Toegankelijkheid gebouwen

Toegankelijkheid gebouwen

Inleiding

In deze roerige tijden van Corona is veiligheid in het openbaar niet langer meer zo vanzelfsprekend. In tijden van de intelligente Lock down is nu als maatregel de 1.5m afstand bijgekomen buiten de andere veiligheidsmaatregelen. Vanwege de deze omstandigheden zijn we genoodzaakt om de lessen op een andere manier vorm te geven en zal er meer gekeken worden naar de digitale mogelijkheden. Deze digitale vorm noemen we de Wikiwijs.

 

In deze Wikiwijs wordt voor het profiel vak mens en omgeving het onderwerp veiligheid en toegankelijkheid van gebouwen. Dit is een examenonderdeel mens en omgeving /ZW/2.4. Dit valt onder deeltaak: ondersteunen bij het kiezen van aanpassingen en hulpmiddelen in en rondom het gebouw die toegankelijkheid en veiligheid bevorderen. Het doel is dat je aan het einde van de rit een beter beeld hebt van veel voorkomende aanpassingen en hulpmiddelen in en rondom het gebouw. Ook is het belangrijk dat je informatie kan geven over veelvoorkomende aanpassingen en hulpmiddelen in en rondom het gebouw.

Speciaal voor jou is er een lessenreeks bedacht waarin per onderdeel staat aangegeven wat de bedoeling is. De docent zal er gedurende de weken voor jou zijn, denk dus vooral niet dat je er alleen voor staat! Je kan bij de docent terecht voor al je vragen, feedback en/of als je bijvoorbeeld in een minder leuke situatie terecht komt. Er is speciaal hiervoor een onderdeel opgenomen in deze Wikiwijs waarin jij je vragen kan stellen op ieder moment van de dag. Hierin kan zowel de docent je helpen met je vraag of een medestudent. De docent is er dus niet alleen om jou informatie te geven, maar ook om je te ondersteunen (Klatter, 2019).

Heel veel succes de komende periode!

Uitleg van de opdracht

Je gaat een omgeving verkennen, dit doe je door de ogen van iemand met een handicap en ook met het oog op de veiligheid van de client zonder handicap. Waar loopt iemand tegenaan wanneer er geen aanpassingen zijn gemaakt in een gebouw. Welke voorzieningen zie je in de openbare omgeving en de route er naar toe. Wanneer loopt iemand gevaar, denk hierbij aan een vloer die net gedweild is door een schoonmaker en jij loopt er ongemerkt overeen omdat je op je telefoon aan het kijken bent.

Voor deze opdracht ga jij naar een openbare plek en onderzoekt de voorzieningen die er kunnen zijn. Let op “safety first” en doe dit ergens waar het niet al te druk is zodat jij je 1.5m afstand kan houden. Overal waar je maar kan verzinnen ligt gevaar op de loer. Wees hierin creatief en verzamel foto’s of beelden van deze omgeving. Belangrijk is dat je kijkt naar de voorzieningen voor mensen met een handicap.

Volg de lessen in deze wiki en maak de opdrachten en verwerk deze in je power point. Daarna ga je op verkenning uit in je omgeving en verzamel je de voorzieningen die je tegenkomt voor gehandicapten. Hierover ga je ons informatie over geven in een in een PowerPointpresentatie.

De gedachten daarbij is dat je bewust wordt van de veelvoorkomende aanpassingen en hulpmiddelen in en rondom het gebouw herkent en ook informatie geven over veelvoorkomende aanpassingen en hulpmiddelen in en rondom het gebouw.

les 1 Ervaar de handicap.

In deze opdracht ga je kennismaken met gehandicapten en voorzieningen hiervoor.

 

Wat is het doel van deze les?  

