijftaal

Er is een belangrijk verschil tussen spreektaal en schrijftaal. De manier waarop je in Nederland spreekt, hangt van verschillende factoren af. Ik noem er enkele: woonplaats, leeftijd, sociale klasse, cultuur. Wanneer je bent opgegroeid in Drenthe klinken de woorden niet alleen anders dan iemand uit Hellevoetsluis, ook zul je andere uitdrukkingen gebruiken. Wanneer jij als achttienjarige met je vrienden spreekt, klinkt dat ook heel anders dan wanneer ik als vierenvijftigjarige met de mijne praat. En wanneer je neefje van drie dadelijk twintig is, praat hij weer heel anders dan dat jij nu doet.

Zo worden er in spreektaal ook vaak taalfouten gemaakt. Dat is helemaal niet erg. Het gevaar is alleen dat je die spreektaalfouten ook maakt wanneer je schrijft. En dat is wél erg. Er zijn honderden manieren waarop in Nederland wordt gesproken, er is maar één manier waarop in Nederland wordt geschreven: het standaardnederlands. En wat we er ook van vinden, mensen worden voortdurend beoordeeld op de manier waarop ze schrijven. Dan kun je maar beter ervoor zorgen dat er niets op aan te merken valt. Dan kom je gemakkelijker aan een leuke baan en word je ook serieuzer genomen.

 

De onderdelen

1. De voornaamwoorden.  Hier gaat het heel vaak fout. "Hun vinden me moeder ook aardig." Wanneer je dat uitspreekt is het helemaal niet zo raar. Wanneer je het zo opschrijft wel. Dan is het zo fout dat het pijn aan mijn ogen doet.

2. Congruentie.  Wanneer het onderwerp enkelvoud is, moet de persoonsvorm dat ook zijn. "Een aantal studenten kwamen te laat binnen." Fout! 'Studenten' is meervoud, maar 'een aantal studenten' is enkelvoud. Er is tenslotte maar één aantal.

3. Dubbelop of dubbele ontkenning:"Waarover gaat deze les over?" Dat is een overtje teveel. "Hij heeft nooit geen geld bij zich." Ook die zin kom je in spreektaal vaak tegen, maar schrijf het nooit zo op! Dan schrijf je namelijk dat het nooit gebeurt dat hij geen geld bij zich heeft, dus dat hij juist altijd geld op zak heeft.

4. Als <>Dan.  Deze twee woorden worden vaak verwisseld. "Hij is veel slimmer als mij!" Nee! Hij is veel slimmer dan ik.

 

Wanneer je de onderdelen hebt doorgewerkt, kun je jezelf testen met een oefentoets.

Colofon

Het arrangement Formuleren en stijl: Veelgemaakte fouten is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
Rik Schonenberg Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2020-06-10 13:43:34
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Wanneer je een tekst schrijft kun je fouten maken. De bekendste taalfout is natuurlijk de spelfout, maar ook wanneer je ieder woord in een tekst correct gespeld hebt kunnen er nog altijd andere taalfouten in staan. In deze les behandelen we een aantal van die fouten.
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
4 uur en 0 minuten

Downloaden

Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

Metadata

LTI

Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

Arrangement

Oefeningen en toetsen

Test jezelf: voornaamwoorden

Test jezelf: congruentie

Oefentoets Formuleren en Stijl

IMSCC package

Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

QTI

Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat alle informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen punten, etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.

Meer informatie voor ontwikkelaars

Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open