  • Ik kan aan het einde van deze les verschillende soorten beperkingen benoemen en kan voorbeelden geven van voorzieningen.
  • Ik kan 3 dingen bedenken waarom er voorzieningen zijn voor gehandicapten.
  • Ik vergelijk het leven van iemand met en iemand zonder beperkingen en kan uitleggen waar het verschil in is bij het dagelijks leven.
  • Ik kan informatie opzoeken op internet over het onderwerp.

Wat is de opdracht voor deze les?

Ik maak kennis met het onderwerp en maak de opdrachten.

Wat heb ik hiervoor nodig?

Een computer.

Wie heb ik hiervoor nodig?

Je werkt in groepjes van drie.

De docent, wanneer je hulp nodig hebt

Soort beoordeling

Dit is een onderdeel die je verwerk in je Power Point presentatie die je aan het einde inlever.

Krijg ik hier een cijfer voor?

Nee je krijgt er geen cijfer voor. Wel krijg je voor het maken van de opdracht een onvoldoende, een voldoende of een goed voor.

Duur:

Een blokuur 50 min

Leven met een handicap

In de opdracht gaan we kijken naar wat voor aanpassingen er zijn gemaakt in de omgeving waarin we leven. Dit kan zijn een openbare plek, maar eigenlijk kunnen we de aanpassingen voor mensen met een handicap overal tegenkomen. Er zijn meer mensen die leven met een handicap dan we soms door hebben. Iemand met een handicap heeft problemen met zien, horen, bewegen of begrijpen. Er zijn in Nederland ongeveer 2,3 miljoen mensen met een handicap dus dat zijn er best wel veel. Misschien ken je al diverse aanpassingen voor gehandicapten in gebouwen herkennen zoals bredere deuren voor rolstoelen of gehandicapte toiletten...............Volgende eruit en ergens Het is niet altijd te zien aan iemand dat ie handicap is. Bijvoorbeeld als iemand ontstoken gewrichten heeft of vaak heel erg moe is. Als je een handicap niet ziet, is het lastiger om er rekening mee te houden.Niet iedere handicap is hetzelfde en iedereen beleeft het weer anders. Daarom is het altijd belangrijk wanneer je iemand gaat helpen om gewoon te vragen wat hij/zij wel kan.

Meer weten hierover.......klik dan dan op de link hieronder.

Bekijk het door de ogen van een blinden........

Hoe het echt is om een handicap te hebben weten we niet maar we kunnen het wel even ervaren. We gaan voor deze opdracht ervaren hoe het is om een dagelijkse handeling te doen terwijl je niet kunt zien. Wat is onhandig, welke problemen komen we tegen gaan we nu zelf beleven!

Beschrijving van de opdracht

Doe een blinddoek om en ga een van de hierondergenoemde handelingen uitvoeren. Kies een handeling hieronder.

1. Vul een beker met water en breng het naar de tafel.

2. Dek de tafel.

3. Raad de waarde van 4 verschillende munten.

 

Maak minimaal 4 foto's van jezelf die de handeling uitvoert en verwerk dit in een kort verslag. In dit verslag beantwoord je de volgende vragen.

Is het je gelukt om de opdracht uit te voeren?

Hoe is het om niet te kunnen zien?

Wat zou er nog meer onhandig of lastig zijn als je niet kunt zien?

Hoe zou je dat kunnen oplossen?

Wat heb je van deze opdracht geleerd?

In de voetstappen van een gehandicapten.....

Beperkingen en voorzieningen

Welke beperking je ook maar kan bedenken is een oplossing voor te verzinnen. In het dagelijks leven zijn er allerlei aanpassingen voor mensen met een beperking alleen valt het ons zo op het eerste gezicht niet meteen op. Toevallig werk ik in het ziekenhuis en ben eens op onderzoek uit gegaan. Zie Hieronder wat ik allemaal ben tegen gekomen. Kan jij alle aanpassingen aanwijzen?

Wat wordt er aangeduid met de peilen?

Voor wie worden de volgende nummers 1 t/m 3 aangeduid op de foto?

Voorbereiding volgende les

Voor volgende week is het belangrijk dat jullie je voorbereiden op het gaan verkennen van een openbare omgeving waarbij je afbeeldingen gaat verzamelen van voorzieningen en onveilige situaties of symbolen om te veiligheid beter te maken van de omgeving. Maak een plan en denk hierbij na waar je op gaat letten, bedenk een plek waarbij je dit het beste kan doen. Lees alvast de beoordeling die onderin de wikiwijs te vinden is. Bekijk alvast de checklist die jullie volgende week gaan gebruiken in het document hieronder.

Lees de opdracht voor volgende week alvast door.

Succes?

les 2 verkennen openbare omgeving

Wat is het doel van deze les?  

Het doel is dat jij aan het eind van dit onderzoek:

  • beeldmateriaal hebt verzamelen om jou presentatie te kunnen uitvoeren. Het mogen foto’s zijn maar denk ook aan bv. het maken van een vlog.
  • Verwerk de informatie die je tijdens deze lessen hebt opgedaan in de je presentatie.

Wat is de opdracht voor deze les?

na overleg ga je naar een bepaald gebouw ........ag naar een openbare omgeving.   verken ook de mogelijkheden van de aanpassing bij jou in de buurt onderweg naar het gebouw wat je tegenkomt......Kijk om je heen voor de vele mogelijkheden bij jou in de buurt.

Verken de omgeving en bedenk de mogelijkheden wat je kan gebruiken voor je presentatie. Loop door het gebouw en neem zoveel mogelijk beelden op dat te maken heeft met voorzieningen die zijn gemaakt voor gehandicapten en beelden van onveilige situaties of maatregelen die zijn genomen om gevaar te voorkomen.

je de beeldmaterialen in voor goedkeuring voor 12.00 uur s’middags. Je verzamelt zoveel mogelijk informatie zodat jullie zelf de expert worden. Alle verzamelde informatie verwerk je (inclusief je mening) in een presentatie.

Wat heb ik hiervoor nodig?

  • Een telefoon
  • tips over het vloggen kun je de video onderaan deze pagina bekijken

Wie heb ik hiervoor nodig?

hoe moet jet presenteren

  • middels pp met zijn drieen 
  • Je levert allebei een PowerPoint presentatie in.

Soort beoordeling

Je PowerPoint wordt beoordeeld aan de hand van het beoordelingsformulier wat je kunt vinden onder het kopje ´Beoordeling´.

Krijg ik hier een cijfer voor?

Jullie krijgen hier een cijfer voor.

Jullie hebben zonet de video fragmenten bekeken en zijn nu meer op de hoogte van waar gehandicapten tegen aan lopen. Beantwoord de vragen die hierover gaan hieronder.

1. De video is in 2001 gemaakt, inmiddels zijn er aanpassingen gemaakt in schiedam thv Land van belofte. Welke aanpassingen zijn dit? (tip, je kan googlemap streetview gebruiken)

2. Waar lopen mensen tegen aan als zij in een rolstoel zitten? Noem 4 voorbeelden.

3. Wat betekend de afkorting GPS in de context van gehandicaptenzorg?

4. Welke aanpassingen zou de Mw die geinterviewd willen zien. Noem 3 voorbeelden.

5. Waarom hadden de organisatoren gekozen voor mensen in de politiek in de rolstoel te laten zitten?

Extra uitleg

Keurmerk: Een kwaliteitsoordeel

Toegankelijk: Bereikbaarheid

Auditieve beperking: Een afwijking van het gehoor.

Visuele beperking: Afwijking van het zicht, zoals blinden of slechtzienden.

Motorische beperking: Lichamelijke afwijking .

Verstandelijke beperking: Afwijkingen in de hersenfunctie.

Chronische ziekte: Een ziekte die langdurig is en niet over gaat.

Richtlijnen: Een omschrijving van een regel waar men zich aan moet houden

vragen stellen

Of je nou op school bent of onderweg. We vinden het belangrijk dat jij je vragen kan stellen wanneer je wilt. De Padlet is beschikbaar voor het stellen van vragen over de les.  In of na de les zullen de vragen beantwoord worden. Ook kunnen jullie elkaar helpen bij het vinden van antwoorden. In het kader van samenwerken, beoordelen we ook hierop en zal het gebruik hiervan van invloed zijn voor je product.

Gebruik hiervoor de link:

http://https://padlet.com/joannarodrigues23/1bz26k2iledk

beoordeling

Beoordelingsformulier: Power Point presentatie

Eisen die aan het verslag gesteld worden

Punten

 

Het moeten 9 dia’s zijn.

9

 

Op dia 1 staat de titel en jullie naam

3

 

Op dia 2 staat de inleiding (wat ga je vertellen aan de klas)

4

 

Op dia 3 vertel je iets over de omgeving en waarom je die gekozen hebt.

4

 

Op dia 4 behandel je de beoordeling van de omgeving/ gebouw voor gehandicapten.

4

 

Op dia 5 behandel je de beoordeling van de omgeving/ gebouw voor veiligheid.

4

 

Op dia 6 staan jullie aanbevelingen voor veiligheid en gehandicapten.

4

 

Op dia  7 zijn er nog vragen

2

 

Aanvullende eisen PPP

 

 

Er moet bij elke dia een afbeelding staan

9

 

De woorden moeten inspringen.

2

 

Er moeten drie verschillende indelingen zijn gebruikt.

3

 

De achtergrond van alle drie de dia’s moeten hetzelfde zijn.

4

 

Van minstens 3 dia’s moeten de afbeeldingen inspringen.

3

 

Een foto moet weerspiegeld zijn.

2

 

De foto op dia 3 moet de maat 15x10 cm hebben.

2

 

Maak voor jezelf een overzichtelijke kapstok voor tijdens je presentatie.

5

 

De power point presentatie moet uit het hoofd gepresenteerd worden.

4

 

Gebruik steekwoorden GEEN zinnen

4

 

Te behalen punten 72:9= 8

72

 

Totaal

 

 

 

extra opdrachten

beter verdiepen in handicaps

 

 

Voor de opdracht hierna gaan we het hebben over een veilige omgeving. Mocht je nog tijd over hebben of alvast meer willen weten dan kan je hieronder aan de slag.

We herhalen nog wat over de voorgaande stof en je kan alvast wat bekijken over beveiliging.

Opdracht 1.

Bekijk de afbeeldingen en geef de betekenis hiervan.

Opdracht 2.

Zoek op internet nog meer symbolen op over gevaarlijke situaties. Noem minstens 4 symbolen en daar de betekenis ervan.

Opdracht 3.

Welke gevaren zoals hierboven in de afbeelding te zien, kan jij bedenken uit het dagelijks leven.

Benoem 3 situaties die je kan tegenkomen en maak hier een foto van en verwerk dit in je powerpoint die je aan het einde van deze lessenreeks inlevert. 

https://keurmerktoegankelijkheid.nl/

Wat is de betekenis van de afkorting NLKT?

Hoeveel mensen hebben een beperking volgens het NLKT en om hoeveel procent van de bevolking gaat dit?

Benoem de vier niveaus van het NLKT.

 

Voor wie is het NLKT beschikbaar?

Afsluiting

Ter afsluiting wil ik jullie heel veel succes wensen met de opdracht en maak er wat moois van. Ik heb al een hoop mooie presentaties van jullie mogen ontvangen. Ik ben erg benieuw waarmee jullie zullen komen.

Nogmaals wil ik jullie er op wijzen om gebruik te maken van het kopje vragen stellen zodat je niet onnodig met vast loopt voor je opdracht.

Succes!!!!

bronnen

toegankelijkheid tram

toegankelijkheid rondom trambaan

Interview met een beveiliger